Vrozená citlivost člověka nebo výchova

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30840
29.2.16 14:44
@Lanear píše:
Já si myslím, že něco je opravdu vyvolávání a něco tedy zbytečná pověrčivost a přecitlivělost… třeba s tím úplňkem, chtě nechtě Měsíc prostě na planetu působí, takže i na nás..denní tlak, noční tlak (odliv, příliv), ale rozhodně ne na každýho, někteří si to pak mohou vsugerovat také… ale ty ponožky, to je tedy hovadina.. :D Ono všechno je o mysli, v co člověk věří, to se skutečně dříve nebo později stane, a buď z toho daného důvodu (šála a průdušky) anebo si do domyslí právě k nějaké pověře. Asi bych se nehádala, ale snažila se to dětem vysvětlit i ze svého pohledu, říct jim, že tatínek tomu třeba věří, ale můj pohled je takový a takový. Každý přeci má právo říct si svůj názor..

no, to je právě to - já to vidím tak, že do budoucna on tím ovlivňuje dítě, který si přinese do života takový omezení, že bude sledovat úplněk, a už se bude bát, že se nevyspí…a bude jíst k svačině jablko a k tomu rohlík (příklad),protože z jablka by mělo určitě hlad…a bude se „bát“ se najíst večer, protože pak by se jí blbě spalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
29.2.16 14:45

@acimedaca nektere veci jsou pravda, treba o tom hladu po ovoci a je dobre to vedet. Treba kdyz dite loudi jidlo hodinu pred obedem, jablko je dobra volba. Na dovolene na velkou taky tri dny nechodim a jsem za to celkem rada :-) Ale vsugerovavat nekomu, ze se nevyspi, kdyz se vecer naji, nebo kdyz je uplnek, to je podle me skoro skodlive. Ohledne tech ponozek, tak my je z bot davame rovnou do spinaveho pradla, smrdi zpocene i nezpocene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
29.2.16 14:46
@Etcetera78 píše:
Určitě jsou lidi, co po pozdní večeři blbě spí. Nebo při úplňku. Nebo se jim v botách potí nohy (i když pořád nechápu ponožky na topení, my dáváme zpocené ponožky do prádla). Ale dělat z toho všeobecné pravidlo platící na všechny? Můj syn třeba blbě spí, když jí večer sladké. No ale budu já si kvůli tomu odpírat svou večerní dávku lentilek? Ani omylem :P

to je ono - budu to na něj muset zkusit takhle - pro něj to možná platí, ale tkay ne vždycky a rozhodně to nemusí platit pro celou domácnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
29.2.16 14:50

Ja zase naopak neverim na nastydnuti od nohou, pokud je jinak clovek dobre zateplen. S metodou „kachna“ jsem prezila cykolovolenou v desti - vite v mokrych kalhotach se desne blbe slape a v desti v 15°C je zima. Takze nohy do kratasu, na horni pulce ctyry svetry a membranovka :-)

tyhle veci si asi musi kazdy sam vypozorovat na vlastnim preparatu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
281
29.2.16 14:51

No takovou ustrašenou pověrčivost má moje mamča, nemůže za to, vychovali ji tak, ale já jsem tomu naštěstí odolala..:D a vždycky, když s tím začne, tak se prostě rozesměju, protože nic jiného se na to fakt nedá.. Ale třeba takový příklad ze života. U nás ve městě je pod zámkem most, Plášťák. Takový ten, co je všude na čumkartách z Českého Krumlova, s oblouky, vysoký, mimochodem i most sebevrahů.. Ale existuje mezi studenty taková pověra, že ten, kdo pod ním prochází a je student, tak by neměl mluvit, protože neodmaturuje. Nevím, kde na to tenkrát ta spolužačka přišla, ale fakt tomu věřila.. Pokaždé, když jsme šli do školy nebo zpět fakt celých 6 let mlčela..a to jsme ji dělávali naschvály, aby se aspoň rozesmála…a ona jak tomu fakt věřila a bála se aby odmaturovala, tak neodmaturovala, až na několikátý pokus..a to opravdu nebyla z nejslabších ve třídě. Tak co myslíte, vsugerovala si to?

Příspěvek upraven 29.02.16 v 14:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
29.2.16 14:52

Koukám, že ponožky zaujaly všechny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
29.2.16 14:53
@Lanear píše:
No takovou ustrašenou pověrčivost má moje mamča, nemůže za to, vychovali ji tak, ale já jsem tomu naštěstí odolala..:D a vždycky, když s tím začne, tak se prostě rozesměju, protože nic jiného se na to fakt nedá.. Ale třeba takový příklad ze života. U nás ve městě je po zámkem moc, Plášťák. Takový ten, co je všude na čumkartách z Českého Krumlova, s oblouky, vysoký, mimochodem i most sebevrahů.. Ale existuje mezi studenty taková pověra, že ten, kdo pod ním prochází a je student, tak by neměl mluvit, protože neodmaturuje. Nevím, kde na to tenkrát ta spolužačka přišla, ale fakt tomu věřila.. Pokaždé, když jsme šli do školy nebo zpět fakt celých 6 let mlčela..a to jsme ji dělávali naschvály, aby se aspoň rozesmála…a ona jak tomu fakt věřila a bála se aby odmaturovala, tak neodmaturovala, až na několikátý pokus..a to opravdu nebyla z nejslabších ve třídě. Tak co myslíte, vsugerovala si to?

rozhodně si to vsugerovala, já mám taky spolužačku, optimistku, ta si řekla, to dám a vždy dala, až tedy na jednu zkoušku a mnohdy fakt uměla ho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
29.2.16 14:54

@Lanear to bych řekla, že vsugerovala - nebo spíš - asi byla povahově labilnější a pesimistického založeneí, takže nervy u ní sehrály velkou roli - to bych tak řekla, že tím to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
29.2.16 14:56

Myslím, že manžel to přehání, když taková „pravidla“ aplikuje bez rozmyslu na všechny. Každý je citlivý jinak, má jiný metabolismu, atd. Třeba já jsem extra citlivá, špatně spím už pár dní před úplňkem, mívám i migrény, stejně tak jablko mě nezasytí a potřebuju pořádné jídlo (příliš rychle spaluju cukry). Ale nikdy by mě nenapadlo to aplikovat na děti a komplikovat jim tím život. I přesto, že starší syn je v tomhle stejný jako já.

Ale jestli tě to uklidní, tak v mojí i manželově rodině se pár podobných věcí propaguje a některé jsou vysloveně blbosti :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
@acimedaca píše:
Včera večer dcera 4,5r pozdě večeřela a manžel pak řekl, že ted s ní musí zůstat vzhůru, prototže nebude moci jít spát - tak jsem se ptala udiveně proč a dostalo se mi vysvětlení, že „s plným břichem se špatně usíná“. V manželově rodině je x takovýchot různých „výmyslů“ které jim ovliňují život. U nás v rodině se naopak nikdy nic takového neřešilo. On tvrdí, že jsem zaujatá a já tvrdím, že oni mají kvůli tomu zbytečně komplikované žití, protože se pořád na něco takového ohlížejí. Že banán je hladové jídlo…že po jablku je hlad, že mléko zahleňuje, že když nenosí šálu, tak bude mít průdušky, že když je úplněk tak se blbě spí, celá jeho rodina nesnáší změny času, na dovolené nechodí na záchod…Prostě spousta takovýchto „lidových moudrostí“ nebo různě odnikud převzatých „chytrých rad“.
Já si myslím, že to je hrozně o výchově - my jsme se nikdy doma nesledovali, jestli blbě spíme při úplňku, nebo jestli po banánu máme hlad za hodinu nebo za dvě - ted mě nic takovýho netrápí a klidně můžu jít spát najedená a nenapadne mě dopředu, že se mi bude blbě usínat…
Začínám mi to dost lézt krkem, tedka to vlastně hučí už do dětí…takže starší dcera si už pokaždé dává ponožky na topení, protože v botech se vždycky ponožky zpotí (říká tchýně)…prostě x-takových nesmyslů.
Myslíte si, že někteří lidi jsou prostě citlivější nebo je to ovlivněné hlavou a výchovou - to že se to doma pořád omílá, tak tomu budu věřit???

Ja treba to mam tak napul. Kdyz je uplnek, tak blbe spim nejen ja, ale i deti jindy klidny manzel byva podrazdeny. Ponozky se v botech zpoti, ale asi ne vzdy, takze ja proste ponozky osaham a vim. Nazeru se klidne ve dve rano, ale deti na noc necpu. Mleko opravdu zahlenuje.

• Citovat
  • Upravit
281

@mirecekblbecek no přesně…já si to s maturou také vsugerovala, většinou mě na tom gymplu honili ať něco dělám, a já věčně buď zasněná nebo v knihách, které bavily mě.. takže prospěch spíš dobrý až horší…ale řekla jsem si, že prostě maturita je moje, něco jsem fakt uměla..něco vůbec nic..a dala jsem to líp než většina..je to fakt hodně o těch myšlenkách!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
29.2.16 14:57
@Pudloslava píše:
@acimedaca nektere veci jsou pravda, treba o tom hladu po ovoci a je dobre to vedet. Treba kdyz dite loudi jidlo hodinu pred obedem, jablko je dobra volba. Na dovolene na velkou taky tri dny nechodim a jsem za to celkem rada :-) Ale vsugerovavat nekomu, ze se nevyspi, kdyz se vecer naji, nebo kdyz je uplnek, to je podle me skoro skodlive. Ohledne tech ponozek, tak my je z bot davame rovnou do spinaveho pradla, smrdi zpocene i nezpocene.

Tak nejak. :palec:

• Citovat
  • Upravit
2129
29.2.16 14:58
@mirecekblbecek píše:
proč nesnížíš vytápění, když je mu takové horko, nebo at si nechá tričko a tenké kalhoty, když malá opakuje. můj chlap lítá v trenkách tež, jenže mi tu máme max 21,někdy i dost méně, pak řve ku… tu je zima, ale ani náhodou se neobleče. děcka nikdy toto neopakovaly.

Protože bych umrzla já :mrgreen:.Máme 23, což mi nepřijde nějaký extra pařák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.16 14:59

@acimedaca Jo, to znám, moje tchýně příjde každý týden s něčím „novým“. Tak třeba nemůže snídat nic jiného než pečivo se sýrem, ostatní je moc těžké. Vejce jí jen 1 za týden, ale špeku co hrdlo ráčí. U jídla musí sedět. U jídla nepije tekutiny. Ráno nemůže kávu, zato ji musí mít cca 2 hodiny po probuzení. Číňané mají častěji infekce močových cest, protože nenosí ponožky, v džusech je kys. citronová a ta ničí klouby…pořád toho příbývá a s tím omezení jejího života a bohužel i našeho. Když má přijet nesmím prát, protože jí to vlhko nedělá dobře, postupně se to změnilo-nesmím prát cca 2 dny před příjezdem. Nejprve jsem se snažila všechno zapamatovat a vycházet vstříc, postupem času je toho tolik, že mi to hlava už prostě nebere, takže se zdvořile zeptám, co chce k pití a jídlu a když řekne, že ted nic, protože… tak odpovím, tak si řekni později, nebo si vem sama.
Taky se mi snaží vnutit „výchivné“ metody-ponožky, oblékání, co pít, co jíst…hlavně u dětí. Nejprve jsem vysvětlovala, proč to dělám jinak, ale zjistila jsem, že to nemá cenu, protože můj názor nebere v úvahu a mírným, ale neustálým tlakem se snaží dosáhnout svého, tak to prostě ignoruju. A když s tím příjdou děti, tak je nechám vybrat podle toho, co chtějí- je ti zima? Obleč se, není, nech to tak.

• Citovat
  • Upravit
15113
29.2.16 15:04

Tak ty ponožky jsou bomba :) Kolikrát je asi takhle usuší :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat