Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 Tak nějak, kor když tu pak zakladatelka upřesnila, že to má na pohotovost cca 5-7 minut cesty…
@terinka4444 píše:
@berry4 jenže, zakladatelka tu desetiletou holčičku nezná, nedala jí výchovu, děti jí znají od dubna jednou za 14 dnů. To že on pak řekl, že malá je schopná se postarat nic nevypovídá o tom, jestli je nebo není. Dítě má na starosti otec, nikoliv desetileté dítě, jež zná tři měsíce přeci. Ani otec nemohl vědět, jestli to cizí dítě zvládne nebo nezvládne.
Ono totiž co by udělal každý normální manželský pár? Když už by nebylo zbytí, máma by se nechala odvézt do nemocnice, poslala chlapa zpět za dětmi s tím, že aý bude hotová, tak pro ni zase přijede. Rozhodně by se nenechala držet na pohotovosti za ručičku, zatím co by byly doma děti 10,5 a 2 samotné po dobu tří hodin.
Zakladatelka sice to 10 -leté dítě nezná, ale zná ho moc dobře jeho matka. A díky za upozornění, že já a můj manžel nejsme normální manželský pár, když jsme takovou situaci řešili stejně. Ano, nechala jsem své malé dítě hlídat dalším dítětem, které znám jen z víkendů
Proč ne? Neznám jeho, ale znám své dítě - jasně, argumenty, že zrovna ho mohlo napadnout tohle a tohle - to ho může napadnout i se mnou. A upřímně - netroufnu si tvrdit, že umím první pomoc pro dítě perfektně a na jedničku. Takže bych byla pravděpodobně stejně odkázaná na telefon jako to 10- leté dítě. A ano, přiznávám - asi nejsme tak perfektní, ale fakt nás nenapadlo strojit a nakládat obě děti a táhnout je na pohotovost. Ani nás nenapadlo, že mě chlap odveze 25 km tam, pojede zpátky a za hodinu zas pojede tam. Nepřišlo nám na mysl pasovat 10- leté dítě na stejnou úroveň jako to dvouleté
Nechápu, proč se tu z toho dělá konec světa
@Jemys píše:
Zakladatelka sice to 10 -leté dítě nezná, ale zná ho moc dobře jeho matka. A díky za upozornění, že já a můj manžel nejsme normální manželský pár, když jsme takovou situaci řešili stejně. Ano, nechala jsem své malé dítě hlídat dalším dítětem, které znám jen z víkendůProč ne? Neznám jeho, ale znám své dítě - jasně, argumenty, že zrovna ho mohlo napadnout tohle a tohle - to ho může napadnout i se mnou. A upřímně - netroufnu si tvrdit, že umím první pomoc pro dítě perfektně a na jedničku. Takže bych byla pravděpodobně stejně odkázaná na telefon jako to 10- leté dítě. A ano, přiznávám - asi nejsme tak perfektní, ale fakt nás nenapadlo strojit a nakládat obě děti a táhnout je na pohotovost. Ani nás nenapadlo, že mě chlap odveze 25 km tam, pojede zpátky a za hodinu zas pojede tam. Nepřišlo nám na mysl pasovat 10- leté dítě na stejnou úroveň jako to dvouleté
Nechápu, proč se tu z toho dělá konec světa
Protože někomu to prostě přijde nezodpovědné, mě teda taky, to se na mě nezlob
@Jemys Vyjste rodiče, vy jste se rozhodli, vy byste za společné rozhodnutí nesli společnou odpovědnost, kdyby se cokoliv stalo. Říkat, že krizovou situaci zvládne desetileté dítě stejně jako dospělý je z mého pohledu čirý alibismus.
Tady je to jiné, zakladatelka řekla, že ne, že ona nesouhlasí s tím, aby dvouleťák zůstával sám doma s desetiletým a dostalo se jí odpovědi, že je hysterka. Tak není, pokud ty máš pocit, že jedno tvé dítě zvládne druhé a rozhodneš se, že je necháš doma, je to tvoje rozhodnutí. Zakladatelka nechce, aby její dvě děti hlídlao další desetileté dítě, které není ani jejich sourozencem a má na to plné právo, a otec by to měl bez keců o hysterkách respektovat.
@dendule4 píše:
Protože někomu to prostě přijde nezodpovědné, mě teda taky, to se na mě nezlob
Nezodpovědné by mi přišlo dát dvouleté dítě na hlídání staršímu a jít chlastat
Takhle situace mi divná a extrémní nepřijde
@Jemys píše:
Nezodpovědné by mi přišlo dát dvouleté dítě na hlídání staršímu a jít chlastatTakhle situace mi divná a extrémní nepřijde
Hmm tak sem si tu diskuzi přečetla a přijde mi, že se to tu zbytečně zveličuje ![]()
@terinka4444 píše:
@Jemys Vyjste rodiče, vy jste se rozhodli, vy byste za společné rozhodnutí nesli společnou odpovědnost, kdyby se cokoliv stalo. Říkat, že krizovou situaci zvládne desetileté dítě stejně jako dospělý je z mého pohledu čirý alibismus.
Tady je to jiné, zakladatelka řekla, že ne, že ona nesouhlasí s tím, aby dvouleťák zůstával sám doma s desetiletým a dostalo se jí odpovědi, že je hysterka. Tak není, pokud ty máš pocit, že jedno tvé dítě zvládne druhé a rozhodneš se, že je necháš doma, je to tvoje rozhodnutí. Zakladatelka nechce, aby její dvě děti hlídlao další desetileté dítě, které není ani jejich sourozencem a má na to plné právo, a otec by to měl bez keců o hysterkách respektovat.
Ale oni jsou rodiče zrovna tak, taky by nesli zodpovědnost. Kdyby dvouleťák zůstával doma s desetiletým pravidelně a delší dobu, tak to beru. Ale tahle situace mi přijde opravdu zbytečně vyhrocená
No, dvě starší by to asi v akutním případě zvládli..akutní beru, když přijede sanitka… odvoz na pohotovost si myslím, že se dá vyřešit sousedem, ať už, že pohlídá děti, nebo odveze nemocnou…
možná tak půl hodinky, na otočku odvézt a přijet… a na tři hodiny ne…
Vidíš, mně ne třeba. Kdyby z nějakého důvodu nechal můj manžel, a že jsme manželé, takže tam neventiluju nějaké ty exnešvary, doma děti samotné tři hodiny, hrotila bych to tedy mnohem mnohem víc. Naštěstí jsem si téměř na sto procent jistá, že ani jeho by něco takového nenapdalo. Prostě by se dvouleťák oblékl a jel s námi. Nechat hodoma na starosti starší ségře a jet 25km daleko pryč je pro nás naprosto nemyslitelné.
@terinka4444 píše:
Vidíš, mně ne třeba. Kdyby z nějakého důvodu nechal můj manžel, a že jsme manželé, takže tam neventiluju nějaké ty exnešvary, doma děti samotné tři hodiny, hrotila bych to tedy mnohem mnohem víc. Naštěstí jsem si téměř na sto procent jistá, že ani jeho by něco takového nenapdalo. Prostě by se dvouleťák oblékl a jel s námi. Nechat hodoma na starosti starší ségře a jet 25km daleko pryč je pro nás naprosto nemyslitelné.
25km???
… no, já myslela tak 5km…
nicméně, souhlasím s variantou obléct dvouleťáka a vzít s sebou, případně klidně všechny děti… přece projít se kolem nemocnice s otcem mohou klidně, snad dospělá ženská to v čekárně zvládne sama, ne_?
@Selfi píše:
No, dvě starší by to asi v akutním případě zvládli..akutní beru, když přijede sanitka… odvoz na pohotovost si myslím, že se dá vyřešit sousedem, ať už, že pohlídá děti, nebo odveze nemocnou…možná tak půl hodinky, na otočku odvézt a přijet… a na tři hodiny ne…
Tři hodiny to jsou v podání malého dítěte a zakladatelky
@Jemys píše:
Nezodpovědné by mi přišlo dát dvouleté dítě na hlídání staršímu a jít chlastatTakhle situace mi divná a extrémní nepřijde
Jenže ve finále je úplně jedno kde jsi byla, ale prostě jsi nezajistila hlídání pro své batole. Což si myslím, že je snad povinností každého rodiče.
Já Tě nechci soudit, ale reagovala jsem z toho důvodu, že ne pro každého je to taková prkotina.
@Selfi píše:
25km???… no, já myslela tak 5km…nicméně, souhlasím s variantou obléct dvouleťáka a vzít s sebou, případně klidně všechny děti… přece projít se kolem nemocnice s otcem mohou klidně, snad dospělá ženská to v čekárně zvládne sama, ne_?
A pokud je to v čase, kdy se dvouleťák chystá spát?? Tak fakt starší sourozenec nezvládne sednout si k němu k posteli a přečíst mu pohádku?? To raději povezeš řvoucí dítě s sebou?
@dendule4 píše:
Jenže ve finále je úplně jedno kde jsi byla, ale prostě jsi nezajistila hlídání pro své batole. Což si myslím, že je snad povinností každého rodiče.
Já Tě nechci soudit, ale reagovala jsem z toho důvodu, že ne pro každého je to taková prkotina.
Když budu pod parou budu na případný telefonát staršího dítka reagovat asi jinak, že