Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Melo tam byt pro/za a ne proti, zkrátka jako vyhanět čerta dablem. A děkuju eumedon za objasnění. Omluva za upsání.
Z humanistickýho hlediska nelze, naštěstí, delit lidi jednoduse do jednoznačne definovatelnych biologickych skupin. Všechny lidský skupiny jsou sociální konstrukce, více či mene, kulturne zatizene.
Počet ras je někde mezi 3-60 a už jenom proto, myslim, je vhodnější mluvit o skupinách a populaci. Možná, že je na miste říci, že čisté rasy nikdy neexistovaly a existovat nebudou. A to je možná to nejdůležitější, z toho zmatku názvu, pokud se to týká biologie cloveka, jsou hranice „polovouci“.
@LiliSun píše:
@eumedon Já tuhle teorii znám, ale s tou původní větou bych si ji teda nespojila.Jinak v tom rasismus jako takový nehledám, to se přeci týká například i kvót pro ženy v různých sférách atd.
Jenže kvóty jsou taky diskriminace ![]()
Vztah z romem? nikdy..jsem rasista..Leda by byl bez rodiny a vychováván v českém dětském domově, či jiné české - bílé rodině pěstounské..
Ale je fakt že se mi vzhledově nelíbí, takže asi to je vyřízené..
@stock Jasné, na tom se stoprocentně shodneme. Biologické hledisko a vzhled jsou jedna věc, kultura, prostředí atd pak věc druhá. Právě proto nechápu, proč se tu někteří tak pohoršují nad „křížením ras“ (fuj to je fakt jak u psů), když jsme tak nějak vlastně namixovaní všichni, ač to třeba na první pohled není vidět.
Jinak já chápu, že ty to bereš spíše z toho humanistického a kulturního hlediska, za mě ale to běžné rozdělení do základních ras a jejich podtypů není nic hanlivého (z biologického a tedy „viditelného“ hlediska). Je to určitě zjednodušující a tím v mnoha případech i nepřesných systém, ale pořád mi nepřijde jako úplně nevhodný v případě, když už je třeba tu světovou populaci nějak škatulkovat. ![]()
@stock píše:
Jenže kvóty jsou taky diskriminace
No však já jsem nikdy neřekla, že s nimi souhlasím. ![]()
@stock píše:
Jenže kvóty jsou taky diskriminace
Kvóty jsou hlavně blbost. Ať mi někdo ukáže, kde pro koho přinesly jaké kvóty co dobrého.
@LiliSun to byla jenom moje reakce na slovo kvoty. Z duše je nesnáším, zvlášť když mi je někdo nuti
. Na vysvětlenou-nemyslím Tebe. A ty škatulky taky nemám ráda. Já, když nekoho nesnasim/na někoho budu nadávat, tak určitě ne proto, ze je jak ze skatulky
![]()
@Markéta80 píše:
@emari to míchání je špatně protože za chvíli bílá rasa nebude. budou tady všichni do hnědaUž kvůli budoucím dítěti bych do takového vztahu prostě nešla. Cikáni jsou ještě trošku něco jiného tam je těch slušných strašně malé %
Každá rasa, národ má něco specifického a ne to vše smíchat a dítě ani neví co je zač
Ale zrovna smíšených manželstvích s cikánem asi moc nebude
Naštěstí zatím má každý výběr koho si najde, budoucnost bohužel, tam moc výběr nebude. Tam pak by se muselo hledat ne jenom v ČR ale po Evropě, dokážu si představit vztah s Evropanem ale už by tam bylo víc ústupků, názor na různé věci jsou trošku jinde. jen by jsme si asi moc nepokecali
![]()
Já manžela našla i ve stejném města co jsme bydlela já
![]()
Kdyby sid nechala udelat rozbor DNA, tak bys mozna byla prekvapena, jak „cista“ rasa jsi, resp. nejsi ![]()
V kazdem pripade, ja ziju v Australii, kde je to promichane hodne kvalitne, a i kdyz to tady neni uplne bezproblemove, nemam zrovna dojem, ze by 90% populace trpelo nejakou krizi identity. Prave naopak, tim, ze temer kazdy je tak trochu „jiny,“ jsou lidi o dost tolerantnejsi…
@Pudloslava píše:
Ještě kdyby měl vystudovanou VŠ a chodil do kostela (déle, než posledních 5 let) - bez problémů a možná bych ho i upřednostnila před čechy.
akademická otázka.
Vždycky jsem chtěla mít za přátele romy, vietnamce - prostě domonstraci svého „ne-rasismu“. Bohužel se nepodařilo.
Mám kamarádku cikánku, píšu záměrně cikánku protože si tak sama(sami) říká. Je to skvělá, holka, já jí mám skutečně ráda. Naprosto a upřímně. Ale je fakt že spousty věcí prostě u nich(široká rodina, ke jich moc
) nepobírám a i po těch letech čučím. Ty jejich obrakce s celou rodinou, oslava každého prdu, cingrlata všude po bytě i na sobě…jsou prostě jiní, jejich život je jiný. Já třeba přišla z dárkem pro její novorozené miminko, přijdu dovnitř a ona kojí, vedle ale fakt přímo vedle ní, sedí její matka a kouří…pozvala mě na jakousi oslavu, i s dětmi, tam plno jejich dětí, romčat prostě, oslava nějakýho dítěte a tam všude láhve s alkoholem, všichni s cigaretou, děti mezi tím vším…atd atd.Na mě je to fakt moc no.
@Aenne píše:
Nevadil by mi vztah s romem. Pokud by to byl charakterný, inteligentný chlap, tak by mi to vubec nevadilo. Co by mi ale vadilo, tak žít ve společností nekterých lidí z této diskuze, i když mají farbu kuže bílou jak sníh… Existují jen dobří lidé a zlí lidé…a takoví se nachází v každém etniku a v každé národnosti. Nemužeme generalizovat podle genu, to je eugenika a je vědecky dokázané, že je to blud… třeba moje dobrá kamarádka je moslimka z Maroka, vzdelaná, inteligentná a milá holka, profesorka na škole.
Naše geny jsou v neustále interakci s okolím a takzvane se stimulují, anebo tskzvane uspávají podle prostředí a stimulu, které dostivají. A stačí dvě generace na to, aby člověk změnil to, co slaboduší rasisti považijí za nezměnitelné.Takže ne, pokud by byl chlap vzdelaný, moudrý a charakterný člověk, tak ať je třeba i cigán, eskimák, anebo hotentot, nevadilo by mi to.
Kde na takovýto sen narazit, kde se s ním seznámím? Cikány potkávám denně. Ne ráno cestou do práce, ale až odpoledne a večer. Na ulici, na zastávce MHD, v parčíku, na lavičkách na pěší zóně. A jsou vždy ve skupině a jsou hluční a vůbec nejsou přitažliví. Muži, ženy, mládež - zapálenou cigaretu v ústech.
@Aenne Jenže bohužel, u tohoto etnika jsou sice taky dobří a špatní lidé, akorát v trochu jiném vzájemném poměru než u většiny ostatních. V Ústí do Matiční ulice by ses asi dobrovolně nenastěhovala, že?
@Aenne píše: …kdyby se na vás nejaký natvrdlý, blbý Angličan okukal zhora a tvrdil by, že všichni východoeuropani jsou zaostalí, blbí alkoholici s poškozenými geny, to by se nám taky moc nelíbilo.
Tak to ale je, to je realita. Proto Anglánům, Frantíkům a Frickům přeji co nejvíce kultivovaných opálených muslimských „europizovaných“ doktorů a inženýrů a mnoho štěstí i multikulturní zábavy.
@Aenne píše:
Samozrejme, že ne.
Ale kdyby jsem se tam já, anebo vy zhodou náhod narodila, tak by z vás v tom prostředí vyrostla taky žena, která by byla vulgární, špinavá, rodila by jste od 13 kopec detí a kradla by jste, protože by jste ten spusob života nasála už s mateřským mlékem.
No a jak je to možný? Proč jsou u nás s nimi takové problémy? Čím to je? No, je to jejich mentalita. Mně je 55 let, vyrůstala jsem v Ústí. Měli jsme na sídlišti jednu cikánskou rodinu. Žilive 2 plus 1, bylo jich sedm dětí a rodiče. A byli velmi slušní, oba rodiče pracovali, všechny děti chodily do školy a většina měla vyznamenání. Normálně jsme s nimi kamarádili, vůbec jsme je nehodnotili jako „jiné“. Na druhou stranu jsem hodně víkendů a část prázdnin trávila u babičky v Krásném Březně, kde žilo cikánů hodně. A to byla jiná sorta, hráli jsme si akorát na dvoře a když jsme náhodou šli ven a narazili na skupinu cikánů, hodně rychle jsme zdrhali zpátky. Oni útočili, okrádali, šikanovali, zásadně když byli v přesile. Když nás šlo pět a potkali jsme jednoho, nic se nedělo. Když to bylo naopak, byl ten jedinec hodně ohrožený a záleželo, jak rychle umí běhat.
Teď je to tak, že v některých ústeckých čtvrtích koupíš třípokojvý byt doslova za hubičku. Ale holt si ho koupíš i se sousedy a v klidu tam žít rozhodně nebudeš. Já neřeším jejich barvu kůže, ani barvu kohokoli jiného, tady jde o jejich kulturu. Už moje babička, která jako dítě vyrůstala na venkově vyprávěla, když projížděli kolem cikáni na povozech, jak všichni lidi hodnem zaháněli slepice do kurníků atd. A to je tak sto let zpátky. Za komunistů museli cikáni pracovat, dostali byty…určité malé procento se jich dokázalo začlenit, ale ve většině jim ta jejich mentalita zůstala. Sama jsi psala, že stačí dvě generace, aby se změnili. Podle této teorie by už museli být bezproblémoví. A nejsou. Tady není chyba u nás, ale u nich, v tom, jak oni to mají v sobě nastavené a po celé generace praktikované.
Roma né je to jiná kultura, která není v souladu s tou mojí a nefungovalo by mě to ![]()