Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Veru.veruse Řešilo se to hodně v jedné skupině na fb. Nárok na to má každá těhotná, gynekolog jí nesmí odmítnout žádanku vypsat, jen se jim do toho často nechce, nebo ti starší to ani moc neví. Ale kdo chce prostě základ na žádanku, tak si za tím musí stát, doktor ho nesmí odmítnout, jinak nahrávat nebo si nechat napsat potvrzení, že žádanku odmítá vydat a podat stížnost… ![]()
@Kajiii434
Já jsem byla přijata v nemocnici v 9:50, otevřená na 2 cm, kontrakce žádný. Ve 12:20 dcera na světě přirozeně koncem panevním. Takže taky zkušenost, že to může být fofr. ![]()
@TerkaTA aha 😁 no škoda, že jsem to nevěděla dříve. Mohla jsem si ušetřit vyřizování s pojišťovnou a proplacením. 😁 Tohle je mé úplně poslední těhotenství, tak už to můžu řadit tak maximálně kamarádkám ať nejsou jako já v tomhle 🤣 🤣
@Marilyn222
Já jsem dulu zvažovala, protože jsem zvažovala ambulantní porod. Nicméně manžel se ambulantního porodu bojí a já ho respektuji, takže v tomto případě odpadají situace na které bych dulu nejvíce využila (odfiltrovat strašení porodníků, reálně vykomunikovat, jestli jsme s miminkem ok pro odchod domů, vykomunikovat ambulantní porod v porodnici, hlídání mimča v domácím prostředí…). Takže ji balkonem asi chtít nebudu. Taky nevím, kolik by jich bylo ochotných s mým termínem na Silvestra…
@Veru.veruse
Já myslím, že i kdybychom rodily patnáctkrát, tak nás vždy něco překvapí a nikdy nebudeme vědět vše. Fajn je to co víme právě šířit dál, aby ta osvěta byla co největší, co se možností týká. Mě osobně nevadí si zaplatit za lepší screening, ale vadí mi, že ten základní „zadarmo“ většina doktorů sama od sebe ani nenabídne a kdyby ho žena chtěla, tak si to musí „vydupat“. Prostě ten princip, že vydělávají na neznalosti.
@TerkaTA : S tím naprosto souhlasím.
Že úmyslně zatajují, že jsou i další možnosti… Nejhorší je, že kolikrát ani na přepážce pojišťovny nevědí, že základní 2. screening je zdarma… Přitom to má pojišťovna uvedené na webu…
@Veru.veruse to nevím, jeden mám za sebou z důvodu preeklampsie, tak kdo ví, jak to bude dál.
@TerkaS98 to netuším právě
jestli to jde odmítnout i po porodu. Jako zase chápu, že se to někde naučit musí, ale nvm jestli jsem ten správný nástroj k učení
![]()
@Lil90 taky to zkusím, jak budu mít fakturu. První screen mi proplatili za dva dny. No zeptám se zítra dr., tak uvidím.
@Veru.veruse látkový chci alespoň dva balíky, ze začátku chci široký balení kvůli kyčlím + něco na odrihnuti a krmení.
@TerkaTA to je pravda. Celkově se mi zdá, že někteří chcou na nás jen vydělat. Mám naprosto skvělého doktora a nesla bych jinam. Ale je to zarážející že i při každé kontrole platím. Sice 100,– prostě jen za to že přijdu, udělá utz, zeptá se na změny a jdu. Nejde mi o ty peníze. I kdybych platila víc tak bych zůstala protože bych fakt doktora neměnila. Ale spíš jde o princip jak z nás tahat peníze když vlastně to má být vše hrazeno pojišťovnou
@Veru.veruse Ale pokud nemáš rizikové těhotenství, tak ti pojišťovna hradí jen tři ultrazvuky za celé těhotenství. Jinde si holky stěžují, že jim doktor ultrazvuk na každé poradně nedělá nebo že jim nedá fotku. Po mně chtěla moje doktorka 2000 za těhotenství balíček, ve kterém je ultrazvuk na každé poradně + fotka do mailu. Někde v zahraničí se prý ultrazvuky nedělají skoro vůbec, což tady nebo v lednovém tématu někdo psal. Jako nepřijde mi, že si máme na co stěžovat.
@Veru.veruse
Je to jako se vším, vydělává se na neznalosti a na tom, že lidem se „to nechce řešit“, protože „se nebudou hádat kvůli pár korunám“. Nejsem jiná, taky neřeším, že platím 70 Kč za zrcátko, přestože by měli nabídnout i kovové zdarma (nechtěla bych ho, zaplatím si, ale zase princip, že bezplatnou variantu ani nenabídnou…). A dokud budou lidi takhle líní jako já a nebo neznalí, tak se to prostě nezmění.
Vím, že se to tady už řešilo, ale v té době jsem to ještě neřešila a teď se mi nechce listovat zpátky a hledat, takže se chci zeptat, jaký kočárek jste vybrali nebo mezi kterými se rozhodujete, pokud:
Já jsem se zasekla na TFK mono 2, na kterém snad nevidím žádná negativa, ale ráda bych měla nějaké alternativy k porovnání (Thule urban glide jsem vyřadila hned, obecně v recenzích všichni píší, že TFK je lepší).
@frauhofman tak co já vím, hradí 1. 2. 3. Screening a to vše do určité výše a rizikovým vlastně zdarma. Že by se platilo i za utz v poradně jsem nic neslyšela ☺️ a co já vím, má být plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Ale třeba se pletu.
@Veru.veruse Stačí zagooglit nebo se podívat na stránky pojišťovny, tam je to podrobně vysvětlené. Pojišťovnou jsou hrazená tři ultrazvuková vyšetření.
@Kajiii434 tak to je super, tak nejak bych si to s dulou predstavovala
A co jsem tak pochopila, mely by pomoct i v sestinedeli, tak by snad zastala i jako laktacni poradkyne, naucila me satkovani atd. Tak ja asi zitra zacnu hledat a budu doufat, ze na Plzensku nejakou zkusenou sezenu