Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ábécédé321 píše:
Jestli chceš, aby ti odpustil, šla bych na policii, nahlásila to a nesla následky. Tím mu dokážeš upřímnou lítost. Nevím, kde se pohybují sazby za úmyslné ublížení na zdraví, to ti poradí spíš právník. Předpokládej i nějaké finanční odškodnění. No, jako pokus o vraždu to snad posuzovat nebudou.Jinak já bych i věřila, ze to troll není, i takto inteligentní lidé existují!
Vzhledem ke společnému jmění manželů by odškodnění šlo z kapsy do kapsy a k trestnímu stíhání za ublížení na zdraví osobě blízké by bylo třeba souhlasu poškozeného (pokud jediným poškozeným je osoba blízká, takže trestní stíhání by mohl poškozený vnímat jako sekundární viktimaci).
Nicméně, zdravotní pojišťovně vznikly náklady na léčbu v důsledku násilného trestného činu ( byť šlo o úmysl nepřímý) a má nárok vůči pachateli na úhradu těchto nákladů.
@eumedon píše:
Vzhledem ke společnému jmění manželů by odškodnění šlo z kapsy do kapsy a k trestnímu stíhání za ublížení na zdraví osobě blízké by bylo třeba souhlasu poškozeného (pokud jediným poškozeným je osoba blízká, takže trestní stíhání by mohl poškozený vnímat jako sekundární viktimaci).
Nicméně, zdravotní pojišťovně vznikly náklady na léčbu v důsledku násilného trestného činu ( byť šlo o úmysl nepřímý) a má nárok vůči pachateli na úhradu těchto nákladů.
Třeba SJM nemají, nebo se s ní manžel stihne rozvést, po tom, co mu udělala! ![]()
Jinak ale vůbec nezpochybňuju, co píšeš, nejsem právník, takže díky za rozšíření obzorů. ![]()
@ábécédé321 píše:
Třeba SJM nemají, nebo se s ní manžel stihne rozvést, po tom, co mu udělala!Jinak ale vůbec nezpochybňuju, co píšeš, nejsem právník, takže díky za rozšíření obzorů.
Taky nejsem právník, ale tohle vím. Orgány činné v trestním řízení nebudou inherovat mezi osoby blízké, když to poškozený odmítá, ale zdravotní pojišťovna si svoje peníze ohlídá.
@eumedon to ano..
Ale pouze za předpokladu, že se u lékaře dotyčný přiznal, jak ve skutečnosti k úrazu přišel.. a já jsem skoro na 100% přesvědčena, že to svedl na vlastní nešikovnost, o „vtipné“ partnerce pomlčel, takže náklady léčení ponese chudák pojišťovna… Bohužel.
@ábécédé321 Jo, ještě jsem zkusil pohledat, a nemusí to být zrovna násilný úmyslný trestný čin. Stačí zranění cizím zaviněním: