Volno nebo úspory?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6499
8.5.19 17:56

Myslím, že tvůj nastavený model je dlouhodobě neudržitelný. Ještě to možná nějaký ten rok vydržíš, ale pak se to projeví na zdraví. Já nejsem samoživitelka, ale pracuji na zkrácený úvazek od 8 do 14 a pak se věnuji dětem a domácnosti. Nějaká ta kačka navíc by se nám hodila, ale myslím, že to ještě pár let vydrží. Zrovna včera večer jsme se o tom doma bavili, že bych mohla dělat do 4, ale děti bych ze školy vyzvedávala před 5 a to nemluvím o doprovodu na kroužky, který jim zatím ještě zajišťuju. Prostě vydělávat a šetřit budu za pár let.

Tvoje kolegyně mají asi pravdu, pokud pobírají příspěvek na bydlení, tak by jim ho ponížili o to, co by si vydělaly navíc přes víkend. Vlastně se jim ani nedivím, že v tomhle případě čas raději věnují rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
8.5.19 17:58

Nic se nemá přehánět. Úvazek jsem si zkrátila už dávno, prakticky hned jak přišly děti. Předtím jsem se honila ve dne v noci, ani ne tak kvůli prachům, ale spíš workholismus a podepsalo se mi to akorát na zdraví. A za to žádná práce nestojí. To samé úspory. Šetřit na něco konkrétního, vytvořit si rezervu, pořídit vlastní bydlení, ok to beru, ale honit se jenom kvůli tomu aby se šetřilo se mi fakt nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
8.5.19 18:02

Já bych se hlavně uklidnila. Koukali jste se, kolik je holčičce? Je jí OSM.

Jestli jsem to správně pochopila, maminka chodí do práce v sobotu a bere ji s sebou (jsou spolu), v neděli jsou taky spolu (zřejmě).

Pokud s ní chce být maminka odpoledne, myslím, že by pomohlo třeba najít nějakou kamarádku v sousedství (jednou vezmu děti do školy já, podruhé Ty) nebo sousedku (ráno holčičku vyzvedne a odvede, starší lidi často nemohou spát, a třeba chodí s pejskem) - holčička už by se koneckonců mohla obléct a nasnídat sama, moje kolegyně to tak praktikují.

Maminka by pak mohla do práce dříve (pokud je to v kanceláři, často to je možné domluvit) a jít domů brzy. Co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
8.5.19 18:07

Jsi spokojená - s tím kolik času trávíš v práci a kolik času trávíš s dcerou a kolik máš času sama pro sebe?

Ne? Tak to se rozmysli co ty chceš a udělej to. Bez ohledu na to co dělají kluci z béčka. Je to tvůj život.

To že jsi nějka vychovaná, neznamená, že nemáš vládu a zodpovědnost za svůj vlastní život.

Pokud jsi zavalená pocity viny a úzkosti, tak na to přetížit se povinostmi dlouhodobě nezabírá.

Mrkni na tuhle knížku, jestli se v tom třeba nepoznáš.

https://obchod.portal.cz/…-dost-dobra/

Jinak je dost dobré, že si v pozici, kdy si můžeš dovolit měnit práci a nemusíš se dřít proto abys vůbec vyšla v nejbližším měsíci. Řešením nebude vykašlat se na práci a žít s úspor, ale najít někde nějaký udržitelný bod mezi prací a zbytkem života. Ostatně pokud si dovolíš odpočívat a věnovat se sobě, případně vylézt mezi lidi, tak třeba nakonec nebudeš muset být sama… V honičce mezi zaměstnáními se známosti navazují dost složitěji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
8.5.19 18:10

Furt si myslim, ze pro osmilety dite je prinosnejsi byt s matkou na hristi, na vylete, v kine - dosadte cokoliv - nez drepet u pc a cucet na pohadky nebo si malovat. Jak dlouho ji tohle jeste bude bavit?

• Citovat
  • Upravit
lucenka
8.5.19 18:12
@Slečna Ferka píše:

Jestli jsem to správně pochopila, maminka chodí do práce v sobotu a bere ji s sebou (jsou spolu), v neděli jsou taky spolu (zřejmě).

Pokud s ní chce být maminka odpoledne, myslím, že by pomohlo třeba najít nějakou kamarádku v sousedství (jednou vezmu děti do školy já, podruhé Ty) nebo sousedku (ráno holčičku vyzvedne a odvede, starší lidi často nemohou spát, a třeba chodí s pejskem) - holčička už by se koneckonců mohla obléct a nasnídat sama, moje kolegyně to tak praktikují.

Maminka by pak mohla do práce dříve (pokud je to v kanceláři, často to je možné domluvit) a jít domů brzy. Co?

Věku jsem si všimla. A tedy pro osmileté dítě mi stále přijde přínosnější trávit čas někde venku než v práci :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1166
8.5.19 18:21

Pro dítě je nejlepší mít dva milující rodiče a tudíž rodina dva příjmy. Pak si ženská většinou může dovolit vydělat míň. Navíc hodně lidí má dítě až po vyřešení bydlení a potom, co mají nějakou tu rezervu, takže s malým dítkem šetřitdo rezervy nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
8.5.19 18:21
@Slečna Ferka píše:

Maminka by pak mohla do práce dříve (pokud je to v kanceláři, často to je možné domluvit) a jít domů brzy. Co?

Já v klidu jsem. Neřeším kdo v okolí dělá na jaký úvazek, vůbec to nevím. Zakladatelka to v sobě řeší, takže asi úplně komfortně svůj životní styl necítí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
8.5.19 18:25
@Hanka1 píše:
Furt si myslim, ze pro osmilety dite je prinosnejsi byt s matkou na hristi, na vylete, v kine - dosadte cokoliv - nez drepet u pc a cucet na pohadky nebo si malovat. Jak dlouho ji tohle jeste bude bavit?

Jak jsem psala - zatim se mnou mala do prace chodi rada. Az chodit chtit nebude, v sobotu do prace chodit nebudu ani ja, tohle mam vyresene.

Urovnavam si to v hlave, diky.. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
8.5.19 18:27

@Ijen Presne tak - resim to, protoze tohle funguje spatne, nemam cas na malou ani na sebe nebo spis ja to vnimam tak, ze na prvnim miste je ted prace, zbyleho casu je malo. Uz to moc nedavam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
8.5.19 18:29
@pst007 píše:
Pro dítě je nejlepší mít dva milující rodiče a tudíž rodina dva příjmy. Pak si ženská většinou může dovolit vydělat míň. Navíc hodně lidí má dítě až po vyřešení bydlení a potom, co mají nějakou tu rezervu, takže s malým dítkem šetřitdo rezervy nemusí.

No tak to je fajn super vyborna rada primo samozivitelce, ktera nema ani hlidaci prarodice, a alimenty taky zadna hitparada, co jsem tak pochopila…,

Chtelo by to bud pouzit mozek nez neco napisu nebo trochu te sebereflexe… :roll: ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.5.19 18:49
@pst007 píše:

Ano, to je značka ideál. Taky to tak mám. Děti plánované, počaté po svatbě, s hotovým bydlením, s prací na neurčito, takže v pohodě dve mateřské a dva rodicaky za sebou, children friendly zaměstnání. I když mám plný úvazek, mám dost času na to, věnovat se dětem a rozvíjet jejich potenciál a zájmy, samozřejmě za velké podpory manžela :srdce:
Holt zakladatelka něco podcenila, nebo někdo podcenil ji. :think:

• Citovat
  • Upravit
1166
8.5.19 19:04
@Hanka1 píše:
No tak to je fajn super vyborna rada primo samozivitelce, ktera nema ani hlidaci prarodice, a alimenty taky zadna hitparada, co jsem tak pochopila…,Chtelo by to bud pouzit mozek nez neco napisu nebo trochu te sebereflexe… :roll: ;)

No tak zakladatelka se diví, že se ostatní nesnaží ušetřit a vyzdvihuje to, že ona jo. Tak holt mám názor, že spousta nás si jednak našetřila před dětma, druhak jsou pojistkou ty dva příjmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
8.5.19 19:21
@pst007 píše:
No tak zakladatelka se diví, že se ostatní nesnaží ušetřit a vyzdvihuje to, že ona jo. Tak holt mám názor, že spousta nás si jednak našetřila před dětma, druhak jsou pojistkou ty dva příjmy.

Ano, nechapu, ze nekdo zije od vyplaty k vyplate, s 0 uspor a znam takovych dost.
Dva prijmy jsou urcite supr, ale tak prece si nenajdu partnera jen proto, abych na tom byla lepe financne, ne? :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
8.5.19 19:29

@rejžička tam bylo spíš myšleno, že je žena s původním partnerem, se kterým má děti…A mají společné hospodaření, tedy peníze, které oba vydělají jdou jako jeden balík do rodinného rozpočtu, bez ohledu na to, kolik kdo vydělá. Protože oni jsou jedna jednotka-rodina. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová