Výchova - “já ho prostě nedonutím”

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
30.6.20 07:43
@lucenka píše:
A to si to necháš líbit a ustoupíš mu? 8o

Jestli mi poradíš, co jsem ještě nezkoušela, tak sem s tím. U nás není problém s ničím, jen ta logopedie, ke které má naprosto hmatatelný odpor.
A ne, neustoupim, proto cvičíme doma, kde ječení nevadí, ale stejně nedonutím. Jak jsem psala, vysvětlujeme horem, dolem. Má vypsané odměny, musí v době logopedie sedět u stolu. Hodinu sedí a nic.
Nejvíc zabírá to, že máme na to sjednanou sousedku (má s tím zkušenost), té se nevzteka, protože cizích lidí se bojí.

• Citovat
  • Upravit
910
30.6.20 07:43
@Jana206 píše:
Nejde o to mít doma hudebníka, ale aspoň dokončit cyklus a mít absolventske vysvědčení. Navíc klavír je požadovaný na pedagogických školách(SŠ i VŠ) a jsou lidi, co to potom s pláčem dohaneji později. Pokud by šlo o dceru třeba v páté, šesté třídě, která má i jiné umělecké zájmy nebo by někdy mohla jít tomto směrem, tak jí prostě nedovolim skončit jen proto, že chce momentálně lítat venku s holkama. Ale vydrží ty dva, tři roky do dokončení cyklu.Děti v tomto věku skutečně ztrácejí zájem o to, co je dříve bavilo, je tam větší vliv vrstevníků, ale páky, jak je donutit, rozhodně jsou a děti v tomto věku doma rozhodovat nebudou. Často se stává, že o pár let později zmoudri, naberou druhý dech a mohlo by jim to být líto.

Přesně tak! :potlesk: a to píšu z pozice nikoli rodiče, ale se vzpomínkou na to, jak jsem si ve 4 letech vybrala hru na klavír. Nejdřív přípravky atd, když mi bylo 6-7, rodiče mi ten klavír fakt koupili. Sice z druhé ruky, i tak ale dodnes koukám, že do toho ty peníze vrazili. No a kdyz mi bylo 11, začala jsem si stavět hlavu, že ne. Že tam chodit nebudu. Pravda, měla jsem dost blbou učitelku (pardon, ale byla fakt nevyrovnaná a hlavně mě často křivě obvinila, že jsem vůbec necvičila. A když jsem se šprajcla a fakt se na to celý týden ani nekoukla, rozplývala se, jak mi to jde, že jsem se tomu určitě věnovala… to byla motivace). Máma neustoupila. Klavír mi dnes k ničemu není, ale mamce úplně rozumím. Já zkusila asi 10 kroužků, sporty, výtvarku a nevím co. S čímkoli jiným jsem prostě sekla. S klavírem mě máma nenechala, to jsem prostě dotáhla cyklus. A vůbec jí to nezazlívám. Takže ano, kroužky mají být dobrovolné, ale všeho s rozumem, zase se dítě musí naučit aspoň něco dotáhnout, pochopit, že rodiče do toho dávají peníze vlastní úsilí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
30.6.20 07:44
@Havlova píše:
Já s dcerou cvičila logopedii průběžně, během procházek, při povídání, vaření, hraní, telce atd. po chvilkách.

Cvičení logopedie při televizi je absolutně nevhodné. Na procházkách OK, ale asi jste neměli žádný vážný problém. Děti s vážnějšími problémy mají materiály nebo pomůcky a potřebují vizuální podporu, pokud mají opožděné sluchové vnímání, musí vidět obrázky nebo mít v ruce, k dispozici předměty. Měly by sedět v klidu u stolu a pracovat.

Větší efekt přináší cvičit chvilku několikrát denně než jednou denně a dlouho, na to určitě byl Váš systém dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
30.6.20 07:48
@Bebeluska8 píše:
Přesně tak! :potlesk: a to píšu z pozice nikoli rodiče, ale se vzpomínkou na to, jak jsem si ve 4 letech vybrala hru na klavír. Nejdřív přípravky atd, když mi bylo 6-7, rodiče mi ten klavír fakt koupili. Sice z druhé ruky, i tak ale dodnes koukám, že do toho ty peníze vrazili. No a kdyz mi bylo 11, začala jsem si stavět hlavu, že ne. Že tam chodit nebudu. Pravda, měla jsem dost blbou učitelku (pardon, ale byla fakt nevyrovnaná a hlavně mě často křivě obvinila, že jsem vůbec necvičila. A když jsem se šprajcla a fakt se na to celý týden ani nekoukla, rozplývala se, jak mi to jde, že jsem se tomu určitě věnovala… to byla motivace). Máma neustoupila. Klavír mi dnes k ničemu není, ale mamce úplně rozumím. Já zkusila asi 10 kroužků, sporty, výtvarku a nevím co. S čímkoli jiným jsem prostě sekla. S klavírem mě máma nenechala, to jsem prostě dotáhla cyklus. A vůbec jí to nezazlívám. Takže ano, kroužky mají být dobrovolné, ale všeho s rozumem, zase se dítě musí naučit aspoň něco dotáhnout, pochopit, že rodiče do toho dávají peníze vlastní úsilí.

Ano, finance jsou další důvod, pro který bych dítě nenechala skončit hned, jak zamrci, že ho něco nebaví. Dítě v tomto věku by mělo mít predstavu, že peníze musí někdo vydělat a že vsechno něco stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5182
30.6.20 07:57
@Jana206 píše:
Ano, finance jsou další důvod, pro který bych dítě nenechala skončit hned, jak zamrci, že ho něco nebaví. Dítě v tomto věku by mělo mít predstavu, že peníze musí někdo vydělat a že vsechno něco stojí.

Takze radsi do toho dite nutit a zbytecne do toho vrazet dalsi finance, a pak po tom dite v dospelosti stejne ani nevzdechne. Radsi bych ten klavir prodala, nez dal platit ucitelku, kdyz to delat nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
30.6.20 07:59

My děláme logopedii každý večer před spaním… Syn je vycepovaný a má večer jasně daný režim…takže tam na nějaké ustupování není prostor. Logopedie (opravdu krátce, 3 minutky - máme teď 6 kartiček na trénování)…takže ví, že si přinese židli, kartičky a říkáme… Potom čistíme zuby, k tomu si může pustit pejska a kočičku a jde spát.
Opravdu se mi režim osvědčil i když byla zavřená školka a měl úkoly ze školky. Prostě věděl, že dopoledne jsou úkoly a odpoledne volná zábava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14377
30.6.20 08:02

Já se tedy musím trochu podivovat… Vy jste nikdy nezačali s něčím, u čeho byste po chvíli zjistili, že vás to ale vůbec nebaví u přesto, že vás to neskutečně lákalo? A nutíte se do takové činnosti dál další roky? Pro upřesnění, mluvím o zájmových činnostech, škola je samozřejmě jiné téma.

Příspěvek upraven 30.06.20 v 08:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
30.6.20 08:02
@Majsina píše:
My děláme logopedii každý večer před spaním… Syn je vycepovaný a má večer jasně daný režim…takže tam na nějaké ustupování není prostor. Logopedie (opravdu krátce, 3 minutky - máme teď 6 kartiček na trénování)…takže ví, že si přinese židli, kartičky a říkáme… Potom čistíme zuby, k tomu si může pustit pejska a kočičku a jde spát.
Opravdu se mi režim osvědčil i když byla zavřená školka a měl úkoly ze školky. Prostě věděl, že dopoledne jsou úkoly a odpoledne volná zábava.

to děláte za celý den jen ty tři minuty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42962
30.6.20 08:03
@Jana206 píše:
Ano, finance jsou další důvod, pro který bych dítě nenechala skončit hned, jak zamrci, že ho něco nebaví. Dítě v tomto věku by mělo mít predstavu, že peníze musí někdo vydělat a že vsechno něco stojí.

Ano, a nejlépe vytýkat se slovy, co my se do tebe navrázeli peněz, my jsme takové možnosti neměli :jazyk: :jazyk: :jazyk: :jazyk: To utuži rodinné vztahy nejlíp :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42962
30.6.20 08:04
@Aduš8 píše:
Já se tedy musím trochu podivovat… Vy jste nikdy nezačali s něčím, u čeho byste po chvíli zjistili, že vás to ale vůbec nebaví u přesto, že vás to neskutečně lákalo? A nutíte se do takové činnosti dál další roky? Pro upřesnění, mluvím o zájmových činnostech, škola je samozřejmě jiné téma.Příspěvek upraven 30.06.20 v 08:03
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
30.6.20 08:04
@hani28 píše:
Takze radsi do toho dite nutit a zbytecne do toho vrazet dalsi finance, a pak po tom dite v dospelosti stejne ani nevzdechne. Radsi bych ten klavir prodala, nez dal platit ucitelku, kdyz to delat nechce.

