Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
Podle zákona jsi ale úplně stejně zodpovědná za 2 lete i 10 lete dítě. A nemyslím si, že 10 leté dítě není schopné se postarat krátkodobě v akutním případě o mladší.
Jde jenom o to, že za to 10leté které je samo jsi zodpovědná ty, ale tím, že necháš doma 10leté a 2leté, které se o sebe samo nepostará, tu zodpovědnost za to malé hodíš na to 10leté. A navíc u zakladatelky mi nevadí jenom to že nechali 10leté s dvouletým, ale ještě k tomu i s dalším 5ti letým. Takže 2 malé děti na jedno 10leté. Každý máme jiný názor, ale zakladatelce se prostě nedivím, když navíc to 10leté dítě ani nebylo její. Taky nenechávám hlídat své děti někomu úplně cizímu a už vůbec ne nedospělému.
@Anonymní píše:
@Haňulík špatně spadl z postýlky a zlomil si vaz. Staršímu je už přes 50 a dodnes si dává za vinu, že zabil svého bratra. Doma o tom vůbec nemluvíme, pořád má před očima, jak ho zvedal ze země. Jak se to přesně stalo nevím, nejspíš ho chtěl vytáhnout z postýlky ven, protože malej plakal
Taky nechávám, ne sice 3 hodiny, ale nechám.
Já sama v 10 letech jsem vozila po sídlišti kočárky s mnohem menšími dětmi, a nebyla to rodina, ale cizí lidi, kteří mi to dítě svěřili.
Tak se sama sebe ptám, to ta trestní odpovědnost o které tady píšete, dříve nebyla?
![]()
Nečetla jsem diskusi, ale našeho čerstvě dvouletého bych takto nenechala ani náhodou. On si během chvilenky přitáhne židli a pustí si vodu do dřezu. Ale už si takhle na sebe pustil horkou. A to by opravdu 10 letá nezvládla. A takových situací máme doma dost - když něco prcek rozbije, je třeba rychle a důkladně uklidit střepy atd. Je to jako s tou autosedačkou, pravda.
Naštěstí toto by manžela nenapadlo, ten by si ani neodskočil na záchod, když jsou děti ve vaně…
@Jemys píše:
Dobrá, tvoje dítě zvrací, jejich ne.Opakuji - nejde o krizové situace, to nejde zaručit chování ani dospělého. Ale to fakt tak málo věříte svých starším dětem?? A ano - 10 let pro mě není malé dítě.
Pokud vím, že má sourozenec problémy se zvracením, zapojuji do toho i jeho sourozence. Páč se může stát, že mi bude blbě, budu si muset jít lehnout a neštěstí je na světě, i když jsem doma.
![]()
@kometa32 píše:
Taky nechávám, ne sice 3 hodiny, ale nechám.
Já sama v 10 letech jsem vozila po sídlišti kočárky s mnohem menšími dětmi, a nebyla to rodina, ale cizí lidi, kteří mi to dítě svěřili.
Tak se sama sebe ptám, to ta trestní odpovědnost o které tady píšete, dříve nebyla?![]()
Přijde mi, že tady v diskuzi už se plácá všechno dohromady a překrucuje se to…k těm 3 hodinám, ano udělal chybu takhle nechat dvouleté…ale už se stalo…na místě zakladatelky by se mi to taky nelíbilo, ale fakt bych neletěla na ODSPOD, jak jste tu některé psali a nešpekulovala o nějakém tokání ![]()
@kometa32 taky mě to napadlo, dříve sme normálně v 10-12 ti letech vozili kočárky sousedům…dodnes na to ráda vzpomínám…sama mám 2 kluky 10-ti letýho a tříletýho a v pohodě si spolu sami hrajou na zahradě…ale my sme doma, takže kdyby něco houknou na nás dovnitř…
kdyby sme takhle na rychlo někam museli, tak je taky nenechám samotný..resp.toho staršího i jo - ten se dokonce těší na to, když občas je doma sám, jelůikož může na počítač
ale bez menšího, jelikož by se akorát tak porvali ![]()
@terinka4444 já myslim, že tohle je dost individuální - náš kluk třeba chodí od 2.třídy do školy sám a pro rohlíky od těch cca 8 let chodí taky sám…
@brumdinka píše:
@terinka4444 já myslim, že tohle je dost individuální - náš kluk třeba chodí od 2.třídy do školy sám a pro rohlíky od těch cca 8 let chodí taky sám…
@terinka4444 tak to sem asi špatně přečetla
jinak od 2 let náš mladší chodí sám po schodech nahoru k babičce a lítá si tu po baráku jak potřebuje resp.tam kde mu kdo dá něco dobrýho ![]()
@brumdinka píše:
@terinka4444 tak to sem asi špatně přečetlajinak od 2 let náš mladší chodí sám po schodech nahoru k babičce a lítá si tu po baráku jak potřebuje resp.tam kde mu kdo dá něco dobrýho
@terinka4444 jo tak tu hysterku sem někde přehlídla…myslim, žes to dobře shrnula…přeji hezký den ![]()
@brumdinka Přesně, taky na to ráda vzpomínám..parta 3 holek a každá měla svoje mimčo ![]()
Dříve ta doba byla asi vážně jiná…když to vezmu jenom u filmů..třeba S tebou mě baví svět. Jak Pepína nechal Pavel Nový sám doma, že jede pro maminku na letiště
Nebo Ať žijí duchové, tem malý roztomilý klučík, víc jak 5 let neměl a lítal s kamarády po venku..
Každý ať jedná podle svého uvážení ![]()
Mně právě přijde, že se to tady dost zvrhlo. Jen jsem chtěla znát názor a myslím, že většina byla na mé straně. Bohužel to tady nejde bez invektiv a u některých naprostá netolerance názorů ostatních. Celkem mě mrzí, že to tak je, ale to je bohužel daň za to vše pozitivní co diskuse nabízejí.
Moc díky všem ![]()