Výchova jinak aneb Naomi Aldort

Máte zkušenost s Práh Vychováváme děti a rosteme s nimi?

Přidejte zkušenost s Práh Vychováváme ...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
31594
21.8.13 21:10

Tak jsem se včera pokusila dle Duškova návodu s dítětem souhlasit, když jsme šli z hřiště se řevem. Byla to prakticky stejná situace, jak popisuje ten příklad holčičky odcházející se řevem z bazénu.

• Já nechcíííí
  • Tobě se na tom hřišti velice líbí
  • Nechcíííí domůůůů
  • Ta prolejzačka je super, velmi sis ji oblíbil
  • Já chci na prolejzačkůůů
  • Ta prolejzačka je báječná, hezky se po ní leze
  • Nechciiii domůůů

Asi jsem měkká, vzdala jsem to. Ta holčička z toho příkladu tak hezky přitakávala, že ano, miluje plavání, ano, ve vodě je to super…

Slíbila jsem, že se druhý den vrátíme, dotáhla dva uřvance domů, dnes jsme se vrátili, opět nechtěl odejít, slíbila jsem, že zítra můžem jít zase a řev trochu utichl, splnila jsem slib, ví, že ho splním zase. Tak tolik k výchově jinak, asi se budem držet osvědčených postupů :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
21.8.13 21:32

@Gladys mě to přijde jako dobrý výsledek. no příklady v knize jsou prostě vybrané „učebnicově“.. navíc bych řekla že s dítětem se musí déle navazovat podobný způsob komunikace, nepovede se napoprvé, to by bylo asi kouzlo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
luciášice
21.8.13 21:51
@Gladys píše:
Tak jsem se včera pokusila dle Duškova návodu s dítětem souhlasit, když jsme šli z hřiště se řevem. Byla to prakticky stejná situace, jak popisuje ten příklad holčičky odcházející se řevem z bazénu.
  • Já nechcíííí
  • Nechcíííí domůůůů
  • Nechciiii domůůů

Asi jsem měkká, vzdala jsem to. Ta holčička z toho příkladu tak hezky přitakávala, že ano, miluje plavání, ano, ve vodě je to super…

Slíbila jsem, že se druhý den vrátíme, dotáhla dva uřvance domů, dnes jsme se vrátili, opět nechtěl odejít, slíbila jsem, že zítra můžem jít zase a řev trochu utichl, splnila jsem slib, ví, že ho splním zase. Tak tolik k výchově jinak, asi se budem držet osvědčených postupů :|

Já to právě pochopila tak, že ta holčička už byla na tento způsob komunikace navyklá a tak věděla co bude následovat a proto přitakávala :think:

Ále hlavně, že výsledek se dostavil :)

• Citovat
  • Upravit
31594
21.8.13 21:55

@I_nea samozřejmě jsem čekala kouzlo :mrgreen: Čekala jsem, že po druhé větě se dítě zarazí, zbystří, aha, něco je jinak :lol: No jo, jen mi to přijde nereálné, navíc moje dítě má ještě pořád období negativismu, kdy by zapřel i nos mezi očima, tudíž z principu se mnou nebude souhlasit :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
21.8.13 22:29

@Gina108

Teprve dočítám diskuzi, neznala jsem autorku ani náhodou.

Ale je fakt, že když jsem zkoušela Karpa, dělala dle jeho rad komedie ohledně vcítění, tak dítě bylo vzteklejší víc než obvykle…

No, chválím hodně… 8o a za všechno…

• Citovat
  • Upravit
23847
21.8.13 22:56
@Gladys píše:
  • Já nechcíííí
  • Nechcíííí domůůůů
  • Nechciiii domůůů

Slíbila jsem, že se druhý den vrátíme, dotáhla dva uřvance domů, dnes jsme se vrátili, opět nechtěl odejít, slíbila jsem, že zítra můžem jít zase a řev trochu utichl, splnila jsem slib, ví, že ho splním zase. Tak tolik k výchově jinak, asi se budem držet osvědčených postupů :|

A co je osvědčený postup?
Jinak se mi zdá, žes byla úspěšná s tím slibem, že tam zítra jdete zase :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
21.8.13 23:14

@Gina108 Osvědčený postup je odtáhnout smykem, tj. trvat si na tom, že se jde, i kdybych ho měla táhnout za nohu a slíbit brzké opakování příjemné činnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
21.8.13 23:18
@Gladys píše:
@Gina108 Osvědčený postup je odtáhnout smykem, tj. trvat si na tom, že se jde, i kdybych ho měla táhnout za nohu a slíbit brzké opakování příjemné činnosti

Ano, tohle zabírá spolehlivě i u nás :mrgreen: No a ta metoda potvrzování teda taky nefunguje jak v knížce. Stalo se nám, že dvouleťačka řvala, že chce gumovýho medvídka, jenže už byli sežraní, tak já na ni „máš ráda medvídky, já vím“ A ona tak jako přestala řvát, zbystřila jakože matka chápe, že je má ráda a že je teda konečně navalí. No a když zjistila, že nenavalí, tak řev šííílenej zase :roll: :mrgreen: Ale úspěch je v tom, že se ke mně chodí vyřvat na rameno a tam tedy utichne, když si ovšem odbyde tu svou půlhodinovou etudu vzteku. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
21.8.13 23:21

Mně to na čtyřletýho celkem funguje, ale on je odjakživa jinej :nevim:, dá se s ním domluvit :mrgreen:

@Gladys píše:
Osvědčený postup je odtáhnout smykem, tj. trvat si na tom, že se jde, i kdybych ho měla táhnout za nohu a slíbit brzké opakování příjemné činnosti

Jsem si úplně vybavila :mrgreen:…smykovačky byly jediná možnost jak dostat staršího kluka domů ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
22.8.13 07:24

@Gladys louskám tu knížku a paní psala, že někdy potvrzení těch pocitů vyvolá větší ječák, ale je to v pohodě, protože dítě mi důvěřuje, že se u mě může bezpečně vyječet :mrgreen:
dušek to fakt popisoval jako kouzlo, teď mi to příjde jako klamavá reklama, kouzla neexistují :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
22.8.13 08:39

@suricata si to asi budumuset fakt přečíst :think: Já tak nemámráda příkladové knížky, mám tu Děti potřebují hranice a nikdy jsem nebyla schopná z těch příkladů vydedukovat, co tam teda bylo jinak uděláno, že to jako mělo fungovat :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
22.8.13 09:42

@Gladys mě osobně mi ta knížka příjde taková rozvláčná, ukecaná, nekompromisní a víc se mi líbí: jak mluvit, aby děti poslouchaly, jak poslouchat, aby děti mluvily, principy jsou stejné, ale knížka je jasná, stručná, přehledná, srovnání špatné versus dobré řešení je spracované ve formě komiksu, na konci kapitoly je shrnutí a příběhy rodičů, pak jsou tam cvičení na vyplnění, prostě unavený rodič je nenásilnou formou vtažen do knihy a nemusí se nutit do těžkých vět té Aldortové. Ale četla jsem jen pár kapitol, teď louskám to jak mluvit a hrozně se mi ulevilo, jsem taková víc usměvavá a malý je spokojenější.
Chtěla jsem se tě zeptat, jak zvládáš tři tak rychle po sobě, taky na tom pracujem, ale nedovedu si to představit organizačně a fyzicky, nejsi permanentně unavená? Jsi na prcky sama nebo ti pomáhá okolí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
22.8.13 10:58

@suricata zeptej se mě někdy jindy, jak to zvládám, Franta se nepozorovaně vys.al mezi hračky, nic neřekl, já si nevšimla a zpozorněla jsem až při zaujatém Tomáškově pomlaskávání… :poblion: No nic, všechno umyto, mimino dostalo dvojitou dávku probiotik a já si dneska koupím velkou čokoládu. Ale asi to bude bílá, na hnědou nějak nemám žaludek :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
22.8.13 11:02
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
22.8.13 13:16

No, asi budu „expertní rodič“, jak se o tom kdesi píše. Díky civilizaci jsme všichni poztráceli nějak své vnitřní instinkty a držíme se knížek, abychom věděli - co a jak.

Na tom asi něco bude… :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí