Tykání s tchýní a tchánem - rozdíly v rodině

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14377
22.11.21 16:38

Ja tě chápu, jak se cítíš. Měla jsem to s bývalým podobně. Jeho mamka mi nabídla tykání, dlouho jsem si nemohla zvyknout. S tátou jsme si vykali do jeho poslední chvíle, ale beru to tak, že byl o 40 let starší, jak já. Švagr si s ním tykal, byl jen o pár let mladší než on. U nás to kolikrát sama tchyně naťukla, ale on se k tomu neměl a u toho zůstalo. Já si osobně myslím, že to byla spíš nerovnost mezi ženským a mužským pohlavím, než o věku. A jen tedy musím souhlasit s výše napsaným, většina chlapů nemá moc zábrany a tyká drze po pár setkáních. Moje máma to třeba bytostně nesnáší a naši partneři jí vždycky vykali. Můj ex to třeba nedokázal chápat a několikrát jsme se kvůli tomu hádali, strašně se ho to dotýkalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
22.11.21 16:43

Jak kdy, jak kde, jak v jakém věku.
S ex jsem chodila od 17 a S ex"tchýní" jsem si potykala tak po deseti letech (když jí švagrová řekla, jestli už mi nechce nabídnout tykání, že je to trapný), s ex"tchánem" velmi záhy, nejspíš při první sklence :lol:, ale to už bylo o několik let později.

Teď, když jsme se skoro ve čtyřiceti navzájem představovali s novým partnerem s našimi rodiči ve věku 55-60 let, potykali jsme si všichni navzájem hned, už to tak asi nikdo neprožívá. To bylo „Dobrý den“ a odpověď „Já sem Soňa, ahoj“. No a bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18791
22.11.21 16:48

Manzel mym rodicum vyka (jsou studeni cumaci), ja tchanum tykam od svatby svagrove, kdy to nabidli zenichovi a ja holt byla u toho (Jsme spolu s chlapem dele), jejich babicce jsem tykat slusne domitla, je ode me presne na den 50 let a kazdy rok se divi ze mam taky narozeniny, nepoprala mi ani jednou :nevim: Pokud bych stala o to jim tykat a byla jedina kdo musi vykat tak to beru pres chlapa at zjisti kde je problem, ale osobne by me vic vyhovovalo jim vykat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
22.11.21 16:49
@Anonymní píše:
Ahoj,

chtěla bych se vás zeptat na názor. S manželem jsme se letos brali a jsme spolu už spoustu let. Krátce před námi se vdávala i jeho mladší sestra. S nýnějším manželem jsou spolu o dost kratší dobu než my. Krátce po svatbě si začal manžel od švagrové s tchýní a tchánem tykat, já jsem jim stále vykala. Ale to jsem brala v pohodě, protože jsem si říkala, že mi to taky nabídnou po svatbě. Jenže už máme po svatbě skoro půl roku a já si s nimi pořád vykám :nevim:. U nás v rodině se vykání taky používalo a já na to byla zvyklá, takže by mi to nepřišlo divné, kdyby tam nebyly rozdíly. Upřímně se necítím úplně konfortně, když se sejdeme na rodinné návštěvě a já jediná vykám. Nemyslím si, že by mě maželovi rodiče neměli rádi. Naopak mi přijde, že máme nadstandardně dobré vztahy, takže o to víc mě to mrzí.
Jak byste to řešili? Nechali byste to být?

Děkuji za odpovědi…

Buď ráda. Jestli Ti začnou tchánovci někdy lézt na nervy a budeš je muset někam poslat, jako když najdeš. :lol:

• Citovat
  • Upravit
855
22.11.21 16:59

Partner si s mým tátou tyká a mámě vyká. Mamka je děsně konzervativní a tykání mu nenabídla a myslím, že ani nenabídne. Já partnerově mamce i jejímu příteli vykám. I když nejsou zlí, kamarádi to nejsou a jsou starší. Mě dělá všeobecně problém starším lidem tykat. Maminka mojí kamarádky mi nabídla, ať jí tykám a i když ji mám moc ráda, nejde mi to přes pusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
22.11.21 17:07

Já jsem zase třeba obecně vykácí typ. A vykat se mi líbí, ale pouze já někomu, na vykání mě, netrvám. Tchyně mi taky nabídla tykání na svatbě, s tím, ze očekávala, ze ji budu oslovovat mami, tak jak svagrova. No, neslo to, až pak babičko. Vztahy máme Ok.
Takže já bych třeba neřešila a nevadilo by mi to. Jak už tady někdo psal, tipuju, ze švagr si řekl sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11698
22.11.21 17:16
@catch-22 píše:
Buď ráda. Jestli Ti začnou tchánovci někdy lézt na nervy a budeš je muset někam poslat, jako když najdeš. :lol:

No právě pokud se k tobě tchánovci chovají hnusně a tykají ti a ty jim máš jako zdvořile vykat, o to je to horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
22.11.21 17:18

Já jsem každému partnerovi mých dětí nabídka tykání tak po roce. No, křestním jménem mě zatím neoslovuje nikdo, zatím jen takový neurčitý věty jako : můžu ti pomoci?
I když jsem jinak vykaci typ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
22.11.21 17:20
@jita22 píše:
No právě pokud se k tobě tchánovci chovají hnusně a tykají ti a ty jim máš jako zdvořile vykat, o to je to horší.

Jak se to vezme a jak to kdo cítí. Za mě se v blízké rodině tyká, takže pokud někomu vykám, tak není blízká rodina. A když není blízká rodina, nemusím se s ním zalamovat, ať už mi on tyká nebo ne. Ale samozřejmě je to o tom, že různí lidé to berou a prožívají různě.

• Citovat
  • Upravit
53518
22.11.21 17:21
@Lucy75 píše: :lol: jé, moje oblíbené téma : Vykání a tykání fakt vydá NA CELOU KNIHU,
jak v práci, tak v rodině…Já zírala, když jsem se v 18 poprvé vdala a přímo na té svatbě manželovi rodiče (moc milí, ale měli už tehdy skoro 50, takže pro mne geronti) říkají při proslovu : A u nás v rodině je zvykem, Lucinko, si tykat a já jsem tvůj nový tatínek a… maminka :roll:
no krve by se ve mne nedořezal
jako absolutně jsem si nedokázala představit jim tykat, i když byli zlatí…
nakonec jsem to teda dala
ale u nás v rodině si dodnes třeba říkají přivdané „Babi/babičko, Vy…“
prostě to bylo u nás jinak no..
nakonec jsem obecně spíš tykací typ a asi i tohle mne dost otrkalo, takže i v práci i v rodině si radši tykám… na tvém místě - chápu tě - bych poprosila manžela, aby to rodičům taktně naznačil, že tě to mrzí, mne by to mrzelo (dnes) už taky.. ale jako mladá holka bych to asi brala OK… ;)

Tebe se aspoň zeptali. Já nastoupila do práce a větší geronti mi tam hned drze tykali. A nebyla to rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11698
22.11.21 17:24
@catch-22 píše:
Jak se to vezme a jak to kdo cítí. Za mě se v blízké rodině tyká, takže pokud někomu vykám, tak není blízká rodina. A když není blízká rodina, nemusím se s ním zalamovat, ať už mi on tyká nebo ne. Ale samozřejmě je to o tom, že různí lidé to berou a prožívají různě.

Jojo, je to o pocitech. Mě bylo příjemnější tykání, protože vykání jsem vždycky vnímala jako projev úcty, a fakt tam k té úctě moc důvodů nebylo. Naštěstí to teď už řešit nemusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
22.11.21 17:27

@Russet :lol: a ty jim?
já si taky pamatuju ve 20, že mi dvě kolegyně padesátky automaticky díky věku tykaly..
Já jim vykala a oslovovala jménem… extra mne to neuráželo, brala jsem je tehdá jako osoby nad hrobem, což su dnes pro mladé kolegy zas pro změnu já :mrgreen: ;)

PS : tykání jim nabízím během prvního týdne a tykáme si navzájem… fakt na vykání nelpím, ale tohle má každý holt nastavené jinak a mám třeba kolegyni, co si 20let vyká s kolegou v jedné kanceláři ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34389
22.11.21 18:00
@Anonymní píše:
Po 15 letech od svatby tchanovi stale vykam. Tchyne mi tak 6 let po svatbe nabidla tykani, kdyz jsem porodila syna :jazyk: Tchan je jediny komu v jejich rodine vykam. I rodicum tchyne tykam, vyslovene mi to vnutili hned na svatbe. Manzel uplne vsem v moji rodine tyka hned od svatby. Nemyslim, ze se na mem vykani tchanovi nekdy neco zmeni a ja k tomu tak pristupuju. Nesmel ke mne v sestinedeli, protoze vykam jen cizim lidem. Nebudu se ve stari starat o nikoho, komu vykam. Tecka :lol:

No ty jo, ty máš ale mega divný názory 8o Takže komu netykáš, tak je pro tebe ho@no u cesty jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
723
22.11.21 18:43
@jita22 píše:
Jojo, je to o pocitech. Mě bylo příjemnější tykání, protože vykání jsem vždycky vnímala jako projev úcty, a fakt tam k té úctě moc důvodů nebylo. Naštěstí to teď už řešit nemusím.

Zvláštní, jak to má každý nastavené jinak. 🙂 já jsem si třeba s tchánem a jeho manželkou začala vykat (i když mi to celkem trvalo, to týkání se staršími lidmi mi dělá problém), ale s manželovou matkou, ač mi to několikrát nabízela, nikdy. Nesedly jsme si a tykání je pro mě výraz společných zájmů a takové ‘blízkosti’. Nejde o to, že bych jí zrovna tímto odstrkovala, ale prostě mi to ‘nejde přes pusu’.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
22.11.21 18:53
@Anonymní píše:
Po 15 letech od svatby tchanovi stale vykam. Tchyne mi tak 6 let po svatbe nabidla tykani, kdyz jsem porodila syna :jazyk: Tchan je jediny komu v jejich rodine vykam. I rodicum tchyne tykam, vyslovene mi to vnutili hned na svatbe. Manzel uplne vsem v moji rodine tyka hned od svatby. Nemyslim, ze se na mem vykani tchanovi nekdy neco zmeni a ja k tomu tak pristupuju. Nesmel ke mne v sestinedeli,protoze vykam jen cizim lidem. Nebudu se ve stari starat o nikoho, komu vykam. Tecka :lol:

To jsi tchána teda ale potrestala ty brďo :pankac:
Tebe bych fakt chtěla mít za snachu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová