Vegetariánství a návštěvy u t

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
3.7.17 10:10
@Mar__tanka1983 píše:
Tobě nepřipadá hrozné, že někam přijedeš na návštěvu a místo oběda ti hospodynka položí vajíčko a kedlubnu, ať si něco uklohníš sama??? Já bych se tedy hanbou propadla a týden chodila kanálama 8o 8o
Ano, není nutné, aby co čtrnáct dní u tchánů obědvali „klíčky s čočkou“, na druhou stranu slušnost velí pohostit - a pokud někdo nejí maso (a hostitelka to ví!!!), tak nabídnout alternativu (dohodnout se dopředu) nebo pokud jsem natolik hovádko, že se nehodlám obtěžovat, tak návštěvě nabídnout, ať si přiveze svoje.

Hlavně neřeknu, kdybychom tam byli dvakrát do měsíce, ale jezdíme tam tak jednou za čtvrt roku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.7.17 10:16

@Aenne Když jsou u nás, většinou vařím vegetariánsky a chutná jim. Naposledy lilky grilované a naplněné špenátem, kozím sýrem, přelité rajčatovou omáčkou s bazalkou. K tomu příloha, salát, plním smotané plátky lilku jako ruličky, jako není to nic strašně těžkého, ale nějaký čas to taky zabere. Asi jsem občas dělala i něco, co se dá sníst na dva způsoby.

• Citovat
  • Upravit
647
3.7.17 10:17
@Lendeš píše:
Jak už jsem psala, já bych taky pohostila vegetariána vegetariánským jídlem.. Ale tchyně naopak může mít pocit, že nejlíp pohostí syna, který tam přijede občas, tak, že mu navaří nějaké oblíbené jídla z masa a že by se z bezmasého jídla tak dobře nenajedl. Těžko soudit, jaké jsou její důvody.. myslím, že @Ou to napsala dost výstižně.

Já bohužel s Ou nemůžu úplně souhlasit. Pokud má například tchyně dojem, že synáček doma hladoví a ona mu musí pořádně podstrojit, tak je to přesně to: její dojem. Faktem zůstává, že kvůli tomuhle dojmu nechává snachu o hladu a ještě jí dává na srozuměnou, že je to její „vina“. Viz ta hozená kedlubna. To mi přijde jako vrchol neúcty, nemůžu si pomoct. Zakladatelka by se samozřejmě mohla zachovat jako ta moudřejší, překousnout tohle vyloženě hrubé jednání a snažit se diplomaticky vyzjistitl kde je problém. Ta hranice mezi tím „zachovat se jako ta dospelejší“ vs. „nechat s**t na hlavu“ je tady ale poměrně tenká.

Přitom by stačilo tam málo…například vedle řízků pro všechny ostatní obalit taky 3 růžičky květáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
3.7.17 10:20
@Anonymní píše:
Hlavně neřeknu, kdybychom tam byli dvakrát do měsíce, ale jezdíme tam tak jednou za čtvrt roku.

Ale tím spíš, že tam jezdíte tak málo, tak může mít pocit, že musí synovi připravit něco speciálního, něco dobrého, což se u ní může rovnat maso. A kdyby mu připravila dušenou mrkev, tak že ho nepohostí. A je otázka, jestli umí připravit chutnější bezmasá jídla než dušenou mrkev. Jak už tady bylo napsáno, do hlavy jí nevidíme a těžko říct jaké jsou její důvody. Myslím, že uživatelka „Ou“ ti poradila dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.17 10:22
@Nabot píše:
Já bohužel s Ou nemůžu úplně souhlasit. Pokud má například tchyně dojem, že synáček doma hladoví a ona mu musí pořádně podstrojit, tak je to přesně to: její dojem. Faktem zůstává, že kvůli tomuhle dojmu nechává snachu o hladu a ještě jí dává na srozuměnou, že je to její „vina“. Viz ta hozená kedlubna. To mi přijde jako vrchol neúcty, nemůžu si pomoct. Zakladatelka by se samozřejmě mohla zachovat jako ta moudřejší, překousnout tohle vyloženě hrubé jednání a snažit se diplomaticky vyzjistitl kde je problém. Ta hranice mezi tím „zachovat se jako ta dospelejší“ vs. „nechat s**t na hlavu“ je tady ale poměrně tenká.Přitom by stačilo tam málo…například vedle řízků pro všechny ostatní obalit taky 3 růžičky květáku.

Presne, souhlasim. Nejde o to jidlo, jde o ten pristup k „problemu“, ktery ani neni problemem.
Zivot je moc kratky na zabomysi spory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.17 10:22

@Ou Pardon, s něčím co píšete souhlasím. Tak třeba Berneho mám opravdu ráda a mám ho načteného. Dále, že by se to mělo řešit konstruktivně. Bohužel to nejde, když jsem chtěla něco začít nebo říct, tchýně něco odsekne a odchází do jiného pokoje. Snaží se vyhýbat jakémukoliv řešení těchto věcí, i když já bych to řešit nějak otevřeně chtěla. Na některé věci se ani neptá mě, i když se mě týkají, a raději jde za manželem (dělá to u více lidí).

Ale co mě nadzvedlo jsou vycucané teorie o tom, že vegetariánství je vymezení proti společnosti a původní rodině 8o Vůbec nic o mně nevíte, kromě etických důvodů mám ještě další důvody k nejezení masa, které tady nechci prezentovat. Ale opravdu to není revolta a navíc jsem nepřestala jíst maso v dospívání. Byť máma říkává, že jsem nikdy nebyla masová, maso jsem jedla aby se neřeklo. A milovala jsem zvířata, ve stáji a ve chlívě jsem bývala pečená vařená.

• Citovat
  • Upravit
cekameemilku
3.7.17 10:23

Mám v okolí několik kamarádek co jsou vegetariánky nebo i veganky a každé návštěvě to hlásí dopředu a bud se nají předtím nebo si vezou jídlo svoje. I když je fakt, že tchýně jedné z nich to také moc neumí strávit a vždycky jí to nějak (ne)patřičně okomentuje. Asi bych takovou situaci řešila vlastním jídlem a silnou dávkou trpělivosti a nadhledu :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.7.17 10:25

@bublinek Vlastně nekomentoval, ale přišel v okamžiku, kdy už jsem to měla hotové. Až zpětně mu to přišlo divné, když se to dozvěděl. Myslím si, že nic neřekl.

• Citovat
  • Upravit
3.7.17 10:26
@Anonymní píše:
@Ou Pardon, s něčím co píšete souhlasím. Tak třeba Berneho mám opravdu ráda a mám ho načteného. Dále, že by se to mělo řešit konstruktivně. Bohužel to nejde, když jsem chtěla něco začít nebo říct, tchýně něco odsekne a odchází do jiného pokoje. Snaží se vyhýbat jakémukoliv řešení těchto věcí, i když já bych to řešit nějak otevřeně chtěla. Na některé věci se ani neptá mě, i když se mě týkají, a raději jde za manželem (dělá to u více lidí).Ale co mě nadzvedlo jsou vycucané teorie o tom, že vegetariánství je vymezení proti společnosti a původní rodině 8o Vůbec nic o mně nevíte, kromě etických důvodů mám ještě další důvody k nejezení masa, které tady nechci prezentovat. Ale opravdu to není revolta a navíc jsem nepřestala jíst maso v dospívání. Byť máma říkává, že jsem nikdy nebyla masová, maso jsem jedla aby se neřeklo. A milovala jsem zvířata, ve stáji a ve chlívě jsem bývala pečená vařená.

Kazdy ma pravo jist nebo nejist maso dle sveho uvazeni a nikdo nema pravo posuzovat zavaznost ci opravnenost jeho duvodu. A nejaka omezena tchyne, kterou duvod evidentne ani nezajima a pouziva vegetarianstvi zakladatelky proti ni, uz vubec ne.

@Ou, to mi pripadalo taky ponekud utocne a nepodlozene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
3.7.17 10:34

No a nešlo by, že by manžel zavolal mamince, že má strašnou chuť na (čočku na kyselo s vajíčkem, dušenou mrkev s bramborem nebo jiný jídlo, kde bys nejedla suchou přílohu, ale maso si mohla případně oddělat) já vím, že to asi nebudou ideální vegetarianska jidla, ale když tam jezdíte, tak málo, dalo by se to asi vydržet…

a jinak ano, v této situaci bych si klidne dovezla své nakrabičkované jídlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.17 10:37

@debra.morgan Náhodou mám tyhle jídla moc ráda :) Příště to tak uděláe, zavolá předem a dohodne to vaření, řípadně co vezmu s sebou.

• Citovat
  • Upravit
2438
3.7.17 10:37

Zajimava diskuse. Moje dcera se v 15 letech rozhodla byt vegetariankou. Ze zacatku jsem ji davala tak 14 dni ;), maso jedla rada. No jsou to 3 mesice a uz neji ani ryby, ktere ze zacatku obcas jedla. Taky jsme mely obavu co na to reknou babicky. Zhrozily se, jak maso potrebuje, at neblbne, no desne sceny. Ale snazi se ji vzdycky nachystat i neco bezmaseho nebo si prinejhorsim da knedlik s omackou. Kdyz jsou rizky, dostane smazak nebo obaleny kvetak. Ani jedna babicka si neodpusti si nejakym zpusobem rypnout - jestli ji to porad nepreslo, jak je maso dulezite, tchyne vylozene rekne jak ji to vadi chystat jeste neco navic. Vzdycky na dceru mrkam at to jako pousti rychle druhym uchem ven, ale asi bych uz mela zakrocit.
No a casem asi nastane dalsi level az si holka najde kluka, jak tolerantni bude jeho rodina.
Na miste zakladatelky bych si s klidnym svedomim privezla krabicky a pokud mozno asertivne vysvetlila, ze samotna priloha ti ted v tehotenstvi nestaci tak abys tchyni nepridelavala starosti… Ale ona evidentne dela naschvaly, potrebuje ti ukazat kdo tam u nich veli. Jeste me napadlo - kdyz pises, ze jim u vas doma varis vegetariansky, ona ti holt u nich vari maso. Kdybys jim treba priste udelala k zeleninovemu jidlu navic platek masa, treba by se vic snazila pohostit tebe u nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.17 10:41
@Katcha píše:
Zajimava diskuse. Moje dcera se v 15 letech rozhodla byt vegetariankou. Ze zacatku jsem ji davala tak 14 dni ;), maso jedla rada. No jsou to 3 mesice a uz neji ani ryby, ktere ze zacatku obcas jedla. Taky jsme mely obavu co na to reknou babicky. Zhrozily se, jak maso potrebuje, at neblbne, no desne sceny. Ale snazi se ji vzdycky nachystat i neco bezmaseho nebo si prinejhorsim da knedlik s omackou. Kdyz jsou rizky, dostane smazak nebo obaleny kvetak. Ani jedna babicka si neodpusti si nejakym zpusobem rypnout - jestli ji to porad nepreslo, jak je maso dulezite, tchyne vylozene rekne jak ji to vadi chystat jeste neco navic. Vzdycky na dceru mrkam at to jako pousti rychle druhym uchem ven, ale asi bych uz mela zakrocit.
No a casem asi nastane dalsi level az si holka najde kluka, jak tolerantni bude jeho rodina.
Na miste zakladatelky bych si s klidnym svedomim privezla krabicky a pokud mozno asertivne vysvetlila, ze samotna priloha ti ted v tehotenstvi nestaci tak abys tchyni nepridelavala starosti… Ale ona evidentne dela naschvaly, potrebuje ti ukazat kdo tam u nich veli. Jeste me napadlo - kdyz pises, ze jim u vas doma varis vegetariansky, ona ti holt u nich vari maso. Kdybys jim treba priste udelala k zeleninovemu jidlu navic platek masa, treba by se vic snazila pohostit tebe u nich.

To je dobry napad, pripravit jim maso. Snaha vyjit jim vstric a ne za cenu totalniho sebezapreni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.17 10:42

@Katcha Dělám to tak půl napůl, pamatuju si že jsem dělala i ty jídla, kde se udělala příloha a jim maso, mně třeba tofu. Chtěla jsem udělat i to vege, že to ej zase zajímavé, když to jídlo neznali. Docela si pochutnali a to i tchán, který je masožravec a maso zakusuje masem :lol:

• Citovat
  • Upravit
3.7.17 10:44

Ja se teda zastanu tchyne. To ze jsi veganka, to je tvoje vec. Najist dostanes a pokud to nechces, tak nejez a privez si priste svuj obed. Tchyne se s tim jidlem vari a aby tobe varila extra burty?! No nedivim se ji. Ja osobne bych ti taky dala suchou prilohu. Nemam paru co vegani jedi nebo ne, napr tofu. Takze pristr bych si vzala obed svuj a problem je vyresen 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová