Výchova - “já ho prostě nedonutím”

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44228
30.6.20 11:35
@lucenka píše:
ale dítě nemusí umět ř při nástupu do školy. Na to má celkem dost času. Mýmu dítěti je 9 a ř zatím neumí. Teď jsme se dopracovali k tomu, že začíná používat r v běžné mluvě. Ale rozhodně jsem nejela dril, aby dítě mluvilo při nýástupu bez chybičky. To bych mu to akorát znechutila.

Máš pravdu, Ř nemusí umět při nástupu do školy, není to důvod k odkladu. Ale snaha vypilovat do nástupu do školy je ze strany rodičů a hlavně učitelů prvního stupně. Psycholog, logoped, speciální pedagog to může vidět jinak, ale já jsem v té minulé diskuzi byla „uargumentovana“ právě místními ucitelkami, že dítě bude mít jistojistě psychické problémy, budou se mu smát, působí to blbe atd. Znám pár lidí, kterým naskocilo ještě později a jednomu až v osmé třídě. Snaha dřív byla, ale marná. Nic to nevypovidalo o tom, jaké mají další vzdělání a potom zaměstnání(moji vrstevníci). Nebo u dětí jak jsou potom ve škole úspěšné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
30.6.20 11:40
@yocheved píše:
Tak rict, ze me to nezajima, to si teda neumim predstavit 8o. A asi u nikoho v mem okoli, to by byla asi trochu divocina. No a smat se, kdyz mi jedna prileti, to radsi nechci domejslet :lol:. Drz se :kytka:

Hele, třeba dcera, který je 5 - bojujeme s úklidem, radíme, pomáháme, máme něco domluvené, ale pak má den, kdy nefunguje a je drzá. Po humánních způsobech nastupuje křik, na zadek…a nic…a ví, že jí táta neustoupí a ona stejně si jede svou…nechápu. Prostě ví a stejně to neudělá, natruc…nevím…a pak přijde za tatínkem po výprasku se ho zeptala, jestli se už uklidnil, že ona je Elza, královna a uklízet nebude. No, tyjátr je to kolikrát velký. Ale považuji za důležité, že v některých věcech trváme na svém, máme pravidla, která se dodržují a na některých věcech se domluvíme - bohužel ze strany dětí se zatím nejedná o dodržování domluveného. Zdá se tedy, že celé prázdniny budeme trčet doma, bez výletů… na půdě zabavené hračky, žádný tablet, pohádky… Důležité je vytrvat a nezbláznit se z toho. Na návštěvách jsou to andílci a každý nám je závidí, prý jak jsou hodné :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
30.6.20 11:48
@Kazimíra Olejovka píše:
Hele, třeba dcera, který je 5 - bojujeme s úklidem, radíme, pomáháme, máme něco domluvené, ale pak má den, kdy nefunguje a je drzá. Po humánních způsobech nastupuje křik, na zadek…a nic…a ví, že jí táta neustoupí a ona stejně si jede svou…nechápu. Prostě ví a stejně to neudělá, natruc…nevím…a pak přijde za tatínkem po výprasku se ho zeptala, jestli se už uklidnil, že ona je Elza, královna a uklízet nebude. No, tyjátr je to kolikrát velký. Ale považuji za důležité, že v některých věcech trváme na svém, máme pravidla, která se dodržují a na některých věcech se domluvíme - bohužel ze strany dětí se zatím nejedná o dodržování domluveného. Zdá se tedy, že celé prázdniny budeme trčet doma, bez výletů… na půdě zabavené hračky, žádný tablet, pohádky… Důležité je vytrvat a nezbláznit se z toho. Na návštěvách jsou to andílci a každý nám je závidí, prý jak jsou hodné :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Hustá! Ale mě by mrsklo. Naše mladší je tedy taky exotka, ale tohle ji zatím naštěstí nenapadlo. Jo a ve školce si ji taky nemůžou vynachválit, komediantka!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
30.6.20 12:13

V tomhle veku teda donutim vzdy. To uz spis s mladsim kolem tech dvou to nedam. Treba jednu zimu nemela na sobe dcera cepici, protoze nechtela a nedala jsem to. :nevim:
Ale v tomhle vetsim veku jo. Tak jednak je s ditetem uz domluva, muzes uargumentovat, pouzit ruzne nenasilne donucovaci prostredky, ale hlavne diky komunikaci muzu dopredu zvazit jejich duvody a uplne blbosti po nich nechtit. Kdyz jsem treba milovala jak starsi hraje na trubku, tak jsem ho nutit prestala, kdyz mi dlouhodobe vysvetloval, ze uz ho to nebavi. V pripade treba uklidu/lenosti, tam klidne pouziju cokoliv, coz jsem teda ani nemusela :D. Ale myslim, ze je prave nutne, aby dite videlo tu jistotu rodicu, ze to neco proste takhle bude. A pak to ani moc nezkouseji. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
30.6.20 12:40

