Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jo, topinky s tatarákem z brambor (ve slupce uvařené den dopředu a nakrouhané, ochucené jako tatarák) To jsem žrala v těhotenství na kila ![]()
@Janichka píše:
U nas se ujaly celerove hranolky, jsou fakt mnam:) udelas z celeru hranolky jako z brambor a oprazis na oliv. oleji:)
my děláme mrkvové ![]()
@janine24 píše:
tak můj chlap by to zase nejedl s dochucením, buď přírodní nebo nic… ale zvykal si postupně, přešli jsme od vegety, přes libeček k přírodním dochucovadlům k přírodní chuti
Ještě pár videí od Romana Vaňka a bude na tom stejně jako ten tvůj ![]()
@Lynette píše:
Ještě pár videí od Romana Vaňka a bude na tom stejně jako ten tvůj
o to líp ![]()
Levná jídla podle babičky-lívance, palačinky, bramborové šulánky s mákem, zapečená rýže s ovocem(švestky nebo jablka)
U nás často dojde řada na luštěniny, brambory na různé způsoby, těstoviny s omáčkou co dům dal.
Kdysi bylo jídlo před výplatpou chleba nebo knedlík ve vajíčku. Teď to je luxus. Taky sme kdysi každou neděli snídávali míchaná vejce, teď též prostě nejsem Rotschild ![]()
@janine24 píše:
když si dáváš práci s vlastním zeleninovým vývarem, proč tam pak házíš vegetu nebo polévkové koření????
dávám jí tam jen malinko víc mi to tak chutná
Ještě jsem si vzpomněla na makrobiotický recept(původní znění už si nepamatuji, já jsme si upravila , trošinku, oproti originálu) čočka s rýží. Vařená čočka a vařená rýže se ještě teplé smíchá spolu s osmaženou cibulkou. Já vařím hrnek rýže a hrnek čočky(hrnek má obsah 300 ml) k tomu asi 5 lžic oleje a 2 velké cibule. Cibulku nekrájím úplně najemno, spíš na proužky, aby bylo v jídle i na ozdobu, osmahnout pěkně do světle zlatova. Jen se to solí, ale jde přidat koření jak kdo přijde že by mu mohlo chutnat.
A ještě dělám ovesné bramboráky-ovesňáky
Vše jak u bramboráků, jen místo brambor ovesné vločky(pytlík ovesných vloček, česnek, majoránka, sůl, 2 vejce, mléko tak 1 litr, 6-8 vrch lžic hladké mouky - těsto, na pánvi smažit malé placičky nebo v lívanečníku)
Levná polévka je:
Do vody dám vařit houby (čerstvé, mražené, namočené sušené), když jsou skoro měkké, přidám dvě hrsti vloček - já ráda víc a rozmíchám v polévce kostku taveného sýra a osolím podle chuti, když jsou vařené vločky, tak je polévka hotová.
Já mám ráda jídla z krup, takže klasický kuba, pro chlapa bych přidala trochu mletého masa.
Další levné jídlo je (teda bývalo, už jsem to dlouho nekupovala) čína z mražené krůtí sekané nebo jak se to jmenovalo a když tak nad tím přemýšlím, tak by byla levná z jakéhokoliv levného mletého. Opeče se trochu mletého masa, přidá se do toho hodně zeleniny - mrkev, zelí, pórek, okoření kořením na čínu, sójovkou a chlap se tím dá ošulit - má maso, ale ne moc ![]()
A k tomu ultra levná a ultra rychlá příloha - v akci v Tescu jsem párkrát koupila čínské polévky kus za 1,90, pytlíčky vyhodím, nudle zaliju horkou vodou podle návodu, když jsou hotové sliju a na pánvi na troše oleje opeču a mám jednu porci. Jsou to nejlepší smažené nudle, co jsem jedla.
