Účetní prosím o radu - odpočet DPH

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1561
12.10.14 09:00

Účetní prosím o radu- odpočet dph

Ahoj holky, potřebuji poradit. Manžel si dal před¨3 lety na firmu nákup vozu kvůli odpočtu DPH. Teď by ho rád prodal, musí státu vrátit celé dph nebo jen určitou část, díky tomu, že ho tam má 3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
701
12.10.14 10:15

Příklady

Koupil-li plátce v roce 2011 automobil, který byl v plné výši používán k jeho ekonomické činnosti, tj. ke zdanitelným plněním, měl nárok na odpočet DPH na vstupu v plné výši. Pokud takový automobil bude např. letos prodávat, bude jeho prodej zatížen DPH na výstupu.  
Opačný případ, kdy není nárok na odpočet, je, pokud plátce koupil např. v roce 2008 osobní automobil, který byl v plné výši používán pro jeho ekonomickou činnost – ke zdanitelným plněním. Jak bylo výše uvedeno, tak do 31. 3. 2009 nebylo možné u osobních automobilů uplatnit nárok na odpočet bez ohledu na způsob využití. V letošním roce má být automobil prodán. Prodej bude bez DPH.  
Plátce DPH koupil v roce 2008 automobil od neplátce, např. od soukromé osoby (nepodnikatele). Automobil byl v plné výši používán pro zdanitelné činnosti plátce. V letošním roce má být automobil prodán. A nyní musíme rozlišovat, zda se jedná o nákladní automobil, jehož prodej by podléhal DPH na výstupu (bez ohledu na to, že při koupi nebyl uplatněn nárok na odpočet, protože nákup nebyl daní zatížen), nebo o osobní automobil, jehož prodej bude od daně osvobozen.  
Plátce DPH koupil v roce 2011 automobil, který byl částečně používán pro ekonomickou (zdanitelnou) činnost plátce a částečně byl dán k soukromému užívání např. jeho zaměstnanci. Nárok na odpočet byl uplatněn v poměrné výši. V letošním roce má být automobil prodán. Prodej bude podléhat DPH a současně plátce může provést úpravu doposud neuplatněného odpočtu DPH.  
Ve výše uvedených příkladech jsme rozebrali, jak nakládat při prodeji starších automobilů z pohledu DPH. V každém případě je nutné zkoumat historii automobilu nejen z technického stavu, ale také z důvodu historie DPH. Jelikož dva totožné automobily pořízené ve stejný den, ale jeden plátcem, druhý neplátcem, resp. u jednoho byl uplatněn nárok na odpočet, u druhého nikoliv, tak každý z nich bude mít rozdílné zacházení z pohledu DPH při jeho prodeji.
Myslím ze je to ten první priklad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1561
12.10.14 18:43

Manžel je ten první případ, je mi úplně jasné, že musí dph při prodeji vracet, ale jde mi o to jestli v plné výši nebo jen část.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1561
12.10.14 18:45

Přeci snad nemůže platit to, že i kdyby auto prodával po deseti letech tak musí dph co na vstupu dostal zase vrátit ne? Je to necelé tři roky tak to potřebuji vědět jak to funguje a jinak moc děkuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
701
14.10.14 14:23

@RadkaOR No já bych právě řekla že jen část pokud ještě není plně odepsané :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
15.11.14 09:59

Prosím, je tu nějaká účetní, nebo třeba podnikatelka??? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
15.11.14 10:01

Budu kupovat střešní krytinu. Nedostanu na ní ale fakturu. Jen dodací list. Může se to odepsat z daní? Respektive, dostanu zpět DPH?? Vůbec tomu nerozumím :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
15.11.14 10:34

A na co budeš kupovat tu střešní krytinu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
15.11.14 14:26

Nárok na odpočet (vrácení DPH) bys měla v případě, že:

• jsi podnikatelka registrovaná jako plátce DPH
  • krytina bude sloužit podnikatelským účelům - tj. buď jí budeš dál prodávat, nebo je to na dům, který máš v obchodním majetku a slouží k podnikání
  • budeš na ni mít daňový doklad (nejen dodací list)
  • a ještě je třeba oddělit, zda ji budeš kupovat samostatně nebo i se službou položení krytiny. V prvním případě Ti ji firma bude fakturovat s DPH v případě dodávky i s montáží Ti bude fakturovat bez DPH a celé to podléhá přenosu daňové povinnosti, kdy Ty daň zároveň zaplatíš a zároveň si ji budeš nárokovat.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
15.11.14 16:31

@RadkaOR pri prodeji auta se dph spocte z prodejni ceny. Pokud tedy auto proda za 100000 vcetne dph, tak statu odvede 17 355,–kc na dph. Pri prodeji muze uplatnit pouze polovicni odpis za tento rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
28.10.15 16:01

Prosím, není tu někdo, kdy by mi poradil? Nezaúčtovala jsem do přiznání k DPH za 3.kvartál jednu poměrně větší fakturu. takže dělám dodatečné daňové přiznání, jenže tápu, není tu někdo, kdo by mi poradil? Mám tam uvést v oddílu 1 na řádku 1 jen základ z té chybějící faktury? Jen prostě to chybějící?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
28.10.15 16:07

Nebo ještě jinak, můžu tu fakturu, co jsem teď nezaúčtovala, na ten třetí kvartál, je z 26.8.2015 normálně pak přiřadit k fakturám za 4. kvartál? a teď vůbec nic nedělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
28.10.15 16:08

Ano, v dodatecnem se uvadi jen to chybejici, ten rozdil v zakladu i na dani. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
28.10.15 16:10
@histep píše:
Ano, v dodatecnem se uvadi jen to chybejici, ten rozdil v zakladu i na dani. :mavam:

takže jen tu fakturu? Prostě základ z té faktury a daň z té faktury. Nebo jí mám dát až do dalšího kvartálu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
612
28.10.15 16:11

@terinka4444 ja bych ji dala az do dalsiho kvartalu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák