Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
On je problém, že často záleží na posouzení FÚ, co se daní a co ne. Dále je problémem „soustavnost“ a pak může jít o podnikání a to už vyjde dost draho.
A obecně- nic moc zjišťovat post info na epipi. Validnost podaných informací může být všelijaká.
Tak jsem se na to ptala a z historie Vinted vypočítám ty předměty, ze kterých jsem měla zisk (nepočítaje osobní věci, věci po dětech, manželovi) a tu částku zdaním pokud je to nad 30 tis. kč v tomto případě nad 50 tis. Kč. Protože Vinted ohlašuje nejen jméno ale i celkovou sumu vydělanou za celý rok a z toho samozřejmě nemám vše ke zdanění. Mám tam hafo dětských věcí, svých, kočárek, postýlku, atd.. to se nedaní - to je bazar.
Bazarový prodej ale není osvobozen od daně zcela, ne? Byly tam myslím výjimky např. při souběhu příjmu ze zaměstnání, ale možná už je to jinak ![]()
@Anonymní píše: Více
Je tady sice mraky diskuzí, ale znovu. Nejdřív je potřeba si ujasnit, o jaký jde příjem. Prodáš osobní věci (po dětech, svoje obnošené atd.) - od daně zcela osvobozené. A je jedno v jaké částce, i kdyby jsi z prodeje měla zisk. Pokud ale budeš věci nakupovat, nabízet třeba na Vinted, půjde o nové věci a budeš to dělat opakovaně, pak jde o podnikání se vším všudy a podle toho se bude i postupovat (ŽL, socka, zdravka a daňové přiznání). V případě podnikání jsi povinná si vést přehled příjmů. Druhá věc je podávání daňového přiznání. Pokud Vinted nahlásí prodeje za 100tis. ty přiznání nepodáš, tak tě FÚ vyzve k prokázání, proč nebylo přiznání podáno. A pak musíš vysvětlovat - šlo o prodej vlastních věcí, šlo o nahodilý příjem atd. V momentě kdy nevysvětlíš dostatečně, např. FÚ zjistí, že šlo o podnikání, příjem doměří, nahlásí na živnosťák, socku a zdravku. Co se těch limitů týče, tak v tomto momentě je zbytečné to vysvětlovat, protože to je složitější, je spousta možností v závislosti na tvých ostatních příjmech.
Nevím, kdes hledala rady, ale třeba limit 30000 neplatí. K tomu limitu 50tis. Buď 1) Jde o obecný limit pro podání přiznání a záleží na tom, jaké ostatní příjmy máš. 2) Limit 50000 je i u osvobození nahodilých příjmů. V případě, že FÚ zjistí, že šlo o podnikání, žádný takový limit pro tebe neplatí.
A doporučuju - pokud nakupuješ věci za účelem prodeje, fakt si ten ŽL udělej a najdi si někoho, kdo tomu rozumí a postupuje podle zákona, ne podle toho, co ti tu kdo napíše.
Já ale ŽL mám, neptala jsem se na otázky ohledně podnikání. Mám ostatní příjmy. Jsem zaměstnaná. ZP a SP mám vyřešené. Na to jsem se ptala již při řešení ŽL na FÚ @Hanula1212
Tak proč se ptáš jestli podat daňové přiznání? Pokud nakupuješ a prodáváš věci za účelem zisku, spadají příjmy do příjmů z podnikání a tak jsou uvedeny i v DP. Nejsou to ostatní příjmy podle §10 zákona o daních z příjmů.
@Hanula1212 Já ale neprodávala na základě ŽP - to co jsem prodávala nespadalo do odvětví, na které jsem si ŽP před pár lety dělala - jako vedlejší činnost. Toto mám jako ostatní příjem. Konzultovala jsem s účetní
Ale pokud něco pravidelně prodáváš tak to má znaky podnikání a měla by jsi mít na to živnost. A jestli máš aktivní živnost tak máš povinnost podat přiznání tak jako tak.
@JancaS84 prostě podám DP a je to. Nic víc už asi nepotřebuji řešit. Díky všem.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli někdo neví jak je to s daněmi pokud koupím nějaký produkt (např. tričko) a pak ho následně prodám a dělala bych to ve větším množství. Prodávám tím pádem věc co byla v mém vlastnictví nebo ne? Bohužel jsem nikde nenašla odpověď. Jde o to že kdyby můj výdělek přesáhl 50 000 Kč tak to musím zdanit. Moc tomuto tématu nerozumím takže budu ráda za každou radu ![]()
Já jsem měla výdělky nad 50.000,– a po konzultaci s FÚ jsem to zdanila. Nechala jsem si od účetní udělat DP
A to se daní nebo někam uvadí? Tam je limit taky tech 30ks?