Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Chytá mi takový povánoční splín…V prosinci jsme dostali seznam dárků od švagrové pro jejich děti, brala jsem to tak, že něco ze seznamu vybereme a pořídíme, tak probíhala i diskuze, pořídím tuhle hračku, doupřesnění…nebyly to úplně levné dárky (cca každý okolo tisíce). Švagrovci si o dárek pro sebe neřekli, ale taky jsme jim dali balíček dobrot.
No ale 23. se švagrová ozvala, jestli jim odvezeme ty dárky, aby je děti dostaly u nich pod stromečkem od Ježíška…no raději bych viděla, jak si je rozbalují u nás a mají z dárků radost, ale řekla jsem si, že jim nebudu zasahovat do tradic Ježíška. Manžel tedy dárky odjel odevzdat, ale vrátil se s tím, že jsme nepořídili všechny dárky podle seznamu, že je den před štědrým dnem a děti prý chtěly dostat co si napsaly.
Mě z toho bylo opravdu smutno. Jsme jim dobří jen pro peníze. To že jsme od nich nic nedostali, to bych zvládla, nic nepotřebuji, ale ani nás nepozvali třeba na návštěvu, manžel je zval při předání dárků k nám mezi svátky, to nepřijeli, neozvali se, my už taky ne.
Loňský rok byl pro nás moc těžký, nevydařené těhotenství…děti nemáme, pro cizí bych se rozdala, ale tohle je za mě prostě už moc, nechci se nechat jen využívat. Řekla jsem to i manželovi, raději budu dávat dárky dětem kamarádek, nemáme přece povinost někoho sponzorovat a dělat jim Ježíška. Manžela to taky mrzí, ale je to jeho rodina a nechce se rozhádat.
Nevím jak se chovat dál. Myslím si, že by měli ten krok a třeba i omluvu udělat oni.
Už by odemkne nikdy nic neviděli hamouni. Vsadím se, že až vy budete mít děti taky nic od nich. nedostanou
. Taky jsem to tak měla. Dětem jsem přispívala na dárky, vždycky jsem si na ně vzpomněla když něco měly a… Když se dcera narodila nedostala jsem ani laik na sociální síti. 0probehlo pár pokusu z mojí strany ale od nich nic. Tak už jsme jen ve fázi pozdravů a velice zdvořile konverzace.
![]()
Vykakejte se na ně! Jsou pěkně rozcapeni
![]()
@Tichošlápek píše:
Domluvila bych se, ze mezi dospělými si nebudete dávat dárky vůbec a dětem jeden dárek do 1000 dle tvého vyberu. A nazdar. Zlou krev bych kvůli tomu uz zpetne nedělala, ale stanovila jasná pravidla do budoucna.
Tohle by pro mě bylo rozumné řešení. I když by to by teď znamenalo jen dárek z naší strany, protože děti zatím nemáme. Ale já opravdu nic nečekám, jen kdyby to bylo opačně, tak bych neřekla, dejte jen dětem a sama nic nedat, taková slušnost u nás v rodině je, třeba jen drobnost, čaj…u rodiny manžela asi ne…
Jde spíš o to chování do budoucna.
Nevím, jak jsou na tom nyní finančně, ale před rodičovskou asi cca příjmy podobné. Spíš my víc šetříme na budoucnost, oni utrácejí co mají, není pro švagrovou problém zaplatit si osobního trenéra ve fitku, oběd přinést z restaurace. Tak předpokládám, že nyní nestrádají.
V době covidu jim manžel „půjčil - dal“ peníze, to předpokládám už zpět nikdy nedostane. V tom už se poučil, že už jim peníze dávat nebude, ale byly to jeho peníze, v době kdy jsme ještě nebyli manželé.
@Anonymní píše:
Tohle by pro mě bylo rozumné řešení. I když by to by teď znamenalo jen dárek z naší strany, protože děti zatím nemáme. Ale já opravdu nic nečekám, jen kdyby to bylo opačně, tak bych neřekla, dejte jen dětem a sama nic nedat, taková slušnost u nás v rodině je, třeba jen drobnost, čaj…u rodiny manžela asi ne…
Nevím, jak jsou na tom nyní finančně, ale před rodičovskou asi cca příjmy podobné. Spíš my víc šetříme na budoucnost, oni utrácejí co mají, není pro švagrovou problém zaplatit si osobního trenéra ve fitku, oběd přinést z restaurace. Tak předpokládám, že nyní nestrádají.
