Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Annabela11 píše:
Deti maji deti..opravdu neni jednoduché mit v tomhle veku dítě to ale zjisti clovek az ta situace nastaneNevim kolik je partnerovi ale bude asi take hodně mlady obavam se ze vetsinou takhle mladí lide takovou situaci nezvladnou a rozejdou se..
Nic skvělýho to není, to asi cítí sama. Ale jít na potrat proti svému přesvědčení mi přijde horší. Snad rodina vychladne a nakonec ji podpoří…
@Anonymní píše:
Ahoj všichni, chtěla bych jen říct, že nečekám nějakou chválu, nebo tak něco, ale chci slyšet názor taky od někoho jiného. Za pár měsíců mi bude 17 a zjistila jsem, že jsem těhotná. Dítě bylo samozřejmě neplánované, vzhledem k tomu, že studuji a jsem tak mladá. Mám přítele, jsme spolu rok, mluvili jsme o všem co a jak bude a rozhodli jsme se, že si dítě necháme. Vím, že to nebude lehké, ale zvládneme to. Nejhorší je, že mě moje rodina nutí na potratnedokážu si představit, že bych dala svoje dítě pryč. Myslíte, že to za mě mohou rozhodnout rodiče? Když už se to stalo chci se tomu postavit a ne to hned řešit potratem
školu si dodělám, s přítelem si hledáme být..
Ahoj,
tak prvně ti chci říct, že je alespon dobře, že přítel už vydělává, sice ne moc, ale za to byt seženete, třebaže pujdete od výplaty k výplatě + tvůj rodičák, to nějak dáte. Pak taky chci hned na uvod říct, že rodina nemá právo tě do ničeho nutit, v 17ti se mužeš i vdát - doplácí se rok, a pak jsi braná jako plnoletá - říká se tomu zplnoletnění.
No a pak taky - já sama jsem dítě 17leté - tátovi tehdy bylo 22, bydleli chvilku u babičky a pak si našli byt. Zvládli to skvěle, vždycky mi všichni záviděli mladou mamku. Prostě super. Jsem strašně ráda, že tehdy nešla na potrat a sama říká, že je moc ráda, že si to tehdy vydupala. S tatkou se vzali - právě když ji bylo 17let a tak se zplnoletnila tou svatbou.
Mám i spolužačku ze střední, byla v 17ti na potrat. Moc ji to semlelo, říkala, že to byla velká chyba a že si to nidky neodpustí. Druhá kamarádka byla 2× na potratu a taky toho lituje. ![]()
Věř, že i kdyby ti rodiče vyhrožovali, že s nimi nemáš pak počítat - tak jakmile se miminko narodi, uvidí to jinak. A možná to přehodnotí daleko dříve. Skola se dá studovat individuálně a mužeš ji tak v pohodě dokončit ![]()
Přeji, aby to dopadlo tak, jak si ty přeješ a aby jsi pak nemusela žít s těžkým svědomím…
![]()
poradím jedině tohle. Mají to teď v každé gyn čekárně.
Ačkoliv nejsem jejich velkej fanda (naopak myslím, že v mnoha případech je potrat jediné rozumné řešení a to říkám jako žena, co měla s otěhotněním velké problémy) tak naopak.
https://hnutiprozivot.cz/linka-pomoci
po porodu to bude jak? nebudeš plnoletá, takže dítě bude muset mít nějakého opatrovníka ? ty sama pokud se nenecháš splnoletnit a to jde asi jen kvůli svatbě tak tě mají na starost pořád rodiče takže počítej s tím že se nemůžeš jen tak sbalit a odejít můžou to vyhrotit
jako maluješ si to krásně, ale pořádně si zjisti info okolo
Zakladatelka, kdyby jsi potřebovala s něčím po porodu pomocí, napiš. Pokud budu mít oblečení na mimčo, pleny, ráda pomohu.
Mam pritele, ktery se mamce narodil v jejich 17 letech, tatkovi bylo 19. A jsem nesmirne rada, ze si ho nechali, protoze je to ma zivotni laska, s kterou ted sami cekame holcicku. Je to zaroven nejepsi chlap, jaleho znam
Jeho rodice jsou skveli, plni zivota a jsou radi, ze se do potratu nenechali dovrtat a ted se tesi na vnucku ![]()
Takze verim ze situace musi byt pro tebe nesmirne tezka, ale zvladatelna, a stoji to podle me pak za to ![]()
@Anonymní píše:
@mrav ahoj, děkuji mocve škole se určitě chci domluvit na individuálním plánu. S rodiči je to těžké, myslí si že by to pro mě bylo lepší, ale já vím, že bych toho mohla v budoucnu litovat a třeba bych ani nemusela mít děti..
nedělej nic, co by sis někdy vyčítala. minulost pak už nezměníš a co jednou uděláš už nikdy nevrátíš zpět. Jsou holky, co potrat v 17 neřeší, dítě nevnímají jako dítě, tam to má smysl. Pokud jsi v 17 naladěná na to, že jsi matka, jsi ráda, že jsi vůbec plodná atd a už ted máš pocit, že to udělat nechceš, poslouchej sebe a jen sebe. Protože už to nevrátíš a jediný, kdo si to celý život s sebou ponese, budeš jen jen ty. Ale jak říkám, některé holky si vezmou potratovou pilulku, dítě odnosí cizí matce, atd. - nemají tam takový cit a potrat jim nevadí, jiné se hroutí i přesto, že potratily samovolně (tudíž bylo něco špatně) a pořádají potracenému miminku pohřby, rozloučení atd. a nikdy na něj nezapomenou. To těžko říct, no.
Prasknul kondom ? No tak si jdu přeci pro Postinor ne? V lékárně se sežene bez předpisu. Nevím proč jsi to tak neřešila.Určitě lepší než mít teď plnou hlavu starostí a psát že jsi otěhotněla "neplánovaně " .
@inob73 ano, bylo to neplánovaně
stalo se to 2 dny po tom co jsem měla mít ms a na internetu jsem četla, že nejde otěhotnět bez ovulace a ta většinou bývá 14 dní před MS. Tak jsem si říkala, že je to nemožný ![]()
@Anonymní píše:
@mrav ahoj, děkuji mocve škole se určitě chci domluvit na individuálním plánu. S rodiči je to těžké, myslí si že by to pro mě bylo lepší, ale já vím, že bych toho mohla v budoucnu litovat a třeba bych ani nemusela mít děti..
pravděpodobnost, že nikdy nebudeš mít děti je nízká. Kdežto pravděpodobnost, že s děckem zůstaneš sama je hodně veliká, pokud vydělává 20 tisíc, tak alimenty nebudou žádný zázrak a ty muzeš pak zůstat na krku rodině. Neříkám, že to tak musí být, ale…
Pokud na potrat nechceš, nechoď, je to tvoje volba, ale rozhodně počítej s tím, že je to dřina a velká dřina. Osobně chápu i rodiče, taky bych potrat svému dítěti navrhla. ![]()
Spolužačka otěhotněla ve třeťáku na střední. O prázdninách porodila, na rok přerušila školu, a pak si dodělala maturitu. Její příběh byl teda dost komplikovaný, otec dítěte je brzo opustil, nevím jak moc jí pomohla rodina, ale ona to i tak zvládla a dneska už má doma puberťáka. Další spolužačce se během vysoké narodily 2 děti, prakticky snad ani moc nepřetáhla délku studia. Všecko jde, když se chce. Držím palce a nenech se zviklat k něčemu, čeho bys třeba litovala.
@Anonymní píše:
Přítel měsíčně vydělává 20000,– a být si shánímea chránili jsme se, bohužel nám praskl kondom. Se školou se domluvím na určitém plánu, k maturitě se budu snažit dostat.
jo, takže si myslíš, že vyžijete v podnájmu s 20.000 a ještě uživíte dítě. Jak naivní.
@Celeste97 píše:
Přítel má práci, nebo studuje? Pokud pracuje budete to mít o něco lehčí, dokáže vás zajistit. Ale jestli je student budete mít co dělat, najít si brigádu, pokud nepomůžou rodiče. Na jednu stranu jim rozumím, naši by mě taky asi hnali do potratu v 17ti…Ale zdá se mi že to bereš zodpovědně tak hodně štěstí
je jí 16, ještě jí ani není 17.
@Šáruší ona bude mít přece rodičák! jak už tu zaznělo
ale souhlasím, taky myslím, že to není úplně reálné