Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava píše:
Ja zase naopak neverim na nastydnuti od nohou, pokud je jinak clovek dobre zateplen. S metodou „kachna“ jsem prezila cykolovolenou v desti - vite v mokrych kalhotach se desne blbe slape a v desti v 15°C je zima. Takze nohy do kratasu, na horni pulce ctyry svetry a membranovkatyhle veci si asi musi kazdy sam vypozorovat na vlastnim preparatu
hele, mně to třeba působí na močák. Jakmile se projdu bosá po studené plovoučce, tak chodím čurat
Takže já v ponožkách i spím. Ostatním to může přijít ujeté. Ale pokud to nevyžaduju po ostatních, tak je to myslím v pořádku.
V každé rodině jsou nějaké ujetosti. Teď jde jen o to jak moc to hrotí a jak moc si myslí, že to tak musí dodržovat všichni ostatní na této planetě ![]()
A u známe jsem třeba viděla, že si její dcera večer vyčistila zuby. A pak se šla napít coly a spát. Tak to zas já mám pravidlo, že bych s ulepenýma zubama spát nešla a úplně mě děsí představa, že mám takhle obalené zuby 10 hodin a jak to působí na zuby ![]()
Příspěvek upraven 29.02.16 v 15:08
@Anonymní píše:
@acimedaca Jo, to znám, moje tchýně příjde každý týden s něčím „novým“. Tak třeba nemůže snídat nic jiného než pečivo se sýrem, ostatní je moc těžké. Vejce jí jen 1 za týden, ale špeku co hrdlo ráčí. U jídla musí sedět. U jídla nepije tekutiny. Ráno nemůže kávu, zato ji musí mít cca 2 hodiny po probuzení. Číňané mají častěji infekce močových cest, protože nenosí ponožky, v džusech je kys. citronová a ta ničí klouby…pořád toho příbývá a s tím omezení jejího života a bohužel i našeho. Když má přijet nesmím prát, protože jí to vlhko nedělá dobře, postupně se to změnilo-nesmím prát cca 2 dny před příjezdem. Nejprve jsem se snažila všechno zapamatovat a vycházet vstříc, postupem času je toho tolik, že mi to hlava už prostě nebere, takže se zdvořile zeptám, co chce k pití a jídlu a když řekne, že ted nic, protože… tak odpovím, tak si řekni později, nebo si vem sama.
Taky se mi snaží vnutit „výchivné“ metody-ponožky, oblékání, co pít, co jíst…hlavně u dětí. Nejprve jsem vysvětlovala, proč to dělám jinak, ale zjistila jsem, že to nemá cenu, protože můj názor nebere v úvahu a mírným, ale neustálým tlakem se snaží dosáhnout svého, tak to prostě ignoruju. A když s tím příjdou děti, tak je nechám vybrat podle toho, co chtějí- je ti zima? Obleč se, není, nech to tak.
jo, ted se mi vybavilo, že tchýně učí holku jíst „zvlášť“ všechno, protože se jí míchají chutě - takže k rohlíku nesní papriku, jedině zvlášť…
takový hovadiny naštěstí manžel neaplikuje…ale tuhle přišla švagrová s tím, že naše mladší dítě 1,5r jí moc často tvrdý sýr k večeři a protože ten sýr je slaný, tak má potom často rýmu - toho se manžel chytil a když dám k večeři sýr, tak se hrozně rozčiluje, proč jí to pořád (cca 1×14dní) dávám
přitom taková hovadina
@boball píše:
Tak ty ponožky jsou bombaKolikrát je asi takhle usuší
jen jeden den - jakože ráno jde třeba nakoupit, pak jde v poledne k doktorovi a odpoledne třeba na poštu…pak je samo hodí do špíny, víc dní je nenosí…
Přítel takhle nejí MÁK!! Jeho babička a máma mu pořád omílají že mák je droga. Já mám ráda těstoviny s mákem, cukrem a máslem. Pokaždé když si je čas od času dám, slyším že mák je droga
když mi z talíře ujídala dcerka hned přiběhla jestli ten mák může
jinak absolutně neřeší co dcera jí.
