Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ještě dodám, že když jsme u nich (někdy 1× do týdne, většinou i častěji), „klábosíme“ spolu celé hodiny a i přesto ji stále nijak neoslovuji, jen vykám
Oslovení se vyhýbám jako čert kříži, jménem mi to přijde troufalé a příjmením blbé ![]()
Nedá se říct, že by to bylo přímo vhodné či nevhodné, ona si to v tu chvíli zřejmě asi ani neuvědomila.
Mě by to přišlo asi taky blbý, možná bych byla i trochu naštvaná, nebo bych se spíš cítila trochu ukřivděně, ale Bůh ví, co má „tchýně“ v hlavě a jak kterou z vás bere. ![]()
Příspěvek upraven 08.09.14 v 00:49
Jsi precitlivela.
Mne tchanovci tykali hned, ja jim do dnes vykam (uz 17let), protoze mi tykani nikdo nenabidl.
Vztahy si troufam rict, ze mame vice nez dobre.
A ze to ma skorotchyne s nekym jinak? No a? Jednak to bylo omylem, jednak si mohly vic sednout atd. Neres… ![]()
@Anonymní píše: …Oslovení se vyhýbám jako čert kříži, jménem mi to přijde troufalé a příjmením blbé
Neoslovovala jsem az do narozeni deti! (tzn 11 let) Pak jsem plynule najela na babicko a bylo. ![]()
Řekla bych, že jsi přecitlivělá a vztahovačná působením těhotenských hormonu.
Vůbec bych to neřešila. Ony si potykaly jako „kamarádky“. Ty jsi ale budoucí snacha, to je velký rozdíl. Chce si držet odstup, což je logické. Ono se líp říká ty krávo, než vy krávo, tak se jistí
Fakt mi to přijde normální a kdybych nemusela, tak své tchýni netykám ![]()
Ma prvni tchyne mi nabidla tykani pri svatbe a ze ji muzu rikat i mamko. Ale jelikoz jsme si dle meho nazoru nesedly, coz se i potvrdilo, nikdy jsem netykala, neslo mi to pres usta. A me dve nynejsi tchyne ( manzelovi rodice jsou rozvedení) tak nenabidla ani ani jedna a to si tykaji i s moji regrou. Zezacatku to trocha mrzelo, ale postupem casu vubec a jsem za to rada
Neresim to, zatim jsem nijak neoslovovala a pokud by k tomu doslo s klidnym srdcem oslovim prijmenim, ale urcite ne mamko, tu mam jen jednu ![]()
Asi je jí sympatičtější, navíc ji potkává častěji.
Moje tchyně mi tyká, já jí vykám (mně je 23, jí přes 70), vídáme se docela málo, tak to neřeším, ačkoliv mi to z její strany příjde neuvěřitelně neslušné. S tím oslovováním to mám úplně stejně, absolutně netuším, jak ji oslovovat, tak ji prostě oslovuji většinou „prosímvás,“ ale většinou se tomu úplně vyhýbám.
Můj táta si s mými prarodiči vyká už 35 let a to bydlí v jednom baráku. Já své tchýni vykám a jsem s jejich synem 10 let. Švagrová jim tyká. Nenabídli mi to, tak já sama s tím začínat nebudu. Je mi 34, jim 65, ale na věku myslím, nezáleží.
Podle me takhle akorat „zachranila“ to, ze kamaradce zacala tykat omylem…v takovem pripade je asi jednodussi to zoficialnit, nez se vratit k vykani…Moc to resis
A ze tobe tyka a ji puvodne vykala muze byt proste z toho, ze ty jsi jeji „nevesta“ (i kdyz neofiko), tak se mozna k tove stavi jako k „dceri,“ zatim co pritelkyne od synovce je mozna vic „cizi“
V kazdem pripade zlata anglictina a jine jazyky, ktere tohle nemusi resit ![]()
Pro tchýni může být tykání s přítelkyní jejího synovce jako jednoduchý krok, je to vlastně teta. Možná pro ni znamená tykání s tebou jako posunutí vašeho vztahu do osobnější roviny natolik důležité, že to nechce odbýt někde na veřejné akci. Možná s tím čeká na lepší chvilku, aby to mělo atmosféru ![]()
Když se narodila dcera a byli jsme poprvé u tchánovců /asi měsíc po porodu/, tak tchyně nachystala přípitek a řekla, že když jsem jim dala tak krásnou vnučku, tak jestli chci, tak jí můžu tykat a říkat mami, babi, Jarko, jak mi bude vyhovovat. Na to tchán reagoval větou-tak si holky tykejte, no… On je trochu v. l. Vyžaduje respekt a úctu jen proto, že je. Ještě mu nedošlo, že respekt a úctu si musí člověk zasloužit svým chováním a ne jen proto, že je starší, otec manžela a podobné důvody, navíc je docela zlý, dělá rozbroje v rodině a po tom jeho projevu se i manžel na něj kouká trochu jinak.
Jen mě mrzí, že jako vždy v podobných situacích mě odpověď na jeho poznámku napadla až doma-měla jsem místo koukání se spadlou bradou říct-„dobře pane H…, MY si tedy budeme i nadále vykat…“ Protože on mi také začal tykat od prvního setkání, aniž by se ptal a to mi bylo 32 let
Ale myslím, že už pochopil, že mi nedělá problém ani vy v.le
V tykání to opravdu není ![]()
Anonymě, protože sem chodí švagrová. Jsem s manželem 9 let, z toho 3 roky manželé. S tchyní mám dobrý vztah, vídáme se často. A přesto tchyni vykám a ona mi tyká. Funguje to takhle od začátku mého vztahu s manželem. Tenkrát mi bylo 20, nikdo se mě na tykání neptal a ani nenabídl, abych tykala i já. Naproti tomi švagrová tchyni tyká. Je mladší než já a se svým manželem je přibližně stejnou dobu. Neřeším to a je mi to jedno, stejně bych tchyni ani tykat neuměla. To samé s tchánem. Neřeš to, nemá to cenu.
Mně tchýně nenabídla tykání celych 19 let. Přestože jsme spolu zazily mnoho
Popravdě už bych jí asi tykat ani nechtěla, jsem tak zvykla
Podotykam, že se všemi si normalne tyka, kromě mě jsou vsechny snachy bývalé.
Kdysi mě to mrzelo, teď je mi to sumak ![]()
Momentálně si s tchýní, tchánem vykám, přítel taky mým rodičům vyká. Příjde mi to zcela normální - oni nám tykají.
V minulém vztahu jsem si tykala a vůbec to nepovažuji za výhru. Chtěla jsem jim pořád vykat, ale když už mi to tykání nabídli. ![]()
Já jim taky vykám, s přítelem budem 5 let a jeho brácha má holku, co je mladší o 2 roky než já a té nabídli tykání hned. Taky někdy nechápu, ale ani o to nestojím. Jenom je někdy divný, když přijdeme třeba na narozky a všichni si řeknou čau, je n já povím Dobrý den ![]()
Ahoj, možná mám poněkud hloupý dotaz, ale spíše jde o to, že mi to přišlo dost líto a připadla jsem si v tu chvíli trapně
Jde o to, že jsme se na jedné veřejné akci sešli více méně větší část přítelovi rodiny. Abych to uvedla přesně seděla jsem tam já, přítel a s námi i jeho mamka, kterou mám ráda, přijde mi, že si rozumíme, ale občas pochybuju, že to ona vidí stejně, obzvláště teď. Po chvíli k nám došli dva přítelovi bratránci a přítelkyně jednoho z nich (má kamarádka a občasná „tchýnina“ spolucestující ve veřejné dopravě). Hovor plynul a „tchýně“ něco vyprávěla a přišla na to, že mé kamarádce tyká, nejdříve se jí omluvila, ale pak jí došlo, že by si vlastně mohli tykat. Já si s ní dodneška vykám, nenabídla mi to, ale budiž, o to mi ani tak nejde, nežárlím nebo tak, ale abych to vysvětlila, mě jeho mamka tyká celou dobu aniž by se mě zeptala, dobře je mi JEN 25let, ale je to slušnost, neřešila jsem to, přešla sem to, proč taky ne, přišlo mi to normální. Mé kamarádce je 30, což není o moc více než mě a tchýni něco přes 50. Až tak věkovej rozdíl mezi námi (mnou a kamarádkou) není. Pak také kamarádka je ve vztahu s bratránkem necelí rok, s „tchýní“ se znají o dost méně a vlastně hlavně jen ty občasné několika minutové cesty veřejnou dopravou. Já jsem s přítelem o trochu delší dobu (2roky) a nyní čekáme miminko (jsem 20tt). Tykání jí nabídla před námi všemi, vlastně jsem všichni seděli ve skoro kroužku a ony si podaly ruce přes mého přítele… V tu chvíli jsem opravdu nevěděla kam s očima a jak se tvářit, hlavně aby to na mě nebylo poznat
Snad jsem to vysvětlila tak nějak srozumitelně. Zajímalo by mě, jestli jsem prostě jen já vlivem hormonů přecitlivělá a řeším moc to řeším a samou nudou doma (jsem na rizikovým) řeším kraviny nebo jestli to od ní nebylo až tak „vhodné“? Samozřejmě se jí na to nehodlám ptát, zajímají mě názory druhých a také bych se s tím ráda nějak rychleji srovnala
Moc díky a za anonym se omlouvám, ale náhoda je blbec