Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Vždy topime nejdřív tak v listopadu, letos to vidím na prosinec
starý barák teplo si pouštíme oknem dovnitř.
Zatím ne, taky střední Morava. Velký dům ze smíšeného zdiva (dole vepřák a pálené cihly, nahoře ytong) Dole podlahovka (el. spirály) nahoře přímotopy. Popravdě dnes už jsem to chtěla nahodit, bylo tu ale 21 stupňů a letos chci termostaty nechat na 19-20, tak v rámci zvykačky to nechávám, nahoře je dnes ještě dokořán. Dole peču maso, tak pocitově tu to “vedro” je. Do dvou týdnů bude hotový komín, tak ten pocit umocní krbovky snad. Ale my jsme zmrzlí pořád, moje máma se tu vždy potí
My se zas potíme při vyúčtování elektřiny no…
Dokud mam fixovanou cenu el. a plynu, budu topit co to pujde, mozna je to posledni zima, kdy si tento “luxus” budeme moct dovolit. Snad plyn nedojde driv nez v pulce zimy a na zbytek mame zasobu dreva do krbovek. Ted mame 24C bez topeni i v noci, pres den vyhrato pres prosklenou JZ stranu na 25-26C, coz uz byva na me moc, tech 24-25C je tak ideal teploucko. Zatim tedy netopim.
Předpokládám, že začneme v listopadu či déle. Plynem. Svetrů a teplých ponožek máme hodně. Zatím je stále teplo ne-li vedro.
@Ernais píše:
Jojo takhle jsme byli v puli srpna u kamaradky v Jesenikach. Kamaradka absolutne nechapala, jak jsem mohla diteti zapomenout sbalit cepici, jenze ja nezapomnela, vzala jsem mu takovou, jakou potrebuje u nas na jihu - ksiltovku. Ze u nich bude minimalne o 10 stupnu min nez u nas mi fakt nedocvaklo a holt jsem jela kupovat cepici
Jj, na dovolené v Jeseníkách jsme taky jednou kupovali cepice a rukavice v pulce září ![]()
@Paní.Norrisová píše:
@Aglája75
Pamatuju, že když jsme bydleli v paneláku, tak jsme přes zimu netopili vůbec. Jestli jsem topení zapnula 5× na půl hodinky, tak je to moc.Jinak bydlíme ve bytovce (4 byty) a netopíme. Myslím, že bychom i ještě dlouho netopili, ale dcera je na zemi, tak budeme muset.
my když bydleli v bytě, byli jsme středový byt, my ty jo netopili snad nikdy. Topilo se v koupelně, aby bylo teplíčko, pak byl radiátor zapnut v obýváku, tam to termohlavice sem tam seppla, v pokojích a kuchyni sepla jen fakt při mrazech. Si pamatuju ty odečty, 0 čárek, 0čárek, 2 čárky
proto oni to pak začali rozpočítávat na plochu bytů, bylo jedno, co jsme protopili nebo neprotopili na měřáky, protože asi 80% ceny šlo stejně nezávisle na spotřebě, fakt nebylo potřeba topit, vyhřály nás ty krajní byty. Na baráku je to jiné, záleží na lokalitě, jak je kde větrno, jestli je ten dům předsunutý třeba, že to to schytává nebo v zástavbě, záleží i na nadmořské výšce. Dokonce my třeba musíme jednu část domu vytápět víc, třeba pokojík jedné dcery ze západu, ten dostává největší dardu, druhá ho má z východu, tam ta termohlavice taky spíná jen sem tam do vlažného radiátoru.
Aktuálně v obýváku máme 21;8. Včera byl teplý letní den. Venku je 16;6. Taky ještě neplanujeme topit jen jsem založila diskuzi o topení a teplotě
. Doufám, že až v říjnu začneme.
@Anonymní píše:
Aktuálně v obýváku máme 21;8. Včera byl teplý letní den. Venku je 16;6. Taky ještě neplanujeme topit jen jsem založila diskuzi o topení a teplotě. Doufám, že až v říjnu začneme.
Vzpomínám si přesně, že vloni jsme zapínali už 15. srpna ![]()
Netopíme, ale už jsem každému koupila dva svetry, jak radila ta chytrá paní v televizi.
Máme krb i velkou pec, plyn i kotel na dřevo, ve dvou ložnicích elektrické přímotopy. Narovinu, z topení dřevem a v krbu už jsem vyrostla, opravdu jsem žila v (mylném) dojmu, že je logické, když úroveň pracujícího člověka prostě stabilně vzrůstá. Z finančních důvodů se bude topit dřevem, ale nadšená nejsem, vadí mi lítání kolem dřeva, vadí mi ten binec a vzduch i ztráta popracovního času. Prostě se vracíme o sto roků zpátky.
Taky ještě netopíme, Jižní Morava, ale asi začneme jen těmi přímotopy v ložnicích.
@Lena69 píše:
Netopíme, ale už jsem každému koupila dva svetry, jak radila ta chytrá paní v televizi.
Neradila, že si je máme uplést?
Nevím, neposlouchám ji. ![]()
@HloupýFlop píše:
Ale my jsme zmrzlí pořád, moje máma se tu vždy potíMy se zas potíme při vyúčtování elektřiny no…
Jsem to samé, mám nízký tlak a věčně zmrzlé nohy. Spávám i teď v ponožkách. V prostředním bytě jsem vždycky topila nejmíň na 4ku.
@bigl píše:
A není vám zima při těch 18? Když se pohybuju, tak to neva, ale kdybych večer sedla k telce nebo PC, tak při 18 mrznu. Takovou teplotu máme na noc.
To jsi mi připomněla, že existují takové ty televizní pytle.
Asi něco jako zapínací vak s kožíškem.
Měla jsem kolegyni, která doma běžně mívala 16 °C, předběhla dobu, když se v práci asi před 30 lety proslavila hláškou, že lidi, kteří zbytečně topí a přitom by u TV mohli sedět ve dvou svetrech, by trestala. ![]()
Navzdory svému „zdravému“ stylu života (i v jídle) brzy zemřela. ![]()
18 je málo. To je fakt zima na svetr. Teď tu máme21;9. To je fajn.
Mám známé a mají starodávnou 200 let starou chalupu a chladno je tam o v létě… Venku 30 stupňů a tam je třeba 22…