Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mar__tanka1983 píše:
byli roztřídění celá staletí a teď posledních čtyřicet let někdo vynalezl patent na rozum a myslí si, že jsme všichni sluníčka, milujem se až za hrob, kulturní rozdíly se násilně stírají. A vypadá to tak jak to vypadá.Ano, já jsem xenofobní v tomto směru. Nevadí mi si pokecat s někým odlišným, poznat jinou „kulturu“, jezdím na festival, kde se pravidelně sjíždí celá Evropa, ale…
Vztah s romem, arabem, černochem? No to jistě ne. Ani ne tak kvůli barvě kůže, ale kvůli mentalitě. Prostě ne. Tak jako se já nepředělám lusknutím prstu, tak se nepředělají ani oni
Byli jsme roztříděni, ale za posledních sto let se svět radikálně proměnil. Ne proto, že by si to nějaká „sluníčka“ vymyslela, ale protože globalizace. Resp. nejdřív kolonizace, pak demokratizace, pak míchání etnik a ras, vlastně sex. A do toho ta globalizace se všemi výhodami a nevýhodami. Takže můžem si říkat, že to dřív nebylo, ale dřív nebyl ani internet, technologie, umělé oplodnění a spoustu dalších věcí. Z míchání ras a etnik bych si fakt hlavu nedělala, btw člověk v Evropě fakt nevznikl a praotec Cech sem taky nějak doputoval, žejo. Mimochodem izolovaná společenství jsou z evolučního hlediska zdravotně znevýhodněná (viz např. šlechta ). Jiná věc je kultura. Ale já reagovala na komentáře typu „chlap je bohatej, pracovitej, ale bacha je to Rom, takže nemíchat“. Normálně kastovní systém hadr.
@Aenne píše:
Bude čím dál, tím víc katastrof, nárazové dežde, tropické cyklony, extrémní suchá, povodne, nekteré ostrovy zmizi pod vodou a to všechno, především sucho spusobí chudobu, socialní tenze a následne masívnou migraci. Težko mužeme postavit mury kolem Europy a říct, že se nás to netýka, protože ono se nás to týka. Všichni jsem na jedné lodi…a pokud jde o migraci do Euopy, tak si myslím, že by měla být omezená a přísne kontrolovaná a né divoká, jak je tomu dnes, ale migraci jako takové se nevyhneme, ta existuje přes celé naše dejiny.
Problém je přemnožení těch lidí z 3. světa. Dříve tam asi byla dětská úmrtnost děsivá, ale dnes díky lepší lékařské péči a dovozu potravin přežívá o dost jedinců více. Toto už ale není o humanitě, ale o boji o zdroje. A to nikdy v dějinách neřešilo přistěhovalectví. To vždycky řešila válka…
@Emimin7 píše:
A dokážeš to teda vyvrátit? Teorie, kterou si poslal prve, je dnes považována za zastaralou.
Co vyvrátit? Vyvrátit lze něco, co dává smysl. Blábol je nevyvratitelný.
Jaká teorie je považována za zastaralou, kým a proč?
Zkusil jsem hledat sám aspoň podle jména vědce a našel jsem toto ve Wikipedii :
In a landmark paper, in 1972 Lewontin identified that most of the variation (80–85%) within human populations is found within local geographic groups and differences attributable to traditional „race“ groups are a minor part of human genetic variability (1–15%).[11] In a 2003 paper, A. W. F. Edwards criticized Lewontin's conclusion that race is an invalid taxonomic construct, terming it Lewontin's fallacy. He argued that the probability of racial misclassification of an individual based on variation in a single genetic locus is approximately 30% and the misclassification probability becomes close to zero if enough loci are studied.
Tedy ne 1 promile, ale 1-15 % a základem (100 %) není počet lidí planety, nýbrž celková genetická variabilita. Lewontin tvrdil, že 1-15 % genetické variability připadá na rozdíly mezi tradičními rasami a 80-85 % na variabilitu uvnitř lokálních skupin. Na jakou část variability připadá zbytek, počítáno do 100%, tam není vysvětleno. A Edwars mu oponuje, že záleží na tom, na jakých a kolika genech se to měří. Edwards říká, že pravděpodobnost chybného určení rasy je přibližně 30 %, pokud je zkoumán jeden genetický lokus a blíží se nule, pokud je jich přezkoumáno dost.
To 1 promile je celková variabilita v lidské DNA: https://en.wikipedia.org/…%27s_Fallacy. Což je myslím uvnitř druhu běžné. Geneticky (sekvencí DNA) se shoduješ hřibem dubovým víc, než si myslíš.
Podle toho článku ve Wikipedii to Leontin studoval na 17 genetických markerech, včetně krevních skupin.
Rádio Jerevan. Když chceš něčím argumentovat, tak to musíš pochopit aspoň tak, abys to přibližně byla schopna vysvětlit.
