Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, včera jsem úplnou náhodou narazila na zvláštní videa-občas koukám na porody z cizích nemocnic ale včera mi tam vyjela videa o tom jak maminky porodí mrtvé miminko
byla jsem z toho hotová-řvala jsem jako želva-mají to vše natočené-i je tam umývají, oblékají, mazlí se s nimi, loučí se celá rodina i sourozenci-občas jsou to miminka nedonošená-sotva do dlaní-jsou to videa na památku-nebo poslední rozloučení-většinou to začíná porodem-končí pohřbem. Jsem z toho plná dojmů a hlavně nevím co si myslet-v některých případech mi to přišlo až nedůstojné-když tam miminko bylo focené pokaždé v jiném oblečení, protože měli výbavičku a chtěli ho v tem asi vidět, nebo je s baseballovou rukavicí a balonkem, pod ručičkou pálku
přijde mi to moc, ani jsem netušila že je něco takového možné-na jednu stranu to chápu, ale na druhou jak to můžou zvládnout-jsou s tím už smíření že to třeba vědí do předu a chtějí si jen užít ty možné chvilky
-viděl jste to někdo-jaký je váš názor? Odkaz když tak do SZ-vzhledem k tématu ho sem dávat nechci. Pokud tím někoho pohorším tak se omlouvám předem.
Ježišikriste. Měl by existovat zákon na zveřejňování videí a fotek mrtvých dětí, byť již mrtvě narozených, bez právní subjektivity, je to lidský stvoření a tyhle šaškárny, co si myslet o to, rodiče magoři. Je to intimní chvíle a fotky jen do rodinného archivu. Jenže já jsem vyhrocená, jsem tvrdě i proti zveřejňování fotek jakýchkoli dětí, nedávám syna na fb, nikam, nemůže souhlasit, či nesouhlasit a já si to rozhodovat nedovolím, není můj majetek, ale můj syn, to je rozdíl.
@Agnesita no to zveřejnění mě taky právě udivilo, fakt jsem z toho hotová-úplně mě z toho mrazí, já ani nevím jestli bych tohle chtěla na památku sama-natož to takhle ještě vystavovat-překvapilo mě to množství-kolik těch dětí je
život není fér-přemýšlím i nad tím smyslem-to má rodinu stmelit
-něčím obohatit
-ti lidé musí být neuvěřitelně silní a opravdu se velice, velice milovat-jinak to snad ani není možné.
@Zacharova Lidi jsou čím dál tím více šílení… Američani obzvlášť. ![]()
Nedůstojný mi to nepřipadá, chápu, že každý se loučí a truchlí jinak. Byla jsem v Chorvatsku na pohřbu dítěte a to jsem nechápala, fakt celkově jiná nátura. Co mi vadí je veřejné sdílení, to mi přijde divné, takové neosobní. Kamarádka, co rodila mrtvé miminko mi naopak říkala, jak ji zasáhlo, že se rozloučit nemohla, nemá fotku nic. Její rodina ji zrovna moc nepodpořila, řešili jen, jestli půjde vrátit kočárek, to mi přijde mnohem víc nedůstojné, necitlivé než fotky nebo natočit si vzpomínku.
V rodině se nám to stalo taky, bylo to naprosto šílené, nedovedu si představit památku tak ujetýho formátu. Tahle virtuální doba je na hlavu. A pokud jsou rodiče cvoci, musí to prostě regulovat někdo jiný. Nechci to vidět, video o neuvěřitelné bolesti nějaké rodiny, kterou neznám.
@lamicina jenže tam je těch fotek kvanta a to už mi normální nepřipadá-jako ano když jsou focené při posledním rozloučení vypadají jako andělíčci-otisk ručičky-nožky na památku-ustřihnout kousek vlásků, ale šaškovat s ním kvůli tolika fotkám ![]()
Co v tu chvili dotycni delaji nebo ne je mi uplne jedno, musi to byt tak sileny napor na psychiku, ze at si kazdy dela, co mu pomuze.
z toho, co jsme cetla, tak nejvic maminky trpi, pokud se vubec rozloucit nemohly a nebyla jim doprana ani jedna spolecna chvilka. takze at si klidne dopreji cas a proste se rozlouci po svem, i kdyby to zbytku prislo ujete.
co nechapu je, ze to nekdo da na youtube. ja teda uz popravde nechapu, proc to tocit vubec na video. tezko to nekdo nekdy zapomene…
@Zacharova
jim to třeba jako šaškování nepřipadá. Každý reaguje na nepřízeň osudu a neštěstí jinak. Podle mě je to otázka truchlení ne vkusu. Nevím proč to soudíš a zároveň vyhledáváš, nějak tě to téma přitahuje???.
![]()
@Ali-Ali píše:
Co v tu chvili dotycni delaji nebo ne je mi uplne jedno,musi to byt tak sileny napor na psychiku, ze at si kazdy dela, co mu pomuze.
z toho, co jsme cetla, tak nejvic maminky trpi, pokud se vubec rozloucit nemohly a nebyla jim doprana ani jedna spolecna chvilka. takze at si klidne dopreji cas a proste se rozlouci po svem, i kdyby to zbytku prislo ujete.co nechapu je, ze to nekdo da na youtube. ja teda uz popravde nechapu, proc to tocit vubec na video. tezko to nekdo nekdy zapomene…
přesně tak, souhlasím
Není to dlouho co jsem četla článek o tom jak my češi jsme právě v tomhle ohledu hodně „jiní“. Plno národu se prý právě loučí s miminkem, dělají si památeční fotku. (obleček s pálkou je teda za mě děs, ale tam zrovna dávali jako příklad jen vyfocené nočičky, ručky a tak ) Každé miminko tam je pojmenováno i když se narodí mrtvé…
Sama nevím co by pro mě bylo lepší, ale já bych neodsuzovala potřebu někoho jiného, se rozloučit „jinak“. Někteří třeba nechtějí vidět vůbec, někteří si chtějí pochovat a tak… tohle je přeci každého věc.
Rozloučit se s mrtvým je pro člověka důležité a v případě smrti novorozence rodiče nemají čas užít si živého dítěte, tak si nejspíš potřebují užít aspoň trochu pocitu, jako by ho měli. umýt a ustrojit mrtvého do rakve se stejně dělá i tak, pomazlit se s ním taky není nic proti ničemu… nevím, taková videa jsem neviděla, takže moje představivost selhává, co asi tak by za těch pár hodin se mohlo dít. bylo to jejich dítě, pokud si chtějí schovat fotku/film na pamatáku, nic špatného na tom není. a že to sdílí na netu - no, to přece rodiče živých dětí taky, taky sdílí porody, videa s koupáním dítěte, fotky z různých příležitostí… doba je holt taková, no ![]()
kdysi dávno jsem byla na webovkách, které byly věnovány jenom mrtvým dětem - teď se mi nevybaví název, něco s andílky. děti tam měly svůj medailonek - fotku, povídání o jeho krátkém životě… u těch jsem se taky pobrečela. pro rodiče smrt dítěte určitě není lehká a každý hledá svůj způsob, jak se s ní vyrovnat. tohle myslím nikomu neubližuje, tak proč by ne.
@JayLee píše:
Kamarádka 2× porodila mrtve miminko a nikdy ji ho tady u nas v porodnici ani neukazali, nedovolili se s nim rozloucit proste se to z etických duvodu nedela tady u nas v porodici a ona rikala, ze je to asi lepsi pro jeji psychicku
no, obecny nazor i psychologu je jiny. ale plne chapu, kdyz nekdo nechce, ale melo by to byt jeho rozhodnuti. mel by mit pravo, aby to bylo podle jeho prani, at je jakekoliv (v ramci moznosti). predstava, ze nekdo chce aspon chvilicku, aspon se dotknout, pohladit, rozloucit a oni to nedovoli, to mi prijde silene ![]()
V ČT dávali dokument,, u kterého jsem pochopila, že bychom neměli soudit nebo hodnotit jednání druhých. Protože nikdo nikdy nemůže pochopit, co se v člověku v takových chvílích odehrává. Stejně tak neví, jak by reagoval on sám, pokud podobnou situaci nezažije ![]()