Výživné pro vysokoškoláka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
212
15.9.23 12:02

Matka není bez příjmu posuzuje se úroveň celé rodiny, tudíž i jejího manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
15.9.23 12:48
@kocourGarfield píše:
Já nevím. Chcete se chovat dospěle, tak se chovejte. Nechat se živit rodiči ano, ale bydlet doma nee, protože chcete mít soukromí.
No a posílat to k soudu. To již k tak horším vztahům jistě prospěje.Příspěvek upraven 14.09.23 v 12:58

Přesně - na sex a bydlení s partnerem je zakladatelka dospělá, ale když se má uživit, tak to potřebuje rodiče. Celkem chápu, že pokud by bydlela u mámy, tak má bydlení zadarmo. A těm blábolům, že si mamka koupila auto za 2 mega a jí nedá ani 1000, nevěřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32323
15.9.23 12:48

@Valejka Matka příjem nemá…takže bude cizí dítě sponzorovat nový manžel? Proč by to dělal?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
15.9.23 12:55
@Jahru píše:
Ale může argumentovat tím, že výživu ji poskytuje doma, stejně jako ubytování.

Tak je snad jedno, jestli jí doma zaplatí jídlo, vodu, elektřinu nebo jí ty peníze dá, když bude chtít bydlet sama, ne? Jaký je důvod, chtít dítě přinutit tím, že jí nic nedá, aby zůstala doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
15.9.23 12:59
@Anonymní píše:
Mamka je stále vcelku mladá, jelikož mě měla ve dvaceti. Ale teď jste mi vnukl ještě jednu věc. Mamka je nepracující, je žena v domácnosti. Její nynější manžel je bohatý a vydělává dost peněz. Otázka je, zda výživné se vztahuje na výdělek, co má mamka nebo by se peníze uspořádaly dle jmění dohromady?

Ty budeš pěkně vyčůraná. Matka nemá vlastní příjem a nechce, aby její dítě dotoval někdo cizí (manžel) - se mi zdá. Takže ti nabízí bydlení zdarma. Ty ale chceš bydlet s přítelem - a chceš a chceš a chceš - přitom na to nemáš. Jo a to, že je mamka ještě mladá, tak to znamená, že má koukat někde hákovat, aby tě živila? Pořád je o 20 let starší než ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
15.9.23 13:01
@ZuzaM píše:
Tak je snad jedno, jestli jí doma zaplatí jídlo, vodu, elektřinu nebo jí ty peníze dá, když bude chtít bydlet sama, ne? Jaký je důvod, chtít dítě přinutit tím, že jí nic nedá, aby zůstala doma?

Tak elektřina a topení vyjde celkem nastejno, jestli bydlí spolu nebo se odstěhuje - proč by jí něco dávala? Voda je za pakatel. a jídlo? Třeba ho ta máma umí nakoupit levně a levně uvařit, kdežto dceruška ( například) jede na Mekáči atp. :nevim:

(Jinak podotýkám, že jsme naše dvě děti na VŠ živili, co si vydělali na brigádách, měli na svoje cestování atd. Ale oni se k nám chovali a chovají slušně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
15.9.23 13:07
@Ťarbík01 píše:
Nečetla jsem všechny komentáře, ale jen část. Neco mi tam. nesedim :think:
Přijde mi, že zakladatelka ze sebe dělá takovou chudinku a jak ji jde o princip atd.
Matka desna megera co na ní kašle a koupí si raději auto a ji nedá ani blbou čokoládu za 5 Kč (prosím zakladatelko kde se dá koupit čokoláda za 5 Kč??? :mrgreen: )
Prostě na mě to působí, že se zakladatelka staví do role oběti. Jelikož chtit po máme třeba 1000 Kč a dat ji kvůli tomu k soudu… Ubohost.
Jako já bych nikdy po máme nechtěla ani korunu, když bych se na VS odstěhovala k partnerovi. :roll:
Prostě na jednu starou děsně dospělá a hrdá a bla bla bla, ale na druhou stranu peníze od maminky to jako jo, že?!
Mě fakt tohle dostává. Všichni by nejraději studovali do 30 a nejraději aby cestovali, žili free život a brali peníze od rodičů. :roll:
Jsem z rozvedené rodiny a sakra jsem se musela ohánět na střední a VS jsem si platila ze svého při práci.
Neříkám že je to tak správně, to ne, ale zase se mi nelibi dnešní postoj k vyživování pro mě. uz dospělé osoby.
Co bude, až tě přítel nechá? Co potom?
A mít u mamky trvalé bydliště ti nevadí, když je to taková fúrie, jak ji tu vykreslujes?
Myslím že kdyby taková byla, tak už tam dávno TP nemáš…
Jako když jsem viděla, jak dospělé děti sosaly své rodiče, když byly na VŠ, tak mě to dostávalo. Kolegyně měla 2 práce, aby chlapeček a holčička měli vše potřebné na VŠ. Ona si pořádně nic nekoupila. A to je jeden příklad z mnoha… :roll:

Nezáviď. Ona studuje, přivydělává si a na ty peníze má právní nárok. Její rodinu ani jí neznáš, proč jí hned odsuzuješ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
15.9.23 13:10
@jednoslunicko píše:
Tak elektřina a topení vyjde celkem nastejno, jestli bydlí spolu nebo se odstěhuje - proč by jí něco dávala? Voda je za pakatel. a jídlo? Třeba ho ta máma umí nakoupit levně a levně uvařit, kdežto dceruška ( například) jede na Mekáči atp. :nevim:(Jinak podotýkám, že jsme naše dvě děti na VŠ živili, co si vydělali na brigádách, měli na svoje cestování atd. Ale oni se k nám chovali a chovají slušně).

Může jí dát stejnou částku, kolik by jí dítě stálo doma, nikdo nechce, aby jí platila mekáč. Ať se ti to líbí nebo ne, právní nárok na to je. A elektřina opravdu nevyjde na stejno, když tam bydlí víc lidí, stejně jako plyn na vaření, voda na mytí a splachování. A ty vztahy opravdu nejsou jen o tom, jak se chovají děti, ale jak se chovají i rodiče. Svádět špatné vztahy jen na děti může jen úplný ignorant.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
15.9.23 13:12
@jednoslunicko píše:
Ty budeš pěkně vyčůraná. Matka nemá vlastní příjem a nechce, aby její dítě dotoval někdo cizí (manžel) - se mi zdá. Takže ti nabízí bydlení zdarma. Ty ale chceš bydlet s přítelem - a chceš a chceš a chceš - přitom na to nemáš. Jo a to, že je mamka ještě mladá, tak to znamená, že má koukat někde hákovat, aby tě živila? Pořád je o 20 let starší než ty.

Takže když se rodič rozhodne, že nebude pracovat, tak nemá povinnost živit svoje děti? Prostě řekne, že nemá a jděte se pást? Opravdu zajímavý přístup. Ta matka není invalidní, jen nepracuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
15.9.23 13:16
@ZuzaM píše:
Může jí dát stejnou částku, kolik by jí dítě stálo doma, nikdo nechce, aby jí platila mekáč. Ať se ti to líbí nebo ne, právní nárok na to je. A elektřina opravdu nevyjde na stejno, když tam bydlí víc lidí, stejně jako plyn na vaření, voda na mytí a splachování. A ty vztahy opravdu nejsou jen o tom, jak se chovají děti, ale jak se chovají i rodiče. Svádět špatné vztahy jen na děti může jen úplný ignorant.

Ale ona jí nabízí bydlení (a pravděpodobně i stravu) doma. Pokud se mladá dáma rozhodla, že bude bydlet s přítelem, tak má smůlu. Samozřejmě je možno svým dětem něco přispět, kdyby chtějí na VŠ bydlet s partnerem a ne doma, ale určitě to není součet energií a jídla, co by snědli doma. Taky doma máš jednu pračku, jednu myčku… do bytu si to slečna zřejmě musela pořídit - zrovna tyto výdaje by rodiče vůbec zajímat nemusely. A že chce zakladatelka jen 1000, to jí může věřit jen ignorant :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9877
15.9.23 13:19
@ZuzaM píše:
Takže když se rodič rozhodne, že nebude pracovat, tak nemá povinnost živit svoje děti? Prostě řekne, že nemá a jděte se pást? Opravdu zajímavý přístup. Ta matka není invalidní, jen nepracuje.

Povinnost pracovat už u nás hooodne dlouho není :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
15.9.23 14:11
@ZuzaM píše:

Domnivam se, ze bude znacny rozdil pohledu u zletileho a nezletileho dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.23 14:20
@jednoslunicko píše:
Ale ona jí nabízí bydlení (a pravděpodobně i stravu) doma. Pokud se mladá dáma rozhodla, že bude bydlet s přítelem, tak má smůlu. Samozřejmě je možno svým dětem něco přispět, kdyby chtějí na VŠ bydlet s partnerem a ne doma, ale určitě to není součet energií a jídla, co by snědli doma. Taky doma máš jednu pračku, jednu myčku… do bytu si to slečna zřejmě musela pořídit - zrovna tyto výdaje by rodiče vůbec zajímat nemusely. A že chce zakladatelka jen 1000, to jí může věřit jen ignorant :lol:

Podle toho, co „mladá dáma“ píše (a z toho tudíž musíme vycházet, nemáme pohled druhé strany) to působí, jako by matka, se kterou má nulový až negativní vztah, nabídla tuto variantu jen proto, že ví, že dcera ji nikdy nepřijme a ona bude tímpádem z obliga, protože přece ona se přece snažila a dcera mohla mít vše u ní doma. 8)
Nikdo přece neříká, že má financovat celé samostatně bydlení, všechny náklady na život. Ale to, co by stálo její život u ní, jí přeci může posílat na účet.
Vůbec nechápu, že je tady tolik lidí, co jsou proti. Podporovat potomka ve vzdělávání je snad naprosto normální a automatická záležitost. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2778
15.9.23 14:51
@jednoslunicko píše:
Ty budeš pěkně vyčůraná. Matka nemá vlastní příjem a nechce, aby její dítě dotoval někdo cizí (manžel) - se mi zdá. Takže ti nabízí bydlení zdarma. Ty ale chceš bydlet s přítelem - a chceš a chceš a chceš - přitom na to nemáš. Jo a to, že je mamka ještě mladá, tak to znamená, že má koukat někde hákovat, aby tě živila? Pořád je o 20 let starší než ty.

Nechápu vaše myšlenkové pochody - opravdu ne. Matka má povinnost dítě živit, i když u ní nebydlí, je-li splněno, že studuje. Že je bez příjmu, je její volba, pracovat se jí nechce. V takových případech se pak výživné počítá z průměrného příjmu v dané lokalitě (úměrně vzdělání a profesi). Zakladatelka má na výživné právo, jakápak vyčůranost. Má objektivní důvody, proč s matkou nebydlí.
Matka, která dítě přivedla dobrovolně na svět, se rozhodne, že ho nebude živit, ale dítě, které stále ještě studuje, stará se o sebe samo a má navíc brigády k presenčnímu studiu, je podle vás vyčůrané.
Prosím čtěte nejprve alespoň všechny příspěvky zakladatelky, než začnete fantazírovat o chudičké matičce, kterou vlastní dítě chce dát k soudu. Holka dělá, co může, žebrá o vyloženě almužnu a tady se jí dostane zhodnocení, jak není vyčůraná. Hnus celkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
15.9.23 15:27
@safina píše:
Nechápu vaše myšlenkové pochody - opravdu ne. Matka má povinnost dítě živit, i když u ní nebydlí, je-li splněno, že studuje. Že je bez příjmu, je její volba, pracovat se jí nechce. V takových případech se pak výživné počítá z průměrného příjmu v dané lokalitě (úměrně vzdělání a profesi). Zakladatelka má na výživné právo, jakápak vyčůranost. Má objektivní důvody, proč s matkou nebydlí.
Matka, která dítě přivedla dobrovolně na svět, se rozhodne, že ho nebude živit, ale dítě, které stále ještě studuje, stará se o sebe samo a má navíc brigády k presenčnímu studiu, je podle vás vyčůrané.
Prosím čtěte nejprve alespoň všechny příspěvky zakladatelky, než začnete fantazírovat o chudičké matičce, kterou vlastní dítě chce dát k soudu. Holka dělá, co může, žebrá o vyloženě almužnu a tady se jí dostane zhodnocení, jak není vyčůraná. Hnus celkem.

Z čistě lidského hlediska to bude o vztazích a čím dítě starší, tím víc to platí.
Z čistě právního hlediska má matka povinnost dítě živit. Což není ekvivalent k vyplácení výživného. A matka živit dítě neodmítá. Pokud se to dítěti nelíbí, má právo se obrátit na soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí