Věci uložené u rodičů a děditství

Anonymní
27.10.12 14:51

Věci uložené u rodičů a děditství

Dobré odpoledne,

mám otázku, jestli nevíte některá, jak lze řešit situaci, kdy máme u tchána uskladněné věci cca za 200000 Kč (možná i víc). Jedná se hlavně o nářadí a stroje, které si manžel koupil, ale skladuje je u svého otce, protože tam má víc prostoru a zároveň je tchán také částečně může využívat. Jde mi o možnost, že by se tchánovi něco stalo, jestli je nějak možné doložit, že věci jsou naše a tudíž by nešly do dědictví.
A s tím je spojený druhý problém, je nějaký způsob, jak je možné věci uchránit před tchýní? Ona s tchánem nežije (jsou skoro 20 let rozvedení), ale ona je schopná v případě dané situace, naložit švagrovou a jet mu vyplenit barák (zatímco muž by zařizoval další věci). Ona trvá na tom, aby muž i švagrová měli stejně, ale bohužel je schopná to prosazovat dost nešťastným způsobem, takže by s největší pravděpodobností okamžitě jela všechno někam střelit (a asi i dost pod cenou), aby se muž se švagrovou mohli o peníze podělit.
Než se do mě pustíte, že nemůžu vědět, jak se zachová, mám celkem představu, když vím, co se dělo po smrti jejího otce a podobné obavy má i můj muž.
U nás nic mít nemůžeme, protože to je třeba traktor a věci podobného charakteru.
Všem děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101754
27.10.12 14:57

Tak pro dědické řízení v tom problém nevidím, stačí mít od věcí doklady a ideálně třeba ještě sepsat s tchánem smlouvu, že tam máte uskladněné ty a ty věci…
Ad to druhé, to už je složitější, nicméně určitě nafotit tím se nic nezkazí a pokud holt už by tahle situace nastala tak tchýni hlídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
27.10.12 15:15

Na majetek se do skončení dědického řízení nesmí šáhnout, takže kdyby ho prodala, tak by měla problém :-) Navíc notář nedojde po smrti k vám a nebude sepisovat věci…Vy se sejdete u notáře a mu nadiktujete jeho majetek, který vám dá za úkol ocenit znalcem a až pak se rozděluje…Pokud u tchána máte věci, tak pokud máte kupní smlouvy od věcí, tak není problém doložit, že věci nejsou tchána…Kdyby tchýně věděla, co všechno obnáší dědický řízení a kolik to ještě stojí, tak by se do toho tak ochotně nehrnula…:-D Já už bych tímhle projít nechtěla ani za zlatý prase…Jinak notář oslovuje toho, kdo zařizoval pohřeb… Mě se notářka ozvala sama a já ji pak musela nadiktovat zbytek rodiny…A ty kontaktovala až pak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.12 15:21

@Margo ona to ví, ale kde není žalobce, není soudce… Navíc ona to prostě nejspíš „ukradne“ a nebude se zabývat tím, že by neměla a neuvěí chlapovi, že to je jeho, protože podle ní kryje tátu, který chce okrást švagrovou…

U nás teda je potřeba odhad od soudního znalce. Mám to za sebou v posledních letech 2× těsně za sebou.

• Citovat
  • Upravit
106
27.10.12 15:27

Však jsem psala, že je potřeba majetek ocenit znalcem :-) A kde není žalobce, není soudce…Já bych byla potvora a notářovi to řekla, že z domu odvezla majetek a prodala…Protože jen notář může případně povolit rozprodej majetku, nebo uvolnění hotovosti…Ale to se dělá jen v případech, kdy třeba umře mladej chlap a nechá tu nezaopatřenou rodinu a manželka je třeba na mateřské…Doporučuju si i všechno nafotit, všechno si sepsat…Ale nejlepší by bylo nechat si podepsat papír od tchána, že má manžel u něj uložené věci…Hlavně ověřit na poště nebo u notáře podpisy…BTW u traktoru to snad problém není, tchán není napsanej v techničáku, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
27.10.12 15:29

Teď nevím, jestli je to možný, ale myslím jde udělat hned po smrti zapečetění majetku…Vzít si tam notáře hned po smrti a on udělá soupis…Tak se vyhnete dokazování, jestli někde ve stodole něco bylo, nebo nebylo a pak při dědickým řízení už budete prokazovat jen vlastníka majetku…Pokud k tomu máte doklady, jako kupní smlouvy, faktury na jméno, tak to není žádnej problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
27.10.12 15:32
@Margo píše:
Však jsem psala, že je potřeba majetek ocenit znalcem :-) A kde není žalobce, není soudce…Já bych byla potvora a notářovi to řekla, že z domu odvezla majetek a prodala…

Tak to já taky, nicméně je problém, že jak už je to prodané pod cenou, tak jak to pak z někoho dostat zpět, kor když třeba takový majetek vůbec nemá.
Ale to zapečetění je dobrá věc, pokud to takhle jde :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
27.10.12 15:37

Mělo by to jít, zkus si to ověřit u nějakého notáře…A pokud to prodá, tak ji nahlásit na policajty…Věci by se zabavily novýmu majiteli a on by pak po ní musel vymáhat škodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
27.10.12 15:38

A jak vycházíte s tchýní? Pokud trochu obstojně, tak bych sepsala seznam majetku, který máte u tchána. Doložila k němu fotografie. A nechala to podepsat tchána, tvého manžela a chtěla bych podpis tchýně. Aby ona předem věděla, že toto jsou opravdu vaše věci. A ona to bere na vědomí. Potom už si netroufne cokoli prodat. A to samé bych udělala se švagrovou.
Ale přesně jak píšeš-spoustu lidí určité věci neřeší, kde není žalobce, není soudce…věřím, že se najdou lidi, co rozprodavají majetek ještě dříve, než zesnulého odvezou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová