Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mě příjdou peníze jako rozumná věc proč kupovat něco se co nemusí líbit,nebo už to má apod.
Buď dám peníze sestře ,aby sama něco koupila klukům sama dobře ví co kluky bere a co chtějí než jejich teta.
Ale jde o to se domluvit,ale kupovat kraviny nemá smysl.
ja mam radeji kdyz mi daji penize nez blbosti..Ja sama nejlip vim,co me dite potrebuje(napriklad obleceni ci hracku) a mam svuj vkus,takze vezmu penize a koupim co uznam za vhodne.
Kdyz mela dcerka rok,kazdy koupil neco sam a hruza!!
u nás je to tak,že se buď dají peníze a já si koupím co uznám za vhodné, nebo se domluvíme, řeknu přesně co chci a babičky to koupí,no a nebo tu danou věc koupím já a dám ji babičkám s tím že ony mi za to dají peníze a dárek pak předají jako že je teda od nich. Záleží na domluvě. Rozhodně jsem ale říkala že než budou něco kupovat tak ať se mě předem zeptají,nepotřebuju mít plný pokoj blbostí které dítě ani třeba nevyužije.To radši ať dají ty prašule!
Mně to přijde dobré. Taky bych to brala. U nás to funguje jen z mé strany a z manželovy strany jen občas. Teď malá k svátku dostala samé blbosti, z toho něco už má.Jinak to děláme tak, že danou věc koupím a dám jim to, nebo jim řeknu, co přesně holky potřebují a oni to koupí.
Taky dostávám peníze,a je to lepší,než pak nějakou blbost.Sama si koupím co potřebuji.
Presne, vsechno je jen o domluve
a pokud proste nechces, aby ti davali penize, ale chces aby dali hmotne darky, pak staci si jen stanovi a domluvit, ze chces aby se to delalo tak a tak, ze klidne at ti penize daji, ale ze ty koupis darky a ty jim pak das zpet, aby je oni mohli dat, jednoduche a nikoho to dle meho nepohorsi a ani neurazi, a defakto by mela byt spokojenost na obou frontach ![]()
Taky radej koupim neco sama, nez abychom meli po byte tisic blbosti k nicemu. Na tom davani penez mi spis vadi, ze vetsinou babicky davaji moc tech penez. Na nejake auticko staci stovka, max.dve, ale my treba dostanem rovnou tisicovku. Asi si reknete, ze si zijem nad pomery, ale ja proste jsem schopna z nasich penez financovat i boty deti atd. takze ty penize urcene na darky se pak rozplynou v normalnim chodu domacnosti (nakupy, inkaso atd.).
Kdyz se blizi narozky vetsinou zjistim jakou maji decka velikost a pak reknu co potrebuji na obleceni. Babicky koupi co je potreba, k tomu treba nejakou malickost nebo sladkost a vsichni jsou spokojeni.
Jde jen o to se domluvit.
Kvacku a ohradila ses nejak proti tomu?Rekla si babickam,ze NECHCES,aby penize davaly?Rekla si duvody,proc to tak chces/nechces?
Proc nezkusit to,co tu nekolik holek radilo a to vybrat konkretni vec,ktera by diteti udelala radost a zaroven byla smysluplna a babicky by to koupily??To by nemohlo fungovat?
Taky jsem radši za peníze, než nějakou blbinu. Když už něco mamka nebo tchýně koupí, tak se většinou strefí (body, ponožky, deka), ale radši kupuju sama, co zrovna Ondrášek potřebuje. Teď jsem pro něj dostala k půlroku 500,– a zrovna jsme mu objednali nějaký hračky, tak to zaplatíme z toho a bude mít hračky od babičky.
Nečetla jsem diskuzi, ale osobně jsem taky za to pro prcky klidně jen nějakou blbost (ovšem „rozumnou“) a pokud chce dát víc peněz tak tak aby to dítě nevidělo a dát mu je třeba na spoření, nebo mu za to koupit něco, než aby nedostalo „nic“. POKUD tedy to není třeba o tom že babička se nikam nedostane a dá peníze přímo na určitou věc.
Chapu, ze dite z nejakych penez nadsene neni. Ma pocit, ze vlastne nic nedostalo, protoze mu ty prasule stejne zabavis. Pro tebe je to samozrejme lepsi, protoze jak pisou holky, mela bys byt plnej kramu. Normalne si ale se vsemi fakt promluv. Pokud se jim nechce nic nakupovat, at ti penize daji predem a ty neco koupis, pak to predaji oni. Obzvlast na vanoce je to divny. Tam se blbe vysvetluje, ze donesl jezisek prachy. Kdyby domluva neklapla, tak aspon na ty narozky pak s ditetem jdi do obchodu a tam mu za ty penizky neco kup. Uvidi to spojeni penize-darek.
Na tom nic spatneho nevidim, naopak vam tim dokazuji, ze si vas vazi jako rodicu, protoze sami vite co je pro deti nejlepsi, u nas to koupime, zabalime a je to zkratka od babicky, samozrejme ze ji vzdy zajima co jsme koupili, kdyby jsi dostala par blbych darku tak by jsi na to koukala jinak, ale jestli Ti to opravdu vadi, tak jim to zkratka rozumne vysvetli
Ono nejde o peníze - když mi mamka nebo tchýně dají a řeknou kup jim něco, ale spíš mi jde o to, že děcka jsou malé berou to jinak a když pokaždé babička přijde jenoms penězma - čekají dárek. Starší to chápu, ale tchýně právě dělá toto. Dá peníze švagrové a pak přijede jenom s jěkaou sušenkou a řekne přímo před malou, nic jsem nedovezla,dala jsem mamince peníze něco ti pak koupí… Sama švagrová je na to naštvaná, protože dítě to bere jinak než například 15 letá holka - ta je ráda, že si koupí hadry a nebo dospělí, jde mi o to, aby to nebylo jak někde, kolik bába dá peněz, u nich to tak nakonec je, ty starší děti…snadjste mě pochopili. Malý má rok a půl a snad i ten Mikuláš donese dárek a ne že penízky mamince… variata, že si řeknem, proč ne, ale jestli koupí nevím.
nečetla jsem celou diskusi - ALE
taky nám prababi chtěla dát penízky - a já se s ní domluvila - řekne mi kolik asi má pro holky penízek - já dárky koupím - dovezu jí a ona si je zabalí a holčičkám předá.
Holky mají radost protože dárky jsou to ty co chtějí (u Sofinky spíš prostě vyberu něco co vím že jí zaujme u Viki už je to o tom že má konkrétní přání). A babička je spokojená protože holkám skutečně září očka - Vikinku už „blbost“ opravdu nepotěší chce to co si přála né hlupinu od ťamanů co přestane fungovat po donesení domů. A předstírat zase neumí žeeee.
Plus k tomu sama vím jaké je to šílenství v obchodech třeba před Vánoci - a hnát tam prababičku v sedmdesáti letech je nesmysl - nemluvě o tom že v jejím městě je jediné pidi hračkářství s houby výběrem a do Ovy se nedostane, takže dát jí jen Tipa je taky na houby. A já stejně obchody oběhlé mám a vím i třeba kde je co levnější - protože holkám samozřejmě také kupuju dárky za nás žeee.
Jsme i domluvené na tom že mají určité přání ale i něco potřebují a tak obvykle koupím hračku a ještě třeba oblečení či sponečky do vlásků, šampón - no prostě vyčerpám částku celou a babička má třeba dárků víc.
Nám to tak funguje. ![]()
Iva a Viki skoro 5 a Sofi 2 roky. ![]()
pro Kvacek: tak to je hodne blby, to by mi vadilo strasne moc, dohodla bych se bud at mi penize daji , ja neco koupuim a bude to jako od ni9ch a nebo at radsi nedavaji nic, zkratka jim to vysvetli, podle me tim detem kazi vanoce i Jeziska