Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kittanya píše:
@Cimada no bohužel, máma nás vychovávala tak, abychom si uměli v životě poradit, abychom byli samostatní a uměli řešit konflikty. No a teď náš blbeček s egem až na půdu sklopí ocas pokaždé, když ta jeho rapsodie se jen špatně nadechne, přitom s kdejakou jinou by zametl. Dopadlo to tak, že mámin vlastní vnouček nesmí ani babičce zamávat z autobusu. A to bydlí ve stejné vesnici prakticky přes cestu. A když jdeme se synem na dětské hřiště, oni musí okamžitě domů a nesmí ani na vlastní zahradu, abychom je náhodou koutkem oka nezahlédli. Drží je doma jako králíky.
Hm, tak to je smutné, no asi má švagrová nějaký vnitřní problém.
Ale nějaký důvod, proč ji Tvůj brácha až tak uznává a toleruje, asi existuje.
Chlapi obvykle chtějí mít svůj lid, a když vidí, že by se museli nějak moc prosazovat, tak se radši stáhnou. A nepokecali jste o tom?
@Cimada snažila jsem se. Ač jsem jim nikdy nic neudělala, tak su taky na černé listině, bo jsem si dovolila mít svůj názor a nenechala jsem si zkazit vlastní svatbu její přítomností a i přes její zákaz mi bratr nejenže na svatbu přišel, ale dokonce i svědčil.
Samozřejmě su úplně blbá, ničemu nerozumím, nic nechápu, nic nevím, protože dělám všechno co maminka řekne a říkám všechno co moje maminka mi nařídí, děti nemám (v té době jsem ještě neměla), tak nemám co mluvit,… No udělal ze mě totálního dementa, protože jsem po nich chtěla logické vysvětlení a ověřitelné argumenty.
A můj manžel jim též nic nemohl udělat, protože se přiženil někdy ve druhé třetině. Takže už jenom to, že je můj manžel (oni sezdaní nejsou) tak je taky na Black listu.
No náš malý brouček se provinil tím, že se nám narodil a přežil. Ona nám ho švagrová vůbec nepřála a to že jsem nejen nepotratila, ale i porodila a ono to furt žije, ji udělalo čáru přes rozpočet. Protože rozhlašovala po dědině, že to stejně potratím, protože mám nějaké svoje problémy, že manžel už je na děti starý a celkově se tvářila, že to nebude mít dlouhého trvání.
A ono ejhle, nám se daří velmi dobře, máme dost peněz (narozdíl od nich, protože všechno táhne bratr, ona v životě nedělala a dělat nebude), jezdíme si po výletech, po dovolených, na wellness a do lázní, máme na jejich vkus moc přátel, tak nějak celkově si žijeme jak chceme, oni mají rodinný výlet tak akorát do Kauflandu.
Teď čekáme druhé a ona už několik měsíců nemůže po třetí otěhotnět… Škoda, že nemůžu vidět, jak se tváří. Teď když se dozvěděla, že dostaneme horu peněz za to, že nestihneme do druhého porodu vyčerpat rodičovský příspěvek, tak nám to doplatí najednou a rovnou dostanu vysokou mateřskou (mám odparacováno a navíc vysoký denní základ), a ona dostane jen minimum, protože nemá nárok…
Nejdřív zkoušeli vymámit peníze od táty, protože ten byl nejvíc manipulovatelný, teď když se otec šprajcnul (po tom co zase vyvedli), tak to zkouší přes babičku. No a protože my nikomu žádné drby nesdělujeme a už se nestýkáme s těmi, kdo je nejen roznáší, ale taky si hodně vymýšlí, nemají nic v rukávu, nic pořádně neví, jen co jim dovolíme vidět na Facebooku a co jim řeknou ti, co se s nimi kamarádíme, tak ju to strašně sejří…
Tož asi tak v kostce pro představu, co je to ta osobu.
@Anonymní píše:
Protoze švagr jim tyka…kdybychom vykali oba, tak mi to přijde v pohodě. Ale měli bychom být ve stejném postavení. Navíc já jsem s manželem cca 3× déle než je švagr v rodině, jenom svatbu měli o par měsíců dřív než my….psala jsem to v úvodním příspěvku ( jsem zakladatelka)
Mám to podobně, s mužem jsme spolu 17 let, z toho 8 let jsme manželé a stále tchánovcům i zbytku příbuzenstva vyjma mužova bratra, bratranců a sestřenic vykám… Švagrová si s nimi všemi tyká - asi tak nějak od oznámení zasnoubení? Vlastně přesně nevím, prostě ji mají raději, tak jim tyká, ke mě si drží odstup, jsem ta neoblíbená snacha… Ani mi to neva, tchán mi vyká, takže tam si nemáme co vyčítat, tchyně tyká, prosit se jí o tykání nebudu a vlastně je to jedno. Trapné to je ve chvíli, kdy se sejde víc členů rodiny, kteří mi pak třeba píší nebo při nějakém setkání bez „starších“ vyjadřují údiv, proč svým tchánovcům vykám, navíc když moje švagrová jim normálně tyká… Tyhle situace mi jsou pak docela nepříjemné.
@Anonymní píše:Úplně tě chápu, mám to totiž stejně, švagr tyká, já vykám. Mám teda jen tchyni, a je to podle mě protože mě nemá ráda i když se samozřejmě tváří že tak to není. Moji rodiče před svatbou nás pozvali na oběd, a manželovi nabídli tykání. Když to manžel tchyni řekl, ta jen prohlásila že je zvyklá mít to jinak. (mimochodem moji rodiče vykali dokonce svým vlastím rodičům…) Jsem s manželem deset let, máme děti, nevím co víc by chtěla, přesto v široké rodině jsem jediná kdo vyká, a tykám si kromě ní také se všemi v rodině, všechny tety a strýčkové manžela mi to sami nabídli. Švagr do rodiny přibyl později než já a tyká, jak k tomu došlo nevím. Asi před dvěma lety mi došla trpělivost a požádala jsem ji o vykání, po tom co jsem ji slušně požádala zda bych jí nemohla při vykání namísto příjmením oslovovat alespoň křestním jménem a ona to striktně odmítla že ne, že by se prý cítila špatně kdybych jí říkala jménem když jsem přece cizí.
Přesně, to je to, co mi vadí…bylo mi úplně trapně teď přes Vánoce, když jsme se zase sešli a já jako jediná ze všech vykala tchánovcům a mě bylo od všech tykáno.
@Anonymní píše: Úplně tě chápu, mám to totiž stejně, švagr tyká, já vykám. Mám teda jen tchyni, a je to podle mě protože mě nemá ráda i když se samozřejmě tváří že tak to není. Moji rodiče před svatbou nás pozvali na oběd, a manželovi nabídli tykání. Když to manžel tchyni řekl, ta jen prohlásila že je zvyklá mít to jinak. (mimochodem moji rodiče vykali dokonce svým vlastím rodičům…) Jsem s manželem deset let, máme děti, nevím co víc by chtěla, přesto v široké rodině jsem jediná kdo vyká, a tykám si kromě ní také se všemi v rodině, všechny tety a strýčkové manžela mi to sami nabídli. Švagr do rodiny přibyl později než já a tyká, jak k tomu došlo nevím. Asi před dvěma lety mi došla trpělivost a požádala jsem ji o vykání, po tom co jsem ji slušně požádala zda bych jí nemohla při vykání namísto příjmením oslovovat alespoň křestním jménem a ona to striktně odmítla že ne, že by se prý cítila špatně kdybych jí říkala jménem když jsem přece cizí.No tak když jsem cizí a chce být paní XX, tak holt já jsem taky paní XX. Hodně se mi tím ulevilo. Oslovování se teď vyhýbá, je vidět že jí je to nepříjemné mi vykat, ale je to její rozhodnutí.
Jsi dobra, ze sis zaridila, aby ti tchyne aspon taky vykala, kdyz uz nechtela pristoupit ani na osloveni krestnim jmenem. Moje tchyne me nemela rada z principu, i kdyz me jeste neznala a nic o mne nevedela. Po seznameni mi zacala hned tykat a pak se po chvili zeptala, jestli mi to nevadi.
Co na to rict… Vykala jsem ji i po svatbe a 2 detech. Stvalo me, ze mi tyka a ja musim vykat jako skolacek. Nakonec ziskala i druhou budouci snachu, ta ji hrozne podlezala a te nabidla tykani po cca 2 letech, jeste hluboko pred svatbou ci detmi. A protoze ji to bylo na rodinne seslosti trapne, zahrala scenku, ze jsme obe jako jeji dcery, a navrhla tykani, budouci snacha bez odpovedi odesla, protoze nechtela hrat divadlo a tykani prijimat podruhe, ja podekovala a byla jsem rada, ze uz nebudu muset vykat jak mala holka nekomu, kdo mi tyka a jeste me nema rad. ![]()