Já zase gulášovku z mletýho,Porkovou,a zapečené brambory-co dům dal!!!A klasika buřt guláš.Francouzké brmbory a těstoviny s kečupem nebo mákem a cukrem… ![]()
@janine24 píše:Člověče, já myslela, že libeček nejíš (vždycky si vzpomenu, když ho někam dávám
tak můj chlap by to zase nejedl s dochucením, buď přírodní nebo nic… ale zvykal si postupně, přešli jsme od vegety, přes libeček k přírodním dochucovadlům k přírodní chuti
Jinak netuším, jestli vařím draze nebo levně, protože obrovskou část jídel zapékám a energie je taky dost drahá
. Čili nevím, jestli má smysl poradit jídlo, když bude zapečené…
Kurča s kapustou a ryžou:
1 kurča rozporcované (koráb použiť do polievky) a nasoliť kuracie
stehná, krídla a prsia (aj s kožou)
1 sladká smotana
Vývar z 1 bujónu (cca 1 liter)
1 kg kvasenej kapusty
30 dag ryže (dobre umyť)
Mletá červená paprika
Do vymasteného pekáča rozložíme kvasenú kapustu a na kapustu rozložíme
umytú ryžu, viac do stredu, ryžu posolíme. Na ryžu rozložíme nasolené
a popaprikované kuracie kúsky, aby bola ryža dobre prikrytá a polejeme
ich sladkou smotanou. Na záver prilejeme cca 1/2 litra vývaru a dáme do
trúby zapiecť pri 200oC. Ja túto zmes nechám najskôr 1 hodinu pod
pokrievkou a potom dolejem zvyšný vývar a nechám dopiecť odokrytú
ešte aspoň 1/2 hodiny, resp. podľa chuti, aby bolo mäsko mäkké.
Je toho vela vela vela, takze staci piect z polovicnej porcie…
Granadír so slaninou
8 väčších zemiakov (najlepšie ružiaky)
150 g prerastenej slaniny
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
1 PL mletej červenej papriky
200 g fliačkov
soľ, mleté čierne korenie
pažítku na posypanie
1. Celé zemiaky v šupke umyjeme a dáme variť do hrnca s vodou. Keď voda začne vrieť, mierne ju osolíme. Zemiaky varíme do mäkka, podľa veľkosti asi 40 minút. Scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. 2. Slaninu pokrájame na menšie kúsky a opražíme na chrumkavo vo vyššom hrnci. Ak pustí veľa masti, časť z nej zlejeme. K opraženej slanine pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni pražíme 3 minúty. Potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Za občasného miešania spolu dusíme 2 minúty. Ochutíme mletou paprikou, primiešame zemiaky a chvíľu prikryté dusíme. 3. Medzitým vysypeme do hrnca s mierne osolenou vriacou vodou fliačky. Prilejeme trocha oleja a varíme na miernom ohni 6 až 8 minút. Dávame pozor, aby neboli priveľmi mäkké. Potom fliačky scedíme, prepláchneme vlažnou vodou a primiešame ich do hrnca k zemiakom. Okoreníme a podľa chuti osolíme. Po 2 minútach odstavíme a podávame posypané nasekanou pažítkou. Podávame s kyslou uhorkou.
Párková polievka
6 párkov
2 PL oleja
1 strednú cibuľu
1 KL sladkej papriky
trocha korenia
1 KL vegety
rascu
4-5 zemiakov
Cibuľu opražíme na oleji, pridáme pokrájané párky a chvíľu spolu poopekáme. Pridáme červenú papriku, korenie a rascu. Premiešame a podlejeme trochou teplej vody. Podusíme 5-10 minút. Nakoniec pridáme nakrájané zemiaky, dolejeme vodu a spolu povaríme. Pred dovarením zahustíme nastrúhaným zemiakom.
Gazdovské špagety
200 g špagiet
1 väčšiu cibuľu
50 g salámy alebo klobásy
1 malú konzervu húb čierne korenie
oregáno
pikantný kečup
Špagety uvaríme podľa návodu na obale. Na oleji si do zlatista upečieme cibuľu a potom pridáme nakrájanú salámu na kocky a nakrájané huby. Okoreníme a pridáme kečup. Hotovú zmes zmiešame z vopred pripravenými špagetami a podávame.