Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Cuddy Můžu se zeptat, u toho batolete to byl ten postup, kdy se podmíní reakce na vodu tak, že nehybně leží a je nadnášen na hladině? Slyšela jsem o tom, že se to učí děti v Americe, dnes se to dá někde učit i u nás, nebo jste učili sami? Moc by mě to zajímalo, líbí se mi to.
Ta Lhota je hodně příkře dolů. Hloubka je klidně po 2 metrech i pro dospělého. Děti by tam bez rukávků vůbec neměly chodit ani metr do vody.
Je to hrozne nestesti, vcera mi z toho bylo hodne ouzko ![]()
Jestli obsluha odmitla pomoci, tak je to strasne ![]()
@rozand píše:
Tak „jen proto“… Co dělají děti v kruzích, když neumí plavat, v rybníku, navíc s dohledem matek, které také plavat neumí?
To mě špatně chápeš. O dětech-neplavcích někde daleko od břehu v kruhu a matkách-neplavkyních na dece si myslím svoje. Tím „jen proto“ jsem měla na mysli, jestli by ty děcka třeba dostali z vody včas a ještě je resuscitovali, kdyby se matkám obsluha nevysmívala a šla něco dělat. I když tam asi bylo pochybení u rodiny, ten přístup obsluhy je otřesný. Pokud to byla pravda, jak říkám, je to z blesku.
@Litta učili jsme to sami, měli jsme instruktorku, která říká, že to na kojeneckem plavání neučí, protože se matky hrozí, že deti na začátku při tom pijí vodu. Princip je v tom, že kojenec má téměř stejnou hustotu těla jako má voda, takže pro něj to není nic náročného splývat na hladině. Horší se to s nárůstem svalové hmoty, proto se musí začít včas. Pak je také problém, že od určitého věku začnou děti odmítat polohu na zádech. Na YouTube běžne najdeš půl roční děti, problém je tuto schopnost udrzet i pres ten kritický věk 1-4 roky, kdy to již začnou zvládat i netrénované děti.
@hulala píše:
Je tp hrozne, staci blba minuta a dopadne to jak v te Lhote. uplne me to desi. Jak moc hlidate u vody deti vy?
Furt. Nehnu se od něj.
@Cuddy píše:
@Litta učili jsme to sami, měli jsme instruktorku, která říká, že to na kojeneckem plavání neučí, protože se matky hrozí, že deti na začátku při tom pijí vodu. Princip je v tom, že kojenec má téměř stejnou hustotu těla jako má voda, takže pro něj to není nic náročného splývat na hladině. Horší se to s nárůstem svalové hmoty, proto se musí začít včas. Pak je také problém, že od určitého věku začnou děti odmítat polohu na zádech. Na YouTube běžne najdeš půl roční děti, problém je tuto schopnost udrzet i pres ten kritický věk 1-4 roky, kdy to již začnou zvládat i netrénované děti.
Právě, je to super. Díky, instruktorku bych si pak případně taky asi přizvala, nebo to pořádně nastudovala. Myslím, že jde o velmi užitečnou věc a i kdyby to nefungovalo u jednotlivce, tak proč to aspoň nezkusit, když to může zachránit život. ![]()
@rozand píše:
Tak „jen proto“… Co dělají děti v kruzích, když neumí plavat, v rybníku, navíc s dohledem matek, které také plavat neumí?
Vidím to stejně, když pustím děti do vody, musím být schopna je vytáhnout. Stejně tak jsem děti pustila na vysoké provazové prolézačky, protože jsem schopná tam sama vylézt, taky se to vyplatilo, synovi podklouzly nohy a visel tam za ruce a řval, musela jsem tam vylézt. Člověk musí přeci počítat i s tím, že se něco stane a bude muset zasáhnout a že jakožto dospělý bude on ta záchrana, ne kdokoli kolem.
Je to hrozné, četla jsem jak jim nikdo nechtěl pomoct. Běhá mi mráz po zádech ![]()
Já v těchto vedrech sedím s dětma doma, netroufnu si jít se 2 dětmi se koupat sama. Syn 2,5r je hrozně divoký, mám co dělat s ním a nemám šanci je uhlídat oba . Navíc dcera 5 let už nechce být v zóně pro malé a já se nerozkrájím. Raději nikam a čekáme na manžela
@Helileli píše:
Vidím to stejně, když pustím děti do vody, musím být schopna je vytáhnout. Stejně tak jsem děti pustila na vysoké provazové prolézačky, protože jsem schopná tam sama vylézt, taky se to vyplatilo, synovi podklouzly nohy a visel tam za ruce a řval, musela jsem tam vylézt. Člověk musí přeci počítat i s tím, že se něco stane a bude muset zasáhnout a že jakožto dospělý bude on ta záchrana, ne kdokoli kolem.
Jenže takhle uvažují Češi… Oni mají úplně jinou mentalitu.
@vokishka jak jako hodinu??????
![]()
Já četla jen, že se utopili někde ve stř. čechách na koupališti a šlo o vietnamce, nic víc…
@Helileli píše:
Přesně tak. Štěstí přeje připraveným. I první pomoc by si měly matky (nejen) nastudovat a pravidelně si to opakovat. Bohužel člověk neví, kdy se to může hodit. A lepší to umět a nepoužít, než neumět a nemoct zachránit, zvlášť vlastní dítě. I když tam asi v hodně případech pomáhá instinkt, díky bohu.
A tedy přístup obsluhy je dost blbý, jestli je to pravda. Zase na druhou stranu, mohla velkou roli hrát jazyková bariéra, kdy třeba matky nebyly schopné říct, co se stalo. A pochybuju o tom, že obsluha umí vietnamsky
Mám doma dvě holky, obě umí plavat. Mladší má do vody pás, když u ní nejsem. V bazénu na zahradě můžou být samy (mladší s pásem, když tam nejsem). Když ležím u bazénu tak mladší může bez pásu,ale vidím, nebo minimálně je slyším. Když náhodou jdeme k vodě tak na ně koukám, mladší s pásem může „kam chce“, starší si plave buď s námi nebo se placa u břehu s mladší. Jinak obě ví, že nesmí daleko a ve vodě se nedělají blbosti, ale plave.
@Lama Lama píše:
A od kolika let nebo od jakých schopností považujete za bezpeční, respektive lépe řečeno přípustné, dítě nechat samotné k vodě? Třeba na bazén, , na Lhotu…
Si třeba nedovedu představit, že bych v patnácti měla jít na plavečák s maminkou.
No těžko říct. Tetě se utopil v 18letech syn. Měl popito. Sice byl dobrý plavec, ale alkohol udělal své. Takže si řekneš je dospělý a pak se stane takováhle věc.
U těch dětí to nechápu, neuměli plavat, tak jaktože je rodiče spustili ve vodě z očí?