V době covidu jim manžel „půjčil - dal“ peníze, to předpokládám už zpět nikdy nedostane. V tom už se poučil, že už jim peníze dávat nebude, ale byly to jeho peníze, v době kdy jsme ještě nebyli manželé.
Je úplně jedno, jak jsou na tom finančně, když se neumí chovat…protože koupit vám maličkost a pozvat vás na návštěvu, to by je nezabilo…ale mají vás jen jako kasičku a jsou drzí jak veverky, takže tomu musíš udělat přítrž sama…
@Anonymní píše:
Tobě může být úplně jedno jak jsou na tom finančně. 0resne ten typ co pořád ruku a 8 i chtějí víc. Vždycky budete vy ti zlý ať jim koupíš metro, loď nebo čaj. Asi by bylo na čase stanovit si svoje podmínky. A podle těch jet. To mě tak nakrklo ![]()
To si děláš pr.del, viď?! Nějak tomu nevěřím… A ještě že byste dali dárky od vás pod jejich stromeček bez vaší přítomnosti…
@123Soňa píše:
To si děláš pr.del, viď?! Nějak tomu nevěřím… A ještě že byste dali dárky od vás pod jejich stromeček bez vaší přítomnosti…
taky se úplně zdráhám věřít, že tohle může být vůbec pravda
takový nechutný humus!! ve vlastní rodině… ale můj táta říkal : každý skáče jen tak vysoko, jak mu okolí dovolí!!
@Lucy75 tak u nás si taky dárky předáváme a pak je má neteř normálně doma pod stromečkem. Ale my se vidíme na Štědrý den přes oběd.
Jako mrzí mě, že nevidím reakci, ale zase je nesmysl aby si dárky rozbalovali u nás až za několik dní.
Ale u druhé rodiny si to rozbalují u nich. S nimi se nevidí na ŠD.
Co to? Jakože myslím si, že jsem hodně štědrý člověk. Kdy můžu, tak bych se rozdala. Ale co nesnesu, tak je taková vyčuranost, drzost. To ani slušně pojmenovat nejde.
Kdyby řekla, nám nevychází peníze. Tak by to byla jiná situace. Ale toto? ![]()
@Grizelda02
no napřed jsem to brala tak, že jsme se opravdu nepochopili, že máme dávat všechny dárky ze seznamu jsem nepochopila, to bychom řekli, že nemáme x tisíc na to jim dělat Ježíška, vybrala jsem ze seznamu, ještě jsme dávali vědět že jsme vybrali to a ptali se na podrobnost, aby se pořídil správný typ… ale manžel z tajného předání dárků přijel jak opařený, já z toho byla moc smutná, že jsme tim dětem snad my zkazili vánoce… já prostě hormony, přecitlivělá… ale teď s odstupem času na to koukám jinak. Hlavně se opravdu už neozvali. Je to momentálně o nastavení pravidel v rodině.
Vztahy máme spíš takové nijaké…nic jsme si neudělali, neřekli, vídali jsme se dřív spíš hlavně u tchánů, k švagrům jsme zvaní jen na oslavy narozenin (samozdřejmě s dárky), jinak jsou když se ozveme vždy nemocní (jasně to děti bývají), k nám sice není daleko, ale s dětmi cestovat moc nezvládají. Měla jsem snahu vztahy vylepšit, hlavně kvůli dětem, ale teď na ně opravdu náladu nemám a kupovat si přízeň dárkama nechci.
@Anonymní píše:švagrovci jsou pěkní magoři teda
Chytá mi takový povánoční splín…V prosinci jsme dostali seznam dárků od švagrové pro jejich děti, brala jsem to tak, že něco ze seznamu vybereme a pořídíme, tak probíhala i diskuze, pořídím tuhle hračku, doupřesnění…nebyly to úplně levné dárky (cca každý okolo tisíce). Švagrovci si o dárek pro sebe neřekli, ale taky jsme jim dali balíček dobrot.
No ale 23. se švagrová ozvala, jestli jim odvezeme ty dárky, aby je děti dostaly u nich pod stromečkem od Ježíška…no raději bych viděla, jak si je rozbalují u nás a mají z dárků radost, ale řekla jsem si, že jim nebudu zasahovat do tradic Ježíška. Manžel tedy dárky odjel odevzdat, ale vrátil se s tím, že jsme nepořídili všechny dárky podle seznamu, že je den před štědrým dnem a děti prý chtěly dostat co si napsaly.
Mě z toho bylo opravdu smutno. Jsme jim dobří jen pro peníze. To že jsme od nich nic nedostali, to bych zvládla, nic nepotřebuji, ale ani nás nepozvali třeba na návštěvu, manžel je zval při předání dárků k nám mezi svátky, to nepřijeli, neozvali se, my už taky ne.
Loňský rok byl pro nás moc těžký, nevydařené těhotenství…děti nemáme, pro cizí bych se rozdala, ale tohle je za mě prostě už moc, nechci se nechat jen využívat. Řekla jsem to i manželovi, raději budu dávat dárky dětem kamarádek, nemáme přece povinost někoho sponzorovat a dělat jim Ježíška. Manžela to taky mrzí, ale je to jeho rodina a nechce se rozhádat.
Nevím jak se chovat dál. Myslím si, že by měli ten krok a třeba i omluvu udělat oni.
@kaja00 píše:
@Lucy75 tak u nás si taky dárky předáváme a pak je má neteř normálně doma pod stromečkem. Ale my se vidíme na Štědrý den přes oběd.
Jako mrzí mě, že nevidím reakci, ale zase je nesmysl aby si dárky rozbalovali u nás až za několik dní.
Ale u druhé rodiny si to rozbalují u nich. S nimi se nevidí na ŠD.
Kájo, promiň, ale na tohle ti už mohu sdělit jen jediné : Ty jsi tak hodná, až jsi bl-bá
a pokud s tím nebudeš nic dělat, tak tě celý život bude někdo využívat. Howgh.
Nemůžu si pomoct, napadá mě, že jste rodičům dělali Ježíška.
Rozuměj, vy jste dárky koupili a oni je dali dětem „za sebe“. Proto bych i chápala zlou krev, že každé dítě mělo od vás jen jednu hračku a oni svým dětem museli něco dalšího dokoupit ![]()
Sedí mi k tomu i to, že nechtěli, aby si děti rozbalily dárky u vás.
Manžel jim i před svatbou dělal kasičku a podle všeho chtějí jet ve stejném modu dál.
To, že utrácí za osobního trenéra nebo restaurace neznamená, že mají peníze. Spíš bych si tipla, že dluží, kam se podívají.
Působí to, že máš velmi hodného muže, který se svou rodinou nechal dlouho zneužívat.
Klidně je vypusťte ze svého života, dárky i pro děti max. za pár stovek a takové, jaké vyberete vy. Uvidíš, jak rychle vás odepíšou a žádná škoda.
Pokud máš ráda děti, je spousta charit, které dětem pomáhají a budeš z toho mít mnohem lepší pocit.
Jo a ještě k té odevzdávačce dárků - co je to za nesmysl?! Bych se nedivila, kdyby děcka neměla ani páru, že jsou od vás
Naše děti u nás doma na Štědrý den dostanou veškeré dárky od nás. Pak mají u obou prarodičů, u švagrovců a u druhých švagrovců. Takže ve finále mají další 4 Ježíšky a není to nič proti ničemu… Ani ve snu by mi nenapadlo nechat si dárky od rodiny dovézt pod stromeček k nám domů, vždyť je to hovadina… ![]()
My si dárky nedáváme. Když se vidíme s rodinou, dáváme si maličkosti přes rok, takže prakticky dává dárky jen babička vnoučatům, jinak naštěstí nikdo nic.