Jen ten blbej MÁK
Musím kupovat i rohlíky podle toho. Jinak je normálně myslící dospělej chlap, ale celou dobu co vyrůstal slyšel, že mák je droga tak ho prostě nejí…
Takže kdyby měl v zásobě hned x věcí, pověř a výmyslů tak mě asi klepne a věřím, jak to dokáže lézt na mozek ![]()
@tamata píše:tak to je normální srozumitelný pravidlo, že se zuby čistí po posledním jídle/pití - když pominu voduA u známe jsem třeba viděla, že si její dcera večer vyčistila zuby. A pak se šla napít coly a spát. Tak to zas já mám pravidlo, že bych s ulepenýma zubama spát nešla a úplně mě děsí představa, že mám takhle obalené zuby 10 hodin a jak to působí na zuby
Příspěvek upraven 29.02.16 v 15:08
@Anonymní píše:
Přítel takhle nejí MÁK!! Jeho babička a máma mu pořád omílají že mák je droga. Já mám ráda těstoviny s mákem, cukrem a máslem. Pokaždé když si je čas od času dám, slyším že mák je droga![]()
![]()
když mi z talíře ujídala dcerka hned přiběhla jestli ten mák může
![]()
jinak absolutně neřeší co dcera jí.
Jen ten blbej MÁK
Takže kdyby měl v zásobě hned x věcí, pověř a výmyslů tak mě asi klepne a věřím, jak to dokáže lézt na mozek![]()
Musím kupovat i rohlíky podle toho. Jinak je normálně myslící dospělej chlap, ale celou dobu co vyrůstal slyšel, že mák je droga tak ho prostě nejí…
Ale některé z těch věcí jsou pravdivé, nemůžeš o všem tvrdit, že je to výmysl. Co se týká třeba citlivosti na úplněk, to má poměrně dost lidí, že špatně spí. Nebo je jim špatně při změnách tlaku, to je docela normální. Můžou být citlivější třeba na nastuzení, když jdeš ven a je sychravo, dáváš malé šálu, aby se nenastydla, ne? Takže bych si nemyslela, že je to sugerované. Že se nohy v botách potí je pravda, ale ponožky tedy vyhazujeme do prádla, nesušíme.
Prostě připusť, že někteří lidé jsou citlivější a hotovo. A manželovi vysvětli, že chápeš, že on takový je, ale ty ne, a u dcery se uvidí. A to je všechno. Zbytečně se nenervuj.
@acimedaca No,tak stejně jsou asi cítit. Ale můj tchán zase když měl rýmu, posmrkanej kapesník dal na topení a pak když uschnul dal ho do prádla. Můj muž to naštěstí nesnášel a bědoval, jak šly pěkně bacily do éteru. Takže to nikdy neudělal. Taky si to mohl vzít za vzor
Jinak ted čtu o těch míchání chutí. Tchýně má opravdu zvláštní názory na víc věcí. ![]()
Já dávám na topení vyprané prádlo, že to provoní byt. Kdyby mi tam manžel dal jetý fusky, tak mě odvezou
A že tohle může udělat ženská áááá ![]()
@Anonymní píše:
@acimedaca Jo, to znám, moje tchýně příjde každý týden s něčím „novým“. Tak třeba nemůže snídat nic jiného než pečivo se sýrem, ostatní je moc těžké. Vejce jí jen 1 za týden, ale špeku co hrdlo ráčí. U jídla musí sedět. U jídla nepije tekutiny. Ráno nemůže kávu, zato ji musí mít cca 2 hodiny po probuzení. Číňané mají častěji infekce močových cest, protože nenosí ponožky, v džusech je kys. citronová a ta ničí klouby…pořád toho příbývá a s tím omezení jejího života a bohužel i našeho. Když má přijet nesmím prát, protože jí to vlhko nedělá dobře, postupně se to změnilo-nesmím prát cca 2 dny před příjezdem. Nejprve jsem se snažila všechno zapamatovat a vycházet vstříc, postupem času je toho tolik, že mi to hlava už prostě nebere, takže se zdvořile zeptám, co chce k pití a jídlu a když řekne, že ted nic, protože… tak odpovím, tak si řekni později, nebo si vem sama.
Taky se mi snaží vnutit „výchivné“ metody-ponožky, oblékání, co pít, co jíst…hlavně u dětí. Nejprve jsem vysvětlovala, proč to dělám jinak, ale zjistila jsem, že to nemá cenu, protože můj názor nebere v úvahu a mírným, ale neustálým tlakem se snaží dosáhnout svého, tak to prostě ignoruju. A když s tím příjdou děti, tak je nechám vybrat podle toho, co chtějí- je ti zima? Obleč se, není, nech to tak.
z toho chlapa bych byla na cvokárnu, to je na psychologa, bude to porucha.
![]()
@acimedaca Od narození je to pár dní kolem úplňku v noci hrůza…normálně to také není žádná sláva, ale úplněk je pro mě naprosto probdělá noc
Já sama na sobě nic takového nepozoruju, ani mě nenapadlo pozorovat. U manžela to samé.
Souhlasím s tím, že to jsou takové,,berličky" jak si omluvit něco…cokoliv. Za mě to jsou zbytečné starosti, já bych se tím nezabývala. Přeci nevyhodím ovoce z jídelníčku jen proto, že někdo řekl, že je to hladové jídlo? To je blbost. Možná se tvá polovička nudí, že má čas přemýšlet nad hovadinami ![]()
U nás musí být peřina jedině knoflíkama dolů
já to nikdy neřešila, věřím, že asi víc lidí si tedy dá peřinu aby knoflíky měl u nohou, ale mě to leda otravuje život
ležím, usínám a najednou cítím, jak mi tu teplou peřinu šteluje tak aby měl knoflíky u nohou (máme jednu velkou)
Ptala jsem se čím mu to vadí, že si peřinu nedává až ke krku, tak prostě se to tak dělá a hotovo
nejde mu o pohodlí, prostě to tak je peřina má mít knoflíky u nohou
![]()
Já tohle u sebe neznám vůbec
když se zamýšlím, tak mě opravdu nenapadá, že bych něco dělala jenom proto že se to tak říká ![]()
Téma ponožky - tchýně má pravdu, nohy se v botách opravdu potí vlastně vždy, protože na šlapkách je největší počet potních žláz na těle
Prý z nohou dokážeme za den vypotit až půl litru denně (vlastně 1litr, protože každá ploska nohy půl litru).
To všechno vím, akorát tedy fusekle běžně na topení nesuším, pokud zrovna nemám promočené či studené nohy. Ale na druhou stranu hodně propocené prádlo či mokré ručníky do koše hned taky neházím, nechám vyduchnout/usušit, pokud neperu hned.
Takže opravdu, nohy se potí vždy. Co z toho kdo vyvodí, je však už jiná věc. Když se někomu nohy potí opravdu hodně, je určitě lepší, když si v průběhu dne párkrát prostřídá propocené ponožky, nechá si je usušit. Asi lepší, než mít smradlavé nohy či pěstovat přímo plíseň na nohou ve vlhku.
Tak jsem dočetla a jsem ráda, že u nás nic není.
Ty ponožky mi, ale přijdou jako ekl, stejně jako kapesníky.
Pokud to má chlap a i starší dcera vžitý, že se jim potí v botách nohy. Tak bych jim řekla ať si teda berou pokaždý čistý, ale nedávájí je na topení, protože všechny ty humusy co v nich jsou se vypaří do vzduchu a pak to musí všichni doma dýchat.
A co se týče ovoce, tak já když si dám k snídani jablko, tak jsem zasycená až do oběda ![]()
@brko minulý týden jsem koukala na Sama doma. Téma bylo mléko a ml. výrobky. Podle posledních studií prý mléko nezahleňuje. Dávám odkaz na chat. Je to někde v půlce.
http://www.ceskatelevize.cz/…lava-kunova/