Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, neukamenujte mě. Jaký je váš názor na potraviny v těhu? Konkrétně sušenou šunku? Měla jsem dnes pár kousků chvilku smažených na pánvi (prosciutto crudo) vím, že s tím už nic neudělám, ale mám trochu strach.
@Karinka323 jestli ti po tom nebylo blbě a nemáš ji denně, tak bych to fakt neřešila.
Jestli normálně se snažíš jíst zdravě a vyváženě a případně to doplnuješ vitamíny, tak úplně v pohodě. ![]()
Ob den si chodim davat dva male platky suseneho hoveziho, bohuzel to miluju ![]()
Nic se nestalo. ![]()
Někde psali, že když např. sýr “zraje” 24měsíců, tak je to v pohodě, že ty škůdci přežijou max rok. Je to pravda? Myslím přežijou např v té šunce
@Karinka323 neupravovala jsi tu šunku náhodou na pánvi? Tedy prošla tepelnou úpravou, což by mělo i potenciální potvory zneškodnit.
Pokud jde o zrajici sýry nedoporučuji se, stejně jako další nepasterizované výrobky. Ale tolerance je občas malej kousek.
Ono skoro cokoliv si vygooglis, se většinou v těhotenství nedoporučuje ![]()
Za mě určitě ne alkohol a toxické věci samozřejmě. Ale ostatní věci beru všeho s mírou a každý jak to cítí. Dam si občas i tatarku nebo vajíčko nejen na tvrdo…dokonce sem teď četla náhodou, že i hořtice se nedoporučuje, a to jsem si ji zrovna v těhotenství nějak víc oblíbila ![]()
Oni vše co není 100% ověřené musí označit jako nevhodné, přitom to často není tak strašné ![]()
Děkuji za ullidnění holky:). Jinak ano, byla před tím na pánvi, ale nevím, jak dlouho ani, dělal to jídlo přítel.
Jak to myslíš tatarku a vajíčko?😄 obojí jim úplně běžně, vajíčka denně. Podle mě je třeba si dávat pozor pouze na syrové- sushi, tatarak, to bych asi nejedla, ale třeba ty sýry to mi prijde jako blbost, už jsme to tu někde v diskuzi řešili, ze třeba ta niva balená, nemá žádné riziko, to bys musela nějakou tu čerstvou, jim několikrát do týdne nivu i hermelín. ![]()
@deni2912 ono vsechno, syrové a kde je plíseň je potenciální riziko listerie. Proto jsou všechny tyhle potraviny jako tatarak; sushi se syrovou rybou, syrové vejce nebo nedostatečné tepelné upravené, pochoutky, saláty, tatarka, majonéza, hořčice (všude tam můžou byt stopy syroveho vejce, nedoporučovane: nicméně se říká, ze už tyhle komerčně prodávané produkty prochází tak přísnou kontrolou, ze už je listerioza hodně vzácná, proto se to omezuje hlavně na to syrové maso, ryby, vejce. Nicméně četla jsem pripad, kdy asi před 7 lety se holka nakazila syreckem, krery snedla a v tom řetězci byla v nich prokázána ta bakterie listerie. A stačí i jedno sousto.
Nicméně, ja třeba měla šílenou chuť na zavinace tak jsem ho na posezení zbouchala a až pak mi došlo ze je to vlastně taky jen syrová nasolena Kysela ryba
tatarku, vejce, pomazánky, a i tu susenou sunku jsem jedla ( od doby zraní 16m je to ok) a dokonce si dam někdy i víno nebo k obědu skleničku piva.
![]()
@Emhacko Tak já mnoho těch věcí nejím ani normálně - tatarku jsem neměla snad od 13 let
a vůbec mi to nechybí (ale tu u nás nejí nikdo, ani se nekupuje a když už do salátu na vánoce, tak se pak zbytek vyhodí). Stejně jako všechny pomazánky, když něco chci udělám si doma a tak nějak na „zdravější“ frontě. Ale tak já to mám tak, že si jídlo vcelku hlídám, už jako dítě jsem hubla z nadváhy, tak jsem se naučila jíst celkově zdravě tak, že mi to „nezdravé“ ani nechybí. Ze všeho toho mi nejvíce chybí syrečky a právě to sushi. Ale tak naposledy jsem si syrečky hodila na domácí pizzu a hezky upekla v troubě. A teď v neděli jsem si dělala doma alespoň poke krevetové, které mi i to sushi celkem prima nahradilo a jednodušší než se patlat s domácím sushi (kam si tu rybu tepelně upravím). A ono ta listerie prostě může být, jde o to, že dospělému člověku to nic neudělá, ani to pomalu nepozná. Před pár lety mi vcelku stačila salmonela - ze zákusků ![]()
Sklenku vína si dám později taky, první trimestr je pro mne striktně bez alkoholu.
@x.lenulinek.x Jj, mě chybí taky nejvíc sushi a hodně sýry taky no. Jako ono bohužel tu listerii můžeš chytnout i z blbě umyte zeleniny. Je to příště blba náhoda. Normálnímu člověku to nic neudělá ale v tehotenstvi je to bohužel většinou fatal ![]()
Tak ja už jsem ve 2. Trim, každopádně ale první tehu jsem zjistila dva dny po 30 narozeninách
a teď druhé po Silvestru.
tak věřím, ze zas bude vše ok snad.
Ale holky musím říct, ze spoustu věci neřeším zdaleka tak jako třeba v tom prvním tehotenstvi. Proste nějak není čas.
Já za sebe můžu říct, že jim všechno, kromě syrového masa a syrových vajec.
Ale fakt všechno.
Riziko listerie je fakt úplně zanedbatelné. A už vůbec nehrozí ze sýrů, to je kec, sýry v ČR procházejí běžně pasterizací. To by si člověk musel dát nějaký čerstvý sýr přímo někde na farmě, který nebyl jakkoliv ošetřen a i tak pochybuji, že by zrovna v něm byla listerie a zrovna v takovém množství, že by to imunita nezvládla.
Já víceméně taky nic extra nevyřazuju. Maso ani ryby nejím dlouhodobě, takže to nemusím řešit. Vajíčka úplně syrové samozřejmě nejím, ale třeba míchané vajíčka nebo volské oko, kde trochu „teče“ žloutek normálně mívám.
Sýry plísňové úplně nevyhledávám, ale jednou jsem taky měla v restauraci.
Já taky nemám úplně přehled o tom, co se nesmí a moc to neřeším. Vajíčka mám ráda na hniličku, přes to nejede vlak, ale mám na ně chuť málo, tak jednou za 2 týdny. Sushi mi taky chybí, ale dávám si holt zeleninové, třeba s avokádem je skvělé a docela to pomůže.
Plísňové sýry nejím už dávno, na sušené maso nemám chuť. Trochu bojuju se zázvorem, na něj jsem zvyklá a hodně ho piju i používám při vaření. Tak se musím brzdit.
Holky, když uż se tady tak hezky bavíme. ![]()
Jsem na konci 1.trim a už pár dní mě bolí nohy.
Nejhorší je bolest, když si je narovnám z tureckého sedu. Nebo vyjdu hodně schodů. U prvního těhotenství jsem nic takového neměla, až poslední dva týdny před porodem.
Je to normální? Takhle na začátku?
Cítim se i pořád slabě a nevolnosti taky přetrvávají, tak třebas kvůli tomu jestli to není? ![]()