Pokud to to dítě 6, 7 let bavilo a pak v prepubertě začne vymýšlet, že najednou nebaví, tak nevidím důvod okamžitě prodávat a rušit. Domluvit se - dokončíš tenhle ročník. Případně, což mohla třeba udělat moje máma, zkusit změnit učitele. Mně by to asi pomohlo, jenže já tehdy nedokázala vyjádřit, že s učitelkou je něco „špatně“ a mamka měla starostí nad hlavu, tak nad tím taky tak moc nedumala. U mě dnes převažují pozitivní vzpomínky a jsem moc ráda, že jsem se na něco naučila hrát, i když to třeba k ničemu nevyužiju. A taky ráda, že jsem prostě musela něco dotáhnout, protože jinak jsem fakt sekla s x kroužky po pár týdnech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.6.20 08:05
@Jana206 píše:
Nejde o to mít doma hudebníka, ale aspoň dokončit cyklus a mít absolventske vysvědčení. Navíc klavír je požadovaný na pedagogických školách(SŠ i VŠ) a jsou lidi, co to potom s pláčem dohaneji později. Pokud by šlo o dceru třeba v páté, šesté třídě, která má i jiné umělecké zájmy nebo by někdy mohla jít tomto směrem, tak jí prostě nedovolim skončit jen proto, že chce momentálně lítat venku s holkama. Ale vydrží ty dva, tři roky do dokončení cyklu.Děti v tomto věku skutečně ztrácejí zájem o to, co je dříve bavilo, je tam větší vliv vrstevníků, ale páky, jak je donutit, rozhodně jsou a děti v tomto věku doma rozhodovat nebudou. Často se stává, že o pár let později zmoudri, naberou druhý dech a mohlo by jim to být líto.

Takže maminka se rozhodne, že dítě půjde na pedagogickou školu a bude ho nutit k něčemu, co ho nebaví? 8o od čeho je dětství, když nemůže trávit čas venku s kamarády? :think:

• Citovat
  • Upravit
44228
30.6.20 08:05
@hani28 píše:

Vyhledej si tady diskuze, jak zakladatelka hudebkou nepolibena, chce najednou učit v MS nebo na prvním stupni a diví se, že má u zkoušek hrát skladby z Bacha. Je jich tu víc. I kdyby po tom nevzdechlo, tak u dětí, které k tomu mají vlohy, to považuji za součást vzdělání. Ke konci pololetí bych klidně dovolila ukončit nějaký kroužek před DDM nebo CVČ za 300 na pololetí, ale ne ZUŠ, což je vzdělávací instituce, za mě závazek pro dítě i rodiče, pokud se společně rozhodnou, že tam dítě bude vzdelavano.

A píšu hypoteticky, ne, že řeším tu samou situaci. Dcery v podobném věku to naštěstí chápou, syn hrát nechtěl, věnuje se závodně sportu, je na víceletem gymplu, půjde do kvarty. Už teď občas řešíme, kam by mohl jít později dál a začíná mu docházet, že je značně omezen). Začíná se jevit jako silne humanitní. Ale učitelství prvního stupně bez klavíru jít studovat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.6.20 08:07
@Anonymní píše:
Jestli mi poradíš, co jsem ještě nezkoušela, tak sem s tím. U nás není problém s ničím, jen ta logopedie, ke které má naprosto hmatatelný odpor.
A ne, neustoupim, proto cvičíme doma, kde ječení nevadí, ale stejně nedonutím. Jak jsem psala, vysvětlujeme horem, dolem. Má vypsané odměny, musí v době logopedie sedět u stolu. Hodinu sedí a nic.
Nejvíc zabírá to, že máme na to sjednanou sousedku (má s tím zkušenost), té se nevzteka, protože cizích lidí se bojí.

Pokud by na mě dítě ječelo, tak bych ho upozornila, že takhle ne. Pokud by nepřestalo, tak by dostalo na zadek. Tohle bych si od takhle malého dítěte líbit nenechala. Ale blbě se to měnit, když to dítěti už nějakou dobu prochází.

• Citovat
  • Upravit
757
30.6.20 08:07

A co se týče nucení do volnočasových aktivit, tak jsem proti. Ale my jsme aktivní a synovi se věnujeme. Nabízíme mu spoustu činností, ze kterých si buď něco vezme nebo ne a vše děláme chutí. Na tv kouká jen při tom čištění zubů před spaním 10minut, jinak si hraje, skládá puzzle, maluje, jezdí na kole, je venku… on už od mala byl hudebně nadaný, dřív zpíval bez mluvil, rytmus má v sobě…takže chodíme do hudební školy, kde ho to moc baví… A ještě do Sokola…a tam ho to baví taky. Ale záleží na výchově…máme v rodině spoustu dětí „bez nálady“, jejichž náplň je akorát mobil nebo počítač…a protože vidím, jak to v reálu vypadá, dělám vše proto, aby z mého dítěte toto nevyrostlo. A těmto dětem bych tyto „hračky“ okamžitě zbavila… neumějí si hrát, jsou zpruzelý a neumějí komunikovat…ale chápu, pro rodiče pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí