Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@hulala píše:
Je tp hrozne, staci blba minuta a dopadne to jak v te Lhote. uplne me to desi. Jak moc hlidate u vody deti vy?
Hlídám hodně. Nechci doma bazen snad dokud děti nebudou dospělé
Máme jen napuštěnou vanku (měli jsme bazenek, ale holky hned zničily
) v tom se ráchají a zatím nám to stačí. Pod kopcem máme štěrkoviště a z toho mám strach do budoucna, až tam budou třeba chodit s kamarády
Maximum co mužu udělat je zajistit, že budou umět plavat, poučit a doufat, že budou mít rozum.
Tohle je velké neštěstí a strašně moc mě to mrzí. Bohužel jsem zažila truchlícího rodiče pro své dítě a ta bolest … Je mi jich líto.
@Lama Lama píše:
A od kolika let nebo od jakých schopností považujete za bezpeční, respektive lépe řečeno přípustné, dítě nechat samotné k vodě? Třeba na bazén, , na Lhotu…
Si třeba nedovedu představit, že bych v patnácti měla jít na plavečák s maminkou.
Na Lhotu nikdy … ta je snad prokletá, protože se tam až na výjimky každý rok někdo utopí ![]()
Jinak do bazénu bych nechala tak od 14, na pískovny apod. až později.
@jestericka34 píše:
Já bych nepustila ani 15tileteho. Vymýšlej kraviny a pak to dopadne ,tak jako tady v Liberci ten kluk,co ho nasalo potrubí. A jak by ne,spoléhat tam na plavčíky? Co cumej do telefonu ,čtou si časopis a do vody letmo zajedou jednou za uherák. Jinak by si všiml,že se tam u toho kluci zdržují a dělaj blbosti. Sama jsem tam xkrat s dětma plavala a plavčík měl lidi na salámu. Hlavně telefon v ruce. Hnus.
Jenže voliviny vymýšlej i sedmnáctky, a to jen na bazénu. A budeš jim stát za prd.elí?
Já neřikam, že se něco stát nemůže. Já fakt jen řeším to, že opravdu nejde absolutně zamezit tomu, aby se dětem nic nestalo. To riziko prostě podstoupit jednou musíš.
@hulala lhotu dobre znám a popravdě nechápu, jak se tam mohli utopit
je to přehledné, voda klidná, všude lidi… Pokud teda děti neplavaly daleko a nepadly vysílením. Rodiče se potrestali na celý život, nesoudim. Ale okolnosti by mě hodně zajímaly.
@jestericka34 píše:no, tak jasně, já to aktuálně taky neřešim. Ale tu školu třeba jo. A samo ho v 9ti může přejet auto, může být mimo, ale jednou to " riskonout" musíš. A to samý bude s tím bazénem. Absolutně bezpečné to nebude nikdy. A nemůžu je mít do 18 na provázku.
Samozrejme já to chápu,ale těžko říct kdy. Já bych jen nerada se něčeho takového dožila. Asi bych jim dala hodinové kázání jak se chovat a stejně bych trnula strachy. Fakt nevím,teď třeba řeším,kdy pustim kluka samotného do školy. Sama jsem litala na plovárnu docela brzy.
@Lalelale píše:
@hulala lhotu dobre znám a popravdě nechápu, jak se tam mohli utopitje to přehledné, voda klidná, všude lidi… Pokud teda děti neplavaly daleko a nepadly vysílením. Rodiče se potrestali na celý život, nesoudim. Ale okolnosti by mě hodně zajímaly.
taky by mi zajímalo. kdyb byl jeden… Ale dvě děti najednou? Okolnosti by mi zajímaly.
Na Lhotě jsme byli ještě v sobotu.
Prostě celou dobu na kluky koukám, když musím na wc, sedí na břehu a nehnou se. Pak zase můžou do vody, mohou tam, kam stačí. Hlídám je prostě neustále, jinak to nejde.
@chs.jasmin taky nechci zapuštěný bazén, plánujeme ho nejdřív za 5 let, mám hrůzu z toho, že by se tam malý mohl utopit (když vidím na tom koupáku, jak malé dítě snadno pod hladinu zahučí a nebýt spousty lidí okolo, tak je po něm).
