Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dělala bych si do krabičky svoje jídlo, nebo jí řekla, že si budu vařit sama. Na jednu stranu je to od ní blbé, že ti nevyhoví. Na druhou, pokud je zvyklá vařit celý život maso, tak je pro ni bezmasé jídlo tam max. nějaký sladký knedlík nebo obalovaný květák (tady ty lidi prostě „neví, jak na to“) a s tím se jí nechce asi patlat.
@Ou Teda já nevím, jestli jste psycholožka, nebo si na ní tady na tom serveru hrajete. To je asi jedno. Ale důvody, proč nejím maso, jsou povrchně racionální, tedy že nechci zabíjet zvířata a způsobovat jim utrpení. Inspirace je i v mojí vlastní rodině a náboženská, mimochodem.
Nevím, v čem jsem šla do konfliktu? Nešla do konfliktu spíš druhá strana? Nebo jsem šla do konfliktu, protože jsem se nepřizpůsobila? A kdybych si potom odkočila vyzvracet se, protože by se mi (zejména teď v těhotenství) zvedl žaludek, bylo by to asi v pořádku. Protože bych nedělala pubertální revoltu.
@Aries6 @Lenka_Hal Díky, mně se nějak ulevilo. Udělám si ty krabičky, slušně to podám a zaobalím. A snad to nebude haló.
@Anonymní píše:
@Lendeš To si zase nemyslím, že neví co vařit. Když tam nejsem, dělá prý kolikrát věci jako dušená mrkev s bramborem, opečené houbové „řízky“ nebo fazolkyMožná si myslí, že to pro jejího syna není dost dobré
Nebo jsou ještě horší varianty, čím se to dá vysvětlit.
Možná ji štve, že jsi vegetariánka. Buď z principu, nebo si myslí, že není normální jíst maso, nebo ti závidí, že to bez masa dokážeš.
Já to znám trochu jinak. Jsem zvyklá pít nesladké věci. Doma bylinkové čaje a vodu. Děcka taky pijou dost vodu. Co si myslíš, že dostanou na návštěvě, když si řekneme o vodu. Vždycky něco sladkýho. A pak řeči, že sladké je potřeba na enegrii a další
Ale stává se to málo. S manželovýma rodičema mám skvělý vztah.
@BloomingGorgeous píše:
Kdyby si na navstevu k nam nekdo nosil vlastni obed, brala bych to jako obrovske selhani. Totalni fiasko, frasku. Tim nechci rict, ze je to spatna rada a nemas se ji ridit, ale to, ze tchyne ze sebe udela jeste vetsiho blba. No dobre ji tak.
No ale kdyby jsi věděla, že někdo vegetarián nebo má třeba bezlepkovou dietu, uvařila by jsi mu extra? Byla by jsi OCHOTNÁ? To je to zásadní. Zakladatelky tchyně očividně nechce. Podle mě je to na domluvě dopředu.
Muj manzel je cizinec, takze cela jeho rodina pochazi z jine kultury. Spolu zijeme v jine zemi, nez jsme se oba narodili, a pracujeme jeste v dalsi. Denne narazime na tolik ruznych zvyku a nazoru souvisejici s mentalitou dane zeme, ze me neprestava celou diskuzi udivovat, co zpusobi pouhy fakt, ze nekdo neji maso! Kdyby byl kazdy tak omezeny jako zakladatelky tchyne, tak bych se v me situaci musela zblaznit. Nastesti tomu tak neni a tak ty rozdily v mentalite, se kterymi se denne setkavam, muz zivot spis obohacuji a rozsiruji mi obzory, nez ze by mi ztrpcovaly zivot. Neni nad dobrou vuli. A kde je vule, je i cesta. ![]()
Anonym - detaily naseho souziti.
@Aries6 píše:
No ale kdyby jsi věděla, že někdo vegetarián nebo má třeba bezlepkovou dietu, uvařila by jsi mu extra? Byla by jsi OCHOTNÁ? To je to zásadní. Zakladatelky tchyně očividně nechce. Podle mě je to na domluvě dopředu.
Moje sestra ma bezlepkovou dietu, obcas u nas par dni stravi a jime vsichni bezlepkove. Nikdy me nenapadlo, ze bych se ji neprizpusobila. To je fakt to nejmensi.
Jeste me napada, ze tchyni stve, ze tchanovi vegetarianske jidlo chutnalo. Ona je zvykla varit a jist cely zivot maso a pak si prijde nejaka takova, syna odloudi, obloudi, a dokonce i starej to pochvali! Bohuzel, i taci jsou mazi nami
![]()
@BloomingGorgeous píše:
Moje sestra ma bezlepkovou dietu, obcas u nas par dni stravi a jime vsichni bezlepkove. Nikdy me nenapadlo, ze bych se ji neprizpusobila. To je fakt to nejmensi.
To je právě to. Ty chceš a je to pro tebe samozřejmost. Ne každý to tam má. Zakladatelky tchyně, ať už důvod jakýkoliv.
Pro mě by to pro blízké lidi byla taky samozřejmost. Kdybych měla mít jednorázovou návštěvu někoho, kdo má specifické omezení - a já o tom věděla - tak bych se snažila zjistit zda a jak jsem schopná vyjít vstříc a podle toho dál jednala.
Nejsem vegetarianka, ale z duvodu alergiu deti vynechavam mleko a mlecne výrobky včetně stop, vejce, soju..po par negativnich zkusenostech, kdy bylo dětem špatně si na navstevy vozim jidlo vlastni..takze, vanoce, velikonoce jezdim na navstevy holt s jidlonosicem a cukrovim..sice se to bez reci neobeslo, ale..
@Aries6 píše:
To je právě to. Ty chceš a je to pro tebe samozřejmost. Ne každý to tam má. Zakladatelky tchyně, ať už důvod jakýkoliv.
Pro mě by to pro blízké lidi byla taky samozřejmost. Kdybych měla mít jednorázovou návštěvu někoho, kdo má specifické omezení - a já o tom věděla - tak bych se snažila zjistit zda a jak jsem schopná vyjít vstříc a podle toho dál jednala.
Je to tak. Proto jsem jiz psala, ze ten konflikt neni vlastne o jidle, ze odrazi neco hlubsiho.
Jinak nejsem zadna uzasna hostitelka. Sestra si obcas priveze neco bez lepku (balik testovin) nebo jdeme nakoupit a obcas uvari i za me.
Já doma občas vařím „dvojatě“ (2 jídla) nebo bezmase. Rodina s tím problém nemá, nejsou striktní masožravci. Když jedem na návštěvu např. k mojí mámě, bud je tam jídlo bez masa nebo nejim a vezmu si nějakou zeleninu nebo ovoce. Když jedem ke známým, mám sebou vždycky nějaké ovoce nebo zeleninu a nebo se mě do tel. ptají, co chci připravit. Jestli Ti jde o to, co máš jíst v těhotenství, být Tebou bych se dala do nějaké skupiny vegetariánů /veganů, oni Ti poradí co jíst, abys i bez masa nepřišla o důležité látky. Jestli máš fb, je tam těch skupin plno.
@BloomingGorgeous píše:
Je to tak. Proto jsem jiz psala, ze ten konflikt neni vlastne o jidle, ze odrazi neco hlubsiho.Jinak nejsem zadna uzasna hostitelka. Sestra si obcas priveze neco bez lepku (balik testovin) nebo jdeme nakoupit a obcas uvari i za me.
Souhlas.
Je vidět, že máte dobrý a rozumný vztah. ![]()
@klafina123 Díky! Já bych řekla, že jím dobře. Vím, že dva dny o přílohách by mě nezabily, spíš teď víc než jindy potřebuju pořádné jídlo do žaludku. Jen po ovoci bych zhebla, mám pořád vlčí hlad. Ale k přežití to je, nestrachovala jsem se o výživu.
Ale vždyť jste obě naprosto stejné. Ona ti dá k obědu maso, ty jí lilek. A ptala ses ty jí, jestli stojí o takové jídlo? Třeba pro mě je naprosto nepředstavitelné obědvat lilek. Asi tak, jako pro tebe maso.