Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Postupně procházím témata, která mě zajímají a o kterých něco vím. Třeba u témat okolo ženských nemocí a okolo hysterektomie s adnexektomií mě až udivuje, kolik z Vás vlastně ani nezná, jak funguje Vaše tělo a co je a co není důležité.
Tak třeba to, že drtivá většiva problémů je způsobena přebytkem estrogenu a klidně si necháte napsat HA nebo HST, které jsou prioritně založené na estrogenu, v lepším případě v kombinaci s progestinem. Pouze u endometriózy se jedná o poměrně komplikovaný problém kombinace přebytku estrogenu s imunitním problémem. Druhou ženskou nemocí, kterou nemá na svědomí přebytek estrogenu jsou polycystická ovaria, jedná se o problém spojený nadbytkem testosteronu a snížení jeho hladiny je snad to nejsnažžší, stačí pravidelně pít mátový čaj, který jeho hladinu snižuje až o 30%.
Další medicínský blud, kterému jste uvěřily je to, že některé orgány už nejsou potřeba. Vyvedu Vás z omylu. Ženy jsou oproti mužům vystaveny větší expozici estrogenů a to i po menopauze. Estrogeny a jejich převaha má mimo jiné za následek kardiovaskulární problémy. A moudrá příroda to zařídila tak, že ženské tělo prostřednictvím dělohy od puberty do smrti produkuje hormony prostacykliny, které brání tělo před kardiovaskulárním poškozením estrogenem. Odbráním dělohy tato produkce logicky končí, neexistuje jiný orgán, který by toto hormony produkoval a nedají se doplnit ani přírodně, ani synteticky. A ani vaječníky nejsou po přechodu zbytečné. Prvně, dnes už je prokázané, že přechod nenastává proto, že by ve vajčnících došla vajíčka, tento proces je řízen hypotalamem a hypofýzou bez ohledu na zbývající vajíčka. Produkce estrogenu nutného k uvolnění vajíčka klesne pod hranici potřebnou k uvolnění, tedy asi na 40% před menopauzou. pokud je tedy produkce estrogenu vaječníky před přechodem cca na 75% množství oproti 30 letům, pak po přechodu vaječníky produkují ještě zhruba 30% estrogenu oproti 30 letům s klesající dendencí 1-2% ročně. Podobné je to u progesteronu, jehož produkce klesla před přechodem rychleji na 35%, tedy jeho produkcě po přechodu je cca 15% s klesající tendencí. Kůra vaječníků během přechodu a po něm atrofuje, ale dřeň dále tyto hormony produkuje. Ženy jsou logicky ve většině případů v estrogenové dominanci a jakákoli HST intervence je kontraproduktivní. Po odstranění vaječníků tyto hormony chybí. Velmi malé množství jich tvoří nadledviny. Přitom oba hormony jsou nadále potřeba pro zdraví ženy. A další problém je, že estrogen je syntetizován prostřednictvím aromatázy v tukové tkáni, tedy je ho nadbytek a dominance. S odstraněním dělohy a vaječníků v drtivé většině případů přichází i rozhozená funkce štítné žlázy.
Tedy prosím, pokud o tom nic nevíte, nepište takové bludy, jako že nějaký orgán už není potřeba.
Vřele doporučiji přečíst knihu americké gynekoložky Sherrill Sellmanové, která se opírá o vlastní zkušenosti, s odvoláním na studie a odborné články kapacit z oboru, která se jmenuje „Doba jedová 4 - hormony“. Dočtete se tam, že dtivá většina problémů je z nadbytku estrogenu (mj. bolestivá menstruace, silná menstruace, křeče, cysty, myomy) a jak se to dá relativně snadno napravit. A dočte se tam také o všech dopadech a následcích hysterektomie, o kterých vám určitě váš gynekolog neřekl. Pokud máte skutečně zájem o své zdrsví, doporučuji knihu třeba zapůjčit v knihovně a přečíst, nevyjdete z údivu.
Dobrý den zkusím oživit téma. Mám dotaz jsem 3 týden po hysterektomii břišním řezem a mám velké obtíže s mocenim slabý proud moči a v noci se pomočím jsem s toho úplně na dně. Bohužel mě teď v šestinedělí nikdo nemůže ošetřit což chápu, ale chci se zeptat zdali tohle někdo zažil předem děkuji za vaše odpovědi.
@Martina1311 píše: Více
Ahoj, ja mela hystetektomii laparo, ale problemy s mocenim nemam. Prisla jseo i o vajecniky atd.
Prvně se poraďte s lékařem, kdy můžete začít cvičit pánevní dno, nic jiného vám proti tomu nepomůže (snad nějaký další chyrurgický zákrok) a pak se poraďte s nějakým fyzioterapeutem, aby vás správně naučil provádět cviky (zadejte do vyhledavače „fyzioterapie pánevní dno“). Cviky je potřeba provádět nejlépe každý den a počítejte s tím, že je to na dlouho a změny budou přicházet postupně. Předpokládám, že vás lékař před zákrokem na toto riziko operace, včetně dalších, upozornil.
Nepíšete nic bližšího a také důvod, v řadě případů je důvodem problém způsobený estrogenovou dominancí a tato se může po zákroku prohloubit, i když nemáte vaječníky, estradiol produkuje i tuková tkáň metabolizací androsteronů a produkují ho i nadledvinky, tedy pokud byste měla problém s estrogenovou dominancí, je potřeba podpořit i tvorbu progesteronu, která je nyní už jenom na nadledvinkách. Tedy pokud byste v horizontu 3 a více měsíců pociťovala stálé přibírání na váze, pocit oteklosti, zadržování vody, větší padání vlasů, bylo by dobré nechat si udělat test na hladiny hormonů a případně je trochu zharmonizovat, jde to i alternativně bez syntetických hormonů s vedlejšími účinky. Estrogenová dominance může v dlouhodobém horizontu způsobit cévní problémy, osteoporózu a nakonec i karcinom prsu.
Po srovnání hormonů je dobré užívat nějaký doplněk, který doplňuje jak fytoestrogeny tak fytoprogesterony a také estriol, který chrání prsa proti karcinomu, a potřebné stopové prvky a vitamíny.
Příspěvek upraven 09.05.24 v 12:18
@LadaSva Dobrý den předem vám děkuji za vaši odpověď mě byly ponechány vaječníky, děloha a vejcovody šli pryč, jelikož se mi tvořily častěji hematomy v děloze
Pak byste skutečně v současnosti tedy potřebavala řešit pouze inkontinenci. Zkuste kontaktovat nějakého fyzioterapeuta odborníka na pánevní dno a poraďte se se svým lékařem.