Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já ti nějak nevím, pojem správná matka mi tady zní pejorativne
vůbec tady s oblibou používáno v hanlivem slova smyslu. Ale ano, normální ženská by snad jela pro vlastni deti
@esterka03 píše:
@terinka4444 asi znas jenom ty spravne matky
[/citace
@Haňulík špatně spadl z postýlky a zlomil si vaz. Staršímu je už přes 50 a dodnes si dává za vinu, že zabil svého bratra. Doma o tom vůbec nemluvíme, pořád má před očima, jak ho zvedal ze země. Jak se to přesně stalo nevím, nejspíš ho chtěl vytáhnout z postýlky ven, protože malej plakal ![]()
@LenkaN26 píše:
ano, pokud by to bylo možné, jela bych tam a vzala je na dobu nutnou na hřiště nebo dětského koutku, klidně všechny 3 a případně si moje děti odvezla. Víš pro mě jsou důležitější děti než zábava.
@LenkaN26 píše:
@berry4 jo, ale starší si s ním nehraje. Nebaví ji to takže to nemusím řešit
Pokud,kdyby apod…Sama píšeš,že v pátek jsi byla sama pod vlivem, takže to by nešlo, to by se ti jaksi nehodilo, kdyby náhodou, co kdyby by nemohla ani ta kamarádka? Sakryš,že se to nestalo zrovna v ten pátek ![]()
Sama máš doma hračky,které jsou nebezpečné pro to dvouleté,ale ty to jistě šéfuješ všechno s grácií,tobě se nic stát nemůže …
Nehledě na fakt,který píšu již podruhé - kdyby ex se svojí přítelkyní byli neschopní,asi těžko jim děti na víkend dáš.
@LenkaN26 píše: Víš pro mě jsou důležitější děti než zábava.
Toto vytrhnu - takže odjet na pohotovost je zábava?
No sakra. ![]()
Myslím, že problém nemají ti dva, ale ty sama se sebou, respektive s nimi v sobě. Člověk si sám zdravým úsudkem dokáže uvědomit, že těžko nechají doma děti s otevřenými okny dokořán, položenými noži, nůžkami, jehlami, špendlíky někde na zemi, že nechají na plotně vařit jídlo a já nevím, co všechno ještě může člověka napadnout, ale že opustí zabezpečený byt s nakrmenými dětmi a s jasnými pokyny pro nejstarší. A především -že VÍ, co ta holka dokáže nebo nebo ne splnit.
Kdyby tomu tak nebylo, tak se asi těžko zachovali tak, jak se zachovali.
Ale proč nehledat problémy tam, kde nejsou… ![]()
Kdyby ex se svojí přítelkyní byli neschopní, asi těžko jim děti na víkend dáš.
od kdy se dává dítě jen schopným? Já myslela, že se musí udržovat styk ze zákona i s těmi neschopnými, co klidně nechají dvouleťáka doma tři hodiny na starosti desetilé. Ono jaksi matka nemá na výběr, že? Když už si je jednou udělala s neschopným, musí je nechat udržovat styk s neschopným bez ohledu na její vůli.
@berry4 můj syn si ve třech letech strčil lentilku do nosu. Samozřejmě věděl, že se do nosu nic strkat nesmí, prostě tam najednou byla. Tak nevím, jak takové situace okaučuje desetileté dítě.
A tou zábavou Lenka samozřejmě nemyslela pohotovost, ale svou ochotu kdykoli skončit se zábavou svou, aby se postarala o děti.
@terinka4444 napíšu ti jen jedno. Zkus přispívat tam, kde můžeš hodnotit podle vlastních prožitků. Což se nestalo a nestane.
Ne coby, kdyby.
Myslet si občas znamená…
Bránit se dá všude, pokud je situace opravdu nestandartní. Nemusíš, nic jen umřít.
@Eliška píše:
@berry4 můj syn si ve třech letech strčil lentilku do nosu. Samozřejmě věděl, že se do nosu nic strkat nesmí, prostě tam najednou byla. Tak nevím, jak takové situace okaučuje desetileté dítě.
A tou zábavou Lenka samozřejmě nemyslela pohotovost, ale svou ochotu kdykoli skončit se zábavou svou, aby se postarala o děti.
Přesně tak, díky. Mluvíš mi z duše ![]()
@berry4 i ty přeci často, velmi často promítáš do svých odpovědí svůj život, to že ty jsi byla nucena nechávat děti samotné doma přeci neznamená, že je to správné, nebo že by jiná máma nemohla být na větvi z toho, že zrovna její dítě zůstalo samo pod dohledem jiného dítěte. To že tvůj prožitek říká, že je to OK neznamená, že je to OK pro jinou mámu. Pro tuhle, jako pro spoustu dalších je to nepřípustné, a navzdory tvému prožitku je to nepřípustné oprávněně. A kdyby si jen neposteskla tady na diskuzi, ale jako správná pomstychtivá mrcha, jak se jí tu některé snaží prezentovat, šla hlásit, určitě by nedostal za pravdu otec a ona by nebyla nazvána hysterkou.
