Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já to taky tak měla. Fakt roky a dělalo mi problém být extrovertní, bavit se s cizími lidmi. Pomohlo by pořád víc a víc se do toho diskomfortu dostávat - našla jsem si práci kde jsem musela hodně jednat s lidmi a pořád jinými, když vidím příležitost, začínám hovor (small talk) s cizíma lidma - obchod, tramvaj
samozřejmě jen když to druhá strana opětuje. Prostě se tím situacím vystavuju. Je to takový statistický přístup - čím více interakcí (čím větší vzorek), tím méně významné ty nepříjemné interakce kdy řekni třeba nějakou blbost, jsou
a tím pádem mě to netrápí tolik. Jsem prostě over-thinker. Ale netrpím sociální fóbií nebo tak, to už je pak asi na odbornou pomoc.
Paranoia? Obscedantně-kompulzivní myšlenky? Úzkostná porucha? Jednoznačně psychiatrická péče, čím dřív, tím líp, objednací doba předlouhá.
To přehrávání jako takové bych řekla že je normální, všichni to děláme. Nebo alespoň já fakt hodně, jsem takový klasický overthinker. ![]()
U tebe to ale podle mě přerostlo v něco nezdravého, co ti komplikuje život. Mám jednu takovou známou, co je schopná analyzovat každý prd, úplně se tím vydeptat a pak se doptává jestli náhodou neudělala něco špatně. Moc milá holka, ale umí to být vážně otravné. Na kamarádské bázi to ještě jde, je to takový prostě jen vrtoch, ale v rámci romantických vztahů věřím, že to lidem vašeho typu má šanci sklouznout do fakt toxických záležitostí (a manipulátoři tyhle povahy umí vycítit na sto honů).
Podle mě to tkví někde v dětství a výchově. Nebo alespoň takovou mám teorii podle toho, co mám odpozorované.
Pokud máš na to čas a finance, tak doporučuju vyhledat terapie, ideálně zaměřené na nějaké sociální fobie nebo něco tohoto typu. Pomůžou ti rozklíčovat proč to děláš a třeba se ti povede změnit v sobě ty mechanismy, co ti ten neklid způsobují.
Případně tedy psychiatrická péče pokud to už jde až do fakt vážné roviny, těžko odtušit jak vážné to je z tvého psaní.
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
a co by se změnilo na tom, kdyby tě někdo slyšel si povídat s někým jiným? Co očekáváš od přemýšlení, komu jsi co řekla?
proč nad tím tolik přemýšlíš? Tohle povede jen k přetížení a k nějakému syndromu vyhoření/depresi ![]()
@Anonymní píše: Více
Je to jedno
Lidi nemají čas řešit druhé. Můžeš kecat o čemkoliv a stejně je to úplně jedno. Lidi jsou sobci a to co říkáš jde jedním uchem dovnitř a druhym ven
Každý raději mluví o sobě než aby poslouchal. Každému jsi defakto uplne u zadele, dokud Te nemohou prefiknout nebo obrat o peníze. Stačí v reálném světě mlčet o tom kde jsi byla a s kym - to se šíří jak požár v seníku, nechlubit se novym Bugatti a budeš ok ![]()
Samozřejmě jestli jsi paranoidní, dost pomáhá čepice z alobalu. Koukají na nas z vesmíru. Ale nemyslím ze jsi paranoidní. Mluv svobodně do té doby dokud se neobjeví negativní důsledek a když se objeví, uprav svuj projev. Ve většině případů se žádný negativní důsledek neobjeví. A když jo, tak to byl jen nějaký kretén ![]()
Já už ani nevím co jsi říkala, něco ze jsi byla v obchoďáku a koupila si novou halenku?
Moc Ti sluší ![]()
Zdravím, jak zní z názvu, poslední dobou si v hlavě pořád přehrávám, co jsem kdy komu řekla. Jestli jsem neřekla něco špatně nebo neřekla moc soukromé informace. Mám strach si s někým povídat třeba ve vlaku, protože se bojím, že nás někdo poslouchá. Když si s někým povídám, pak si jen přehrávám, o čem jsme se bavili a jestli jsem něco neřekla. Celkem mi to znesnadňuje život v tom ohledu, že se bojím s někým bavit, aniž bych se kontrolovala, co říkám. Mám strach, že když budu šťastná, tak přijde něco co mi to pokazí. Vím, asi to není v pořádku se takto trápit, ale moc nevím co s tím. Máte to tak taky někdo? Co vám pomohlo nad věcmi tolik nepřemýšlet?