Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak předně bych chtěla říct, že každé dítko je jiné a co platí na jedno, to neplatí na druhé. A to co u vlastních bereme v pohodě, nám u cizích většinou leze na nervy ![]()
Já teda hodně domlouvám. Ale k tomu jsem prostě dospěla. Jeden čas byla malá fakt na zabití a já blbá podlehla tomu, že jí rozmazluju a těžce přitvrdila. Takže jsem jí v podstatě řezala od rána do večera. Malá řvala, já nervy v hajzlu a stejně to k ničemu nebylo. Takže jsme úplně přestali chodit mezi lidi, já se uklidnila, tím pádem i s malou se dalo vydržet.
Podotýkám, že R. je beran a to se vším všudy.
Nakonec u nás hodně pomohlo: chceš jít ven? Fajn ale až… A hlavně na ní nepospíchám, ona má třeba hodně pomalé rozjezdy po spaní a když jí začnu honit, tak ve finále všechno trvá. Pak s ní taky hodně jednám jako s dospělou - jasně že v mezích možností, ale u nás to prostě funguje.
No a poslední metoda - 3× řeknu, po čtrté zařvu, po páté plesknu. Ale poslední dobou to nějak není moc potřeba.
Judy , já byla hodné, takové to ‚geniální‘ dítě
, od 4 jsem četla a psala…užili si se mnou až v pubertě. Externě jsem tancovala v Semaforu, měla jsem pocit, že jsem největší bohém, budoucí nejlepší česka a možná i světová herečka, v nejhorším zpěvačka a kolikrát jsem den místo ve školních škamnách Nerudova gymnázia proseděla v blízké Malostranské kavárně, i jinde ![]()
Sice mě tenkrát taky nebili, ale neumím si představit, jak to přežili! Moje dcera odmaturovala na samý jedničky a v životě nebyla za školou.
No, ale ještě mně čeká syn, který právě skončil základku a pak ta Jasmína, tak doufám, že se ‚nepomaměj‘
Holky jsem ráda,že se diskuze ujala a že dokážeme si své názory sdílet bez emocí,z toho jsem měla strach.
S názory a výroky džamili absolutně nesouhlasím a přijdou mi dost ujeté. ![]()
Sabiko svým příběhem jsi mě pobavila a připoměla,že když jsme tu měli malou od švagrové na týden na hlídání,tak jsme také jeli podle svého a kažý večer byl detektivní telefonát,co jsme dělali,co Anička říkala,jak se chovala apod,prostě katastrofa,pak jsme telefon ani nezvedali,nebo si vymýšleli,protože ji přece nebudem říkat,že s malou děláme to,co ona nám zakázala ne ![]()
Duant teda brácha byl opravdu nezmar ![]()
Judy boužel já si mylsím,že dnes se snad každá maminka potýká s nesouhlasem okolí,protože mě přijde,že ostatní ví vždy líp než dotyčná maminka jak by mělo být dítě vychovávané,když se v reálu setkám s takovým člověkem a většinou se mi stalo,že byl bezdětný,odkazuji ho do patřičných mezí s tím,že si to povíme a pokud to je náhodou vysloužilá maminka,tak si ji vyslechnu a myslím si své i když vím moc dobře,jak to bolí a jak to vrtá v hlavě. ![]()
Makino závidím tvárné holčičky ![]()
No a když tak přemýšlím nad Davčovým chováním on absolutně nemá pud sebezáchovy.Lození po výškách s tím,že klidně zbuchne to je jeho,dokáže vylézt všude,po skluzavce zá:,–(ně hlavou dolů nebo na ní stojí a snaží se jí sejít,samozřejmě se mu to zatím nikdy nepovedlo a následuje držkopád.Neustále jezení psích granulí a exkrementů,lezení do bazénu po hlavě a oblečený,ze schodů zá:,–(ně opět po hlavě(ale umí moc dobře po nohou),zá:,–(ně sahat psům do jídla nebo do pusy kde to jídlo zrovna mají,to je prostě můj syn.Dokonce i moje máma prohlásila,že vychovala tři děti,ale tohle nezná a už si neví rady jak na něj.A kdykoliv ho někdo hlídá odevzdává ho s tím,že mě lituje,že nechápe jakmůžu takhle živé dítě deno denně zvládat.Ale mi to celkem dobře si myslím zvládáme i když je fkat,že mi z něj večer jde už hlava kolem.
