Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Kulich6 přesně naprosto ve všem souhlasím 🙏 😁 a budeš si dávat epidural nebo něco? Já ho nechci. Nechci ani nic jiného. Naposledy sem měla nakonci akorát oxytocin. Ale ani ten nechci. Myslela sem, že mi od bolesti pomůže ale bolest byla stejná a akorát mě to tak oblblo, že si ani ten konec nepamatuji. Myslím, že kdybych byla na normálním porodním boxu a ne na hekarne kde spali holky a já byla zavřená ve sprše abych je nebudila tak by to na boxu bylo mnohem lepší i co se týče bolesti. Že bych se víc uvolnila, měla jiné možnosti jak zvládat ty bolesti.. ne jen stát nebo klečet a trpět.
Tak tady je me “ranni” brisko
klidne bych to takhle brala po cely den, ale vecer uz budu nafoukla jak balon 🎈 sama jsem zvedava, kdyz ty fotky uvidim takhle vedle sebe ![]()
Jinak moje břicho ráno a večer 😁 včera sem šla k večeru pryč a byla nešťastná že pomalu už nic nezapnu, že nemám v čem jít 🤣 takže budu mus t taky nakoupit nějaké těhotenské věci 🤣
@Veru.veruse
Ono ten porodní plán píšeš proto, aby byla větší šance, že ten porod proběhne, jak si přeješ. Když ti doktoři neví, co si přeješ, tak ti těžko vyjdou vstříc. Přístup „Stejně to zase dopadne jak nechci“ je takovej poraženeckej. Doktoři nejlépe ví co dělají, ale když jim neřekneš, že chceš střídat polohy, chceš zkusit sprchu atd atd, tak tě pak dají na hekárnu, když nemáš žádné požadavky. Doktoři primárně řeší aby se miminko narodilo zdravé a ne aby to pro tebe byl pokud možno kladnej zážitek, protože tohle každá žena vnímá jinak. ![]()
@TerkaTA dali mě na hekárnu protože mi řekli že nerodím ☺️ dali mi na výběr. Buď domů a nebo na hekárnu a nějaké porodní plány jim byli jedno. Ne v každé nemocnici to tak chodí. Ne všude je čtou a ne všude se toho drží 🤷..není to poraženecké, ale každý porod je jiný a ta daná chvíle je jiná. Každopádně každý může mít plán, přání. Každý ať si to udělá jak uzná za vhodné ☺️ chtěla sem vanu, box nebyl stejně s vanou volný. Nechtěla sem nástřih, stejně měla protože malý lezl rukama napřed. Chtěla sem 2hodiny po porodu být s malým a manželem, to taky nešlo protože jsem strašně krvácela a nešlo to zastavit. Akorát sem se tam snemi hádala, že něco chci a prostě to nejde. Všechno to bylo stresující protože sem si to představovala nějak, jak to v danou chvíli prostě nešlo. Takže chci tomu nechat volný průběh a být vklidu ☺️ ☺️ jediné za čím si stojím je že když budu vědět, že rodím tak budu za každou cenu na porodní box a nenechám se odbýt s tím, že na monitoru jim to nic neukazuje že nerodím a jdu na hekárnu. To už vůbec.
@Veru.veruse
Aha, tak u nás taková hekárna snad ani není. Posílají domů a nebo kamarádku poslali ať jde chodit kolem porodnice, jestli se to rozjede.
Myslela jsem, že hekárny jsou z dob našich maminek.
Zase jsem chytřejší. ![]()
@Veru.veruse porodní plán na normální porod určitě nemám v plánu psát. Pokud by byl plánovaný císař, tak tam už to v plánu mám, protože v naší porodnicí otec na sál nesmí - málo místa. Tak aby malou dali otci na boding a byl s ní, než mě zasiji a převezou. Při posledním císaři jsem malého viděla ať po 4 hodinách a otec byl na baterky, páč s ním nebyl a na sále taky nebyl
![]()
Epidurál v případě velkých bolestí a dlouhého porodu asi jo, ale rozhodnu se až na to přijde.
Jediný můj požadavek bude, aby manžel byl celou dobu se mnou, přes to u mě nejede vlak. Vím, že s ním mi ty myšlenky půjdou jiným směrem a uvolním se víc, než když bych tam byla sama a myslela jen na to nejhorší
![]()
@TerkaTA nevím proč se tomu říká hekárna ale jsou tam všechny kterým se třeba rozjížděl porod brzy a zastavoval se, nebo mají nějaké problémy. Mě chytli bolesti ve 12 odpoledne, do nemocnice sem přijela kolem půl 8. Tam řekli, že nerodím. Dali na hekárnu s tím, že mi dají něco od bolesti a na spaní. V 10 večer sem už nevydržela bolestí a volala o pomoc kdy volali doktora a zjistili že už rodím. Kolem půl 11 se malý narodil. Takže neřeknu kdybych měla nějaké slabé bolesti, nebo byl začátek kontrakcí. Ale 6hodin bolesti do příjezdu do nemocnice. A pak za další 2 a půl Hodky byl malý venku. 😁 Takže fakt na příjmu se nenechám odbýt. Ještě když se mi tohle stalo dvakrát.
Poslali chodit kolem nemocnice? No tak to bych už nevydržela a asi bych si udělala z čekárny porodní box 🤣 🤣 🤣
@Rosiga cítím to naprosto stejně. ♥️
Zatím si říkám, že epidural ne. Ale třeba nakonec tam změním názor. Manžel mi tam byl velkou oporou a chce tam být u porodu i teď. Ale pořád váhám. Při posledním porodu se ho ptala, zda chce jít prestrihnout pupeční šňůru a druhá PA jí odpověděla, že tatínek má raději sedět, že má víc barev jak maminka 😁 do dneška vzpomínáme a smejeme se tomu. Jak sem mu rikala, že tentokrát nemusí být u porodu tak řekl že chce a bude akorát že už ví, kde se nemá dívat 🤣 🤣 🤣
Dekuju holky, tak snad to bude normalni, vubec by mi ale nevadilo, kdyby kopal malinko vic 😁 🙏🏻
Jinak briska mate vsechny krasna❤️
@Veru.veruse Ja asi porodni plan jako takovy psat nebudu, u nas v porodnici, maji nejaky svuj formular, kde sepises veci, ktere urcite chces a ktere urcite ne, takze vyuziju asi ten😊 jinak asi jako spousta z Vas, hodne veci necham az k porodu, podle toho jak se situace vyvine. A necham si poradit od PA a doktoru. Hodne veci z porodniho planu chci jeste probrat s mym doktorem, protoze mu proste verim nejvic, a vim ze mi poradi z let zkusenosti a praxe 🙏🏻 jedine co uz ted vim, je ze NECHCI u porodu zadne studenty, to si jako jedine opravdu nepreju😁
@TerkaS98 tak to je fajn, že mají aspoň takto formulář ☺️ kde jsi to zjistila? Ale jak píšeš. Podle toho jak se situace vyvine ☺️. Přece jen všechny porody nejsou stejné. Ne každý porod je bez komplikací. Tím nechci strašit. To vůbec. Ale že malý lezl rukama na před, říkali že leze ven superman 🤣 tak mě tak potrhal, že jsem měla 6-7stehů. A to sem říkala, že nástřih nechci. Nakonec se mi při něm ještě ulevilo. Takže v porodnici určitě ví moc dobře co dělají a nedělají to jen proto aby se narodilo miminko zdravé. A určitě nedělají nic pro to aby se maminka cítila nějak špatně. Když se mi nebude líbit poloha tak řeknu, že mi v ní není nejlépe a změním ji. Jinak studenty taky chtít nebudu. Vždy jak se podepisuje souhlas vždy dávám že ne ať se jedná o cokoliv. Není mi to příjemné. A tak samo na šestinedělí. Kdy chodí plno studentů na vizitě a pak koukají při kontrole všichni mezi nohy 🤣
@Veru.veruse já doufám, že to ten můj zvládne
posera není, ale v takové situaci ještě nebyl
musím se pak zeptat dr. jak to vidí s porodem jestli plánovaný císař a nebo to zkusíme přirozeně.
ale je od toho tvého fajn, že chce jít a historka vtipná
důležité je vše brát s humorem
@Cahova.an myslím si, ze to všechno byla asi chyba. Byla jsem na krvi u svého doktora. Kdy mi sestřička řekla, ze je vše při starém jako u prvního screeningu. Ze si mám tam zavolat a domluvit se. Tak jsem volala a řekli mi tento termín. A když jsem tam vstoupila tak hned po stekla paní 1400,– koukala jsem jako blázen. Protože od vás holky vím ze druhy hradí pojišťovna. A ta ženská na mě, ze Jo ale nemám zadanku. Tak si myslím, ze asi buď já jsem blbě pochopila sestřičku, nebo ona mi nedala zadanku. Při tom u gynekologa jsem nebyla tak 2 měsíce a teprve 20.7 mám kontrolu.
Tak holky opravdu nevím jak to je…..
@TerkaS98 u porodu by mi asi studentka na PA nevadila. To víc by mi vadili studenti po porodu, kdy ti koukají všichni tam, kde slunce nesvítí. Pořád mi to připadá lehce ponižující, když po porodu ležíš na standartu s nohama do praku, proto bych raději i ten nadstandard. Chlapa přeci jen vyženu ven nebo mi pro kafe. Ale já jsem na tohle dost háklivá.