Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky a ostatní uživatelé,
pokouším se najít pro svého tříletého syna učitele klavíru, lhostejno zda soukromého nebo v rámci nějaké školičky (i když to asi raději). Stále se mi nedaří. Dobrala jsem se jakési školy v Jihlavě, která takto malé děti vyučuje, ale my bydlíme v Praze. Není mezi vámi, prosím, někdo, kdo by mi poradil, kam se obrátit?
Předem moc děkuji, Lora
Ahojka, já jsem odkojená klasickou liduškou, takže bohužel neporadím.
Ale trošku mě ten věk zarazil, není to přeci jen brzo? Já jsem teda absolvovala první 7 let. cyklus, už dávno nehraju, ale ve třech letech mi přijde klavír pro malinkou ručku přeci jen ještě dost náročný.
Pokud ti jde jen o nějaké seznámení a vyťukávání jedním prstem, to možná jo, ale i tak bych klidně počkala ještě nějaký rok.
Můžu se zeptat, proč byste chtěli začínat tak brzo? Třeba mimořádné hudební nadání nebo tak něco? Nezlob se na mě, jen jsem zvědavá:-)
A nepřemýšleli jste třeba spíš pro začátek nad klasickou zobcovkou? Tu jsme měli před klavírem v přípravce a navíc je foukání i zdravé, dítě se naučí koordinaci prstů a lépe se mu bude s klavírem začínat.
Jazzi a Matýsek
Ahoj.
Ja to hodlam resit tak, ze sama budu vyucovat - alespon na zacatku, takove to seznamovani s pianem a zaklady not.
Ty na piano nehrajes? Podle mne je vyuka moc draha na to, abych takhle male dite davala ucit…
Ale treba v tom je opravdu nejake to extra nadani jak tu nekdo psal…
H.
Ahoj Hromix a ostatné,
ja zase musím brzdiť manžela, aby okamžite nedovliekol pre malého domov klavír
Tiež si hovorím, že je ešte skoro. Ja na klavíri trochu hrať viem, (5 rokov na ľudovke…) tak ho mám vraj učiť sama
Nič proti tomu, myslím ale, že do 6 rokov bude úplne stačiť, keď bude vedieť jedným prstom vyťukávať jednoduchú melódiu, na to žiadneho učiteľa ani školu nie je potreba. Podľa mňa je hlavné, aby pochopil, čo je rytmus, melódia, zistiť, či má hudobný sluch… (ktorý podľa mojho hudobne „hluchého“ manžela pri klavíri nie je treba, veď tam iba: „mačká klávesy v správnom poradí“
)
Gabika
Ahoj,
díky za zájem. Ráda vysvětlím. Za mou snahou najít školičku hry na klavír není ani mimořádné nadání, ani ambiciózní rodiče klavíristi
. Pravda je taková, že se sešlo několik různých důvodů: jsme v Praze, nemáme tu přírodu a hledáme aktivity… Syn je kluk, divočák a navíc (jak správně podotýkáte) je ještě malý, takže schopnost soustředění a kočírovatelnost je omezená. Chodíme do sokola a na „tanečky“ (to bereme s sebou malou sestřičku), ale vše již známe a chtěli bychom zkusit jeden den v týdnu něco nového.
No, a teď to nejdůležitější: syn má ke klavíru (ke všem hudebním nástrojům, ale klavír asi vede) nějaký zvláštní vztah. Vždy, když ho někde „potkáme“, chce „hrát“. Sedne si, dostane takový zvláštně snový výraz a dlouho (v porovnání s ostatními činnostmi) si vydrží drnkat (a chová se k němu velmi něžně). A to je celé. Někde jsem četla, že se učí seznamovat s nástrojem i takhle malé děti (prý je to období přirozené vnímavosti vůči hudbě) , tak mě napadlo, že půjdu naproti jeho zájmu. Zda má hudební sluch nebo talent na hraní jsem nezkoumala, ani to pro mne v tuto chvíli není důležité. Jsem připravená i na to, že i kdybychom nakrásně někde nějakou školičku našli, že můžeme skončit u druhé lekce. A nebo také ne.
Za případné tipy nebo i další postřehy díky.
Lora