Výchova jinak aneb Naomi Aldort

Máte zkušenost s Práh Vychováváme děti a rosteme s nimi?

Přidejte zkušenost s Práh Vychováváme ...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6638
22.8.13 13:24

@Silky123 dřív se baby radily u draní peří, dneska si přečtou zkušenosti ostatních v knížce, žádný učený z nebe nespadl a je fajn se podívat, jak to dělá někdo, kdo má spoustu zkušeností se spoustou dětí :nevim: když řídíš auto, střílíš z luku nebo vaříš čaj nebo jakoukoliv jinou činnost taky se poradíš, okoukáš nebo si přečteš, jak na to, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
22.8.13 13:31

To jo, jenže když si to vezmeš ze širšího spektra, tak i opravdové kapacity v oboru dětské psychologie si vzájemně protiřečí, takže pokud si přečteš dvě různé knížky (ať už pro opravdovou touhou po vědění nebo protože knížku někdo doporučil), tak se většinou každý dobere jiné cesty k výchově. Výsledek může být stejný, ale cesta může mít zásadní vliv na psychiku, ne?

Jinak s tím peřím naprosto souhlasím :), škoda že sousedky nederou, ani nemají kolovrátek nebo stav. I když by vlastně stačily pletací jehlice… Jenže naše souseda nevaří, protože má dva mrňousky, tak si chodí pro obědy do školní jídelny…Další považuje hranolky za dobrou stravu, tak tam se jaksi rozcházíme.

Ber to jako zamyšlení, není to kritika, to opravdu ne ;)

Mám problém sama se svým rodičovstvím, počínaje Matějčkem a konče nově nalezenou N. Aldort :)

• Citovat
  • Upravit
750
22.8.13 13:38

@Gladys jj to se mi nedavno stalo s nejmladsim, kdyz byl u dcerina nocniku drive nez ja, a totalne to bylo vsude, v nem na nem, po byte. Ja myslela, ze mne svihne.
Kdyz jsem vse a vsechno uklidila, tak mi vytekla pracka v koupelbe. Po dalsim uklidu, mem rvani, ze uz skocim z okna, jsem se vydala na prochazku, ze si procistim hlavu a predvedu jak to matka tri deti zvlada :lol:. No jenze malemu asi obsah toho co snedl neudelal dobre a pak uz jen zvracel, na navsteve u babicky ( tam jsem uklizet nemusela), doma na koberci, v koupelne.
Ten den bych chtela videt vsechny psychology jak to daji v poklidu. :mrgreen:
At vam to dobre dopadne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
22.8.13 13:41

@Silky123 tak člověk má nějaký rodinný základ, pak si přečte jak to dělá Aldortová, Matějček a já nevím jak se všechny ty autoři jmenují a udělá si to nějak po svém :nevim: každý podle svých sil a přesvědčení
dneska lidi nederou, technický pokrok je přikoval k televizi :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
22.8.13 14:03

@suricata

Tak já ten základ nemám, jsem nejmladší i ze sestřenic a bratranců, tak se všichni starali spíš o mě :)

A dnes mají děti o pár let ale i desetiletí starší než je naše dítěko :)

Mně nevadí téměř nic, tedy nesnáším bordel typu prach, špína jako taková, drzost, necitelnost, bití a řvaní na dítě za každou pitominu. Už takhle jsem za exota, což mi tak nějak nevadí :), ale vytáčí mě, jak se některé členky rodiny snaží mě obcházet ve výchově a prostě si to dělat po svém. Např. dárky typu - ročnímu dítěti kovové drátky, staniol, svíčky apod. Jemné podivení a upozornění nejde. Ale to je něco jiného, promiň.

Prostě se v tém plácám a říkám si, bože, ať to zvládneme a je z dcerky normální člověk… :think:

• Citovat
  • Upravit
6638
22.8.13 14:14

@Silky123 myslím, že žádný rodič nechce dítě bít, ale sklouzne k tomu ze zoufalství, tím že o tom přemýšlíš, chceš to pro dceru jinak, je ohromný plus do jejího života, rodič je taky jen člověk, určitě to zvládnete :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3385
22.8.13 14:15
@suricata píše:
@Silky123 dřív se baby radily u draní peří, dneska si přečtou zkušenosti ostatních v knížce, žádný učený z nebe nespadl a je fajn se podívat, jak to dělá někdo, kdo má spoustu zkušeností se spoustou dětí :nevim: když řídíš auto, střílíš z luku nebo vaříš čaj nebo jakoukoliv jinou činnost taky se poradíš, okoukáš nebo si přečteš, jak na to, ne?

přesně. Navíc když v okolí toho k okoukání moc není. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
22.8.13 23:05

Pro mě je to třeba námět k přemýšlení, třeba si vezmu Koncept kontinua, nebudu to praktikovat slovo od slova, ale vezmu si z toho něco, a adaptuju to na naše podmínky. Stejně tak teď Aldort, měla bych dětem víc dávat najevo, že jim naslouchám, souhlasit s nimi, vnímám to, že mě to zase posunuje někam jinam - kvůli dětem se vyvíjím, pracuji na sobě, děti mě takto dělají lepším člověkem. A o to tady jde, protože úplně nejvíc se děti vychovávají nápodobou.
Intuice je hezká věc, ale nestačí a když jsem tu včera četla obdobu draní peří na téma „dítě se naschvál počurává“ a padali tam ty sprchy a „já bych mu dala na prdel, že by to už nikdy neudělal“ od zkušených multimatek, tak teda jsem byla celkem v šoku. To radši knížku, než tyhle lidový rady :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
22.8.13 23:24

No, naštěstí ani mí rodičové „prdel a spol.“ nepraktikovali. Mně samotné se to dost příčí, přijde mi to jako „právo silnějšího“.

Jen jsem chtěla napsat, že když jsme těch prvních asi 18 měsíců měli opravdu hodně těžkých, slova neurologa - jste anděl, tak jsem se ztrácela ve výchovných radách.

Můj tatínek, který je přísný, ale co já si pamatuju, jsem dostala jen jednou a to svou vinou, chtěl mi dát výchovný pohlavek, který většinou končí smíchem, a jak jsem uhýbala, tak jsem druhou vzala o futra… Takže tento tatínek prohlásil po prvních třech měsích života dcerky - tři měsíce byly těžké, většina lidí by nechala vyřvat (tatínek vstával v noci k mému bratrovi, aby se mamka vyspala, bratr chronický nespavec), po 6ti měsících by hodně matek šlo k psychologovi i po vyřvání, po 9ti měsících by prý většina matek dítě hodila do kouta. Po 12ti měsících tatínek prohlásil, že teď už plně chápe matky, které jsou psychicky tak na dně, že svému dítěti dokážou ublížit…

Chtěla jsem napsat, že jsem prostě nevěděla co. Už jsem opravdu chtěla nechat vyřvat pro uchování svého mentálního zdraví, ale bylo mi prďoky tak moc líto, nevěděla jsem proč, proč, proč.

Tak jsem zakoupila literaturu, případně dostala na vyžádání jako dárek k něčemu. K dnešnímu dni mám asi 20 publikací.

Ztratila jsem svůj naturel, přestože jsem pár dětí pomáhala „vychovávat“, ale byly odrostlé. Nikdy jsem neřvala, nestresovala, chápala, ale trvala na svém. Dělám to pořád a nevím, co se stalo, že mrňousková je taková, jaká je…

Jsou věci, které bych chtěla „zkusit?“, jenže nevím, jak na to prtě bude reagovat, aby to nevzalo jako odmítnutí. Těžko budu dvouletce vysvětlovat, jak mamka potřebuje spát víc než 6 hodin denně na 3×. Teď u kompu dělám i jiné věci, uklízím, poklízím, ukládám…

Prostě jsem se ztratila, a napsala jsem to pořádně dlouze 8o

P. S. Manžel pracuje velmi dlouho, v noci ho nic nevzbudí a dcerka si s ním nechce hrát, to jen pro úplnost. Má ho ráda, ale bere ho jinak.

• Citovat
  • Upravit
luciášice
23.8.13 13:12
@Gladys píše:
Pro mě je to třeba námět k přemýšlení, třeba si vezmu Koncept kontinua, nebudu to praktikovat slovo od slova, ale vezmu si z toho něco, a adaptuju to na naše podmínky. Stejně tak teď Aldort, měla bych dětem víc dávat najevo, že jim naslouchám, souhlasit s nimi, vnímám to, že mě to zase posunuje někam jinam - kvůli dětem se vyvíjím, pracuji na sobě, děti mě takto dělají lepším člověkem. A o to tady jde, protože úplně nejvíc se děti vychovávají nápodobou.
Intuice je hezká věc, ale nestačí a když jsem tu včera četla obdobu draní peří na téma „dítě se naschvál počurává“ a padali tam ty sprchy a „já bych mu dala na prdel, že by to už nikdy neudělal“ od zkušených multimatek, tak teda jsem byla celkem v šoku. To radši knížku, než tyhle lidový rady :|
:palec: :palec: :palec:
  • Citovat
  • Upravit
Bauli
25.8.13 19:43

@Gladys nepřestává mě udivovat, jak moc je stále běžné dávání na zadek a podobně v souvislosti s učením něčeho nového/odnaučování něčeho. Moje příbuzná svýho dvouletýho klučíka učila na nočník stylem-počůráš se/pokakáš dostaneš na zadek, nebo tě v tom nechám nějakou dobu 8o :cert:

• Citovat
  • Upravit
1212
25.8.13 20:22

@Bauli
Já nedávno náhodou narazila na dotaz v poradně Mgr. Klingerové a nechápala jsem… Chudák dítě. Kdybych měla tu moc, tak bych oné mamince taky pár flákla. :cert: (je to asi v půlce stránky, dotaz Petry ohledně pomočování)

http://ona.idnes.cz/…/poradna.asp?…

Edit: Tady je to hned první dotaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
25.8.13 20:32

Taky mě zaráží, jak všichni hned sahají k tomu, dát dítěti na zadek. Nebo třeba věty typu - já už bych mu na tu pr*el dala. Přitom to třeba u nás není potřeba, mám jiné metody, jak se s malým domluvit a funguje nám to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bauli
25.8.13 20:44
@strace píše:
@Bauli
Já nedávno náhodou narazila na dotaz v poradně Mgr. Klingerové a nechápala jsem… Chudák dítě. Kdybych měla tu moc, tak bych oné mamince taky pár flákla. :cert: (je to asi v půlce stránky, dotaz Petry ohledně pomočování)

Edit: Tady je to hned první dotaz.

8o no tak to je teda něco. Mamince bych taky dala pár na zadek :cert:

• Citovat
  • Upravit
13141
25.8.13 21:08

@strace dík za zajímavý odkaz. Zajímavý názor na noční budění na záchod. Se mi opět potvrdil názor to kolem toho počůrávání tolik nehrotit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí