Úleva na daních na mateřské?

7245
12.9.13 10:31

Úleva na daních na mateřské?

Ahojte,
mám na vás prosbu. Jsem nyní na mateřské. V tomto roce jsem pracovala od ledna do května. 6.5 jsem nastoupila na mateřskou. Mimčo se mi narodilo 19.6.2013. Budu moci uplatnit úlevu na daních za tento rok?
Co pro to musím udělat? A budu mít nárok za celý rok, nebo dostanu nějakou poměrnou část?
Mooooc děkuji za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2483
12.9.13 10:49

@Bonnie1 ahojky, no tak jsem se pridam, to by me docela take zajimalo jak to pak je. tak snad nam nekdo brzy odpovi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
12.9.13 10:50

Máš nárok na celou slevu, vyúčtování ti udělá účetní v práci. Dostaneš zpět vše co jsi zaplatila na zálohách na dan z příjmu plus 7měsíců daňový bonus na dítě. Toto by ti měla poslat v březnu, tedy jako únorovou výplatu. Na začátku roku 2014 si za ní zajdi a podepiš si v růž. papíře, že chceš vyúčtovat zálohy..toť vše :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2483
12.9.13 10:56

@AV prosim te a nevis jak to je, ja od unora byla na nemocne, ale danne sem si musela udelat sama. v cervenci jsem zase nastoupila a od rijna budu zase doma. ale pokud jsem si jednou uz dane delala sama, tak i priste si to musim udelat sama, v praci mi daji jen zapoctak a vic si musi vyridit sama, ze…

dekuji moc :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1989
12.9.13 10:57

Ahoj holky, to by mě taky zajímalo na co vše mám nárok. Vůbec se v těchto věcech nevyznám. Od půlky května jsem na neschopence a na mateřskou nastoupím někdy v půlce listopadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
12.9.13 11:59

@SonikSS jak sama? jako daně za minulý rok? a byla jsi zaměstnanec? Pokud o to požádáš zaměstnavatele (účetní) a to tím, že v růžovém papíře podepíšeš na straně 4, že žádáš vyúčtování, tak ti ho ze zákona udělat musí. Pokud ti to neudělala tak je to pěkná ludra, protože laik se s dan. přiznáním potrápí :-(.. A i když sis daně udělala sama, tak to neznamená, že budeš muset pokaždé. A nedali ti asi zápočťák (pro účely daní) ale potvrzní o zdanitelných příjmech :-)… takže postup je vždy takový. V lednu si zajdu za účetní firmy, kde jsem byla zaměsntnána ka 31.12. a podepíšu růž. papír o žádost zůčtování záloh. Pokud jsem u jednoho zaměstnavatele vedená celý rok není problém, doložím papíry k dalším odpočtům jako úroky z hypotéky, životní spoření, důch. připoj. a podobně. A ona zůčtování udělá. A můžu být na nemocenské nebo na mateřské třeba 11 měsíců to je fuk. POkud jsem zaměstnavate měnila, při odchodu mi dal právě ten papír – potvrzení o zdanitelných příjmech a toto dám té účetní kde jsem vedena k tomu 31.12. a ona mi zase udělá zůčtování. Prostě vždy musím doložit příjmy za celý rok, nebo i potvrzení o vedení na ÚP.. prostě celý kalendářní rok.. a ona to udělat musí… takže i když budeš od října na nemocenské naběhni tam v lednu a chtěj to po ní… a nebo si od ní vem to potvrzení o příjmech a udělej si to sama. FÚ vrací ale až duben květen, kdežto od zaměstnavatele to máš už v březnu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
12.9.13 12:02

@Vejunka1 v lednu zajít za účetní, at udělá zůčtování daně, vrátí ti vše co jsi odvedla na zálohách na dan z příjmu (je to na výplatní pásce každý měsíc, tak si to můžeš spočítat )plus danový bonus na dítě..až se narodí tak za každý měsíc (od toho měsíce kdy se narodilo) 1117 Kč. Zaměstnavatel ti to pošle v březnu jako výplatu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
12.9.13 12:09

Ještě k tomu danovému bonusu… musíte vydělat nejmíň 48tis v tom roce aby jste na něj měli nárok, tedy na rodičovské dovolené smůla, ale řeší se to tak že si ho uplatní tatínek dítěte (musí ale bydlet ve společné domácnosti s dítětem)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1989
12.9.13 12:11

@AV Dítě by se mělo narodit na začátku ledna takže bonus na dítě asi nedostanu :,( A manžel si taky může něco odepsat nebo má na něco nárok???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vysvětlení
12.9.13 12:15

K AV: jen upozorňuju, že většina matek jakmile se narodí dítě, tak nechá daňovou slevu na dítě uplatňovat měsíčně manžela/otce dítěte, takže pak už si žena dítě neuplatňuje (a pokud chce, tak musí dodat své účetní potvrzení, že slevu neuplatňuje otec dítěte - to vystaví buď jeho zaměstnavatel, nebo pokud nemá zaměstnavatele, tak stačí čestné prohlášení)

• Citovat
  • Upravit
1989
12.9.13 12:15

@AV A teď jsem koukala na ty výplatní pásky a tu zálohu na daních mám každý měsíc jinou. To znamená že když od ledna do prosince sečtu všechny ty částky tak tu výslednou částku mi vrátí??? To asi ne co??? Tomu jsem asi tedy blbě porozuměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7245
12.9.13 12:18
@AV píše:
Máš nárok na celou slevu, vyúčtování ti udělá účetní v práci. Dostaneš zpět vše co jsi zaplatila na zálohách na dan z příjmu plus 7měsíců daňový bonus na dítě. Toto by ti měla poslat v březnu, tedy jako únorovou výplatu. Na začátku roku 2014 si za ní zajdi a podepiš si v růž. papíře, že chceš vyúčtovat zálohy..toť vše :-)

Děkuju moc…jen se přiznám, že přesně nerozumím…to zvýhodnění dělá něco málo přes tisíc korun…budu mít tedy nárok na těch cca 13 tisíc?
Jde to i nějak na měsíce zpětně uplatňovat, nebo jen zpětně za ten rok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
12.9.13 12:19

@Vejunka1 no tak to ti akorát vrátí to co jsi zaplatila na těch zálohách za tento rok. No a protože ti poběží ještě v roce 2014 mateřská min počítám tak do dubna, května, tak máš nárok na plnou palbu dovolené. POkud nemáte v práci něco navíc tak je to 20 dní. Takže to ti zaměstnavatel proplatí a to tím způsobem, že ještě než odejdeš na mateřskou, napiš dopis (žádost), že žádáš o čerpání dovolené( pokud ti něco zbyde za 2013 tak i to)a to ihned po ukončení mateřské dovolené (jak budeš nastupovat rodičák), a on ti musí ze zákona vyhovět, takže hned jak ti začne rodičák, tak ti ještě příjde výplata za dovolenou od zaměstnavatele.. v podstatě jeden měsíční plat :-)… no a miminko si bude moc odpočítávát tatínek (přítel, manžel) a to bud tak, že si to nahlásí v zaměstnání měsíčně a oni mu to budou dávat měsíčně, nebo si o to požádá jednou za rok. Pokud těch 1117 Kč není pro vás měsíčně nutných tak radím, zůčtovat jednou za rok, ono těch 13tis pak víc potěší :-). Takže ty si malého-lou uplatňovat nebudeš :-) vždy může jen jeden rodič :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vysvětlení
12.9.13 12:20

Vejunka 1: Manžel si může uplatnit slevu na dítě měsíčně (ale až po jeho narození, tedy od ledna - kdyby se dítě narodilo 31.12., tak může i prosinec :-), to je 1117,–Kč/měsíčně. Tebe jako vyživovanou manželku si může odečíst z daní pouze v případě, že Tvůj příjem za rok je menší než 68000,–Kč, ale počítá se do toho mzda, nemocenská i mateřská, rodičovská už se nepočítá, takže podle mě za tento rok to nemá cenu (příští rok pokud Tvoje mateřská bude v součtu od ledna až do doby, co ji budeš pobírat, nižší než 68000,–Kč, pak půjdeš na rodičák a nebudeš si nijak přivydělávat, tak za příští rok si Tě manžel bude moct odečíst - ale bude řešit až v prvním kvartálu roku 2015)

• Citovat
  • Upravit
AV
552
12.9.13 12:21

@Vejunka1 no pokud dobře čtu, tak jsi pracovala do půlky května, tedy zálohy do půlky května a pak nemocenská takže zálohy žádné. A do konce roku už taky nebudou, pokud nebudeš pracovat. Takže všechno co ti stáhli do té nemocenské- května ti vrátí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák