Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Anonymní, ano, JE to smutné, velmi. na druhou stranu obvinění padlo a musí se prošetřit, bylo by špatné, kdyby se u nás podezření na sexuální zneužívání (nebo týrání) neprošetřovatlo, když se děje v rodině. jestli pán byl nebo nebyl nevinný, to už se dneska rodina (nebo sociální pracovnice coby zástupce dítěte) asi těžko dozví, protože v tomto případě asi už není co vyšetřovat. týden vyšetřování není sám o sobě dlouhá doba, aby z toho musela mít policie špatné svědomí, sociálka podle mne taky zvolila vhodnou variantu umístění dítěte a logopedka taky měla povinnost nahlásit, pokud to podezření měla. stejně tak se můžeš ptát, jak by se jim žilo, kdyby nijak nezasáhli, a později se dozvěděli, to to pravda byla.
já nevím, jak k otci dítěte přistupovali, těžko tedy říct, jestli se to nedalo citlivěji. ale pokud ti jde o oddělení dětí od otce, tak tam v tomto případě stojím za sociálkou. podle mne by za dané situace neměly být děti s otcem a umístění u tety mi přijde jako to menší zlo. nevím, od pátku, co jsem to četla prvně, přemýšlím nad ideálním řešením dané situace a to mě fakt nenapadá, jenom možnosti více či méně špatné. tahle mi přijde jedna z těch méně špatných.
jinak pokud otec obvinění špatně prožíval, což je plně pochopitelné, ať už to neudělal nebo udělal, měl na výběr. mohl se nechat „zdrogovat“ od obvoďáka, ev. psychiatra, mohl využít některou linku krizové pomoci, kde by ho nasměrovali dál… takhle ze všeho nejvíc ublížil své rodině.
@Natálka26 píše:
Vadí ti, že vím co bych dělala? Vlastně kecám, neznám se a nevím co bych dělala. A hlavně věřím tomu, že bych právníka sehnala. A článek jsem nečetla, protože teprve teĎ dočítám diskuzi.Co takhle, nebát anonym??
Už jsem to tady vysvětlovala, takže čti ![]()
Ale jo, já věřím, že ty bys udělala všechno líp než ostatní
![]()
@asha píše:
Ja moc nechapu,k cemu myslite, ze tady dojdete. To uz bude porad dokola. Tahle debata je uz vicemene zbytecna, protoze nikdo nemame podrobnejsi informace. Ted je to jen o tom, cemu chceme verit.Mne desi to, jak snadno clovek prijde o rodinu, ted mam na mysli hlavne pripady v Norsku, ale bojim se, ze to bude jednou vsude.
k ničemu, ale znáš to, ženský drbny
![]()
@Natálka26 píše:
Ale tady nejde o diskuze pod článkem, tam píšou většinou zakomplexovaní idioti, ale o to, že ve chvíli kdy je to mediálně známá kauza tak se začnou angažovat lidi na „vyšších postech“.
Jenze k tomu dochazi, az kdyz jsou ostatni moznosti vycerpany. Neni prece tak tezky pochopit, ze tuhle moznost nekdo nechava az na zaver, ne? Ja bych s tim za tepla do Novy urcite nebezela a myslim, ze nebudu sama.
Jinak presne tihle zakomplexovani idioti ti dokazou znicit zivot ![]()
@Anonymní píše:
Takže jako až se jednou naše sousedka naštve že dítě dupe, zavolá na policii že ji zneužíváme a dcera tam řekne že ji táta koupe a lechtá na bříšku, tak nám dítě odeberou? To je jako normální? Kde to proboha žijeme a jak to může někdo obhajovat? Ano, existují týrané děti a ano, v takových případech je třeba jednat rychle. Ale týrané dítě asi vypráví jinak o tom, co se doma děje než netýrané. Nehledě na to, že dle mého stačí jedna prohlídka u dětského gynekologa a musí snad být jasno. Tohle je alarmující případ, ty úřednice by měly být vyhozené. Argument, že dítě musely odebrat, co kdyby… to bychom mohli preventivně zavřít všechny podnikatele, co kdyby neplatili daně, preventivně sbírat řidičáky, co kdyby jezdili lidi opilí, to je tak hloupý argument! Neskutečně mě to rozčílilo. No nic, manžel právě dokoupal dceru, tak jdu dělat večeři. A radši to dám jako anonym, co kdyby měl někdo udavačskou…
a jak se ví, že to celé není vymyšlené? Nebo víme jen polovinu pravdy..
@jahuhudka píše:
@Bábi Zlopočasná Co bys řekla na toto :
Vlastně ani nevím, jak začít. Stalo se nám něco, co nikdo z rodiny nedokáže pochopit. Můj nejmladší syn byl minulou středu a čtvrtek u svého otce. Ten ho přivezl ve čtvrtek v osm večer a malý potom celou hodinu hrozně brečel, zvracel a když jsem ho šla převlékat do pyžámka, všimla jsem si, že má na zádech modřiny a na hlavičce boule. Pak ještě, že má nateklý nárt s velikou modřinou. Vůbec jsem nevěděla, co se děje, psala jsem bývalýmu (otci malého), co se mu stalo, jestli někde spadl…on že je to blbost, že se mu nic nestalo nebo o ničem neví. Jen že jim na zem stáhl mikrovlnku.
Jak jsem nevěděla, co se mu stalo, tak jsem šla radši k naší pani doktorce a ta nás poslala do nemocnice, že nás tam hospitalizují a malého prohlédnou. Byli jsme tam od pátku do úterý, všechny výsledky byly v pořádku a já si myslela, že nás tedy pustí domů. Pani doktorka, že ne, tak mi to přišlo divný. Začala jsem zjišťovat, co se děje a dozvěděla se, že jim sociálka nařídila malého nepouštět domů. Odpoledne přišla pani ze soudu, sociálky a malého odvezli do kojeneckého ústavu, že soud nařídil, aby ho tam umístili než se všechno vyšetří. Bývalý přítel tvrdí, že jsem ta zranění udělala malému já. Takže teď všechno bude vyšetřovat i policie i OSPOD a já nemůžu nijak dokázat, že jsem nic neprovedla. V první chvíli to byl to pro mě takový šok, že jsem se zhroutila. Mám strach, aby mi malého nesebrali (nebo i ostatní děti) nebo nezůstal chudák v ústavu. Vůbec nemůžu pochopit, co se vlastně stalo a děje.
Návštěvy mám dovolené jen na dvě hodiny denně a nejhorší je vždycky se rozloučit a nebrečet a taky se mi těžko zvládá usínání a dělá mi problémy, že na návštěvy chodí i bývalý přítel. Taky si vyčítám, že jsem malého k té pani doktorce vůbec brala, že kdybych ho tam nevzala, tohle se nestalo. Nikdy jsem bez synka nebyla déle než dva dny a když jsem dnes odcházela z návštěvy, tak po mě natahoval ručičky a brečel. Málem jsem se rozbrečela taky. Vždycky byl usměvavý, zvídavý a ukecaný mrňous a v těch posledních dnech se skoro neusmál, úplně přestal mluvit.
Navíc samozřejmě chybí i sourozencům a příteli, kteří ho můžou navštívit jen občas. Hrozně to na nás všechny doléhá.
vedaniga
![]()
@Anonymní píše:
k ničemu, ale znáš to, ženský drbny![]()
No jo, jdu neco delat.
![]()
@Anonymní píše:
vedaniga![]()
Příspěvek upraven 26.01.15 v 18:40
@emers a ty mas informace, ktere by vedly k tomu, ze deti byly odebrany z nutnych pricin?! Pokud ne je to dle meho slepe duverovani tzv. „Moci“
Timto slepym nasledovanim, poslusnosti a věřením konani dobra v uredni organizace trpi asi vetsina lidi. Ja se tedy v zajmu me rodiny ucim urednikum (a typu pochybne, nove horlive logopedce obzvlast) apriory neduverovat.
Docela me postoj - „kdo vi jak to bylo“ „na kazdem sprochu“ " urednici vedi co delaji" " prosetrit se to muselo" opravdu desi!!! Nechci tu dopadnout jako v uchylnem Norsku.
@sagina píše:
Anonymní, ano, JE to smutné, velmi. na druhou stranu obvinění padlo a musí se prošetřit, bylo by špatné, kdyby se u nás podezření na sexuální zneužívání (nebo týrání) neprošetřovatlo, když se děje v rodině. jestli pán byl nebo nebyl nevinný, to už se dneska rodina (nebo sociální pracovnice coby zástupce dítěte) asi těžko dozví, protože v tomto případě asi už není co vyšetřovat. týden vyšetřování není sám o sobě dlouhá doba, aby z toho musela mít policie špatné svědomí, sociálka podle mne taky zvolila vhodnou variantu umístění dítěte a logopedka taky měla povinnost nahlásit, pokud to podezření měla. stejně tak se můžeš ptát, jak by se jim žilo, kdyby nijak nezasáhli, a později se dozvěděli, to to pravda byla.já nevím, jak k otci dítěte přistupovali, těžko tedy říct, jestli se to nedalo citlivěji. ale pokud ti jde o oddělení dětí od otce, tak tam v tomto případě stojím za sociálkou. podle mne by za dané situace neměly být děti s otcem a umístění u tety mi přijde jako to menší zlo. nevím, od pátku, co jsem to četla prvně, přemýšlím nad ideálním řešením dané situace a to mě fakt nenapadá, jenom možnosti více či méně špatné. tahle mi přijde jedna z těch méně špatných.
jinak pokud otec obvinění špatně prožíval, což je plně pochopitelné, ať už to neudělal nebo udělal, měl na výběr. mohl se nechat „zdrogovat“ od obvoďáka, ev. psychiatra, mohl využít některou linku krizové pomoci, kde by ho nasměrovali dál… takhle ze všeho nejvíc ublížil své rodině.
ano, já s tebou souhlasím ![]()
Tady jde o hlavně o to, co ta holčička řekla logopedce, tedy na základě čeho ona posoudila, že je v té rodině problém. Obávám se ale, že tohle už se nikdo nedozví, pětiletá holčička to těžko slovo od slova zopakuje, logopedka si je setsakra vědoma toho, že je v průseru a nikdo jiný tam nebyl.
Z toho pro mě plyne poučení nenechávat dítě nikde samotné, hlavně ne u cizích doktorů. Je jasné, že ve školce toho navykládá mnohem víc, ale stejně.
S tím odebráním a umístěním k sestře to vidím stejně jako ty. Nejlepší možné řešení. Nejsem v tom nějak sběhlá, ale přece za ten týden se dá stihnout spoustu věcí
Vyšetření dětí, stihnou obejít školku, pediatra, vyslechnout sousedy, přece když jde o takhle malé děti, tak záleží na každém dnu, co jsou pryč od rodiny… pokud tam něco bylo, tak za ten týden podle mě by na to přijít měli
![]()
@jahuhudka píše:Našla jsem tady na emiminu tu diskuzi
Chtěla jsem jen ukázat, jaký může být rozdíl mezi verzí matky a skutečností
Není to onaPříspěvek upraven 26.01.15 v 18:40
jo, to je stará kauza, to tady proběhlo kdysi… chlapeček jí byl odebrán a umístěn myslím do děcáku, ale dostala ho zpět…
tenkrát se na ní na netu vyšťouralo snad i číslo jejích ponožek
![]()
@Anonymní píše:
jo, to je stará kauza, to tady proběhlo kdysi… chlapeček jí byl odebrán a umístěn myslím do děcáku, ale dostala ho zpět…tenkrát se na ní na netu vyšťouralo snad i číslo jejích ponožek
![]()
![]()
![]()
@Anonymní píše:
Už jsem to tady vysvětlovala, takže čti
Ale jo, já věřím, že ty bys udělala všechno líp než ostatní![]()
Jak si přišla na to že líp? To že já bych to udělala takhle, neznamená líp nebo hůř. Udělala bych to po svym, ostatně jako každej, ale aby si mi jako anonym říkala že bych se tak nechovala to není nutný.
Tuhle jedovatost si schovej pro někoho jinýho ![]()
@jahuhudka píše:Podstata je ( nečetla jsem pochopitelně celou diskuzi) že sem přišl ajako chudinka, zdrcená a ublížená. Výsledek byl ale úplně jiný. Jak tedy můžeme vědět, že to co řekla matka v těch Klatovech je skutečně pravdivá verze?
Nemůžeme ![]()