Asi ziju proste v jine bubline, takze neznam v okoli moc deti, ktere nemaji nejakou oblibenou volnocasovou aktivitu.
Je fakt, ze prichod puberty je muze ovlivnit negativne, prijdou komentare a hazeni obliceje. Pridaji se k particce. Maji potrebu se vice flakat a nemit pravidelny plan. Nekdo treba polevi v priprave do skoly. To je pravda. Ale i tak nejde pausalizovat. Mi prijde dnesni mladez celkove aktivni a snaziva.
U nas uz jede u nejstarsi puberta a mladsi zacina bojovat sama se sebou. Nejmladsi v tom hokej, takze se pokousi kopirovat starsi, aby udrzel krok. Jeste je to trubonek maly. Zatim nebyl extra problem, ktery by nesel vyresit.
Jediny problem maji, ze zla matka da seznam, penize a maji jit pro drobnosti do obchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
30.6.20 12:55
@Kelsey píše:
Asi ziju proste v jine bubline, takze neznam v okoli moc deti, ktere nemaji nejakou oblibenou volnocasovou aktivitu.
Je fakt, ze prichod puberty je muze ovlivnit negativne, prijdou komentare a hazeni obliceje. Pridaji se k particce. Maji potrebu se vice flakat a nemit pravidelny plan. Nekdo treba polevi v priprave do skoly. To je pravda. Ale i tak nejde pausalizovat. Mi prijde dnesni mladez celkove aktivni a snaziva.
U nas uz jede u nejstarsi puberta a mladsi zacina bojovat sama se sebou. Nejmladsi v tom hokej, takze se pokousi kopirovat starsi, aby udrzel krok. Jeste je to trubonek maly. Zatim nebyl extra problem, ktery by nesel vyresit.
Jediny problem maji, ze zla matka da seznam, penize a maji jit pro drobnosti do obchodu.

Já znám takových celkem dost, co opravdu nemají zájmy (nepočítám hraní her, sledování TV nebo poflakování s kamarády), je to hodně o rodině. Kde jsou aktivní rodiče, je většinou aktivní i dítě. Znám rodiny, kde děti hrají na nástroje, chodí na různé sporty, a na mě to dělá dojem, že tyto děti jsou většinou i těmi, co nemají výrazné problémy se školou. Ale mám v okolí i takové, co o koníček nezavadí. A jinak mně tohle s tím nákupem nikdy na rozum nešlo :lol: když mně řekla máma, ať jdu nakoupit, prostě jsem šla. Ale měla jsem v pubertě kluka, pro kterého dojít na nákup nebo umýt nádobí bylo něco, kvůli čemu se radši půl hodiny hádal s rodiči, než aby to během té půlhodiny udělal :lol: pak stejně musel, prostě pro mě zbytečně vynaložená energie na protest :lol: přitom jinak velmi slušný kluk, byl i hodný, doma jiné povinnosti neměl, rodiče neměli na nic vysoké nároky… Já toho tehdy dělala už doma dost hodně, tak jsem se tomu vždycky smála :lol: kolikrát jsem ho já táhla, ať na ten nákup jdeme, že budeme mít aspoň procházku :lol:

Edit: ale s těmi zájmy, zas to ti rodiče nesmí přehánět. Znám rodiny, kde je každý den kroužek, o víkendech turnaje atd, k tomu domácí a školní povinnosti. Některé znám už jako dospělé, co takto prožili dětství, jiné jako čerstvé puberťáky, dobrý vliv to nemělo na nikoho z nich, ač každý se s tím vypořádal úplně po svém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42962
30.6.20 13:11

@Flyingfrog @Bebeluska8 @ka2ka Holky, nebojte, většinou to bývá jen složitější období a jednou to přejde. Možná budete časem s láskou vzpomínat. Pravda je taková, že každé dítě je jiné a co platí na jedno, nemusí platit na druhé. Bití a ignor vůbec nebudu komentovat, ty chápavé jistě ví, proč. Vydržte :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11698
30.6.20 13:16
@DoktorkaZorkaHorká píše:
No to bude jen nějakou chvíli. Když by to vydržela nějakou dobu, tak by mu to začalo vadit. Nevím, jestli je to správný přístup, ale nejhorší je, když jsi někomu jedno… Křik, pláč, vztekání jsou sice negativní, ale pořád to jsou emoce… Některé děti zlobí hlavně proto, že chtějí pozornost rodičů, takže nezájem je fakt hrozný…

