Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj holky,
jako nová snažící se vegetariánka bych se ráda zeptala zkušenějších, jestli jste při snažení a pak i v těhotenství nějak speciálně upravovaly stravu - něčeho přidávaly nebo ubíraly?
díky moc!
Ahoj, moje sestra je vegetariálnka (ovolakto), a neupravovala nic, děsně málo přibrala a dítě mělo 2,7 kila, ale v pohodě, zdravé, krásně přibývá, též je vege.
Říká se, že vše, co těhotnbá potřebuje, je ve vajíčku, takže vajíčko denně a mělo by to být OK. Hlavně nepřejdi na veganskou stravu.
xivi, já byla vegetariánka (taky laktoovo) asi 10 let a otěhotněla jsem nechtěně. Takže vegetariánství rozhodně není při snažení překážkou ![]()
V těhotenství maso jím, najednou jsem na něj dostala hroznou chuť a prostě vím, že moje tělo ho potřebuje. Na téma vegetariánství v těhotenství info na netu najdeš, moc se myslím nedoporučuje, maminka musí jídlo pečlivě hlídat.
ja jssem veget byla, pak jsem zacala jist aspon neco, ale je pravda, ze me maso ani nechutna, no a ted jsem tehu a porad blinkam a maso proste nemuzu, takze to neres, kdyz mas vitaminy a dost bilkovin, tak to staci
Ahoj, při snažení jsem jídelníček neupravovala vůbec - akorát jsem brala kys. listovou - ale stejně ne dlouho, povedlo se hned druhý měsíc
a v těhu jsem si dala tak jednou za 14 dní kuře/rybu a brala vitamíny (když jsem si vzpomněla) a Matýsek měl 3,5 kg a 53 cm
Sestra je taky vegetariánka - maso ani v těhu nejedla a má 3 holky - všechny zdravé, normálního vzrůstu i intelektu
Takže můj názor: nemusíš za každou cenu maso - stačí vyvážená strava s dostatečným příjmem bílkovin z jiných zdrojů (mléčné výrobky, vajíčko, luštěniny..)
Já sice vegetariánka nejsem, ale maso nevyhledávám
V těhu jsem si myslela, že je dobré jíst pestrou stravu, ale z masa se mi opravdu nedělalo dobře
Vždycky tak po hodině jsem jej začala jakoby „cítit z útrob“
Bavila jsem se o tom s jednou PA a ta mi říkala, že prostě tělo to maso nepotřebuje a dává mi to tímto najevo. Takže jsem to přestala řešit a pokud jsem nemusela (zdvořilost na návštěvě apod.), tak jsem opět maso nevyhledávala
Naopak mi tělo „hlásilo“, že by si dalo třeba dvojtou dávku rajčat
Nijak extra jsem to neřešila, prostě jsem měla pocit, že sama cítím, co potřebuju.
Vojta se narodil 3,5 kg a 50 cm a já přibrala „krásných“ 20 kilo
(teď jsem na tom těsně před druhým porodem zase stejně
)
holky díky moc za odpovědi, povzbudily jste mě
… na netu jsem samozřejmě hledala, ale tam byly jen samé laické články a katastrofické scénáře o naprosté nenahraditelnosti masa, ale mi se prostě hnusí - už odmala a podvyživená ropzhodně nejsem…
Snažím se o dostatek bílkovin (sýry, mlíko, vajíčka, tofu, tempeh), tak snad to bude ok…
Každopádně zatím jsem jenom dvouměsíční snažilka ![]()
Ahoj XIVI, taky jsem vege snažilka
ikdyž už 8.měsíců
Také jsem scháněla nějaké info a založila jsem na tohle téma dizkuzi na serveru rodina, tak tam mrkni, žádná negativní odpověď Tě tam nečeká ![]()
Já byla před snažením veganka, tak jsem si radši došla na testy a zjistili mi nedostatek B12, tak jsem se radši vrátila k vegetariánství a myslím, že to je naprosto plnohodnotná strava, jen tady v čechách to buhužel ještě tolik nepropuklo
Kdybys chtěla, můžem si tu na naše 2 společná témata občas pokecat
![]()
Ještě odkaz na tu dizkuzi: http://www.rodina.cz/diskuse137.htm ![]()
Dobrý den, já jsem vegetariánkou 17 let, lakto-ovo-vegetariánkou, nyní je mi 37 a čekám první dítě, které je plánované a chtěné, dříve nebyl vhodný partner se kterým bych dítě chtěla, nyní s manželem se nám poštěstilo čtyři měsíce od svatby.:) Zdravotně jsem úplně ok, tak by mne ani nenapadlo nyní měnit stravu, myslím, že maminky vegetariánky či snažilky nemusí mít strach, tohle žádný negativní vliv nemá, naopak spíše pozitivní (spousta zeleniny, ovoce, vlákniny…), ale to, myslím, my vegetariáni víme…