To je samozřejmě nesouměřitelné s tím, co jsem uváděl já (tam základem není celková variabilita, ale celkový počet genů na jednom chromozómu u člověka a nejvíce podobném chromozómu u šimpanze) a procenta uvádějí odlišnost.
V tom mnou uváděném článku je pak další diskuse a samozřejmě, že lidská plemena, rasy a typy jsou něco jiného, než plemena domácích psů. Už proto, že u domácích zvířat dochází k masivnímu imbreedingu.
To nemá nic společného s tím, že by nějaká rasa či plemeno měla být označována za „vyšší“ a jiná „nižší“. To je samozřejmě ideologie (stejně, jako plky o škodlivosti míchání ras), ne věda.
Ale jedna věc je plemeno, rasa či typ a druhá kultura. Naši západní kulturu, založenou na svobodě, respektu k právu jednotlivce a omezení státní moci (omezování libovůle ve veřejné správě) považuji za nejlepší. Přinejmenším pro nás.
Ja si Romy nemaluji na ruzovo s kdyby se me nekdo zeptal, zda bych si vzala roma bez jakekoli dalsi informace, rekla bych ne. Nepronajala bych (uz)mu byt. Verim, ze Romove jako skupina v prumeru maji problem a verim i, ze to neni jen vychovou.
Ale pokud se vyskytne nejaky anomalni Rom, ktery svym chovanim po leta dokazuje, ze neni jako ostatni a splnoval by i jinak moje narocna kriteria na vyber partnera, dala bych mu sanci. Riskla bych, ze se rodovy naturel nejak projevi v dalsi generaci.
@chipsa píše:
Víte co, stále dokola a dokola je to o jednom problému: Romové si svou pověst vytvořili sami a stále vytvářejí, je to jejich vizitka. Zatímco větnamci mají třeba pověst chytrých obchodníčků, ale nejsou to žádní masoví zloději a vykradači. Takže když do vlaku vleze větnamec, lidi jsou v klidu. Když tam vleze černoch, tak jsou taky v klidu. Ale jakmile tam vleze cigán, každý pečlivě kontroluje svoje věci. A proč? Co si vytvořili, to prostě mají!
jako sorry ale mě je uplně šumák kdo si ke mě sedne do vlaku pokud mě neobtěžuje a může bejt třeba modrotečkovanej ![]()
Asi by mi to bylo jedno…možná proto, že máma je romka, otec bílej čech. Ale obecně mě nepřitahují, že bych si i o některým řekla že je to pěknej chlap, to si snad ani nepamatuju. Ale docela mě překvapilo tady v diskuzi, že by to tolik lidí neřešilo, to je hezký. Mě třeba nedávno jeden chlap řekl, že nevypadám moc věrohodně, tak asi je to vidět na mě, snad si mě někdo vezme
![]()
@SarinkaSar1 měla jsem kamaráda.. máma češka, otec rom nebo naopak (ted´už fakt nevim po těch letech)… slušná rodina.. on vypadal jako čistokrevnej cigán ještě poněkud otylej, ale byl to charakterově úžasnej člověk…píšu byl, jelikož už je pár let po smrti ![]()
p. s. jeho sestra, která je zas bílá je taky fajn holka..se tak nějak hezky namíchali ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
bohužel není pravda…
z pracovních zkušeností bohužel vím, že i děti v pěstounských rodinách či osvojené, v pubertě popadne „volání rodu“, a i do té doby slušně vychovávané robě romského původu jde „za svými“…
A s tím zas nemohu souhlasit já. Mám kamarádku, tichou a hodnou, odmalička adoptovanou u bílých lidí. S Romy se nestýká a nikdy nestýkala, doma má čisto a uklizeno, krádež, dávky její rodina ani ona nezná, ve škole prospívala výborně, reprezentovala naše město v českém jazyce (takže mluví/píše líp, než Češi tady), při škole už pracovala, já jsem několik let po střední šla na mateřskou, ona na výšku. Teď studuje jazyky a pracuje. A nic romského ji nikdy nedostihlo a můžu si troufnout říct, že ani nedostihne.
Jediné, co ji dost negativně ovlivňuje, jsou Češi, kteří ji i přesto, jak je bezproblémová a plně integrovaná, šikanovali a pomlouvali. ![]()
Doufám, že se poměry tady upraví a lidi se začnou soudit podle činů, ne podle národnostní skupiny.
Mám manžela napůl Roma. Jsme spolu 12 let, máme tři děti, jedno je trochu snědý. A je pracovitý, rodiče už mu zemřeli. Jeho bratr má několik titulů. S příbuznými jsme občas, bydlí daleko. Tak asi ve zkratce.
A jako manžel i táta je výborný.
@Aenne píše:Souhlasím… víte, že jsem se nikde ve světe nepotkala s takovou mírou generalizace a tendenci pro kolektivni vinu, jako na Slovensku a v Čechách?
no jo, my sme hrozní xenofóbové. Ale asi proto to u nás nebouchá a nepodřezává se na ulicích… ![]()
Jinak já vyrůstala v cikánském „ghettu“, mě nikdo nic o kolektivní vině povídat nemusí. Já to viděla na vlastní oči celé dětství.
A to, že někdo zná jednoho dva slušné romy…Já z těch stovek, co jich u nás bydlelo, můžu říct, že slušné byly jen dvě rodiny (tedy čtyři lidi), z nichž jedna vzala kramle do Anglie a v druhé rodině to otec „držel“ násilím (holku by zbil jak psa, kdyby chtěla jít s místními ven)
@Anonymní píše:
A s tím zas nemohu souhlasit já. Mám kamarádku, tichou a hodnou, odmalička adoptovanou u bílých lidí. S Romy se nestýká a nikdy nestýkala, doma má čisto a uklizeno, krádež, dávky její rodina ani ona nezná, ve škole prospívala výborně, reprezentovala naše město v českém jazyce (takže mluví/píše líp, než Češi tady), při škole už pracovala, já jsem několik let po střední šla na mateřskou, ona na výšku. Teď studuje jazyky a pracuje. A nic romského ji nikdy nedostihlo a můžu si troufnout říct, že ani nedostihne.
Jediné, co ji dost negativně ovlivňuje, jsou Češi, kteří ji i přesto, jak je bezproblémová a plně integrovaná, šikanovali a pomlouvali.
Doufám, že se poměry tady upraví a lidi se začnou soudit podle činů, ne podle národnostní skupiny.
Až nebude na tvoji hodnou a tichou kamarádku dalších 10 uřvaných, líných a agresivních cikánů, tak se to upraví.
@Aenne píše:Souhlasím… víte, že jsem se nikde ve světe nepotkala s takovou mírou generalizace a tendenci pro kolektivni vinu, jako na Slovensku a v Čechách?
Sama touhle větou generalizuješ. ![]()
@Aenne píše:
Prečo? Ja iba porovnávam. Napríklad na Slovensku verí v kolektívnu vinu vyjadtením pomeru napríklad 8 z 10 ludí…V Rakusku, vo Francuzsku a v Austrálii príklad 4 z 10, chcela som len povedať, že nikde na svete som nevidela tak často generalizovanie, ako u nás, úplne vážne. U nás je skôr výnimka stretnúť človeka, který nehádže všetkých arabov, cigánov, černochov do jedného vreca. V zahraničí, kde som žila, je takých ludí majorita a minorita sú tí, ktorí generalizujú.Ja sa nezastávam romov v osadách, ktorí kradnú a žijú v špine. Len tvrdím, že nemôžeme tvrdiť, že všetci sú takí, aj keby len malá časť z nich bola slušná, nesmieme ich hádzať komplet do jedného vreca…nám by sa tiež nepáčilo. keby nás východoeuropanov označoval nejaký primitivny Angličan za sprostých alkoholikov a zlodejov.
asi nelíbilo, ale nedivila bych se mu…
@Aenne píše:
Prečo? Ja iba porovnávam. Napríklad na Slovensku verí v kolektívnu vinu vyjadtením pomeru napríklad 8 z 10 ludí…V Rakusku, vo Francuzsku a v Austrálii príklad 4 z 10, chcela som len povedať, že nikde na svete som nevidela tak často generalizovanie, ako u nás, úplne vážne. U nás je skôr výnimka stretnúť človeka, který nehádže všetkých arabov, cigánov, černochov do jedného vreca. V zahraničí, kde som žila, je takých ludí majorita a minorita sú tí, ktorí generalizujú.Ja sa nezastávam romov v osadách, ktorí kradnú a žijú v špine. Len tvrdím, že nemôžeme tvrdiť, že všetci sú takí, aj keby len malá časť z nich bola slušná, nesmieme ich hádzať komplet do jedného vreca…nám by sa tiež nepáčilo. keby nás východoeuropanov označoval nejaký primitivny Angličan za sprostých alkoholikov a zlodejov.
Já ti rozumím. Ale jak se na ono etnikum máš dívat jinak, když prostě vidíš to co vidíš. Máš popírat své zkušenosti? To přece nejde. Léta jsem bydlela v normální slušné čtvrti, domky, činžáky, byty, sídliště…a uprostřed bývalý hostinec-penzion, předělaný na ubytovnu, plnou romských rodin. Bydleli jsme hned vedle. A denně tam povyk, výjezdy pčr k nim, děti věčně lítaly okolo do noci, i ty školní. Když měla přijít pošťačka se složenkou, tak už přešlapovali venku. Zatímco lidi šli spát protože ráno vstávali do práce, tam hujahej do raních hodin…a to pořád dokola. Jaký si mají lidi udělat obrázek o životě těchto lidí, když tohle vidí?
Tak to já bych teda byla víc naštvaná na ty Čechy, kteří se svým chováním zasloužili o to, aby si toto o Češích nějaký ten Angličan myslel…