Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava píše:
Ja si perinu sama otocim, ale ze bych ji otacela na spicim cloveku, to uz teda musi byt kompulze jak hrom.
Jo, tak to souhlas ![]()
@boball píše:
@entropy Vidíš a já si myslela, že si myje před spaním nohy devadesát procent lidí.
No, já bych tak optimistická tedy nebyla.
U nás to zvykem je, já si tedy umyju nohy třeba i vícekrát - např. když se vrátím v létě zvenku a byla jsem v sandálech, nebo když se většinu dne pařím v uzavřených botách.
Ale taky si třeba večer vykoupu a nejdu hned spát. Také nevidím nic zlého na tom, když dorazím večír z vejletu, dám si prvně sprchu, a pak teprve jdu třeba večeřet, mýt nádobí atd. Děti třeba taky, je vytáhneš z vany, a kolik toho některé ještě nalítaj, než je dostaneš do postele. ![]()
A pak jsou tady takové ty občasné akce, kdy se člověk vrátí ve 3 ráno, a je rád, že si vůbec zuje boty ![]()
Někteří lidi jsou zase zvyklí dávat sprchu ráno. Nevím, jestli si ještě jdou extra mýt nohy těsně před vstupem do postele. Myslím, že všichni určitě ne.
@entropy urcite, kazdy ma nejspis neco, kdyz je to jedna, dve veci je to ok.
Ale aby me to provazelo celej den
a porad bych ty pripominky poslouchala tak me klepne ![]()
@Elen8 zcela chápu
Taky mám jeden takový zdroj moudra v dosahu. ![]()
@acimedaca píše:
já si myslím, že tchýni se potí nohy v botech, protože nosí dvoje ponožky, aby jí nebylo zima - takže si ty ponožky po tom co přijde domů sundá, a dá si je uschnout - jenže to prezentuje před vnučkou tak, že když chodíš v botech, tak se ti potí nohy a pokaždý je potřeba si potom usušit ponožky![]()
Aha
Chápu tě, taky by mě to dost štvalo, ale co naděláš ![]()
Tak já myslím, že to není o tom, že by ty věci nebyly pravda, ale že je strašně otravný ten způsob, jakým to dotyčný podává. Můj bývalý byl taky neurotik v důsledku rodinné výchovy. Projevovalo se to tím, že po mně spoustu věcí opravoval (například jsem osolila vodu ještě před tím, než dosáhla varu - ok, klidně odsouhlasím, že se má osolit až vroucí, ale že by to byl důvod ji vylít a začínat s vařením znovu
nebo že reagoval vyloženě nepřiměřeně, když jsem udělala něco, co se podle něj nedělá, třeba jsem si nachlazená dala zmrzlinu - normálně mě sjel jako malou, jestli jsem se nezbláznila
To samé, ne, že by to byl nejlepší nápad, ale zaprvé to není žádná tragédie a zadruhé co je mu do toho
A určitě to měl z rodiny, protože jeho rodinní příslušníci se chovali úplně stejně a zastání jsem u nich nenašla. Teď už se tomu směju, ale někdy to bylo fakt na palici a jsem moc ráda, že to mezi námi nakonec nedopadlo. Kdybych s někým takovým žila a měla děti, asi bych se ho co nejvíc snažila usměrnit, ať si klidně žije v souladu se svými neurózami, ale ať do toho netahá své okolí.
Ale taky je pravda, že děti často výmysly svých rodičů a jiných příbuzných dokážou vyhodnotit správně a samy se jim pak smějí - mně například babička namluvila, že když někdo sní kousek skořápky od vajíčka, je to téměř rozsudek smrti, protože mu to může roztrhat vnitřní orgány. Pak jsem celkem dlouho byla nervózní pokaždé, když jsem měla v rámci pomoci v kuchyni připravit vajíčko na trojobal
Ale do dospělosti mi to nezůstalo ![]()
někdo sní kousek skořápky od vajíčka,je pravda, že se ta skořápka může apíchnout do slepého střeva-moje babi tvrdila, že snědla kost a za týden jela, to samé syn od sestry snědl kost rybí, za týden jel za bylo skoro pozdě, takže i ta skořápka se může zapíchnout kde nemá.
@mirecekblbecek píše:
někdo sní kousek skořápky od vajíčka,je pravda, že se ta skořápka může apíchnout do slepého střeva-moje babi tvrdila, že snědla kost a za týden jela, to samé syn od sestry snědl kost rybí, za týden jel za bylo skoro pozdě, takže i ta skořápka se může zapíchnout kde nemá.
Skořápka je ale úplně něco jiného než kost ![]()
@blobfish píše:
Skořápka je ale úplně něco jiného než kost
proč myslíš? má ostré hrany, má. opravdu je nemožné, aby se ti zapíchla do střeva? já myslím, že klidně.
@mirecekblbecek píše:
proč myslíš? má ostré hrany, má. opravdu je nemožné, aby se ti zapíchla do střeva? já myslím, že klidně.
Tak ji zkus hodit do octa a počkej, co to udělá
Do střev už v zapíchnutelném stavu těžko doleze. Může ti tak max. poškrábat jícen, ale to si zase většinou všimneš při polykání, že už je to moc velký kus.
To je docela vtipné téma (i když chápu, že zakladatelce to musí lézt na nervy). Ale k tomu úplňku, to asi působí na docela dost lidí. Manžel jeden čas pracoval v LDN, která byla v bývalém zámku a noční služby okolo úplňku byly kolikrát až děsivé (já se fakt bála, když jsem tam byla několikrát s ním). Protože okolo úplňku ti staří lidé nespali, celou noc se pomalu šourali po chodbách v tom měsíčním světle a manžel říkal, že o úplňku vstávali i úplní ležáci, kteří jinak celý měsíc nedokázali vstát vůbec. ![]()
Zrovna je tu tchýně a vypadla z ní zase perla - koupila holce velké lízátko a pak asi nevěděla, jak jí ho má vzít nebo nevím - tak jí řekla „už ot lížeš hodinu, jak to ldouho lížeš, tak budeš mít hnusný jazyk, budeš na něm mít takový povlak co ti rozežere jazyk, už to polož“.. ![]()
@blobfish píše:
Tak ji zkus hodit do octa a počkej, co to uděláDo střev už v zapíchnutelném stavu těžko doleze. Může ti tak max. poškrábat jícen, ale to si zase většinou všimneš při polykání, že už je to moc velký kus.
To souhlas. Ale taková rybí kost by se sakra taky měla rozpustit nebo aspoň změknout. Přeci jen si v tom žaludku chvíli pobude. ![]()
Třeba to je jen shoda náhod nebo placebo efekt. Co vím, tak zánět slepého střeva je z něčeho trochu jiného, než ze snězených kostí. Pokud kost není velká, a podaří se jí spolknout tak, že projde v pořádku do žaludku, tak by se do střeva neměla ani dostat a poškození způsobit, protože se rozpustí.
Ale tedy pokud byla kost větší/hodně slabá žaludeční kyselina, tak se rozpustit nemusela celá, a problém to udělat mohlo, protože jsou relativně ostré. Ovšem ve většině případů z toho problém nebude.