U malých dětí je to fakt otázka vteřiny,teď jsme byli se třema (12,9,3) na koupališti, nejmenší stál ode mě u brouzdaliště pár cm,jen jsem se otočila na pár vteřin a byl pryč
.No hned jsme všichni litali a hledali ho,krve by se nedorezal,stradoval si to u dvoumetraku,protože jsem mu chvíli předtím řekla,že půjdeme do hlubokého.Hodne blbej pocit a ta panika .Jinak starší uz oba plavou,ty jsme nechali v dvoumetraku i samotný,pomalu, postupně,ale teda pokukovali jsme pořád.Normalni koupalko s plavčíky.Co já si pamatuju,tak jestli my jsme chodily samotné tak od 12,13…???Ale teda koukala jsem na kolegyni,když teď říkala,že nechala jít dceru 9 let samotnou,jen s nějakou 13?Let.kamaradkou
.
@Lama Lama Teda je to bulvár nejhrubšího zrna, ale pokud to je pravda..... článek z blesku. Byli to vietnamci, celá rodina neuměla plavat a když matky viděly, že na jezeře jsou prázdné kruhy, chtěli pomoct od obsluhy, která jim začala tykat a vysmívat se jim. Nakonec jim museli pomoct návštěvníci areálu. Pokud je to pravda a ty děcka se utopily jen proto, že obsluha byla moc nóbl na pomoc vietnamcům, tak je to úplně neskutečné.
Mam dve deti 10 a 7 let a na koupaku jsme ted denne a nespustim je z oci. Ve vode jsem stale s nima. Starsi umi plavat a mladsi ma jruh a i tak jsou ty hodiny na koupalisti pro me hodne vysilujici,protoze jsem porad ve strehu…
Ale proc to pisu…za ten tyden co chodime na koupaliste je beznou praxi,ze rodice nechaji 5-8 lete deti v rukavjach nebo s kruhem ve vide a jsou do hospody na kafe nebo pivo.
jenze mezi koupalistem a hospodou je zivy plot,takze na ne nemuzou videt…nechapu to…takze ja vcera jedina dospela ve vode a kolem me x malych deti a ja jsem si rikala proboha co kdyz se nekdo zacne topit? Ja mela vodu nad prsa a v ni takovi spunti,co fakt nemohli dosahnout na dno…no mazec…nedivim se ze se pak tolik deti utopi ![]()
@Lalelale píše:
@Lama Lama Teda je to bulvár nejhrubšího zrna, ale pokud to je pravda..... článek z blesku. Byli to vietnamci, celá rodina neuměla plavat a když matky viděly, že na jezeře jsou prázdné kruhy, chtěli pomoct od obsluhy, která jim začala tykat a vysmívat se jim. Nakonec jim museli pomoct návštěvníci areálu. Pokud je to pravda a ty děcka se utopily jen proto, že obsluha byla moc nóbl na pomoc vietnamcům, tak je to úplně neskutečné.
Tak „jen proto“… Co dělají děti v kruzích, když neumí plavat, v rybníku, navíc s dohledem matek, které také plavat neumí? ![]()
Ja uz dceru (10) nechavam jit do vody samotnou, dela si na melcine stojky a plave u brehu. Dneska rano jsme s manzelem v hotelu balili a byla sama u bazenu. Cetla si a sla vzdycky na chvili do vody (jsme v Recku). Pred 14 dny jsme byly spolu snorchlovat v Egypte, to jsem vzdycky plavala s ni, kolem koralovych utesu by to bylo nebezpecne, kdyby ji neco pozahalo. Ale priznam se, ze u nas v CR mi ty rybniky prijdou tak bezpecne a melke, ze ji extra nehlidame. Plave ale vyborne.
@Jaa-aa Doporučuju místo kruhu pás, z kruhu člověk snadno vyklouzne a hůř se v něm učí plavat.
Já teda u vody nedávala dětem z pomůcek nikdy nic. Podle mě to navozuje falešný pocit jistoty, jak pro děti, tak dospělým, sníží se jednak ostražitost dospělýho ( že jsou děti nějak zajištný), jedna respekt dětí z vody. Pak pomůcku najednou nemaj , klído si do tý vody vlítnou a je to.
@Lama Lama u nás v rodině je strach z vody oprávněný, řeší a řešilo se to tím, že jsme všichni závodně plavali. Naše batole umelo sebezachranu ještě před prvním rokem. Děti samotné bych nechala od té doby, co bych je nechala samotné venku, jet třeba na kole na nekolika kilometrový výlet. Jinak o prázdninách běžné chodím s více dětmi, 8 letého nechám jít s někým starším, ale musím na něj vidět. Popravdě mnohem větší hrůzu mám z toho, že v 17 budou machrovat, špatné skočí do vody, kterou neznají (např. řeka) a bude neštěstí na světě.