Jojo, to je super cesta, dite zlobi ze je nestastne z nezájmu rodicu, tak ho budu za trest ignorovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14108
30.6.20 13:21
@Betty MacDonald píše:
@Flyingfrog @Bebeluska8 @ka2ka Holky, nebojte, většinou to bývá jen složitější období a jednou to přejde. Možná budete časem s láskou vzpomínat. Pravda je taková, že každé dítě je jiné a co platí na jedno, nemusí platit na druhé. Bití a ignor vůbec nebudu komentovat, ty chápavé jistě ví, proč. Vydržte :mavam:

Tím mě uklidňuje hodně lidí. Teď jen se ve zdraví dočkat. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
30.6.20 13:26

Ja nikdy nevzdorovala a následky si nesu dodnes. Musela jsem hrat na klavir, co tam jsem musela snaset, jeste dnes me to desi. Rany do zad do rytmu metronomu, pres ruce, furt poslouchat, ze jsem koza pitoma..reci, ze kdo na nic nehraje, je neco min :poblion: ze všichni chytry lidi na neco hrajou..Pamatuji si tu unavu ze skoly a krouzku, venku s detmi jsem nebyla. Deti nemam jeste skolou povinne, ale uz ted vim, ze jsou mnohem vic zajmy ditete, nez jeho rodicu.. a ze vseho moc skodi…moje deti jsou uplne nejstastnejsi venku s kamarady. Donutit jdou zatim ke vsemu, ale za me je fajn, kdyz se umerne veku, nauci nest nasledky. Kdyz by se mi skolak sekal, ze neco psat nebude, tak by me asi nenapadlo ho k tomu cely den nutit a rozcilovat se.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42962
30.6.20 13:26
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.6.20 13:28
@jita22 píše:
Jojo, to je super cesta, dite zlobi ze je nestastne z nezájmu rodicu, tak ho budu za trest ignorovat.

Motáš hrušky s jabkama… nejdřív si to dočti… Paní to podávala po kouskách a je to už úplně jinde. To je tak, když se napíše jen A a zapomene se napsat i B…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11698
30.6.20 13:30
@Berry77 píše:
Jenom ječí a už vás nekouše a nemlátí? No tak super :potlesk: Pěknej spratek :cert:

A nebo to neni spratek, jen si se sebou nevi rady. Ale ono tezko vysvetlovat nekomu, kdo takové dite doma nemá. A divne třeba, kdyz to dela jen jedno dite z vice, přestože vychova je stejna, ze jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14108
30.6.20 13:32
@DoktorkaZorkaHorká píše:
Motáš hrušky s jabkama… nejdřív si to dočti… Paní to podávala po kouskách a je to už úplně jinde. To je tak, když se napíše jen A a zapomene se napsat i B…

Nebo je to tak, že kdo má doma zdravé pohodové dítě, tak první, co ho napadne, že dítě ječí, protože je spratek.
My co máme doma děti jiné, tak už hned přemýšlíme, co asi s chlapcem je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
30.6.20 13:37
@Kazimíra Olejovka píše:
Bohužel u nás to nefunguje. Ani domácí práce, které si vybral, nakonec měl problém splnit. Kroužky si vybírá a chodí na ně, jen se Skautem byl problém a díky komunikaci jsme zjistili o co šlo a podpořili jsme ho, chodit nepřestal a teď je rád. Jak jsem psala výše - nepomáhá vůbec nic. Ani odříznout od výhod, to se chvilku vzteká a pak zas jede ve známých kolejích.

A jak dlouho to odříznutí od výhod vydržíte? Švagrová to dělá tak, že prostě dokud dítě nefunguje, tak nemá nic. Jednoho syna má palivateho a ten byl bez počítače, wifi, úspěšného víc než půl roku. Neměl poskladsne oblečení ve skříni, neměl nachystsnou svačinu do školy, pokud si ji neudělal, tak neměl nic, protože neměl kapesné. Pak měli jet na školu v přírodě a rodiče mu řekli, že ať zapomene, že bude chodit na vyučování do náhradní třídy. Tak si to hosanek rozmyslel. Samozřejmě teď už si dává bacha, protože toho potrebuje čím dál víc, na co sám nemá - sportovní vybavení, výlety, cundry…to všechno riskuje. Jednou vím, že jeli lyžovat a on jen seděl dole u vleku a koukal. Loni v létě jsem se s ním o tom bavila, jestli mu to stalo za to a říkal, že ne, jen že někde slyšel, že rodiče se mají povinnost starat o děti a on si to vyložil jako že mají povinnost jim poskytovat full servis. Ale sám pak uznal, že je to blbostí a i kdyby o tak bylo, tak by to nebylo fér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí