Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj holky, vysvětlete mi, prosím jednu věc. Když mám bazální metabolismus 1450 Kcal- a pod ten bych nikdy neměla jít, jak je možné, že někde nabízejí jídelníček okolo 1200 Kcal. Otázka zní- jak to, že hubnutí funguje?
Když si nechám vypracovat jídelníček na míru- započítají se mi aktivity, tak mi to vyjde třeba na 2200Kcal…pro mně je to už velká hromada jídla, kterou sotva sním…
Jak to teda je?
Vždyť přeci i logicky- chci zhubnout= omezit jídlo… proč ty lidi s málo Kcal teda hubnou?
Všude se píše, že se má při hubnutí jíst o dost hodně…
děkuji za názory
@bessy z čistě laických vědomosti - kdyz přijímas méně kalorií nez tve tělo potřebuje k provozu, tak proste stradas. Logicky tedy hubnes. Pro tělo je to stres, a jakmile se trosku vic najis, přestaneš sve tělo,,okrádat", dopřejes mu kalorie navic, tak si je okamžitě uloží ve formě tuku na,,horší časy" a nastává Jojo efekt. Pokud ale tělu davas tolik kolik potřebuje, je v klidu a vi, ze potřebné kalorie vzdy dostane, nemá potřebu tolik ukládat do zásob, tudíž nepribiras. Efektivně hubnout se da tak ze telo pali tuky, a k tomu je potřeba dosáhnout určité teprve frekvence - tudíž musíš sportovat. Tzn ty das tělu tolik kalorií kolik potřebuje, zároveň si zasportujes a vydej energie telo kompenzuje spálením tukových zásob a je to. Samozřejmě je to velmi komplikovaný systém a toto jsem popsala jen zjednodušeně, záleží na mnoha dalších faktorech dane osoby.
Jinak ohledně toho proc nekdo nabízí jídelníček s 1200 kcal - proste proto, ze jsou lidé kteří mohou mit toto optimum, a také proto, ze vetsina lidi po tom zaručeně zhubne, ale uz nastane zmiňovaný Jojo efekt. Tedy byznys. Většina takových tech krabickovych diet je založena na tom ze dostaneš méně kalorií, nez potřebuješ, aby bylo hubnutí zaručený. Clovek se na nich pak stava závislý, neboť sám si jídlo neuhlídá a přibírá, ale kdyz ji krabičky, hubne. Začarovaný kruh.
@bessy Přesně jak píše @Marie432875 . A pokud tělo strádá, tak je jen otázka času, kdy „dietu“ porušíš a jojo efekt je tak zaručen. Navíc si takovouhle strádací dietou ještě zpomalíš metabolismus, protože tělo logicky víc šetří. Každé další hubnutí, byť správné, je potom o to těžší.
Já se trochu bojím, že když začnu jíst podle jídelníčku na míru, že to nezafunguje a budu s toho akorát tloustnout, je mi přes čtyřicet a jsem vyžraná svojí vinou. Jinak 3-4 krát v týdnu chůze na mechanickém pasu v tepovce(500Kcal). @Marie432875 @azalia jinak děkuji za vyčerpávající informace. ![]()
Pokud budeš jíst víc musíš se více hýbat. Taky se na začátku muze stát ze priberes. Ale to bude jen sokem těla srovná se to. Já měla takovyhle jídelníčku spousty a nepomohl ani jeden. Držím palce..
V tuhle chvíli neřeším kalorie ale jsem na paleo primal stravě a jsem nadšená.
Příspěvek upraven 13.08.17 v 09:44
Já měla předepsaný jídelníček na tom systému, že jsem neřešila žádné kalorie, ale na tom, kolik bílkovin, sacharidů a tuků za den sním. V praxi to hlavně znamenalo jíst po 2,5 hodinách, menší ale výživnější porce, na maximum zminimalizovat příjem cukrů (nikoliv sacharidů), vyřadit bílé pečivo a mléčné produkty a k tomu samozřejmě sportovat. Výsledek byl, že jsem za čtvrt roku zhubla 10 kilo a i když jsem neměla pořád ideální váhu, tak díky posilování jsem měla hezčí postavu než kdejaká vyhublina.
@bessy muj pripad. Vyzrala ksem se do nechutnosti. A naskocila na kolotoc diet, jedla minimalne. Pak se nekde dojedla…porad ksem byla kilo dolu, kilo nahoru. Pak ksem si nechala sestavit jidelak, najednou jsem mela porce 3-4× vetsi. 2 mesice jsem postupne zvysovala davky jidla, muj metabolizmus byl tak zpomaleny, ze trvalo 3 mesice, nez se nastartoval. Ale pak to nastalo. Za rok neco malo pres 20 kilo tuku dolu…Cvicim 2× tydne (1× kardio a 1× pod dozorem trenera zvedam cinky-efekt je skvely- kuze neplanda, pekne se zatahuje a vyplnuje svaly). U jidelnicku se nijak netyram-vcera jsem mela palacinky…Chce to jenom vytrvat.
@ejhle Děkuju za skvělé informace, ani nevíš, jak to ráda čtu. Taky chci bojovat, nemůžu se na sebe ani podívat
![]()
@bessy ono dodrzovat jidelak je boj jenom ze zacatku. Jak si zvyknes, tak jedes automaticky. Dobre jsou kaloricke tabulky, pak stranka na fcb:jime a hubneme s katchabou-ma tam skvele recepty a nove ujizdim na fcb. Cukrfree recepty.
Musis se dopredu smirit s tim, ze se muze stat, ze to pujde ztuha, nesmis to vzdavat…z vlastni zkisenosti-nikdy jsem nebyla tqk prezrana jako co drzim jidelak
hodne stesti
@ejhle Děkuju za podporu…právě toho se bojím, těch porcí..že budu ještě tlustší.
@bessy ten strach se poradne najist znam. Je tezke prijmout fakt, ze k hubnuti se musis projist. S tim budes bojovat. Ale jak pak prijdou vysledky, tak budes jist s klidem.