Vzpomínka na Lidice

4239
10.6.11 21:03

Vzpomínka na Lidice

Každý rok s bolestí vzpomínám na pro mě nejhorší zvěrstvo, které kdy mohl člověk na člověku spáchat.........hoří mi doma svíčka.

Prosím zavzpomínejte se mnou.......

Jen na okraj-přiznám se, že až letos jsem zjistila, jaká klukovina zavinila tohle šílený zvěrstvo.....
 http://www.stream.cz/…azeny-lidice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
48576
10.6.11 21:26

Vubec sem netušila proč se to stalo.Je to hrozné :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
10.6.11 21:30

Ahoj, hruza to je, ale co lidi na sobe pachaj, o tom by se dalo diskutovat dlouho.
Me treba pred casem strasne vzal film, ktery jsem shledla uplne nahodou, slo to pozde v noci na CT2 a bylo to z valky v Jugoslavii. To bylo neco tak strasnyho, ze to jsem nemohla dostat z hlavy hodne dlouho … Asi i proto, ze to byla vlastne nase soucasnost. Nejsem si jista, ale myslim, ze se to jmenovalo Střelec :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
10.6.11 21:32

Zapálila jsem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566

Tak tohle jsem neměla otevírat.
Otevřelo to staré rodinné rány- prababička přišla v koncentračním táboře o zdraví a hlavně o muže a dva syny. Zůstala jí jenom moje babička, kterou stihla schovat u příbuzných na Moravě a svým způsobem si to do smrti vyčítala- celý zbytek života si totiž myslela, že zavinila smrt mužských, tím, že mou babičku prostě zapřeli- tvrdili, že zemřela.
Prababičku jsem si když o tom mluvila nahrála a nahrávku uchovávám jako oko v hlavě- jednou jí pustím svým klukům a budu se modlit, aby to nikdy nezažili.
Hrozné, již nikdy více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10895

Bydlím nedaleko a aspoň jednou za rok se tam zastavíme, je to šílený, když to vidíš v reálu…fakt jen louka a nikde nic 8-o :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
10.6.11 21:35

Podívala jsem se na to a je to dost šílené. Němci by měli tak nejméně sto let držet hubu a dalších sto let ji otevřít a jenom se omlouvat :cert: :cert: a místo toho řvou o odsunu sudetských Němců pronárod jeden :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
10.6.11 21:38

hrozné záběry :cry: :cry: uvažuju, jestli vůbec chci vidět ten film

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4239
10.6.11 21:46

Ano jak píše Nakukovatelka se zvěrstva děly a budou dít pořád-bohužel......film Střelec jsem neviděla, ale na válečný filmy moc rád kouká můj manža a i můj taťka-já nemůžu-odcházím......
Já jsem jednou nechtěně rozkoukala film taky na ČT2, pač na něj koukal manžel-Poslední vlak do Osvětimi......nebyla jsem schopná přestat brečet a týden jsem byla mimo.......takže nekoukám

Jinak co se týče Lidic…tohle slovo ve mně vyvolává zvláštní pocity úzkosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4239
10.6.11 21:49
Hanulínek píše:
Tak tohle jsem neměla otevírat.
Otevřelo to staré rodinné rány- prababička přišla v koncentračním táboře o zdraví a hlavně o muže a dva syny. Zůstala jí jenom moje babička, kterou stihla schovat u příbuzných na Moravě a svým způsobem si to do smrti vyčítala- celý zbytek života si totiž myslela, že zavinila smrt mužských, tím, že mou babičku prostě zapřeli- tvrdili, že zemřela.
Prababičku jsem si když o tom mluvila nahrála a nahrávku uchovávám jako oko v hlavě- jednou jí pustím svým klukům a budu se modlit, aby to nikdy nezažili.
Hrozné, již nikdy více.

Jaktože prababička stihla ukrýt svou dceru?Nerada rozrývám tak citlivé téma-ale tohle mě moc zajímá.Já myslela, že Lidice byly obklíčeny-aniž by někdo něco tušil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
10.6.11 22:00

také vzpomínáme a máme zapálenou svíčku, zítra se chystáme na film do kina, obávám se, že si budu muset připravit hodně kapesníčků :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3643
10.6.11 22:02

Také jdeme zítra do kina.....snad to zkousnu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
10.6.11 22:02

Ne, prababička nebyla v Lidicích (jen mi to ta reportáž připoměla), ale v pohraničí a protože pradědeček vlastnil tiskárnu a navíc byl německý žid, měli to spočtené.
Dědeček díky kontaktům tušil, co se bude dít, tak mojí babičku jako roční holčičku poslali s cizími lidmi přes celou republiku k příbuzným do Uh.Hradiště. ,,Naštěstí" jako miminko bývala prý často nemocná, takže jí opravdu zapřeli a nechali vystavit falešný úmrtní list a díky tomu přežila.
Zbytek rodiny odvezli kamsi do Německa do lágru. Vrátila se jen prababička.
Na válečné filmy se taky dívat nemůžu, ale berou mě a svým klukům i nahrávám válečné dokumenty co běží v neděli na Primě- teď je to tuším Svět ve válce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3595
10.6.11 22:09

Ditto, je to strašné, ale bohužel se děly a dějí dnes a denně srovnatelná zvěrstva, jenom když vzpomenu na Katyňský masakr (22000 zavražděných Poláků), na masakr u Srebrenice (8000civilistů).Hitler byl zrůda, to ví všichni, ale jenom si uvědomme, že Stalin byl zrůda srovnatelná a možná daleko větší, nechal zavraždit desítky milionů lidí, proti němu se Hitler jeví jako břídil. Ví někdo, co se dnes děje v Súdánu, v Barmě, v Číně.....Takže za mě je to tak…ne, Lidice nejsou to nejhorší zvěrstvo, co bylo spácháno, ale spíš zvěrstvo, které máme nejblíž, skoro u nosu. Tohle by měl být dějepis, tohle by se mělo učit ve školách, ukazovat místa těchto zvěrstev, aby si mladí lidé uvědomili tu hrůzu a už nikdy se nic podobného neopakovalo..... :cry: Jsem moc ráda, že se natočil film Lidice a ráda se na něj podívám, je to bohužel smutný kus české historie…
A nakonec si neodpustím trochu na odlehčení - kdyby fungoval matriarchát, tak nikdo neválčí.....to jenom mužská populace si pořád potřebuje honit to svoje ego :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
10.6.11 22:19

Ahoj, my se z filmu právě vrátili a jak u filmů nebrečím, tak mně tekly slzy a manželovi taky, což už je co říct…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová