Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Jasně, že prodáváš svoji věc. Jak bys asi prodávala „cizí“ věc? Leda snad jako nákupní galerie. A pokud se něco děla soustavně, za účelem zisku, tak nejen danit, ale i živnostit.
@Anonymní píše: Více
Já už jsem.to tady psala. Pokud budeš nakupovat věci za účelem jejich dalšího prodeje, pak jde o podnikání. Pokud si koupíš tričko ve dvou velikostech, to co ti nesedí, prodáš, jde o prodej vlastní věci. Nebo pokud prodáš kočárek po dítěti, jde o prodej vlastní věci. Pokud koupíš a prodáš 6 kočárků, jde o podnikání. Je úplně jedno, jestli prodáváš na Vinted nebo na FB nebo kdekoli jinde. Prodej vlastních věci je od daně osvobozený. Pokud tento prodej děláš jako podnikání za účelem zisku, pak musíš postupovat tak, jako každý jiný podnikatel. Tzn. živnosťák, socka, zdravka atd. Hranice 50000 je limit pro podání přiznání. Pokud prodáváš vlastní věci, je tento příjem od daně osvobozený. A klidně můžeš prodat za 300tis. Pokud jde o podnikání, pak nemusíš podávat přiznání, pokud příjem nebyl vyšší než 50tis. Př. jsi na rodičáku, chceš si přivydělat, udelas si žl, nahlasiš se na socku a zdravku, nakoupíš 50triček a prodáš jich 30 za 30tis. Pak tě to přestane bavit. Přiznání podávat nemusíš, přehledy na socku a zdravku ano. Pokud ale např. máš příjem ze zaměstnání a k tomu prodáš těchto 30 triček, pak přiznání podat musíš, protože tam je limit pro podání 20tis.
@Hanula1212 píše: Více
A dle čeho FU toto pozna/kontroluje na Vinted a muze si vyžádat od Vintedu informace/výpisy/doklady o prodejci, když má Vinted sídlo v Litvě?
Já myslím, že FÚ tady v tom funguje trochu jinak. Jestli vám udělají kontrolu na základě nějakých informací od Vinted, tak se k tomu postaví tak, že vám budou chtít doměřit všechno a hodí to na vás, abyste prokázala, že některé z těch příjmů nebyly zdanitelné příjmy.
Já jsem měla velké příjmy na Vinted a raději jsem proste zdanila. Nestojí mi to za to, aby mi tu na mateřské chodily z FÚ dopisy, ať něco někde doložím / doplatím sankce atp.
@evi452 píše: Více
To není žádné, že to hodí na ni. FÚ postupuje podle zákona. Poplatník prokazuje, že příjmy které přiznal nebo nepřiznal jsou zdanitelné a nebo nezdanitelné.
@evi452 píše: Více
No a kdo jiný by to měl dokazovat než ten kdo to prodával? To je povinnost každého daňového poplatníka prokázat zdroj svých příjmů.