Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak pro dědické řízení v tom problém nevidím, stačí mít od věcí doklady a ideálně třeba ještě sepsat s tchánem smlouvu, že tam máte uskladněné ty a ty věci…
Ad to druhé, to už je složitější, nicméně určitě nafotit tím se nic nezkazí a pokud holt už by tahle situace nastala tak tchýni hlídat.
Na majetek se do skončení dědického řízení nesmí šáhnout, takže kdyby ho prodala, tak by měla problém
Navíc notář nedojde po smrti k vám a nebude sepisovat věci…Vy se sejdete u notáře a mu nadiktujete jeho majetek, který vám dá za úkol ocenit znalcem a až pak se rozděluje…Pokud u tchána máte věci, tak pokud máte kupní smlouvy od věcí, tak není problém doložit, že věci nejsou tchána…Kdyby tchýně věděla, co všechno obnáší dědický řízení a kolik to ještě stojí, tak by se do toho tak ochotně nehrnula…:-D Já už bych tímhle projít nechtěla ani za zlatý prase…Jinak notář oslovuje toho, kdo zařizoval pohřeb… Mě se notářka ozvala sama a já ji pak musela nadiktovat zbytek rodiny…A ty kontaktovala až pak…
@Margo ona to ví, ale kde není žalobce, není soudce… Navíc ona to prostě nejspíš „ukradne“ a nebude se zabývat tím, že by neměla a neuvěí chlapovi, že to je jeho, protože podle ní kryje tátu, který chce okrást švagrovou…
U nás teda je potřeba odhad od soudního znalce. Mám to za sebou v posledních letech 2× těsně za sebou.
Však jsem psala, že je potřeba majetek ocenit znalcem
A kde není žalobce, není soudce…Já bych byla potvora a notářovi to řekla, že z domu odvezla majetek a prodala…Protože jen notář může případně povolit rozprodej majetku, nebo uvolnění hotovosti…Ale to se dělá jen v případech, kdy třeba umře mladej chlap a nechá tu nezaopatřenou rodinu a manželka je třeba na mateřské…Doporučuju si i všechno nafotit, všechno si sepsat…Ale nejlepší by bylo nechat si podepsat papír od tchána, že má manžel u něj uložené věci…Hlavně ověřit na poště nebo u notáře podpisy…BTW u traktoru to snad problém není, tchán není napsanej v techničáku, ne?
Teď nevím, jestli je to možný, ale myslím jde udělat hned po smrti zapečetění majetku…Vzít si tam notáře hned po smrti a on udělá soupis…Tak se vyhnete dokazování, jestli někde ve stodole něco bylo, nebo nebylo a pak při dědickým řízení už budete prokazovat jen vlastníka majetku…Pokud k tomu máte doklady, jako kupní smlouvy, faktury na jméno, tak to není žádnej problém…
@Margo píše:
Však jsem psala, že je potřeba majetek ocenit znalcemA kde není žalobce, není soudce…Já bych byla potvora a notářovi to řekla, že z domu odvezla majetek a prodala…
Tak to já taky, nicméně je problém, že jak už je to prodané pod cenou, tak jak to pak z někoho dostat zpět, kor když třeba takový majetek vůbec nemá.
Ale to zapečetění je dobrá věc, pokud to takhle jde ![]()
Mělo by to jít, zkus si to ověřit u nějakého notáře…A pokud to prodá, tak ji nahlásit na policajty…Věci by se zabavily novýmu majiteli a on by pak po ní musel vymáhat škodu…
A jak vycházíte s tchýní? Pokud trochu obstojně, tak bych sepsala seznam majetku, který máte u tchána. Doložila k němu fotografie. A nechala to podepsat tchána, tvého manžela a chtěla bych podpis tchýně. Aby ona předem věděla, že toto jsou opravdu vaše věci. A ona to bere na vědomí. Potom už si netroufne cokoli prodat. A to samé bych udělala se švagrovou.
Ale přesně jak píšeš-spoustu lidí určité věci neřeší, kde není žalobce, není soudce…věřím, že se najdou lidi, co rozprodavají majetek ještě dříve, než zesnulého odvezou.
Dobré odpoledne,
mám otázku, jestli nevíte některá, jak lze řešit situaci, kdy máme u tchána uskladněné věci cca za 200000 Kč (možná i víc). Jedná se hlavně o nářadí a stroje, které si manžel koupil, ale skladuje je u svého otce, protože tam má víc prostoru a zároveň je tchán také částečně může využívat. Jde mi o možnost, že by se tchánovi něco stalo, jestli je nějak možné doložit, že věci jsou naše a tudíž by nešly do dědictví.
A s tím je spojený druhý problém, je nějaký způsob, jak je možné věci uchránit před tchýní? Ona s tchánem nežije (jsou skoro 20 let rozvedení), ale ona je schopná v případě dané situace, naložit švagrovou a jet mu vyplenit barák (zatímco muž by zařizoval další věci). Ona trvá na tom, aby muž i švagrová měli stejně, ale bohužel je schopná to prosazovat dost nešťastným způsobem, takže by s největší pravděpodobností okamžitě jela všechno někam střelit (a asi i dost pod cenou), aby se muž se švagrovou mohli o peníze podělit.
Než se do mě pustíte, že nemůžu vědět, jak se zachová, mám celkem představu, když vím, co se dělo po smrti jejího otce a podobné obavy má i můj muž.
U nás nic mít nemůžeme, protože to je třeba traktor a věci podobného charakteru.
Všem děkuji za odpovědi.