Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vadí Tě to tak se odstěhuj a postav se na vlastní nohy a nemusíš se nikomu zodpovídat proč jsi se opila ![]()
@xjuliax Myslím, že v 18 je na výchovu pozdě, měli by s ní převážně jedna jako s dospělým a vychovávat už jen okrajově. Spíš by měli být rádi, že poznala, že má dost a šla domů a nic se jí nestalo. Jsou tací, co by pokračovali do němoty a domů by přišli na ránem. Ale otázka je, na čem byly s mamkou domluvené.
@Anonymní píše:
Mela jsem prijit o pul jedne, prisla jsem o hodinu driv jeste, protoze jsem dostala strach jak to prave na me začalo pusobit tak at neudělám nejakou blbost, sebrala jsem se a utíkala domu. Vadilo ji to ze jsem prisla opila, vim ze to neni pekny pohled a opravdu me to mrzi a stydim se, ale ja bych to normalne neudělala, jen mam ted hodne špatne obdobi - umrel mi tatka a rozešla jsem se s dlouholetým pritelem (5 let spolu) a nějak jsem to nezvládla nojeste jsem byla hladová a unavena, nebylo toho tolik, kdybych byla OK, urcite bych dopadla lip
Zkus to neřešit alkoholem, ale spíš si s někým promluv, zkus nové koníčky. Taky to ber tak, že i tvoje mamka o někoho přišla a o to víc se bojí o tebe ![]()
@KiwiT píše:
Hodně záleží na tom, na čem jste byly domluvené. Dodržela jsi tu domluvu? Samozřejmě doma tě mamka držet nemůže, ale taky pak nemůžeš očekávat, že ti bude vařit, kupovat jídlo, starat se o tebe a že budeš moct bydlet doma.Příspěvek upraven 17.11.16 v 19:36
Byly jsme domluvené ze prijdu o pul jedne, prisla jsem o hodinu driv, protoze mi nebylo dobre a mela jsem strach at nedelam blbosti. Pit jsem taky vyslovene zakazane nemela, protože 18 mi uz bylo a mamka mi jen doporucila at si alkohol nekupuju, protože nejsem moc pri penezich a ze to tam je drahe… Platil to jeden kluk tusim a ani po me nic nechtel, dal se do reci s mou kamarádkou a asi mu bylo blbe kdyz jsem byla s ni, tak koupil vsem…
@Anonymní píše:
Mela jsem prijit o pul jedne, prisla jsem o hodinu driv jeste, protoze jsem dostala strach jak to prave na me začalo pusobit tak at neudělám nejakou blbost, sebrala jsem se a utíkala domu. Vadilo ji to ze jsem prisla opila, vim ze to neni pekny pohled a opravdu me to mrzi a stydim se, ale ja bych to normalne neudělala, jen mam ted hodne špatne obdobi - umrel mi tatka a rozešla jsem se s dlouholetým pritelem (5 let spolu) a nějak jsem to nezvládla nojeste jsem byla hladová a unavena, nebylo toho tolik, kdybych byla OK, urcite bych dopadla lip
To mě mrzí
promluv si s mamkou, vysvětli jí situaci, určitě to pochopí. Vždyť si neudělala nic tak strašného ![]()
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, jestli je podle vas normalni dostat zaracha na ven v 18ti letech? Vcera jsem byla poprve v baru (18 mi je uz skoro pul roku) a vypila jsem tam par panaku, vubec mi to nesedlo a domu jsem prisla opila. Ne nijak pozde, asi o pul dvanácté, byla jsem tam od pl devate. Chapu ze mamka byla naštvaná, ale podle me je prehnane dat plnoletemu člověku zákaz venku na mesic… Kdyz nikam moc nechodim, jsem rada kdyz jdu s nekym parkrat za mesic a na diskotece jsem byla poprve vcera, opravdu nejsem nejaky delikvent
Ne podle mě to normální není, ALE, já s tebou nebydlím, nevím co u vás je a není dovoleno, jaká máte doma pravidla…takže asi tak. Pokud tvoje mamka takhle rozhodla, rozhodla a ty to musíš respektovat (počítám, že tě vaši živí atp). Prostě tak to je..
@Anonymní píše:
Mela jsem prijit o pul jedne, prisla jsem o hodinu driv jeste, protoze jsem dostala strach jak to prave na me začalo pusobit tak at neudělám nejakou blbost, sebrala jsem se a utíkala domu. Vadilo ji to ze jsem prisla opila, vim ze to neni pekny pohled a opravdu me to mrzi a stydim se, ale ja bych to normalne neudělala,jen mam ted hodne špatne obdobi - umrel mi tatka a rozešla jsem se s dlouholetým pritelem (5 let spolu) a nějak jsem to nezvládla no :( jeste jsem byla hladová a unavena, nebylo toho tolik, kdybych byla OK, urcite bych dopadla lip
holka, pít se má na radost, ne na žal nejhorší je jít pít ve chvíli kdy seš psychicky dole a ještě se nenajíst, to je základní chyba..pamatuj, že než jdeš na tah, tak se vždy musíš najíst a když je ti blbě psychicky, tak nepij ona i ta kocovina ráno když se pije na žal je horší… tobě umřel tatínek? upřímnou soustrast ![]()
a mamince tedy manžel? bydleli jste spolu?
@Markéta80 píše:
Vadí Tě to tak se odstěhuj a postav se na vlastní nohy a nemusíš se nikomu zodpovídat proč jsi se opila
No mela jsem to v planu na září letos, mela jsem jit k příteli, ktery uz pracuje a moc me u sebe chtel.. Jenze mi zemrel tatka tak jsem nechtela mamku s bratrem malym nechat samotne ![]()
Mam hodne výčitky svedomi, protoze vim ze mamka chtěla at si to tam užiju a trochu se pobavím, ale ja jsem to dost přehnala no ![]()
@jdukolem píše:
jaképak snést? nedivím se rodičům že jsou nazlobení - přišla opilá, mě by se to také nelíbilo..
Ale už je zletilá a kolik znáš dospělých lidí, co se nikdy neopili? Neříkám, že je to naprosto v pořádku, ale pokud vyloženě nebyla s rodiči domluvená, že musí být doma v 10 a přisla tak jednou, tak bych kvůli tomu nedělala takovou scénu. Jasně, nevíme, v jakém přišla stavu - pokud se zakladatelka vrátila bez kabelky a v pozvraceném oblečení, tak rodiče chápu, ale pokud to byla normální opilost a nedělá to pravidelně, přijde mi reakce rodičů přehnaná.
No já nevím… u nás neexistovalo, abych přišla domů opilá nebo nějak víc napitá, dokud jsem tam bydlela. Bylo mi 21, když jsem se stěhovala. Do té doby jsem musela doma makat (úklid, vaření, pomoc na zahradě, prádlo…) a poslouchat. Ale zase abych nebyla nespravedlivá, jasně, že jsem mohla chodit ven nebo tak. Ale musela jsem dodržovat určitá pravidla (doba návratu atp), která se teda pak, co jsem začala vydělávat, trochu zmírnila. Ale i tak jsem musela pořád doma dělat, co řekli. A musím říct, že tio byla docela dobrá příprava na život.
Bydlíš u rodičů, oni tě živí, tak se řiď jejich pravidly.
Zajímal by mě názor i druhé strany, jestli jste třeba neměli nějakou domluvu, jak moc zle jsi vypadala atp. Asi by se mi taky jako rodiči nelíbilo, že dcera přišla opilá.
@jdukolem píše:
holka, pít se má na radost, ne na žal nejhorší je jít pít ve chvíli kdy seš psychicky dole a ještě se nenajíst, to je základní chyba..pamatuj, že než jdeš na tah, tak se vždy musíš najíst a když je ti blbě psychicky, tak nepij ona i ta kocovina ráno když se pije na žal je horší… tobě umřel tatínek? upřímnou soustrast
a mamince tedy manžel? bydleli jste spolu?
Dekuji
JoJo, bydleli jsme spolu a meli jsme uzasny vztah, je to uz pul roku a vubec se to nezlepšilo, spis je to porad horsi :/
@Anonymní píše:
No mela jsem to v planu na září letos, mela jsem jit k příteli, ktery uz pracuje a moc me u sebe chtel.. Jenze mi zemrel tatka tak jsem nechtela mamku s bratrem malym nechat samotneMam hodne výčitky svedomi, protoze vim ze mamka chtěla at si to tam užiju a trochu se pobavím, ale ja jsem to dost přehnala no
a kolik jsi toho vypila? jsi vůbec zvyklá pít, Stane se, nesedlo Tě to a příště si dáš pozor ![]()
@Anonymní píše:
Mela jsem prijit o pul jedne, prisla jsem o hodinu driv jeste, protoze jsem dostala strach jak to prave na me začalo pusobit tak at neudělám nejakou blbost, sebrala jsem se a utíkala domu. Vadilo ji to ze jsem prisla opila, vim ze to neni pekny pohled a opravdu me to mrzi a stydim se, ale ja bych to normalne neudělala, jen mam ted hodne špatne obdobi -umrel mi tatka a rozešla jsem se s dlouholetým pritelem (5 let spolu) a nějak jsem to nezvládla nojeste jsem byla hladová a unavena, nebylo toho tolik, kdybych byla OK, urcite bych dopadla lip
To mě moc mrzí. Ale tohle řešit alkoholem je nesmysl ![]()
@Liliana08 píše:
Ale už je zletilá a kolik znáš dospělých lidí, co se nikdy neopili? Neříkám, že je to naprosto v pořádku, ale pokud vyloženě nebyla s rodiči domluvená, že musí být doma v 10 a přisla tak jednou, tak bych kvůli tomu nedělala takovou scénu. Jasně, nevíme, v jakém přišla stavu - pokud se zakladatelka vrátila bez kabelky a v pozvraceném oblečení, tak rodiče chápu, ale pokud to byla normální opilost a nedělá to pravidelně, přijde mi reakce rodičů přehnaná.
je zletilá to ano ale bydlí doma a prostě musí dodržet co je doma standard.. jako jo chápu i tu mámu - pustila jsem tě poprvé na diskotéku a ty se hned vrátíš opilá? Tak teda nikam, když na tebe není spolehnutí - to mi až tak přehnaná scéna nepřijde.. na druhou stranu vím, že mamka jistě jednala v afektu a když bude holčina týden sekat latinu, ta jí to odpustí a zákaz odvolá.. i rodiče mají jen jedny nervy a pokud mamka ví, že holčina má problémy - rozešla se s přítelem, zemřel jí taťka, tak se třeba bojí, aby nezačala blbnout a dělat průšvihy a raději jí chce přitáhnout oprať
Mela jsem prijit o pul jedne, prisla jsem o hodinu driv jeste, protoze jsem dostala strach jak to prave na me začalo pusobit tak at neudělám nejakou blbost, sebrala jsem se a utíkala domu. Vadilo ji to ze jsem prisla opila, vim ze to neni pekny pohled a opravdu me to mrzi a stydim se, ale ja bych to normalne neudělala, jen mam ted hodne špatne obdobi - umrel mi tatka a rozešla jsem se s dlouholetým pritelem (5 let spolu) a nějak jsem to nezvládla no
jeste jsem byla hladová a unavena, nebylo toho tolik, kdybych byla OK, urcite bych dopadla lip