Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, potřebuji poradit. Manžel si dal před¨3 lety na firmu nákup vozu kvůli odpočtu DPH. Teď by ho rád prodal, musí státu vrátit celé dph nebo jen určitou část, díky tomu, že ho tam má 3 roky.
Příklady
Koupil-li plátce v roce 2011 automobil, který byl v plné výši používán k jeho ekonomické činnosti, tj. ke zdanitelným plněním, měl nárok na odpočet DPH na vstupu v plné výši. Pokud takový automobil bude např. letos prodávat, bude jeho prodej zatížen DPH na výstupu.
Opačný případ, kdy není nárok na odpočet, je, pokud plátce koupil např. v roce 2008 osobní automobil, který byl v plné výši používán pro jeho ekonomickou činnost – ke zdanitelným plněním. Jak bylo výše uvedeno, tak do 31. 3. 2009 nebylo možné u osobních automobilů uplatnit nárok na odpočet bez ohledu na způsob využití. V letošním roce má být automobil prodán. Prodej bude bez DPH.
Plátce DPH koupil v roce 2008 automobil od neplátce, např. od soukromé osoby (nepodnikatele). Automobil byl v plné výši používán pro zdanitelné činnosti plátce. V letošním roce má být automobil prodán. A nyní musíme rozlišovat, zda se jedná o nákladní automobil, jehož prodej by podléhal DPH na výstupu (bez ohledu na to, že při koupi nebyl uplatněn nárok na odpočet, protože nákup nebyl daní zatížen), nebo o osobní automobil, jehož prodej bude od daně osvobozen.
Plátce DPH koupil v roce 2011 automobil, který byl částečně používán pro ekonomickou (zdanitelnou) činnost plátce a částečně byl dán k soukromému užívání např. jeho zaměstnanci. Nárok na odpočet byl uplatněn v poměrné výši. V letošním roce má být automobil prodán. Prodej bude podléhat DPH a současně plátce může provést úpravu doposud neuplatněného odpočtu DPH.
Ve výše uvedených příkladech jsme rozebrali, jak nakládat při prodeji starších automobilů z pohledu DPH. V každém případě je nutné zkoumat historii automobilu nejen z technického stavu, ale také z důvodu historie DPH. Jelikož dva totožné automobily pořízené ve stejný den, ale jeden plátcem, druhý neplátcem, resp. u jednoho byl uplatněn nárok na odpočet, u druhého nikoliv, tak každý z nich bude mít rozdílné zacházení z pohledu DPH při jeho prodeji.
Myslím ze je to ten první priklad
Manžel je ten první případ, je mi úplně jasné, že musí dph při prodeji vracet, ale jde mi o to jestli v plné výši nebo jen část.
Přeci snad nemůže platit to, že i kdyby auto prodával po deseti letech tak musí dph co na vstupu dostal zase vrátit ne? Je to necelé tři roky tak to potřebuji vědět jak to funguje a jinak moc děkuji za radu.
@RadkaOR No já bych právě řekla že jen část pokud ještě není plně odepsané ![]()
Budu kupovat střešní krytinu. Nedostanu na ní ale fakturu. Jen dodací list. Může se to odepsat z daní? Respektive, dostanu zpět DPH?? Vůbec tomu nerozumím ![]()
Nárok na odpočet (vrácení DPH) bys měla v případě, že:
@RadkaOR pri prodeji auta se dph spocte z prodejni ceny. Pokud tedy auto proda za 100000 vcetne dph, tak statu odvede 17 355,–kc na dph. Pri prodeji muze uplatnit pouze polovicni odpis za tento rok.
Prosím, není tu někdo, kdy by mi poradil? Nezaúčtovala jsem do přiznání k DPH za 3.kvartál jednu poměrně větší fakturu. takže dělám dodatečné daňové přiznání, jenže tápu, není tu někdo, kdo by mi poradil? Mám tam uvést v oddílu 1 na řádku 1 jen základ z té chybějící faktury? Jen prostě to chybějící?
Nebo ještě jinak, můžu tu fakturu, co jsem teď nezaúčtovala, na ten třetí kvartál, je z 26.8.2015 normálně pak přiřadit k fakturám za 4. kvartál? a teď vůbec nic nedělat?
Ano, v dodatecnem se uvadi jen to chybejici, ten rozdil v zakladu i na dani. ![]()
@histep píše:
Ano, v dodatecnem se uvadi jen to chybejici, ten rozdil v zakladu i na dani.
takže jen tu fakturu? Prostě základ z té faktury a daň z té faktury. Nebo jí mám dát až do dalšího kvartálu?