Výchova - “já ho prostě nedonutím”

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42859
30.6.20 09:32

@Jana206 Když nejsou rodiče schopni domluvit se s logopedem a říct mu pravdu, tak je něco špatně. Naše logopedka to věděla a když to dobře fungovalo, tak s tím souhlasila. Nebo jsme třeba na procházce pojmenovávali věci, když to řekla špatně, zkusili jsme to říct párkrát a pak jsme dělali něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.6.20 09:35

Z @lucenka si nic nedělejte, mě zase sprdla, že syna vykrmuju a proto je vysoký (od narození samozřejmě) :P :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
30.6.20 09:37
@unuděná píše:
Z @lucenka si nic nedělejte, mě zase sprdla, že syna vykrmuju a proto je vysoký (od narození samozřejmě) :P :pankac:
:mrgreen: a jó, to jsem zapomněla, ona je krom výchovy i odbornice na výživu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
30.6.20 09:46

Zakladatelko, dokud jsem měla jenom nejstaršího syna, tak jsem si taky myslela, že jsem J. A. Komenský v sukni a matky co nezvladají své děti, jsou prostě jen neschopné nebo blbé :D No, tak mi pánbůh nadělil dcerunku :mrgreen: A ano občas pronesu, že jsem ji k něčemu nedonutila. Teď půjde do školy, to bude labůžo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3936
30.6.20 09:46
@lucenka píše:
takže lepší rozmazlenec, co v 6 letech ječí na mámu, případně bije členy rodiny :potlesk: co bude dělat v 15? :think:

Pokud v šesti ječí při cvičení logopedie, v patnácti už z něho bude přinejmenším nájemný vrah, to je úplně jasný. :roll:

EDIT :… ale když ho budeš dostatečně bít a pak ignorovat, to z něj teprve něco bude!…doufám, že děti nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
30.6.20 09:56
@Jana206 píše:
Vyhledej si tady diskuze, jak zakladatelka hudebkou nepolibena, chce najednou učit v MS nebo na prvním stupni a diví se, že má u zkoušek hrát skladby z Bacha. Je jich tu víc. I kdyby po tom nevzdechlo, tak u dětí, které k tomu mají vlohy, to považuji za součást vzdělání. Ke konci pololetí bych klidně dovolila ukončit nějaký kroužek před DDM nebo CVČ za 300 na pololetí, ale ne ZUŠ, což je vzdělávací instituce, za mě závazek pro dítě i rodiče, pokud se společně rozhodnou, že tam dítě bude vzdelavano.A píšu hypoteticky, ne, že řeším tu samou situaci. Dcery v podobném věku to naštěstí chápou, syn hrát nechtěl, věnuje se závodně sportu, je na víceletem gymplu, půjde do kvarty. Už teď občas řešíme, kam by mohl jít později dál a začíná mu docházet, že je značně omezen). Začíná se jevit jako silne humanitní. Ale učitelství prvního stupně bez klavíru jít studovat nemůže.

Tak je rozdíl, jestli se rozhodnou společně, nebo se rozhodnou rodiče. Me dali na ZUS ve 4,5 letech a to se mě fakt nikdo neptal. Hrát na klavír jsem musela až do 13 let, nebavilo mě to nikdy, ale talent jsem měla, takže jsem musela. Pro mě to bylo utrpení, ani ne tak hraní jako takove, ale všechny ty prehravky a soutěže, na které mě cpali. Vždycky, když jsem musela a pódium, se mi chtělo ztrácet. Dělat učitelku jsem nikdy nechtěla a nedělám a klavír k životu nepotřebuju. Výsledek těch 10 let nuceného hraní je ten, že nesnáším klavír a vážnou hudbu vůbec a je jí líto, že jsem kvůli tomu nemohla chodit na kroužky, na které jsem chodit chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.6.20 09:57
@Platanka píše:
Pokud v šesti ječí při cvičení logopedie, v patnácti už z něho bude přinejmenším nájemný vrah, to je úplně jasný. :roll:EDIT :… ale když ho budeš dostatečně bít a pak ignorovat, to z něj teprve něco bude!…doufám, že děti nemáš.

kdybys četla pořádně, tak to dítě bije rodiče. Takže ejde jen o tu logopedii ;)
A dáítě mám a něco takového by si zkusilo jednou. Naštěstí ho vychovávám, takže se za něj na ulici nemusím stydět a doma se nemusím bát, kdy mě zmlátí.

• Citovat
  • Upravit
910
30.6.20 09:58
@Aduš8 píše:
Já se tedy musím trochu podivovat… Vy jste nikdy nezačali s něčím, u čeho byste po chvíli zjistili, že vás to ale vůbec nebaví u přesto, že vás to neskutečně lákalo? A nutíte se do takové činnosti dál další roky? Pro upřesnění, mluvím o zájmových činnostech, škola je samozřejmě jiné téma.Příspěvek upraven 30.06.20 v 08:03

Já takových činností začala. Většinou mě to nebavilo jen proto, že to vyžadovalo nějakou námahu :nevim: A rodiče mi taky dovolili s 90% seknout. Jen u toho klavíru mě drželi, a já se vůbec nedivím. Když jsem neměla problém absolvovat přípravku a pak nějakých 5 ročníků, úplně bez keců, a najednou jsem se tvářila, jaké je to pro mě utrpení. Dotlačili mě k tomu absolutoriu, u nás to tuším tehdy znamenalo dochodit ještě dva tři roky. A kupodivu si i z těch let pamatuju, že mi to chvílemi dělalo radost (našim jsem to tehdy za nic nepřiznala, před těmi to byla jen nekonečná muka :lol: ). Je třeba to vždycky brát trochu v souvislostech - pokud dítě s něčím začíná a vůbec ho to nebere, taky bych to nelámala přes koleno. Pokud už v tom nějaký čas jede, jde mu to, a jen zleniví, tak bych prostě jen tak nepolevila. Při dělších a vážnějších problémech pak samozřejmě ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3936
30.6.20 09:59
@lucenka píše:
A dáítě mám a něco takového by si zkusilo jednou. Naštěstí ho vychovávám, takže se za něj na ulici nemusím stydět a doma se nemusím bát, kdy mě zmlátí.

Já jsem četla, že navrhuješ ho mlátit, ne?

Ty máš jedno hodný dítě? Tak to jsi korunovanej Mistr světa ve výchově, všechno už víš, gratuluju :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
30.6.20 10:04
@Platanka píše:
Ok, tak to jo. Já myslela, že třeba cvičíte jenom Ř nebo tak. To bych radši nechala dítě rackovat :lol:

Tak na rackovani má dítě fyziologicky nárok až do ukončeného 7 roku, potom se to většinou upravuje spontánně, pokud není problém jinde, treba anatomická vada mluvidel a má v pořádku sluch. V praxi se to ale řeší před nástupem do školy, jednak proto, že to natrénovat jde a taky proto, že by rackovani mohlo dítěti přinést další problémy ve škole a v kolektivu.

Ale pokud by matka pětiletého dítěte, které má problémy jen R a Ř odmítla logopedii a odduvodnila to tak, jak píšu výše, má na to právo. Vycházím z logopedickych skript, jak to fyziologicky a ontogeneticky je. Je jasné, že některý logoped by se k tomu přiklonil, jiný ne. A praktickou zkušenost má dnes málokdo, je snaha, aby při vstupu do školy byla řeč čistá(taky bych to jako matka nenechala být).

Příspěvek upraven 30.06.20 v 10:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
30.6.20 10:04
@lucenka píše:

Tvoje dítě ale asi nemá žádnou diagnózu. Tak buď ráda a nepovyšuj se nad ostatní rodiče. A znovu opakuju, že bitím a ignorací ublížíš i zdravému dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.20 10:05

@lucenka my ho taky vychováváme a podle psycholozky velice dobře.
Kdybys četla dobře, tak už nás neboje, protože ho nebijeme my.
Máme děti 2 a problémy jsou jen s jedním. Ne, není to výchovou. Je to povahou a diagnózami.

• Citovat
  • Upravit
910
30.6.20 10:06
@lucenka píše:

Jasně, dítě seřvat, seřezat a ignorovat je jistě lékem na každou diagnózu. Pojďme to říct všem maminkám dětí, co mají autismus, ADHD, vývojové poruchy atd. Že to nikoho nenapadlo dřív, přitom je to tak jednoduché, prostě to z nich všech vymlátíme a bude. :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.6.20 10:11
@Bebeluska8 píše:
Jasně, dítě seřvat, seřezat a ignorovat je jistě lékem na každou diagnózu. Pojďme to říct všem maminkám dětí, co mají autismus, ADHD, vývojové poruchy atd. Že to nikoho nenapadlo dřív, přitom je to tak jednoduché, prostě to z nich všech vymlátíme a bude. :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Tak na začátku a anonymni nepsala, že dítě má nějakou poruchu. Jen že na ní ječí. A chtěla vědět, jak bych to řešila. To, že dítě není standardní napsala až později.

• Citovat
  • Upravit
3936
30.6.20 10:16
@Jana206 píše:
Tak na rackovani má dítě fyziologicky nárok až do ukončeného 7 roku, potom se to většinou upravuje spontánně, pokud není problém jinde, treba anatomická vada mluvidel a má v pořádku sluch. V praxi se to ale řeší před nástupem do školy, jednak proto, že to natrénovat jde a taky proto, že by rackovani mohlo dítěti přinést další problémy ve škole a v kolektivu.

Ale pokud by matka pětiletého dítěte, které má problémy jen R a Ř odmítla logopedii a odduvodnila to tak, jak píšu výše, má na to právo. Vycházím z logopedickych skript, jak to fyziologicky a ontogeneticky je. Je jasné, že některý logoped by se k tomu přiklonil, jiný ne. A praktickou zkušenost má dnes málokdo, je snaha, aby při vstupu do školy byla řeč čistá(taky bych to jako matka nenechala být).

Příspěvek upraven 30.06.20 v 10:09

Ok, ok. Dcera začala logopedii těsně po čtvrtých narozeninách, neuměla bě, pě, vě, ď, ť, ň, č, š, ž, c, s, z, r, ř. Čtrnáct věcí :zed:

Jakkoli to s ní jinak není jednoduché, logopedii cvičí ráda. Když se jednou za měsíc stane, že to prostě nejde (zrovna včera, třeba), tak jeden den vynecháme :nevim:

Od září zvládla bě, pě, vě, ď, ť, ň a teď cvičí č, ale jestli to stihneme všechno včetně ř do školy, to nevím… Sluchové rozlišování má v pořádku, první písmeno ve slově určila ještě před těmi čtvrtými narozeninami, začíná pomalu číst a psát (bude jí pět), ale má hrozně tuhou pusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí