Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Flyingfrog píše:
Nebo je to tak, že kdo má doma zdravé pohodové dítě, tak první, co ho napadne, že dítě ječí, protože je spratek.
My co máme doma děti jiné, tak už hned přemýšlíme, co asi s chlapcem je.
Každý má nějaký svůj pohled. Kdyby zakladatelka napsala hned na začátku, že synek má vícero diagnóz, tak by i ty reakce byly jiné… A vlastně ani nemusela psát, že takhle vyvádí. Má prostě nějaké poruchy, tak je asi každému jasné, že i jeho chování může vybočovat z normálu.
@Bela111 píše:
Ja nikdy nevzdorovala a následky si nesu dodnes. Musela jsem hrat na klavir, co tam jsem musela snaset, jeste dnes me to desi. Rany do zad do rytmu metronomu, pres ruce, furt poslouchat, ze jsem koza pitoma..reci, ze kdo na nic nehraje, je neco minze všichni chytry lidi na neco hrajou..Pamatuji si tu unavu ze skoly a krouzku, venku s detmi jsem nebyla. Deti nemam jeste skolou povinne, ale uz ted vim, ze jsou mnohem vic zajmy ditete, nez jeho rodicu.. a ze vseho moc skodi…moje deti jsou uplne nejstastnejsi venku s kamarady. Donutit jdou zatim ke vsemu, ale za me je fajn, kdyz se umerne veku, nauci nest nasledky. Kdyz by se mi skolak sekal, ze neco psat nebude, tak by me asi nenapadlo ho k tomu cely den nutit a rozcilovat se..
To bylo, ale zlou a nervni uc., ktera nemela ucit. Problem nebyl klavir, ale spatna volba uc.
Moje dcery chodi na klavir a fletnu. Maji milou, hodnou uc., od zari se k nim chce dobrovolne pridat i syn. Nechodi do ZUS, prestoze je ve stejne budove u nas. Obec otevrela soubezne sve krouzky. Mi vadil pristup ZUS, ze nutila a automaticky preradila na nastroj, ktery nechteji. Proto chodi k soukrome konkurenci a mame klid. Je to taky uc. ZUS jinde, ale tady u nas je financovana obci. Dcery k ni chodi druhy rok a jsou spokojene.
@Berry77 píše:
Jenom ječí a už vás nekouše a nemlátí? No tak superPěknej spratek
Není to spratek.
Jen má velké emoční výkyvy, se kterými se musí naučit pracovat.
Když ještě kousal a mlátil, tak jsem hledala rady a dostalo se mi jen doporučení „musíš přitlačit“. Tím jsme se dostali do začarovaného kruhu. Dodnes jsem přesvědčená, že kdybych ho nebila, on by to taky nedělal.
A ano, ječí. Ale jen z důvodu, když si myslí, že ho nevnímáme. Jak ho přesvědčíme, že ho vnímáme, tak to je v pohodě.
Když se nad tím teď zamýšlím, tak on už ječí opravdu jen kvůli té logopedii.
@DoktorkaZorkaHorká píše:
Každý má nějaký svůj pohled. Kdyby zakladatelka napsala hned na začátku, že synek má vícero diagnóz, tak by i ty reakce byly jiné… A vlastně ani nemusela psát, že takhle vyvádí. Má prostě nějaké poruchy, tak je asi každému jasné, že i jeho chování může vybočovat z normálu.
Zakladatelka? Zakladatelka je tulipán. Uzivatelka, kterou jste tu sepsuly, že má spratka, má slunečnici.
Ano, každý má svůj pohled. A taky není povinnost každé uživatelky napsat do příspěvku elaborát o dvou stranách, jaké má či nemá dítě.
A označovat dítě za rozmazlence a spratka z jednoho nebo dvou příspěvků, to je paneckuz hrdinství.
@Berry77 píše:
A ty rady typu "musíš přitlačit " ti dal psycholog? Emoční výkyvy jsou diagnóza?
Ne, tu jsem dostala v době, kdy jsme nikde nebyli. Radily babičky, kamarádky a i tu jsem zakládala diskusi.
Emoční výkyvy nejsou diagnóza. To je holé konstatování faktu. Taky bych mohla napsat, že je velmi impulsivní.
Což mi potvrdila i psycholozka.
@Anonymní píše:
Ne, tu jsem dostala v době, kdy jsme nikde nebyli. Radily babičky, kamarádky a i tu jsem zakládala diskusi.
Emoční výkyvy nejsou diagnóza. To je holé konstatování faktu. Taky bych mohla napsat, že je velmi impulsivní.
Což mi potvrdila i psycholozka.
Presne, dite nemusi mit diagnozu, aby se nechovalo jako vetsina ostatnich deti. Kazdy ma jinou povahu, potreby a to je proste treba respektovat. Jedno z mych dvou deti taky nema zadnou diagnozu, je to velmi sikovne dite, ale proste emoce s nim dokazou pěkně triskat a musim si sakra rozmyslet, jakou reakci u nej vyvola me chovani/reakce.
@Flyingfrog píše:
Zakladatelka? Zakladatelka je tulipán. Uzivatelka, kterou jste tu sepsuly, že má spratka, má slunečnici.Ano, každý má svůj pohled. A taky není povinnost každé uživatelky napsat do příspěvku elaborát o dvou stranách, jaké má či nemá dítě.
A označovat dítě za rozmazlence a spratka z jednoho nebo dvou příspěvků, to je paneckuz hrdinství.
Nepodsouvej mi něco, co jsem nepsala
( viz spratek a rozmazlenec…)… Klídek.
@Kelsey Jo, ucitelka na nic, ale mela pry dobre vysledky. Kdyz by prisla moje dcera, ze chce na neco hrat a bude chodit hodne dlouho, tak bych ji to nakonec doprala, ale doufam, ze se tak nestane. Ona ma navic i nemoc, u ktere by fletna treba moc nesla…na bici nevim jesli by v sobe mela tolik rytmu, na housle by asi nemela trpelivost, mozna klavir.. ale stejne u tech nastroju jsou pak u tech deti obdobi, kdy se k tomu musi trochu nutit, vetsinou a to je mi proti srsti…idealne bych si to predstavovala tak, ze sahne pozdeji po kytare a z jeji vnitrni motivace se ke vsemu dopracuje. Zatim nam to doma funguje, taky se ji nechce vecer treba uklizet, ale u nas je treba efektivni chvilku pockat, az si svuj odpor zpracuje, vysvetlit, proc chceme, aby se uklidilo..proc ted a ne za chvili.. Mne by proste nebavilo denne dite nutit, aby po skole 45 min cvicilo na nastroj, asi fakt averze z detstvi, ale co mam dve kamaradky, tak obe rikaji, ze je to cviceni s detmi vopruz. Starsi uz si to pak zpracujou sami, ale pochybuju, ze 7-8 lete deti to denne bavi, zvlast stupnice a akordy.
@Jana206 píše:
Máš pravdu, Ř nemusí umět při nástupu do školy, není to důvod k odkladu. Ale snaha vypilovat do nástupu do školy je ze strany rodičů a hlavně učitelů prvního stupně. Psycholog, logoped, speciální pedagog to může vidět jinak, ale já jsem v té minulé diskuzi byla „uargumentovana“ právě místními ucitelkami, že dítě bude mít jistojistě psychické problémy, budou se mu smát, působí to blbe atd. Znám pár lidí, kterým naskocilo ještě později a jednomu až v osmé třídě. Snaha dřív byla, ale marná. Nic to nevypovidalo o tom, jaké mají další vzdělání a potom zaměstnání(moji vrstevníci). Nebo u dětí jak jsou potom ve škole úspěšné.
Moje dítě při nástupu do školy neumělo r, ř, nemělo ustálené sykavky (takže je sice uměl vyslovit, ale používal je správně jen u nově naučených slov). A nikdo se mu nesmál, žádné psychické následky to na něm nezanechalo. Teď mu chybí ještě to ř, snad se ho dočkáme
ale dala jsi mi naději, že to jde i na druhém stupni
![]()
@Berry77 píše:
Jenom ječí a už vás nekouše a nemlátí? No tak superPěknej spratek
Tak jsem zvědavá, jak se do tebe pustí
já za podobný výraz dostala slušný kartáč ![]()
@Anonymní píše:
Není to spratek.
Jen má velké emoční výkyvy, se kterými se musí naučit pracovat.
Když ještě kousal a mlátil, tak jsem hledala rady a dostalo se mi jen doporučení „musíš přitlačit“. Tím jsme se dostali do začarovaného kruhu. Dodnes jsem přesvědčená, že kdybych ho nebila, on by to taky nedělal.
A ano, ječí. Ale jen z důvodu, když si myslí, že ho nevnímáme. Jak ho přesvědčíme, že ho vnímáme, tak to je v pohodě.
Když se nad tím teď zamýšlím, tak on už ječí opravdu jen kvůli té logopedii.
Takže když s ním chceš dělat logopedii, tak si myslí, že ho nevnímáme? Takže to, že vám na něm záleží, věnujete se mu, považuje za nezájem?
to má teda dost otočené hodnoty
@lucenka jdeme dělat logopedii, on mi řekne, že nechce. Na začátku v klidu a pohodě. Pokud ho začnu přesvědčovat, tak se začne vztekat.
Tohle není, že by to bral jako nezájem, ale on logopedii nenávidí. Pro něj to je opravdu utrpení. Kolikrát kvůli tomu brečel. Takže mi přijde, že se rozčiluje, protože ho nutime dělat to, co on nechce. Nevím, jestli to bere tak, že ho nevnímáme, nebo tak, že mu nerozumíme.
On to je asi návyk ještě z doby, kdy jsme mu nerozuměli. To vždycky zesiloval a zesiloval, až ječel.
@Berry77 ne každé dítě, co mlátí rodiče, je spratek. Taky jsem dřív měla takový názor a ona výchova „jiných“ dětí je opravdu jiná.
Starší syn by si to nikdy nedovolil.
@Bela111
Nenutim je. Starsi dcera uz druhy rok tvrdi, ze by po zakladce chtela na nejake umelecke zamereni.
To je jeji volba. My jsme ji plne podporili, uc. platime. Poctive chodi na hodiny. Starsi bude mit 12r., zacla pozdeji a mladsi ma letos 9r., ta zacinala v prvni tride.
Jestli se chce na skolu dostat, tak cvicit musi. Zatim je zodpovedna vuci sobe a trenuje. Nemuze nikdy rict, ze jsme ji nepodporili.
@Kelsey píše:
Asi ziju proste v jine bubline, takze neznam v okoli moc deti, ktere nemaji nejakou oblibenou volnocasovou aktivitu.
Je fakt, ze prichod puberty je muze ovlivnit negativne, prijdou komentare a hazeni obliceje. Pridaji se k particce. Maji potrebu se vice flakat a nemit pravidelny plan. Nekdo treba polevi v priprave do skoly. To je pravda. Ale i tak nejde pausalizovat. Mi prijde dnesni mladez celkove aktivni a snaziva.
U nas uz jede u nejstarsi puberta a mladsi zacina bojovat sama se sebou. Nejmladsi v tom hokej, takze se pokousi kopirovat starsi, aby udrzel krok. Jeste je to trubonek maly. Zatim nebyl extra problem, ktery by nesel vyresit.
Jediny problem maji, ze zla matka da seznam, penize a maji jit pro drobnosti do obchodu.
Ono to bude tím, že někteří rodiče děti nevedou k ničemu a ony se pak uchýlí k hraní her, protože jim vlastně ani nebylo nic jiného nabídnuto a ukázáno. Myslím, že rodiče mají od mala dětem ukazovat, že svět je barevnější a mají neskutečně možností jak jinak využít svůj volný čas než sezením u telky nebo počítače. Jenže ono je pohodlnější jim zapnout ten počítač, televizí, než pořád něco vymýšlet, k něčemu je od mala vést. Pro někoho je to i z důvodu bezpečnosti, než, aby je pustili ven, tak jsou spokojení, že mají děti doma. To já osobně nechápu. Myslím, že je dobré děti od mala nenásilně vést a ukázat jim všechny možnosti. Pak už ve školním věku to nechat na nich ať si vyberou. Neuznávám takové to tlačení nějakým směrem, kdy si rodiče usmyslí už u mimina, že z malého bude hokejista, houslista a já nevím co. To je mě strašně vytáčí, chudáci děti. Rodiče si skrze ně plní nějaké svoje sny a hrajou to na to, že to myslí dobře pro dítě. Bohužel to vidím i v okolí, dcera tancuje a některé ty matky jsou úplný psychopatky, já jsem rád, že něco dělá, že to dělá ráda a baví jí to, ale určitě bych na to nešel na sílu. Jestli se opravdu rozhodne a tím skončit, tak jí v tom po rozhovoru podpořím. Nejdříve si o tom promluvíme a budu chtít znát důvod. Pokud to bude jen takový momentální splín, že tam nechce kvůli pohádání s kamarádkou, tak se jí pokusím nasměrovat, aby tomu dala šanci a budeme o tom mluvit. Pokud to bude přetrvávat a já uvidím, že už jí to prostě netěší, nebaví, nutit jí nikdo nebude. Může si najít jinou zálibu. Pořád je to prostě koníček pro zábavu ne pro stres. Jsou věci o kterých nemíním diskutovat, třeba škola nebo v nízkém věku třeba čištění zubů, ale abych je nutil hrát třeba na kytaru, kdyby je to nebavilo jen proto, že mě se to třeba líbí, tak to fakt ne. Dcera má kamarádku, co má každý den nějaký kroužek, nemá pak čas jít ani ven a když je doma cvičí na nástroj, ještě jí máma měří čas. To není žádné dětství, je fajn mít nějakou zálibu, kroužek, ale děti potřebují denně čas pro sebe, kdy jdou buď ven nebo si dělají co ony chtějí, prostě svobodná nařízená zábava. Ne lítat z kroužku na kroužek a pořád se za něčím honit už od mala. Stejně to akorát dopadne tak, že to to dítě začne nanášet a můžou za to jen rodiče, že to tomu dítěti takto zhnusili.
@Berry77 píše:
to, že si to dovolí ho omlouvá? Co je to "jiné " dítě?
Neomlouvá, ale prostě děti jsou různé. Mají různé povahy, problémy a je na to potřeba brát ohled. Když tu půlka lidí napíše, že jejich dítě by si to nedovolilo… Já to chápu. Moje starší dítě by si to taky nedovolilo.
Jako „jiné děti“ beru takové děti, co mají určité diagnózy, ale ne tak závažné, aby to na nich bylo na první pohled vidět, ale potřebují specifický přístup.