Opravdu každé dítko je jedinečné a na každé platí něco jiného,já mámpocit,že kdybych toho svýho kolomba nechala a nebyla na něj tvrdá,tak by mi zvlčel natolik,že buď by si něco udělal nebo by mě měl totálně u pr…Takhle alespoň trochu ví,že maminka je taky autorita ![]()
DuantNefret píše:
Moje dcera odmaturovala na samý jedničky
co to? Duant, ty máš dceru ve věku 20 let? Na fotce u nicku vypadáš tak na pětadvacet let. ![]()
Judy , přežil… ![]()
Naši ho fakt nechtěli tolik mlátit, táta byl navíc strašnej dobrák, ale s ním nic nehlo. Tak fakt jednou použili extrémní věc, řekli mu, že ho odvezou prodat do Brandejsa na trh, čekali, že se zalekne, ale on se sám šel oblíkat, tak táta chudák, úplně vyřízenej, pokračoval v tý komedii, naložil ho do auta, a čekal, že po cestě zalituje…ale kdepak, brácha se ho celou cestu ptal, kdy už tam budou, tak to musel před Brandejsem potupně otočit a brácha zas nic.
A co napíšu teď, za to by naše v dnešní době snad zavřeli, ale jim to poradil doktor, když se ho matka ptala, co má proboha s ním dělat, když celý noci vzteky prořve. Řekl, ať ho prostě strčí pod studenou sprchu, až to bude k nevydržení. Tak brácha takhle jednou zase vyřvával, nepomáhalo nic, tak se máma po několika hodinách zhroucená sebrala a vzala ho pod tu studenou sprchu…ale co se nestalo…bratr se zpočátku zarazil, přestal řvát a pak radostně spustil, ve 3 ráno: ‚Budeme se koupat, budeme se koupat!‘ Do rána pak řval, že se chce koupat. Nikdo si neumí představit, jaký to s ním bylo
![]()
Maki , díky, dceři bude teď v srpnu 19, mně letos v listopadu 40 a ta fotka je asi 14 dní stará
![]()
makina píše:DuantNefret píše:
Moje dcera odmaturovala na samý jedničky![]()
![]()
co to? Duant, ty máš dceru ve věku 20 let? Na fotce u nicku vypadáš tak na pětadvacet let.
Makina , taky jsem si odbyla šok, když jsem kdesi na jiné diskuzi zjistila, že má Duant doma dospělou dceru. ![]()
Duant , neboj, někdo se „pomamí“ určitě…
Hlavně být tebou doufám, že se neprojeví gen po strýčkovi. ![]()
Duant teda to je fakt nářez
chudák táta,já bych dítko asi vytáhla z auta a nevím,tohle nevím jestli by moje nervy vydrželi ![]()
ale s tou studenou vodou to doktoři radí dodnes
a opravdu to zabírá,ne že bych to použila na Davču,ale ségra na svou dceru a udělala to dvakrát a byl klid a brácha (když švagrová není doma) to praktikuje taky,když má malá hysterický záchvat
Tak jsem po hrozně dlouhé době na emiminu a tahle diskuze mě vyrazila dech! Konečně něco jiného než (jsem těhotná? co malé papá? co ten děsný manžel?) fakt dobrý.
Sama mám tři děti a výchova je doma na paškálu pořád. Moje máma tvrdí, že ani u třetího dítěte jsem to moc nezvládla, že je malá děsně rozmazlená.
Nejstrší dcera není sice jedničkářka, jde do třeťáku na střední a je naprosto bez problémů. Takový dítě, že ani nevím co se ve škole učí, nikdy nedostala poznámku nebo neudělal průser. Mladej, to je kapitola. Dvojka z chování (on má vždy poslední slovo, za každé situace), vysvědčení nic moc, průšvih za průšvihem už od školky. Od malinka prostě neřízená střela, která mě dodnes dohání k šílenství. Ale jinak je přející, dobrosrdečnej a někdy dokonce i pomáhající.
Myslím, že jsem oba vychvávala stejně, ale jsou naprosto jiné povahy a doma to mezi nimi vře.
Malá je střelec se vším všudy. Jako mimi přímo ukázková, spinká a jí na jedničku, ALE!! Pokud je vzhůru, tak neustále vyvíjí nějakou činnost směřující k lumpárnám. Pořád sem domlouvala, domlouvala, že knihy se nevyhahují a netrhají, že zahrádka je pro okrasu a ne na pošlapání, že do počítače sestry se kladívkem netříská, že nikoho bezdůvodně neplácáme čímkoli co je po ruce…atd. teď domluvím, zvýším hlas a zdůrazním co je zle a nakonec dojde na výchovnou přes plenku. Zatím to vypadá, že to začíná působit. Moc se bojím, aby nám náš benjamínek nakonec doma nerozkazoval, jak ji všichni milují a dělají vše jen pro ni.
Jo a ke švagrové, její 8 letý David je prostě zkáza. Od rána do večera je na zabití. Zlobí, vzteká se, nadává, je sprostej a nakonec sem tam mamku zkope. A ona? Davídku, to se nedělá, ty ty ty! pojď dej mi pusinku!
Odcházím a tiše zuřím.
Paradise moc dobra diskuze!!!!KONECNE neco jineho nez mohu byt tehotna atd ![]()
Souhlasim s Natasou .
Tale si myslim ze dite do dvou let „somlouvaci metodu“ nepozna a ja rozhodne nejsem pro nejake biti ale pokud nekolikrat zopakuji ze NE a ze to nesmi a ona to s usmevem stejne znovu udela tak ji placnu pres zadecek(jak psala Natasa pres plenu to stejne nskoro neciti) a mala citi ze je neco spatne kdyz maminka zvysila hlas a placla ji.
Jinak Dzamilu rada nemam a jeji nazory nezastavam a je opravdu rozdil kdyz rodic dite placne a kdyz zbije.
S tou studenou vodou mi to zas tak drastické nepřijde. Před 10 lety jsem v UK hlídala 4 letou holčičku a 13 letého kluka a na holčičku to i použila
Ne že bych jí narvala do sprchy, ale jednou dostala hysterák, tak jsem ji odnesla do koupelny a řekla, ať si umyje obličej studenou vodou. Byla z toho docela paf, tak to bez odmlouvání udělala a byl klid. Na veřejnosti hysteráky nepředváděla, protože se styděla ![]()
Btw furt slyším, jak jsou malí angličani rozmazlení fakani, ale já se s takovými nesetkala. Ti „moji“ byli slušně vychovaní a rodiče je vůbec nebili, tam se to asi opravdu nesmí.
já mít doma jen Pepinku, tak si o ostatních matkách myslím, že jsou totálně neschopné. Díky tatarce Adlétce a samorostovi Eli vím, že to není tak snadné, jak by se mohlo zdát.
I u nás jedna na zadek přilítne, rozhodně dřív jak ve dvou letech dostaly všechny občas přes ruku i prdel - jsou prostě věci, které se u nás nesmí. Namátkou házet věci do záchodu, dloubat do elektriky, lozit po nábytku, dloubat zvířectvo do očí, oškubat mamince kytky, kousat psa… Jo a úplně zpočátku kousat maminku při kojení - a to zkusily s prvním zubem všechny…
Pamatuju si ty príma lehací vzteky - kolikrát jsem je poppadla za oblečení, v horizontální poloze poponesla stranou a čekala, až to přejde. Jednou jsem Elinu nesla snad sto metrů do auta - celou dobu byla ječící propnutá do luku, do toho dvě starší řvoucí Kunhůty - brrrrrr!
Zkoušela jsem i domlouvací výchvu, ale výsledek byl ten, že to nakonec u nás nahromaděné bouchlo, tak jsem uznala, že raději houknu zavčas, protože jak to budu v sobě dusit, napáchám víc škody jak užitku.
Adli s Pepi už na zadek hódně dlouho nedostaly, ale třeba jsem zrovna před chvilkou po pátém upozornění na přezouvání oznámila Adě, že příště už neřeknu ani slovo a jedna jí přilítne. A najednou si na to dává pozor.
Jo a poslední doubou jsem jí několikrát vysvětlovala, že „takhle se mnou rozhodně mluvit nebude“. Taky máme nějaké vzdorné období - ale musím říct, že žádná hrůza.
Kvůli nástupu do školy jsem s ní byla v poradně - taky prima komedie. Poprvé jsem tam šla bez nějaké přípravy, naše Adli vycítila příležitost a rozjela své vrcholné umění - včetně lození pod stůl, tykání, absolutního nezájmu o vyšetření - maminka byla v čekárně, tak nemohla zasáhnout. Taky mi paní pedagožka naznačovala, že máme pravděpodobně hyperaktivní dítě s náznaky ADHD - podruhé jsem Adě vysvětlila proč tam jdeme, co bude a co naopak nebude dělat a co se stane, když zase bude dělat tatara. A v papírech máme zaznamený velký vývojový skok…
Zaplaťbůh mají přísnější paní učitelku, tak snad bude první třída k přežití. Doufám.
No a já musím běžet tak hezky se mi tu četlo. Filip vysí na patrovce a hází po Sabče polštáře(má přísný zákaz nahoru lézt) a nechce slézt ikdyž mu Sabí domlouvá tak musim startovat.
Ela nám taky předvedla, že se umí vztekat… nádherně venku na ulici… za to, že jsem jí nedovolila cachtat se v louži… to jí bylo něco kolem roka. Vydrželo jí to tak do roka a půl. Teď už naštěstí tyhle scény nedělá. Ale vzteká se i tak… má to po mě ![]()
Tak u nás platí spíš přísnější výchova, domlouváme taky,ale jsou situace,kdy domluva nemá smysl. Lukáš je celkem zlatíčko,dobře jí,spí,záchvaty vzteku zatím nepředvádí. Přepodkládám,že si to vyberu i s úrokama se druhým broučkem.
Mě teda celkem hnula žlučí kamarádka,má stejně starého kluka a ten normálně šlapal po kočce,které ležela na zemi. Kámoška se dívala a jen řekla,že se to nesmí. Za minutu kluk dělal to samé a ona nic. Ale nedej bože,kdyby si chlapeček hrál s nějakou hračkou a jiné dítě si ji chtělo půjčit. To zakročí hned bude svého syna bránit.