Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, najde se tu někdo, kdo by dokázal poradit ohledně fotografování(myslím třeba nějaký dobrý kurz fotografování,výběr fotoaparátu apod.).Ráda bych posunula své dovednosti dál
Co proto udělat abych stále nebyla fotograf - amatér ![]()
Ja mam treba knizku od Bryana Petersona - Naucte se fotografovat dobre. Umi to pekne a snadno vysvetlit. Jinak jsou i stranky o fotografovani, to ale asi vis. NApr. http://www.fotorozcestnik.eu/catalogue.php?…
Jj, co mas za fotak?
Ja mam Nikon D60, uz ho mame dlouho, zrovna se ted snazim vybrat objektiv na portrety, ktery by mne nezruinoval. ![]()
Jinak ja jsem naprosto samouk. Uz jsem kdysi fotila na film, ale to jsem si jeste rucne merila svetlo. Ted uz je to legrace. Ale asi na to nemam moc oko.
http://www.martinhajek.net/clanky/clanky/
Muzes zkusit i tyto stranky. Jsou tam navody a rady od profesionalniho lektora, ktery pracuje v idifu a mimo jine i tam jsou velmi zajimave kurzy. Sama jsem si odtamtud uz jeden certifikat odnesla. Ja fotim na DSL sony A350, je to polomanual a pro takovy to bezny foceni v Zoo, krajinky, reportaze atd. naprosto vystaci… Druha vec jsou ty objektivy no
mam dva, jednu dvoustovku co normalne ani moc nevyuziju a stopadesatku na širší záběr.
ahoj, taky jsem takový fotograf amatér a docela jsem si nedávno početla na těchto stránkách:
Jsou kurzy přímo na ovládání jednotlivých typů fotoaparátů… tak bych zkusila nějaký si najít, pokud se nechceš učit sama podle příručky… nevím, jak to bude u vás, ale třeba v Brně se takové kurzy pořádají… včetně vysvětlení základů, co k tomu člověk potřebuje znát…
Dobré příručky vydává National Geographic - http://www.eshop-nationalgeographic.cz/knihy-4
Mají to pěkně rozepsané od samých začátků a názorně ukázáno i na fotografiích…
No a pak jen vzít foťák a fotit, fotit a fotit, jak jen to půjde…
Jaký máš fotoaparát?
JŮÚŮÚ to je paráda toliká příznivců:)děkuji všem za názory a rady ![]()
Jinak mám obyč digi foťák Sony asi pátým rokem.Jinak žádný objektiv,žádné světlo…
Moc ráda bych pronikla do vyšších sfér.Co půjde určitě nastuduju sama,ale nevím zda to pochopím.Máte někdo zkušenost s foto kurzem?Vyplatí se do toho investovat?
@alimra6 Tak pokud nemáš kompakt s výměnným objektivem, tak s tím toho moc víc neuděláš… pokud chceš fotit „profesionálněji“, tak bych doporučovala nějakou digitální zrcadlovku… pro začátek bych volila nějakou obyčejnější, klidně i starší typ, ty základy, co člověk musí zvládnout, jsou stejné, jen u jednotlivých typů může být rozdíl v ovládání a nastavování… a podle svých finančních možností pak si pořídíš objektiv… ideální je pevná padesátka na portréty a pak nějaký univerzálnější, např. s ohniskem 18 - 55 mm, pro začátek to stačí… ale třeba ti někdo poradí víc odborně, já se taky pořád ještě učím…
Na kurzy jsem jít chtěla, já jsem vyloženě takový kurzový typ, nejlépe se to naučím, když to slyším od někoho jiného a potřebuju to dostat do ruky, ale kvůli miminku jsem se na žádný zatím nedostala… ale vybrala bych si jich několik…
Super kurzy dělá Megapixel ![]()
http://www.megapixel.cz/…aficke-kurzy
@befana píše:
Super kurzy dělá Megapixel
http://www.megapixel.cz/…aficke-kurzy
ale tam ti musí sednout lektor a jeho styl práce, brácha tam odtud odjížděl fakt hodně zklamanej, že pro víceméně trochu profíka, který se tomu věnuje x let, je to nic moc a lektor sám uznal, že ho nemá co naučit - vyhrál pár soutěží, ale chtěl se zdokonalit, což žádný kurz neumožnil…
@janine24 píše:
ale tam ti musí sednout lektor a jeho styl práce, brácha tam odtud odjížděl fakt hodně zklamanej, že pro víceméně trochu profíka, který se tomu věnuje x let, je to nic moc a lektor sám uznal, že ho nemá co naučit - vyhrál pár soutěží, ale chtěl se zdokonalit, což žádný kurz neumožnil…
Věřím, že pro člověka, co nemá zkušenosti, neovládá fotoaparát po technické stránce, nezná teorii a neví, co je k čemu a co to vlastně všechno znamená, je kurz přínosný… ale když po technické stránce už všechno ví a umí, tak pak je to opravdu ztráta času… pak už je jen fantazie a umění se dívat a vidět to, co fotoaparát zachytí… a to se, myslím, naučit nedá… jestli brácha fotí dobře a vyhrál i nějaké ty soutěže, tak to v sobě má a zdokonalí to jen dalším a dalším focením…
Je to jako každé další umělecké řemeslo… když to vezmu třeba na korálkování… můžu deset lidí naučit, jak se to dělá, naučím je techniku, ukážu jim správné nářadí, naučím je to nářadí používat, naučím je pracovat s různými komponenty a pomůckami, ale ne každý dovede pak dělat sám podle sebe a dovede to doladit a nebo vůbec vymyslet, někdo se naučí dělat přesná a pravidelná očka, ale bez návodu, co kam má přijít, co kam navléct a kde udělat uzlík a kde co zavěsit, bude bezradný a nevymyslí nic nového…
@Regina Hero píše:
Věřím, že pro člověka, co nemá zkušenosti, neovládá fotoaparát po technické stránce, nezná teorii a neví, co je k čemu a co to vlastně všechno znamená, je kurz přínosný… ale když po technické stránce už všechno ví a umí, tak pak je to opravdu ztráta času… pak už je jen fantazie a umění se dívat a vidět to, co fotoaparát zachytí… a to se, myslím, naučit nedá… jestli brácha fotí dobře a vyhrál i nějaké ty soutěže, tak to v sobě má a zdokonalí to jen dalším a dalším focením…
No přesně, ale nějak očekával další popostrčení a další sdílení zkušeností a byl tam prostě mimo. Teď je v nějaký skupině podobně zaměřených a má z toho lepší pocit. Prostě si tam amatérky rozebírají navzájem fotky a techniku a je jim to prospěšnější. Ale nic proti kurzům, já tam chodím taky moc ráda, když mají smysl.
@janine24 Já na kurzy chodím hlavně kvůli tomu, abych se naučila techniku a případně se dozvěděla nějaké ty vychytávky a rady, ke kterým bych se samostudiem doma horko těžko dopracovala metodou pokus - omyl a ztratila bych spoustu času a vyhodila spoustu materiálu nebo by mě to i odradilo (i když tomu poslednímu nevěřím)… a dál se už chci rozvíjet sama, maximálně někde zkouknu jiné věci pro inspiraci, ale nakonec si to stejně udělám po svém…
Jinak s tím popostrčením… taky záleží, jestli ten lektor skutečně umí víc a je tak dobrý, a taky jestli chce prozradit nějaké ty své fígle… většinou si ty nejlepší věci nechávají pro sebe, protože je to živí a tak nebudou záměrně posilovat budoucí možnou konkurenci… prostě nějaké to know-how neprozradí… ![]()
Ale musím ještě dodat, že najít si skupinku podobných nadšenců je k nezaplacení… ![]()