Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, nevím přesně jak postupovat v tvojí situaci, jsem křtěná jako malá a tolik se v tom nevyznám, ale normálně bych zašla za farářem, kam patříš a vysvětlit mu svojí situaci a on už ti poradí. Oslovuj ho normálně pane faráři nebo příjmením. Pokud by nevěděl, zašla nebo napsala bych na biskupství, tak určitě budou vědět.
Příspěvek upraven 16.11.18 v 12:51
K tomu dárku, bud bych mu přinesla třeba bonboniéru za ochotu, asi bych mu nenesla alkohol, když nevíš jestli pije. Můžeš taky třeba nechat stovku „na kostel“ nebo přinést třeba květiny na výzdobu kostela. Nebo třeba svíčku.
Kněze oslovuj pane faráři, nebo otče. Zbytek uvidíš, kdo všechno tam bude. Přinesla bych klidně jako pozornost adventní věnec. Původní barva adventu je fialová, takže kdybys chtěla až takhle do detailu řešit.
A proč se neporadíš s rodinou?
Pokud se chceš zapojit do života farnosti, není nic snazšího - normálně tam začneš chodit a navážeš vztahy s lidma, kteří Ti vše vysvětlí.
Budeš-li potřebovat, napiš mi zprávu. ![]()
Napsala bych mail farari/administratoru farnosti. Poradi ti
.
Upřímně nevím, jaké jsou v tom ohledu formality. Zašla bych prostě za farářem podle místa bydliště, on to vědět bude (nebo se zeptá). Zapsat tě musí do matriky - to by se ale mělo dít v místě křtu - takže jestli tě pokřtili třeba poloutopenou na Krétě, tak fakt nevím, kam tě zapsat. Oni te případně mohou pokřtít znovu, s tím, že u Boha samozřejmě platí ten první křest, ale ten druhej by byl čistě jen formálně správně. Mám za to, že se křtí osoby, u kterých se neví, zda nebyly pokřtěné v dětství formulí „pokud nejsi pokřtěný, křtím tě…“ nelam si s tím hlavu, to jsou podružné záležitosti, to se nějak udělá.
Hele farář, nebude-li podivín, bude upřímně rád, že jsi přišla. Zdá se, že jsi se nenechala pokřtít jen tak z plezíru, takže o nějakou katechezi asi budeš stát - může ti ji dát sám, nebo tě doporučit nějaké místní katechetce, nebo dát info o nějakých kursech (ty bývají spíš při větších farnostech).
Pokud tam farnost dobře funguje a s farářem spolupracuje, tak si myslím, že by tě mohl i při mši představit. Jinak je asi dobré prostě začít chodit a koukat, co se děje, jít na to farní kafe/výlet a tam se zkusit nějak zapojit sama - to je méně příjemná varianta. Třeba někoho budeš znát a nalepíš se na něj.
Může se ale stát, že ve tvém místě bydliště farnost nefunguje, nebo farář je morous a všechno sabotuje - všude jsou jen lidi. Lidé často tu svou farnost hledají, jezdí někam úplně jinam, než kde bydlí - někde je to třeba přátelštější k dětem - různé důvodu.
Odkud jsi?
já teda mluvím za katolíky.
Jo a není nutné něco nosit, faráři jsou spíš zavaleni dárky. Až se zapojíš, tak se třeba přihlas na nějaký úklid kostela, nebo tak něco.
@rozand píše:
Napsala bych mail farari/administratoru farnosti. Poradi ti.
ty jo, kolik % z nich myslíš čte emaily? vždyť jsou to většinou dědečkové.
@Pudloslava píše:
ty jo, kolik % z nich myslíš čte emaily? vždyť jsou to většinou dědečkové.
Jsem z Prahy, tady dedecku moc neznam
. Nicmene i knezi, ktere znam, kterym je treba pres 80 (treba P. Jordan OP) maily ctou, pokud mail maji. Kdyz nemaji, nemaji, pak bych volala…
Zdravím,
určitě hodně záleží na knězi, lepší domluva je s těmi mladšími, kteří moc rádi poradí a všechno s vámi proberou. Ale myslím, že celkově by měli být vstřícní všichni - zašla bych na faru, nebo faráře „odchytla“ po mši a vysvětlila slušně situaci. Našeho faráře oslovuju Chvála Kristu - ale „Dobrý den Otče“ taky neurazí:-)
Asi by bylo fajn udělat ještě jednou křest se všemi formalitami - to není na škodu nikdy.
Co se týče „dárečku“ - opravdu záleží, jaká jste farnost - pokud je to kostel, kde chodí jen pár babiček nebo živé společenství, kde se organizují různé akce (sbor, pro děti, společné modlitby atd..). Nabídnout se k pomoci a zapojit se. Při mších se hodně cení čtení (ale chápu, že na to každý nemá) nebo jen úklid kostela, pečení na farní kavárnu, poznat faráře na oběd… vždy se hodí květinový dar k výzdobě kostela. Tak ať se daří!!! ![]()
Ten krest „pro jistotu“ se jmenuje podminecny a dela se jen v pripade nejistoty o platnosti krtu prvniho (napr. zda byla pouzita voda, spravna slova atd.) - pokud timto si je dotycna jista nebo ma dokonce svedky, nemel by byt potreba vubec
.
Takže správně měl ten křest ohlásit ten, kdo křtil. Takže s největší pravděpodobností se křest bude muset opakovat. Takže se obyčejně domluvit. Oslovení a dárek je věc podružná. Můžete, ale očekávat otázku: chcete opravdu pokřtít? Přijala jste Krista?
Jinak by mě zajímalo (opravdu zajímalo), jaké důvody vedly vaše rodiče k tomu, že vás nedali pokřtít. U římských katolíků to je naopak a právě křest z nouze se dělá u narozených dětí, kde hrozí nebezpečí z prodlení (dítě je v ohrožení života).
Dobrý den, přijala jsem takzvaný nouzový křest, který může v případě nouze udělit jiná osoba v provizorních podmínkách mimo kostel. Bylo mi řečeno, že se mám dostavit na příslušnou faru, kam patřím, a nahlásit to, abych mohla být zapsána do farní knihy. Jsem z věřící rodiny, ze závažných důvodů nebyl křest při narození. Jsem trochu zmatená, jak mám oslovovat faráře a pracovníky farnosti, tím, že jsem nechodila na přípravu, jsem z toho trochu nesvá. Poradíte prosím? Zápis o pokřtěných se tedy dělá do farní knihy? Nebo jak se tato kniha nazývá? Ráda bych také, když už tam půjdu, přinesla na farnost nějaké adventní drobnosti. Poradíte mi co donést jako dárek? Chci se pochopitelně zapojit do života farnosti. Děkuji velice všem za radu a omlouvám se za anonymní příspěvek, z osobních důvodů. Děkuji za pochopení.