Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takže vyjde s nějakými 8 000 měsíčně - jídlo, drogerie, oblečení, nafta? Naprosto v pohodě. Já utratím za tyto věci asi 10-12000 měsíčně pro 5 člennou rodinu (kupuju výhradně já, manžel se o toto nestará).
Ale restaurace minimálně (ne, že by nebylo za co, ale se třema malýma dětma se mi zkrátka nechce), oblečení dědíme, jinak kupuju hodně v sekáči. A drogerie používám minimum. Ne proto, abych ušetřila, ale prostě si myslím, že čím méně, tím lépe. Základní suroviny na vaření, atd atd.
@Anonymní píše:
Chtěla bych znát Váš názor. Řešila jsem s kamarádkou finance. Její zůstatek po zaplaceních všech poplatků je 11 tisíc. Tyto finance má pro sebe a její dceru která jde do třetí třídy. Z tohoto zbytku už za 4 měsíce ušetřila krásných 14 tis. Chtěla bych znát váš názor jestli to je možné, vím že to ušetřila, sama jsem to viděla ale mě nejde do hlavy že mi za jídlo kolikrát necháme desetitisíce ale to dělá i to, že chodíme po restauracích
. Kamarádka tvrdí že si udělá velký nákup třeba za cca 1200 a i kdyby takový nákup dělala každý týden pořád jí zbývá cca 6200 jen tak pro zábavu, hygienu a oblečení nekupuje každý týden. Dokáže ject s dcerou 1× do měsíce na výlet a nebo jít i do restaurace, žijí si krásně a jsou spokojený. Já jí obdivuji že dokáže ušetřit z mála, vím že vaří třeba ale taky mají ovoce, jogurty atd. pořád. Auto samozřejmě nemají to je taky největší žrout. Chtěla bych znát váš názor, je někdo takový co dokáže ušetřit i z míň peněz??
a jak to dělat nejlépe? Ale zase nemyslím tak že by jste se úplně uskromnili
Mám to samé..A ušetřim kolem 4-5 měsíčně. Kdyz teda něco není nutné..
Když to vezmu podle sebe, tak je daná částka pro matku s dítětem luxus a spíše bych se divila, kdyby nic neušetřila
asi ti máme každej jinak.
Asi takhle, nerada bych se uskromnila, člověk si těžko zvyká na něco „horšího“, ale kdybych musela? Nejlevnější drogérka v akcích, jídlo sezónní v akcích, sekáče, žádné auto, žádné barvení u kadeřníka, nákup drahého jídla (typu Marks, lahůdky) a troufám si tvrdit, že dítě by to ani nepocítilo.
Takových diskusí už je tu mraky, přestává to být zajímavé, a jídlo pro třeťačku je určitě levnější než jídlo pro chlapa
Vycházím s tímto pro čtyřčlennou rodinu. Neušetřím sice nic, ale platím 3000,– školku. Zbylých 8000,– je na jídlo, drogerii (tu teda skoro nepoužívám, je to zanedbatelná položka - zubní kartáčky, občas toaleťák, prací prášek, něco do myčky), naftu, výlety (ne všechny, chlapa mám), oblečení, boty, hračky, knížky, věci pro mimčo (látkové plenky, šátky, nosítka, hnízdo, hacka, prostě co zrovna „nutně“ potřebuju). Dřív jsem z toho zvládala platit i opravy auta a technické, ale s tou školkou už to nedávám.
Mě zbývá z výplaty 2000 ( ne, opravdu jsem nezapomněla nulu navíc), ted budu práci měnit, a zbyde mi 4500 a já si říkám, jakej sem boháč a už mám i naplánovaný kolik z toho budu měsíčně šetřit. S 11 000 bych víc než polovinu ušetřila s prstem v nose. Ano, pravda nemám dítě, ale jen pro představu, co je to MÁLO peněz. Q
@Evulina přesně,dítka obouvam BF a starší uz ma nohu 32 takže masakr ![]()
@karkarka píše:
11 tisic pro dva lidi(z toho jedno dite)na mesic je krasna castka.
taky si myslím ![]()
Toto je krásný zůstatek. Znám ženskou co jí manžel platí všechny poplatky a vše kupuje a dává jí ještě 100 tis a jí je to málo
to je teprve smutný
To je úplně s přehledem. Ono v domácnosti je většinou nejdražší chlap. Když nemáš chlapa, kterému vaříš, tak za jídlo ušetříš i polovinu. Děti se spokojí s levnějšími jídly. A dražší náklady víš kdy máš očekávat, takže se na ně dopředu připravíš
Mně zbývá pro mě a dvě děti 5 a 7 let tak 13 tis a polovinu z toho ušetřím ( někdy méně když jsou větší výdaje, ale obecně jsem zvyklá hospodařit s cca 6000 po zaplacení poplatků)