Tak schválně jsem se zeptala kamarádky, která má syna(10) a dceru(2),zda by v takové situaci nechala doma děti samotné..?
Tak odověděla rezolutně ne! bud by zatukala na sousedku, nebo by prostě děti jeli taky…
@berry4 to je moc pěkná škodolibost „škoda, že se to nestalo v pátek“, pokud bych nesehnala nikoho tak bych mu řekla ať jede paní taxíkem a on se postará o děti…
psala jsem o své zábavě, nikoliv o odjezdu na pohotovost, ano vytrháváš z kontextu a každý soudný člověk pochopí, že jsem onu zábavu myslela vůči sobě nikoliv návštěvu lékaře.
Vážně je těžké pochopit, že dospělý člověk dokáže malému dítěti pomoct dřív než desetileté děcko?
Já jsem ráda, že si manžel holky bere a má s nima dobrý vztah. Problémy v tomto nemáme, ale tohle mi přijde jako úlet co udělal a navíc jeho přístup k věci…
@dendule4 Mě napadli taky ti sousedi, snad by někdo ve 13-ti patrovém domě byl kdo bude ochotný být na telefonu a případně pomoct, ale byla na telefonu jen s nimi a s babičkou, která bydlí 200km daleko
@LenkaN26 píše:
@dendule4 Mě napadli taky ti sousedi, snad by někdo ve 13-ti patrovém domě byl kdo bude ochotný být na telefonu a případně pomoct, ale byla na telefonu jen s nimi a s babičkou, která bydlí 200km daleko
Však já už psala, já Ti rozumím. Nepřijde mi to správné a taky bych se rozčilovala. O život jí asi nešlo, tak měli najít nějaké řešení
@terinka4444 tady nejde o můj život. Tady jde o to, že některé z vás nechcete a neumíte pochopit, že drtivá většina dětí je schopna se postarat, že nemusí jít o nic, pokud z toho nezačnu dělat vědu.
Nechcete, neumíte připustit, že věci prostě mohou jít, když se jim dá správná výchova a instrukce.
Vidíte jen věk a tím to hasne.
Stát se tragédie může kdykoli, mohla bych tady vypisovat do aleluja, co se stalo dospělým za jejich přítomnosti.
Jen jedno z mála- nedávno u nás ve čtvrti vypadla 2 a 1/2 letá holčička ze 7 patra-maminka byla v kuchyni, ona si otevřela okno a vypadla.
Moje dcera si nedávno veš kolce taky zarazila korálek až do kamsi a myslíš, že to řešily učitelky? Ne, musela jsem přijet a jet s malou na ORL.
Máš pocit, že my dospělí jsme BEZCHYBNÍ?
Ne. Jen si to myslíme.
Můžu ti napsat jen jedno. Ano - mám zkušenosti. A to takové, že ty malý děcka to mnohdy zvládají líp, než my dospělí. Jen jim dát tu šanci a nedělat problém, kde není.
Jenže to by jsi si někdy musela zkusit a prožít, aby jsi to pochopila…
@berry4 jenže, zakladatelka tu desetiletou holčičku nezná, nedala jí výchovu, děti jí znají od dubna jednou za 14 dnů. To že on pak řekl, že malá je schopná se postarat nic nevypovídá o tom, jestli je nebo není. Dítě má na starosti otec, nikoliv desetileté dítě, jež zná tři měsíce přeci. Ani otec nemohl vědět, jestli to cizí dítě zvládne nebo nezvládne.
Tady mi to spíš zavání tím, že prostě má novou známost, musel se prsit a držet jí za ruku na pohotovosti. Ono totiž co by udělal každý normální manželský pár? Není vyhnutí, bloklá záda, musí se do špitálu, dá se to srovnat se žlučníkovým záchvatem? takže já, ačkoliv mé osmileté dítě je velmi rozumné, uvážlivé a zodpovědné, volám babičku nebo kohokoliv k děteme dřív, než se nechám v bolestech manželem transportovat do nemocnice. Když už by nebylo zbytí, máma by se nechala odvézt do nemocnice, poslala chlapa zpět za dětmi s tím, že aý bude hotová, tak pro ni zase přijede. Rozhodně by se nenechala držet na pohotovosti za ručičku, zatím co by byly doma děti 10,5 a 2 samotné po dobu tří hodin. Cítíš ten rozdíl? V tom je ten zakopaný pes, tady měl mámu suplovat otec, odvézt fajn, ale vrátit se a mít zodpovědnost za maličké děti, nikoliv novou partnerku v rukou lékařů.